Dżem z ogórka – oryginalne i nietypowe marmolady

21 sierpnia 2012, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
Zazwyczaj robimy przetwory typowe, a dżemy czy marmolady coraz bardziej zastępowane są gotowymi produktami ze sklepu. Warto jednak poeksperymentować, szczególnie, że pomysły są fascynujące. Sama robiłam w tym roku wiśnie z goździkami i mirabelki z rumem, a dzisiaj przedstawiam kilka pomysłów na dżemy z warzyw i nietypowych owoców. Zestawienia oryginalne, a naprawdę wyśmienite.

Dżem z zielonych pomidorów (Włochy) – Marmellata di pomidori verdi

Składniki:
– 500 g zielonych pomidorów
– 300 g drobnego cukru
– starta skórka z 1 cytryny
– sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Sparzyć pomidory, obrać je ze skórki, usunąć szypułki zostawiając pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć je do dużego rondla o grubym dnie. Dodać cukier, skórkę i sok z cytryny. Dusić ok. 40 min, mieszając co jakiś czas. Gorący dżem przekładać do wygotowanych, suchych słoików. Pasteryzować ok. 35 min. Dżem nadaje się do nadziewania rożków i naleśników oraz przekładania tortów. Jest też ciekawym i oryginalnym dodatkiem do mięs na zimno i ciepło.

Dżem z zielonych pomidorów z pomarańczą

Składniki:
– 1 kg zielonych pomidorów
– ok. 3 szklanek cukru
– sok z 1 cytryny
– 2 pomarańcze
– aromat pomarańczowy
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w niewielką kostkę. Włożyć je do garnka z grubym dnem. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i trochę cukru. Gotować na niewielkim ogniu. Po około 1 godzinie dodać resztę cukru i drobno pokrojone pomarańcze. Po godzinie zdjąć z ognia, aby odparowały. Kiedy ostygną znów pogotować około godzinki. Najlepiej przez 2 dni po jakiejś godzince, bo konfitura musi zgęstnieć przez odparowanie wody zawartej w pomidorach. Gotowy dżem nałożyć do wyparzonych suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Można zapasteryzować ok. 15 min.

Dżem z dyni z brzoskwinią

Składniki:
– 1 kg dyni
– 300 – 400 g cukru
– 1 duża brzoskwinia
– 1 szklanka soku z cytryny lub pomarańczy
– 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Z dyni wydrążyć pestki, pokroić miąższ ze skórką na kawałki, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 40 minut. Obraną ze skórki dynię zasypać cukrem na patelni i przesmażyć, mieszając i rozdrabniając łyżką większość kawałków na gładką masę. Do dyni dodać obraną ze skórki, pokrojoną na plasterki brzoskwinię oraz, opcjonalnie, cynamon. Zalać sokiem pomarańczowym. Wymieszać, nadal przesmażać. Powinien być dość gęsty, jak powidła śliwkowe. Kiedy dżem uzyska pożądaną konsystencję, przełożyć go do gorących, dokładnie umytych, wyparzonych słoików i pasteryzować przez 10 min. w garnku z gotującą wodą lub w piekarniku.

Dżem z dyni i jabłek

Składniki:
– 1 kg obranego miąższu z dyni
– 50 dag jabłek
– 1 kg cukru
– 100 ml przegotowanej zimnej wody
– sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Przygotowany miąższ z dyni – obrany i opłukany – pokroić w kostkę ok. 1,5 cm i wrzucić do dużej szklanej najlepiej miski. Jabłka obrać, przekroić na połowy i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, a potem w słupki. Dodać do dyni. Całość zasypać cukrem, skropić wodą i wyciśniętym sokiem z cytryny i odstawić na ok. 12 godzin. Przelać całość do rondla z grubym dnem i zagotować. Od chwili zawrzenia smażyć na dosyć dużym ogniu 30 min. Kawałki dyni i jabłek wyjąć łyżką cedzakową i zmiksować. Przełożyć z powrotem do rondla, wymieszać i smażyć jeszcze ok. 5 minut – zmniejszając ogień. Gęsty gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i zakręcić.

Dżem z marchewki (Szwecja)

Składniki:
– 1 kg marchwi
– 1 kg cukru
– 4 cytryny
Przygotowanie:
Marchew umyć, obrać, opłukać i pokroić w talarki lub utrzeć na tarce. Zalać w rondelku jak najmniejszą ilością wody i gotować ok. 30 min. pod przykryciem, uważając, aby woda nie wyparowała. Gdy są miękkie, odsączyć i przetrzeć przez sito lub zmiksować na puree. Zagotować cukier z 2 szklankami wody, dodać skórkę otartą z cytryn i smażyć, aż syrop zgęstnieje. Wtedy dodać marchew oraz sok z cytryn i mieszając, smażyć kolejne 15-20 min., aż kropla spuszczona na talerzyk nie będzie się rozpływała. Tak przygotowaną konfiturę wkładać do gorących słoiczków, zamykając i stawiając ją na przykrywkach. Można ją również kocykować.

Dżem z marchewki z kardamonem (Iran)

Składniki:
– 1 kg marchwi
– skórka z 1 pomarańczy
– 5 szklanek cukru
– 2 szklanki wody
– 2 łyżki soku z limonki
–  ½ łyżeczki kardamonu lub 2 łyżki wody różanej
Przygotowanie:
Skórkę pomarańczową pokroić w paseczki, zalać ½ szlanki wody i gotować 10 min. Odcedzić. Marchew obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać cukier, 1,5 szklanki wody, marchew oraz skórkę pomarańczową. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok. 35 min. Dodać sok z limonki, kardamon (lub wodę różaną). Gotować 5 min. Przekładać do wyparzonych słoików. Słoiki można zapasteryzować.

Dżem z cukinii na pomarańczowo

Składniki:
– 2, 5 kg cukinii
– 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
– 0,5 kg cukru
– 2 galaretki pomarańczowe
– 2,5 łyżeczek kwasku cytrynowego
– 0,5 op. olejku pomarańczowego
Przygotowanie:
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Połowę cukinii pokroić w kosteczkę, a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier, skórkę pomarańczową, galaretki, kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 30 min. Nakładać do słoików i szybko zakręcać. Można zapasteryzować – ok. 10 min.

Dżem z cukinii na cytrynowo (Japonia)/ Sidrunine Suvikõrvitsamoos

Składniki:
– cukinia 2-2,5 kg po obraniu i wydrążeniu
– 1 kg cukru
– 2 cytryny
– szczypta imbiru
– skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Cukinię drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, wrzucić do garnka i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać do niej cukier, skórkę i sok z cytryn. Mieszać i na wolnym ogniu gotować jeszcze ok. 15 min., pod koniec dodając imbir. Gorącą masę włożyć do uprzednio wysterylizowanych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Dżem z ogórka z wanilią (Hiszpania)/Confiture de concombre a la vanille

Składniki:
– 25 dag ogórków (2 średnie)
– 15 dag cukru
– nasiona wanilii
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka, dodać cukier. Laski wanilii naciąć, wydobyć nasiona, dodać do garnka. Smażyć na małym ogniu, mieszając przez ok. 2 godziny. Odstawić do ostygnięcia. Ponownie zagotować. Gorący dżem wkładać do słoików. Pasteryzować ok. 10 min. Wyjmować po ostygnięciu.

Dżem z ogórka i melona

Składniki:
– 1 duży ogórek
– 1/2 melona
– 1/2 łyżeczki nasion wanilii
– 1/2 łyżeczki mięty
– 1/2 kg cukru
– sok z cytryny
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Melona pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem, pozostawić na 6 godzin. Dodać nasiona wanilii gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Dodać miętę i kwasek cytrynowy. Pozostawić na kolejne 6 godz. Zagotować, gorące przekładać do słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Smacznego!

Zobacz również:

  1. Dżem, powidło czy marmolada?
  2. Jak usmażyć pyszne, puszyste pączki: przepisy
  3. Aronia do mięs i przepisy na konfitury i dżemy z aronii
  4. Koktajle owocowe: dużo przepisów