Koktajle owocowe to świetny pomysł na dostarczenie organizmowi niezbędnych, odżywczych składników i bomby witaminowe, które można pić przez cały rok. Do każdego praktycznie koktajlu można dodać nasiona chia, chlorellę lub zielony jęczmień, albo ulubione pestki czy orzechy. Można je wykonywać na bazie wody mineralnej, wody kokosowej, jogurtu, maślanki, mleka lub kefiru.
Nie bez znaczenia są też urządzenia,za pomocą których, wydobywamy smaczny, pożywny napój – najlepsze do tego celu będą z pewnością wysokiej jakości blendery, np: Blender Nutri – idealny do koktajli lub sokowirówki i wyciskarki do owoców i warzyw. Poniżej prezentujemy sprawdzone, smaczne przepisy na owocowe i warzywne koktajle.
Przepisy na owocowe koktajle i soki
Koktajl z owoców cytrusowych
Składniki: 2 mandarynki, kiwi, banan, duża pomarańcza, pół ananasa, łyżeczka płynnego miodu, 2 łyżki płatków owsianych, kilka listków melisy, pół litra wody
Przygotowanie: Owoce obrać ze skórki, podzielić na cząstki, dodać wodę. Zmiksować. Pod koniec dodać miód i płatki owsiane, wymieszać. Udekorować melisą.
Koktajl bananowy z mlekiem
Składniki: średni banan, 1/4 świeżego ananasa (może być 5 plastrów ananasa z puszki), szklanka chudego mleka, kilka listków świeżej melisy
Przygotowanie: Owoce obierać i pokroić w kostkę. Zmiksować z mlekiem. Wstawić do lodówki na 10 min. Dodać kilka listków melisy.
Koktajl pomarańczowy
Składniki: 250 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego z wyciskarki, 1 pokrojona figa, 1 suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym), 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka zarodków pszennych, pół łyżeczki kurkumy
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Wzmacniający, uzupełniający witaminy i mikroelementy.
Koktajl truskawkowo-bananowy
Składniki: 1/2 kg truskawek, 1/2 banana, 2-3 łyżki soku z cytryny, ½ litra mleka lub kefiru.
Przygotowanie: Banana lekko zamrozić. Truskawki umyć i oczyścić. Do blendera wrzucić banana, dodać truskawki i zmiksować. Dodać sok z cytryny, wymieszać i dosmakować. Dodać mleko lub kefir. Schłodzić.
Przygotowanie: Arbuz pokroić w drobna kostkę. Zmiksować w blenderze z cukrem, sokiem z limonki i miętą. Dodać miód. Wlać do dzbanka, dodać wodę i lód. Dobrze wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.
Koktajl truskawkowo-miodowy
Składniki: 250 g truskawek, 250 ml jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki miodu, 125 ml skruszonego lodu.
Przygotowanie: Owoce wrzucić do blendera lub rozdrobnić mikserem. Dodać skruszony lód. Ponownie zmiksować. Jogurt zmiksować z lodem i miodem. Wlać jogurt, a na wierzch koktajl z truskawek, tworząc warstwę, można delikatnie zamieszać. Kubek z koktajlem udekorować przekrojonym kawałkiem truskawki.
Koktajl truskawkowy z otrębami
Składniki: 200 ml mleka lub maślanki, 100 g truskawek, szczypta kardamonu, 10 g otrąb pszennych.
Przygotowanie: Truskawki umyć i oczyścić. Zmiksować w blenderze z mlekiem i kardamonem. Posypać otrębami.
Koktajl jabłkowy
Składniki: 2 kubki zimnego mleka (najlepsze mleko 1,5%), 2 jabłka, 1 łyżka miodu, pestki moreli lub kilka migdałów
Przygotowanie: Składniki przełożyć do blendera i zmiksować na piankę aż podwoi swoją objętość.
Koktajl wzmacniający z czarnych porzeczek
Składniki: garść czarnych porzeczek, 150 ml kefiru, łyżeczka miodu, kilka listków mięty.
Przygotowanie: Porzeczki zmiksować z kefirem, miodem i listkami mięty. Czarna porzeczka jest bogata w witaminę C, która zwiększa odporność organizmu.
Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy
Składniki: 2 duże dojrzałe brzoskwinie, 2 garście dojrzałych truskawek, sok wyciśnięty z 2 niedużych pomarańczy, lód.
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. Przygotowane brzoskwinie wrzucić do blendera. Dodać truskawki i sok pomarańczowy. Wrzucić 6 kostek lodu. Owoce zmiksować, przelać do szklanek.
Koktajl mandarynkowy
Składniki: 20 dag mandarynek, 250 ml kefiru, 1 łyżka soku z cytryny, 2 dag cukru.
Przygotowanie: Mandarynki, sok z cytryny i cukier zmiksować razem. Dolać kefir i ponownie miksować. Nalać do szklanek. Schłodzić przed podaniem.
Koktajl z ananasów
Składniki: 4 łyżki posiekanych ananasów łącznie z sokiem, 1 cytryna, 3 łyżeczki miodu, 3 szklanki ochłodzonej wody.
Przygotowanie: Cytrynę wycisnąć i połączyć z ananasami. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować 1-2 minut do pojawienia się piany. Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.
Przygotowanie: Cytrynę wycisnąć. Goździki zemleć w młynku. Wszystkie składniki połączyć i miksować w blenderze, aż będzie piana. Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.
Przygotowanie: Kiwi oraz banana obrać, pokroić na małe kawałki i wrzucić do blendera. Dodać mleko, miód i cynamon. Wszytko zmiksować dokładnie. Koktajl podawać schłodzony.
Koktajl mango z ananasem
Składniki: 1 mango, ½ średniej wielkości świeżego ananasa, 250 ml mleczka kokosowego, sok z 1 limonki, ok. 1-2 łyżki naturalnego miodu.
Przygotowanie: Ananasa i mango obrać, pokroić w kawałki (wielkość dowolna, wszystko i tak zostanie zmiksowane). Owoce wrzucić do blendera. Dodać zimne mleczko kokosowe, świeżo wyciśnięty sok z limonki i miód. Całość zmiksować na gładko.
Koktajl jeżynowy
Składniki: ok. 60 g świeżych jeżyn, 1 łyżka cukru, 125 ml kefiru 1,5% tłuszczu.
Przygotowanie: Umyte jeżyny wrzucić do blendera, dodać cukier, ajerkoniak i kefir i dokładnie zmiksować. Przelać do wysokiej szklanki albo smukłego kieliszka. Podawać ze słomką.
Koktajl wiśniowy
Składniki: 200 ml mleka lub maślanki, 100 g wiśni, 2 łyżeczki zarodków pszennych, 1 łyżeczka miodu, ½ łyżeczki skrzypu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze, inicjujący powstawanie kolagenu.
Koktajl mango lassi
Składniki: dojrzałe mango, szklanka greckiego jogurtu, 1/2 szklanki wody przefiltrowanej, łyżka miodu, cukier do smaku, szczypta zmielonego kardamonu
Przygotowanie: mango obrać ze skóry, oddzielić od pestki, wrzucić do blendera, dodać jogurt i miód oraz wodę, całość miksować ze szczyptą kardamonu. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
Koktajl na piękną cerę
Składniki: ½ mango, 1 pomarańcza, kawałek imbiru, marchew
Przygotowanie: Mango obrać i oddzielić od pestki, pomarańcz, marchew i imbir obrać . Przygotować z nich sok w wyciskarce wolnoobrotowej. Beta-karoten zawarty w tych owocach poprawia wygląd skóry, a imbir polepsza krążenie.
Koktajl wieloowocowy
Składniki: truskawki, kiwi, banany, winogrona (puść wodze fantazji, do tego koktajlu możesz dodać swoje ulubione owoce: gruszki, jabłka, mango, porzeczki, jeżyny, kiwi, banana itp) jogurt, cukier, lód.
Przygotowanie: Owoce dokładnie obrać i zmiksować. Dolać jogurt, cukier oraz lód i ponownie wszystko dokładnie zmiksować. Smak: słodki. Kolor: głęboka czerwień z przeplatującymi się pasmami zieleni. Wrażenie niedokładnego wymieszania mikstury, można zaobserwować pasma żółci.
Koktajl cytrynowy
Składniki: 2 duże cytryny, 3 łyżeczki miodu, 4 szklanki ochłodzonej wody.
Przygotowanie: Sok z cytryny wycisnąć do blendera, dodać wodę i miód i przez 1-2 min. miksować aż pojawi się piana. Przed podaniem dodać kostkę lodu do każdej szklanki.
Koktajl truskawkowy z miętą
Składniki: 0,5 kg schłodzonych truskawek, 125 ml jogurtu naturalnego, 80 ml chudego mleka, 2-3 łyżki cukru, 3 gałązki świeżej mięty, 2-3 łyżki lodu.
Przygotowanie: Truskawki zblendować z jogurtem, mlekiem, cukrem, lodem i miętą. Wlać do szklanek, udekorować kawałkami truskawek.
Przygotowanie: Gruszki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Wrzucić do blendera. Dodać miód, mleko i cynamon. Wszystko zmiksować dokładnie na mus. Przed podaniem dodatkowo posypać cynamonem.
Koktajl śliwkowy
Składniki: 2 kubeczki jogurtu, 20 dkg śliwek węgierek, miód do smaku, kilka kropli olejku waniliowego, kilka goździków zmielonych.
Przygotowanie: Umyte śliwki, ugotować do miękkości, wystudzić, odrzucić pestki. Dodać do jogurtu, wymieszać w blenderze. Dodać olejek waniliowy, goździki i przyprawić miodem do smaku.
Koktajl brzoskwiniowy
Składniki: 4 oczyszczone brzoskwinie lub nektarynki, 1 łyżka cukru lub miodu, 0,5 l mleka, 150 ml jogurtu waniliowego.
Przygotowanie: Brzoskwinie zanurzyć na 1 min. we wrzątku, po czym przelać je zimną wodą. Zdjąć skórkę i usunąć pestki. 2 brzoskwinie zmiksować z jogurtem i mlekiem. 2 brzoskwine zmiksować tylko z cukrem. Wlać koktajl mleczny. Na wierzch delikatnie wlać koktail brzoskwiniowy, delikatnie zamieszać raz, tworząc smugi.
Koktajl fioletowy z borówek
Składniki: 200 ml mleka, 80 g czarnych borówek amerykańskich, 20g suszonych moreli, 1/2 łyżeczki syropu klonowego, 1 łyżeczka sezamu, 5 g orzechów włoskich.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Podawać lekko schłodzone.
Przygotowanie: Gruszki obrać i pokroić. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć na nim przez około 3 min. gruszki z cukrem i imbirem. Zostawić do ostygnięcia. Zmiksować w blenderze masę z patelni z mlekiem.
Koktajle warzywne:
Koktajl z buraka i natki pietruszki
Składniki: duży burak, marchew, jabłko, kiwi, natka pietruszki, łyżka miodu, 1/2 szklanki wody
Przygotowanie: Buraka, marchew i kiwi obrać ze skóry. Buraka, marchew, jabłko, kiwi i natkę przecisnąć przez wyciskarkę, dosłodzić do smaku, w razie potrzeby dolać wody.
Koktajl z buraka i selera
Składniki: 2 małe buraki ćwikłowe, 3 ząbki czosnku, pół małego selera korzeniowego, 5 łyżek natki pietruszki, szklanka przegotowanej wody
Przygotowanie: Buraki i seler obrać, przecisnąć przez wyciskarkę razem z natką a następnie zmiksować z dodatkiem wody. Dodać rozgnieciony czosnek, dekorować natką.
Przygotowanie: Posiekaną botwinkę ugotować w małej ilości wody, ostudzić. Zmiksować z jogurtem, koperkiem i otrębami. Pomaga oczyścić przewód pokarmowy.
Przygotowanie: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce. Zmiksować z maślanką. Dodać natkę, koperek i kiełki. Wymieszać.
Koktajl ogórkowy
Składniki: 25 dag ogórka, szalotka, 1 łyżka posiekanego koperku, 150 dag jogurtu, 100 ml zimnego mleka, tabasco, 2-3 krople sosu worcester, koperek do dekoracji, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ogórek umyć, odkroić dwa plastry i odłożyć do dekoracji. Resztę ogórka i szalotkę obrać i pokroić. Ogórek i szalotkę zmiksować z posiekanym koperkiem, jogurtem, mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami tabasco i sosem worcester, jeszcze raz zmiksować.
Koktajl na stres z orzechami włoskimi
Składniki: maślanka, ½ ogórka, 1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka koperku i 1 łyżka melisy.
Przygotowanie: Maślankę zmiksuj z ogórkiem, orzechami, koperkiem i melisą. Zielenina i orzechy zawierają magnez, który zwalcza stres.
Gęsty koktajl ogórkowo-orzechowy z twarożkiem
Składniki: 1/2 kg ogórków, 15 dag naturalnego gładkiego twarożku, 250 ml jogurtu naturalnego, 3 orzechy włoskie, po 2-3 gałązki świeżego koperku, natki, rozmarynu i oregano, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ogórki obrać, przepołowić i wyjąć pestki. Miąższ pokroić na kawałki. Orzechy wyłuskać, posiekać. Zioła opłukać, otrzepać i posiekać. Ogórki zmiksować z twarożkiem i jogurtem. Wymieszać z orzechami i ziołami, wstawić do lodówki na 2 godziny. Koktajl przyprawić do smaku solą i szczyptą pieprzu.
Koktajl pomidorowy
Składniki: 200 ml soku pomidorowego, seler naciowy, sok z cytryny, lód.
Przygotowanie: Wszystko razem zmiksować. Przed podaniem dodać lód. Składniki koktajlu dostarczają przeciwutleniaczy i działają odmładzająco.
Koktajl szpinakowy
Składniki: świeży szpinak (z 2-3 szklanki), jabłko, kiełki lucerny i rzeżuchy (1/2 szklanki), sok z jednej cytryny, 6 daktyli, 1 łyżka miodu, wiórki kokosowe (1/3 szklanki), 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na jednolitą masę lub przecisnąć przez wyciskarkę szpinak i w blenderze całość zmiksować.
Koktajl wielowarzywny
Składniki: 3 marchewki, 1 dojrzały pomidor pokrojony na ćwiartki, 1 gałązka koperku, 1 kawałek selera, 1 cm kawałek białej części pora, sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: marchewki przecisnąć przez wyciskarkę, potem dodać pomidora, koperek, seler i białą część pora. Miksować w blenderze, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dodać sok z cytryny i rozdrobniony lód, krótko zmiksować ponownie. Ma działanie oczyszczające i stymulujące system trawienny.
Koktajl z marchewki i rzepy
Składniki: 4 marchewki, 1 mała rzepa, sól i pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: Warzywa przecisnąć przez wyciskarkę., wlać do shakera razem z rozdrobnionym lodem i wymieszać. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny. Rewitalizujący koktajl pełen witamin i minerałów polecany zwłaszcza w stanach zmęczenia.
Koktajl z trybuli i szczawiu
Składniki: 1 pęczek trybuli, 2 dwa liście szczawiu, 150 g soku selerowego i cytrynowego, 150 g kwaśnego mleka, biały pieprz, sól ziołowa lub selerowa.
Przygotowanie: Liście pokroić, dodać sok selerowy i cytrynowy, dokładnie zmiksować. Dodać mleko, wymieszać, doprawić białym pieprzem i solą.
Koktajl marchewkowo-buraczany
Składniki: 100 ml soku z czerwonych buraczków, 100 ml niesłodzonego soku z marchwi, 100 ml kefiru, sok z 1 cytryny, biały pieprz, mielony kminek, lód, zielona pietruszka.
Przygotowanie: Wymieszać sok z czerwonych buraczków, sok z marchwi i kefir, doprawić sokiem z cytryny, solą, białym pieprzem i kminkiem. Wlewać do szklanek z kostką lodu i przybrać zieloną pietruszką.
Koktajl z dyni
Składniki: 100 g miękkiego miąższu dyni, odrobina curry, odrobina soku z mango, 1 łyżeczka herbaty jaśminowej, pestki z dyni albo kawałki mango.
Przygotowanie: Dynię zmiksować z curry, solą i sokiem. Zagotować 1/8 l wody, zalać nią herbatę jaśminową, zaparzać 5 min. Połączyć z musem z dyni, wlać do szklanki i dodać kostki lodu. Udekorować pestkami z dyni lub kawałkami mango.
Koktajl z kiszonej kapusty
Składniki: 1 szklanka soku z kiszonej kapusty, 1 szklanka soku pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, kilka kropli sosu Worchester, kilka kropli sosu sojowego, szczypta soli.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do wysokiego naczynia, mocno wymieszać i schłodzić.
Przygotowanie: jabłko obierz ze skórki, zetrzeć na tarce. Seler pokroić na kawałki (korzeniowy utrzeć na tarce). Zmiksować z kefirem, dodać otręby.
Koktajl ze szpinaku i mango
Składniki: 120 g szpinaku sałatkowego o drobnych liściach (odmiany baby), 1 szklanka liści mięty, 1 słodkie i dojrzałe mango, obrane i pokrojone na kawałki, sok jabłkowy lub woda mineralna, 8 kostek lodu do podania.
Przygotowanie: Szpinak opłukać i osuszyć, wcisnąć do pojemnika blendera na przemian z mango i miętą. Wlać 1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody mineralnej i zacząć miksować. Kilka razy zamieszać aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały, dodać też więcej soku lub wody w razie potrzeby. Do szklanek włożyć po 2 kostki lodu, wlać koktajl i podawać.
Koktajl marchewkowy z malinami
Składniki: 3 duże marchewki, pomarańcza, pół szklanki mrożonych malin lub truskawek, łyżka miodu, 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego.
Przygotowanie: Marchewkę wycisnąć w sokowirówce. Pomarańczę obrać ze skórki. Zmiksować z malinami i sokiem z marchwi. Dodać siemię i miód.
Koktajl z mleka ryżowego
Składniki: 200 ml mleka ryżowego, ½ banana, pokrojona figa, łyżeczka zarodków pszennych, 1 łyżeczka melasy trzcinowej.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do szklanek i schłodzić.
Koktajl natka pietruszki i awokado
Składniki: 200ml kefiru lub jogurtu naturalnego 1,5%, 30 g małego dojrzałego avocado, 1 łyżka stołowa soku z cytryny, 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki, 1 łyżka otrąb owsianych, ½ łyżeczki morszczynu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Ma działanie oczyszczające, ułatwiające przemianę materii.
Przygotowanie: Awokado i rzeżuchę zmiksować z mlekiem. Wsypać nasiona i orzechy, wymieszać.
Koktajl paprykowy
Składniki: 75 g czerwonej albo żółtej papryki, 1 pomarańcza, curry, 150 g jogurtu naturalnego, sól i biały pieprz.
Przygotowanie: Paprykę umyć, rozkroić, usunąć pestki i białe części, pokroić na kawałeczki. Pomarańczę przepołowić, z jednej połówki zetrzeć skórkę, a z obu wycisnąć sok, dodać wraz ze skórką do papryki i dobrze zmiksować. Doprawić curry, krótko zmiksować z jogurtem, doprawić solą i białym pieprzem.
Koktajl truskawkowo-selerowy
Składniki: łodyga selera naciowego, 50 dag truskawek, dwie pomarańcze, łyżka miodu, szklanka zimnej wody.
Przygotowanie: składniki zmiksować, na końcu dodać wodę i energicznie wstrząsnąć.
Koktajl z marchwi i żurawin
Składniki: 50 dag marchwi, banan, 25 dag żurawin, plasterek cytryny, 1/2 litra wody, pomarańcza
Przygotowanie: marchew obrać, przecisnąć przez wyciskarkę lub w sokowirówce, do blendera dodać banan, pomarańcze, cytrynę i żurawinę, całość zblendować, dodać sok z marchwi i wodę.
Koktajl z selerem i kiwi
Składniki: łodyga selera naciowego, 2 owoce kiwi, 1 łyżka miodu, pół szklanki zimnej wody.
Przygotowanie: Seler i kiwi umyć, obrać i drobno pokroić. Zmiksować w blenderze, a następnie zmieszać z wodą i miodem. Koktajl odchudzający podawać ozdobiony listkiem selera.
Koktajl pomidorowo-jabłkowy
Składniki: 2 szklanki soku pomidorowego, 1 szklanka soku jabłkowego, 1 szklanka wody przegotowanej, koperek lub zielona pietruszka, sól, cukier.
Przygotowanie: Wymieszać sok jabłkowy z sokiem pomidorowym i wodą, posolić i doprawić nieco cukrem, dodać drobno posiekaną zieleninę, wymieszać.
Przepisy na smaczne i zdrowe koktajle witaminowe ze świeżych owoców i warzyw:
1) koktajl pomidorowo-selerowy
– 50 dag selera – 1,5 szklanki soku – 4 łyżki umytej, posiekanej natki pietruszki z koperkiem
selery umyć , cieniutko obrać, pokroić, wycisnąć z nich sok w wyciskarce wolnoobrotowej, połączyć z sokiem pomidorowym, doprawić solą i zieleniną.
2) koktajl z czarnej rzepy i pomidorów
– 50 dag czarnej rzepy – 1,5 szklanki soku pomidorowego – 4 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku – sól
rzepę umyć, cieniutko obrać, pokroić, wycisnąć sok w wyciskarce wolnoobrotowej, dodać sok pomidorowy, przyprawić solą, dodać natkę i koperek.
Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z średnimi otworami, sok połączyć z maślanką, dodać roztarty z solą czosnek i koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
4) koktajl z marchwi i porzeczek
– 5 marchwi – 1,5 litra wody – 20 dag porzeczek czarnych i czerwonych – cukier do smaku
Marchew umyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, zalać wrzącą wodą. Marchew w wodzie mieszać starannie, aby się z niej jak najwięcej wypłukało soku, miazge odcedzić. Sok pozostawić, aby sie ostał, ostrożnie go zlać. Porzeczki przebrać, opłukać, zagotować i przetrzeć, przecier wlać do napoju, dosłodzić do smaku. Koktajl mocno schłodzić w lodówce.
Ogórki cienko obrać, zetrzeć na tarce, posolić, zmiksować z dodatkiem kwasu buraczanego i drobno posiekanego czosnku. Wymieszać z koperkiem, dosolić do smaku.
6) koktajl z rokitnika
– 15 dag rokitnika – 25 dag cukru – 1/2 litra wody
Rokitnik otrzeć starannie w ściereczce z siatki, którą jest pokryty, umyć, opłukać, zagotować wodę, włożyć rokitnik, ugotować, przecedzić i odcisnąć sok. Wywar posłodzić do smaku.
7) kwas brzozowy
– 2 litry soku z brzozy – 10 dag cukru – 5 dag rodzynków – skórki chleba razowego – gałązka czarnej porzeczki
świeży sok brzozowy (zebrany wiosną) nalać do drewnianych beczułek lub glinianego, emaliowanego albo szklanego naczynia, dodać skórki razowego chleba, gałązkę czarnej porzeczki oraz cukier. Zostawić, aż płyn sfermentuje, wlac do butelek, do każdej wrzucić kilka rodzynków, szczelnie zamknąć.