Sezon na cukinię właśnie się rozpoczyna, a wielu ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy jak pyszne jest to warzywo. Oczywiście ta mała cukinia idealnie nadaje się do peklowania, ale również można z niej przygotować cudowne dania i to z serii tych łatwych i szybkich, a jednocześnie sycących i wspaniałych. Oto kilka pomysłów.
Zupa z cukinii
Składniki: – 3 małe cukinie
– 1 marchewka młoda – 1 cebula
– ząbek czosnku
– mały pęczek szczypioru
– ok. 1 l. bulionu
– ok. 30 g koziego sera Przygotowanie: Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać czosnek i pokrojoną w pasy cukinię, marchewkę i podusić kilka minut. Zalać bulionem, gotować ok. 15-20 min. (aż cukinia będzie miękka). Wyjąć marchewkę i kawałek cukinii. Dodać posiekany drobno szczypiorek i zmiksować. Marchewkę i cukinię pokroić lub zetrzeć. Zupę posypać pokruszonym serem i warzywami.
Zagotować w garnku 3 szklanki wody, dodać sól i ziemniaki. Wymieszać w misce olej sezamowy, koreańskie chilli, gochujang, czosnek i mięso. Przyprawione mięso dodać do ziemniaków, gotować 5 minut. Następnie dodać cukinię i gotować kolejne 3 minuty. Na koniec dodać chilli i pora. Gotować 2 minuty, przyozdobić kiełkami.
Przygotowanie: Cukinie umyć (nie obierać), odkroić końcówki, przekroić wzdłuż, po czym na pół plasterki, cebulę tak samo. Do garnka nalać olej, wrzucić pokrojone warzywa dusić chwilę mieszając 5 minut. Dodać cukier. Zalać wrzątkiem taką ilością by przykryć cukinię. Dodać kostki rosołowe. Gotować ok. 20-25 minut, aż cukinia będzie miękka. Zmiksować blenderem na krem (można zostawić kilka półplasterków do ozdoby). Doprawić pieprzem, w razie potrzeby jeszcze solą. Już w miseczkach dekorować śmietaną. Posypać jeszcze pieprzem, oraz świeżymi ziołami.
– słodka papryka, chili
– kostka rosołowa Przygotowanie:
Cukienię pokroić w średnią kostkę. Do garnka wlać niepełną szklankę wody, rozpuścić kostkę rosołową, wrzucić cukinię, dodać łyżkę oleju i vegety (wg uznania). Dusić do miękkości. Na patelnię wrzucić pokrojoną szynkę/kiełbasę. Gdy się zarumieni dodać cebulę i pokrojoną paprykę. Sparzyć skórę pomidorów, obrać je, pokroić grubo i wrzucić na patelnię. Wszystko jeszcze chwilę dusić, następnie dodać cukinię i doprawić.
Cukinia w sosie serowym
Składniki: – 1 cukinia – oliwa z oliwek
– duży serek topiony śmietankowy
– rozmaryn
– zielona pietruszka
– sól
– pieprz
Przygotowanie: Cukinię podsmażyć na oleju i rozpuścić w niej serek topiony. Doda sól, pieprz, rozmaryn, pietruszkę i wymieszać. Podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem.
Makaron z cukinią i pomidorami
Składniki:
– ok 400 g makaronu
– 150 g wędzonego boczku
– 3 średnie cukinie – 200 g świeżych pomidorów
– czosnek
– oliwa z oliwek
– świeża pietruszka
– parmezan Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany, zgnieciony czosnek. Podsmażyć go i wyłowić z patelni zanim zbrązowieje. Wrzucić umytą i pokrojoną w plasterki cukinię. Smażyć na złoty kolor, następnie wyłowić z oleju i odstawić. Dodać drobno pokrojony boczek i podsmażyć. Pokroić świeże pomidory i dodać do boczku. Dusić wszystko przez 5 minut. W międzyczasie w gorącej i osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzony makaron dodać do sosu i wymieszać. Na koniec dodać podsmażoną wcześniej cukinię i drobno pokrojoną, świeżą pietruszkę. Wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.
Cukinia panierowana
Składniki:
– 1 duża cukinia lub 2 małe
– 2 jajka
– 3 łyżki oliwy
– szklanka bułki tartej
– płaska łyżka soli
– 100 g tartego parmezanu
– oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w plastry grubości około 1 cm. Jajka wymieszać z oliwą (dodatek oliwy do panierki sprawia, że panierka lepiej przylega). Bułkę tartą wymieszać z solą i parmezanem. Plastry cukinii maczać w jajku i obtaczać w tartej bułce, smażyć na gorącej oliwie na złoty kolor.
Frytki z cukinii
Składniki:
– 1 cukinia
– bułka tarta
– jajko
– sól i pieprz
– sok z cytryny
– ząbek czosnku
– zioła prowansalskie, przyprawy
– oliwa
Przygotowanie:
Cukinię umyć i pokroić w podłużne pasy, jak frytki. Rozłożyć na talerzu, posolić, pokropić sokiem z cytryny. Natrzeć wyciśniętym czosnkiem. Po kilku minutach, gdy warzywo puści trochę soku, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem. Można dodać paprykę, lubczyk albo bazylię. Roztrzepać jajko. Panierować w jajku i bułce, smażyć na mocno rozgrzanej oliwie.
Makaron z cukinią i śmietaną
Składniki:
– 1/2 średniej wielkości cukinii
– masło – śmietana i mleko
– makaron nitki
– 1/2 średniej cebuli
– sól, pieprz
– parmezan Przygotowanie:
Ugotować makaron do półtwardości. Na patelni roztopić masło i na nim zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Cukinię umyć i pokroić na długie wąskie tasiemki (najlepiej obieraczką do warzyw). Dodać do cebuli, posolić, doprawić pieprzem i podsmażyć, aż się zeszkli. Opruszyć cukinię mąką, wymieszać i dodać ok. 3-4 łyżek śmietany. Jeśli sos będzie za gęsty dodać mleko. Na koniec dorzucić ugotowany makaron. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerz i posypać startym serem.
Roladki z cukinii
Składniki:
– 1 średnia cukinia
– 130 g twarogu – 100 g kremowego serka topionego
– 4 łyżki drobniutko pokrojonej czerwonej papryki
– 4 łyżki drobniutko pokrojonego ogórka
– 3 łyżki szczypiorku drobnego
– 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz Przygotowanie:
Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki za pomocą noża lub obieraczki do warzyw. Plastry cukinii podsmażyć z obu stron na średnio rozgrzanej oliwie, pamiętając o tym aby nie trzymać zbyt długo cukinii na patelni (musi zmięknąć, ale być wciąż chrupiąca). Wystudzić. Ser biały, topiony, jogurt i warzywa utrzeć ze sobą za pomocą widelca. Dodać szczypior, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Farsz nakładać cienko na plastry cukinii. Zwijać w rulon.
Cukinia faszerowana
Składniki:
– 2 cukinie
– 30 g mięsa mielonego
– 1 cebula
– 1 pomidor
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– ser żółty
– pieprz czarny, sól
– 20 g pieczarek Przygotowanie: Cukinię umyć, przekroić na pół, odciąć końcówki i wydrążyć miękką część miąższu (nie wyrzucać). Cebulkę posiekać i delikatnie zrumienić, dodać pokrojone pieczarki i razem smażyć kilka minut, następnie przełożyć do jakiegoś naczynia. Na tą samą patelnię wrzucić zmiażdżony czosnek i mięso mielone, cały czas mieszając dobrze podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i częściowo wydrążony miąższ z cukinii. Chwilkę razem poddusić, dodać usmażone wcześniej pieczarki, natkę pietruszki i dobrze doprawić. Cukinię faszerować mięsem i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. 5 minut przed końcem pieczenia posypać serem żółtym. Podawać na gorąco, posypać natką pietruszki.
Utrzeć ciasto z mąki, jajka i słodkiej śmietany, doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach, szalotkę posiekać. Przygotowane warzywa zeszklić na niewielkiej ilości masła, zdjąć z patelni i po przestygnięciu wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, układać porcje ciasta , smażyć placuszki. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Cukinia w cieście
Składniki:
– 1 duża cukinia
– 1 szklanka mąki pszennej – 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 jajo
– mleko (ok. 100 ml)
– bazylia świeża
Przygotowanie:
Pokroić cukinię na ok 1 cm plastry (można nieco cieńsze). Dość obficie posolić plastry z jednej i drugiej strony, odstawić na chwilę. Do miski wsypać szklankę mąki, wbić jajko, dodać proszek do pieczenia, powoli dolewać mleko i energicznie wymieszać. Zanurzać po kolei plastry cukinii w cieście, posypać bazylią i smażyć na sporej ilości oleju. Po usmażeniu odkładać plastry na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.