Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa
Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę – warzywa upieczone. To fantastyczny pomysł na lekką przekąskę, czy kolację. Pieczone warzywa są świetne także jako dodatek do dań głównych. Polecamy soczyste, pełne smaku warzywa upieczone z dodatkiem oliwy, sera i ziół. Jak przyrządzić pieczone warzywa? Zobacz proste przepisy na te pyszne przekąski.
Crumble na słono czyli warzywa słono
składniki:
brokuł
2 cebule
czosnek 3 ząbki
papryka czerwona 2 sztuki
oliwa extra virgin
sól, pieprz, papryka
oregano
150 gram mozzarelli (twardej)
na kruszonkę: 200 gram mąki, sól, 100 gram zimnego masła
Obrać czosnek i cebulę, posiekać w kostkę. Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę, oddzielić różyczki brokuła. Paprykę pokroić w paski. Na dużej patelni zeszklić cebulę i czosnek na oliwie, dorzucić pozostałe warzywa. Dusić kilka minut, doprawić do smaku. Dodać mozarellę pokrojoną w kostkę, wymieszać z warzywami. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kruszonkę wykonać tradycyjnie ( mąkę wsypać do miski, dodać sól i starte na tarce masło, rozetrzeć w dłoniach aby powstała kruszonka). Warzywa posypać kruszonką i zapiekać w gorącym piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, podawać na ciepło.
Zapiekana cukinia
Składniki:
– 2 zielone cukinie średniej wielkości, pokrojone w plastry lub półksiężyce
– 2 średniej wielkości żółte cukinie lub kabaczki, pokrojone w plastry lub półksiężyce
– garść posiekanej świeżej bazylii
– cienko pokrojony pęczek zielonej cebuli
– 1/2 łyżeczki tymianku
– 3/4 łyżeczki czosnku w proszku
– 1 szklanka startej mozzarelli lub innego łagodnego sera
– 1/2 szklanki grubo startego parmezanu
– sól i świeży mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Spryskać naczynie do pieczenia oliwą z oliwek lub sprayem olejowym. Umyć kabaczki i cukinię i pokroić w plastry lub półksiężyce. Umyć bazylię, osuszyć papierowymi ręcznikami i drobno posiekać. Pokroić zieloną cebulę. Wymieszać pokrojoną w plasterki cukinię, kabaczki, posiekaną bazylię, pokrojoną w plasterki zieloną cebulę, tymianek, czosnek, 1/2 szklanki startej mozzarelli i 1/2 szklanki grubo startego parmezanu. Doprawić solą i świeżym mielonym czarnym pieprzem. Umieścić mieszaninę w naczyniu do pieczenia i piec bez przykrycia przez około 25-30 min. Wyjąć naczynie z zapiekanką z piekarnika i posypać resztą (1/2 szklanki) startej mozzarelli oraz parmezanem. Włożyć naczynie z powrotem do piekarnika i piec 10-15 min., aż ser się roztopi i ładnie zrumieni. Podawać na gorąco.
Roladki z kurczaka z cukinią
Składniki:
– 4 piersi z kurczaka
– przyprawa do kurczaka lub grillowa
– 1 cukinia cienko pokrojona w plastry
– 6 pasków boczku gotowanego, odsączonego, posiekanego
– 1/2 szklanki startej mozzarelli
– 1/2 szklanki sera typu parmezan
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Włożyć piersi z kurczaka do naczynia żaroodpornego. Posypać mieszanką przypraw. Obłożyć plasterkami cukinii i posiekanym gotowanym boczkiem. Posypać rozdrobnionymi serami parmezan i mozzarella. Piec bez przykrycia przez około 20 min. Wyjąć z piekarnika. Można podgrzewać.
Cukinia faszerowana pieczona
Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 1 mała cebula, posiekana
– 1/2 szklanki posiekanych świeżych grzybów
– 1/2 szklanki posiekanej słodkiej czerwonej papryki
– 1/4 szklanki posiekanego zielonego pieprzu
– 2 łyżki ketchupu
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przyciąć końce cukinii, pokroić na pół wzdłuż, wyciągnąć miazgę, pozostawiając muszle. Drobno posiekać miazgę. Na patelni podsmażyć miąższ z cukinii, cebulę, grzyby i paprykę. Zdjąć z ognia, dodać ketchup, trochę soli i pieprzu, dobrze wymieszać. Łyżką nakładać farsz do muszli cukinii. Umieść w nasmarowanym naczyniu do pieczenia. Piec, bez przykrycia przez 25-30 min.
Cukinia zapiekana w pomidorach
Składniki:
– słoik suszonych pomidorów w oliwie z oliwek z czosnkiem i ziołami
– 2 średniej wielkości cukinie (lub 1 duża), pokrojona w kostki
– ½ szklanki liści bazylii, posiekanych, plus dodatkowe liście do dekoracji
– ⅓ szklanka parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Suszone pomidory delikatnie zblendować (z olejem), aż powstanie gładka pasta (pesto). Dokładnie wymieszać z kostkami cukinii i posiekaną bazylią. Przełożyć mieszaninę do żaroodpornego naczynia i piec na dolnej półce piekarnika przez 20 min. Wyjąć z piekarnika i posypać parmezanem. Włożyć z powrotem do piekarnika na 2 min., aż ser całkowicie się rozpuści. Udekorować świeżą bazylią i podawać.
Pieczone pomidory
Składniki:
– 2 pomidory
– 1/4 szklanki mozzarelli, startej
– świeża bazylia, posiekana
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól
– zmielony pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Pokroić pomidory w plastry. Ułożyć w naczyniu do pieczenia. Doprawić solą, a następnie posypać mozzarellą, bazylią i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku przez 10-15 min., aż pomidory będą miękkie, a ser się rozpuści.
Crostini z pieczonymi pomidorkami
Składniki:
– 1 mały chleb włoski lub francuska bagietka
– 1 szklanka pomidorów koktajlowych
– 1 szklanka pomidorów cherry
– 3 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 ząbki czosnku mielonego
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
– 1 szklanka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Pokroić chleb lub bagietkę na kawałki i opiec na blasze przez kilka minut, aż będą lekko zrumienione. Wyjąć na półmisek. Przekrojone pomidory ułożyć na blasze wyłożonej folią, pergaminem lub silikonową wkładką. Skropić 2 łyżeczkami oliwy z oliwek i posypać solą, pieprzem i mielonym czosnkiem. Piec przez 30 min. Podczas pieczenia pomidorów ocet balsamiczny wlać do małego rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż się zredukuje i będzie gęsty. Na tosty położyć pieczone pomidory i posypać świeżą bazylią. Skropić balsamicznym octem i oliwą z oliwek. Natychmiast podawać.
Feta pieczona z pomidorami
Składniki:
– oliwa z oliwek
– 200 g pomidorów czereśniowych
– feta (blok 200 g)
– 2 ząbki czosnku
– ocet balsamiczny
– świeże oregano, liście posiekane
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 200 st. C. Naczynie do pieczenia skropić niewielką ilością oleju, położyć pomidory, przyprawy, a następnie podzielony na dwie części ser feta. Dodać pozostałe pomidory, doprawić do smaku i skropić większą ilością oleju. Przykryć folią i piec przez 20 min. Dodać chleb z czosnkiem, skropiony oliwą i piec jeszcze 5 min. Zdjąć folię z naczynia, skropić octem balsamicznym i posypać oregano. Podawać pieczoną fetę z sałatką ziołową i grzanką na zakwasie.
Bataty pieczone z jajkiem
Składniki:
– 2 bataty
– 1 jajko
– masło
– szpinak
– szczypiorek
– 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyć, nakłuć widelcem i ugotować aż będą miękkie. Ugotowane bataty pokroić na pół, wydrążyć w środku i doprawić solą i pieprzem. Do wydrążonych batatów wlać roztrzepane jajko. Ziemniaki zapiekać w naczyniu posmarowanym masłem przez ok. 15-20 min. Podawać na ciepło z blanszowanym na odrobinie masła szpinakiem z posiekanym ząbkiem czosnku.
Bataty nadziewane
Składniki:
– 4 spore słodkie ziemniaki
– 1/2 białej cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1 kolba ugotowanej kukurydzy lub 4 łyżki z puszki
– 50 g żółtego sera
– 1 łyżka oleju
– sól, pieprz, suszona bazylia
Sos z awokado:
– 1 nieduże dojrzałe awokado
– 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz
Dodatkowo: szczypior, kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Ziemniaki umyć, osuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia, ponakłuwać każdego ziemniaka widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjąć i posmarować oliwą. Wstawić na dodatkowe 10-12 min. Awokado rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zeszklić posiekaną cebulkę z czosnkiem na odrobinie oleju, dodać kukurydzę. Nadzienie doprawić solą, pieprzem i odrobiną bazylii. Przełożyć do miseczki i wymieszać ze startym serem oraz łyżką sosu z awokado. Gdy ziemniaki będą gotowe, wyjąć je z piekarnika i chwilę wystudzić. Naciąć wzdłuż i rozszerzyć do boków. Do środka każdego włożyć nadzienie i wstawić do piekarnika na 3-4 min., by ser zdążył się rozpuścić. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, a na wierzchu każdego położyć po łyżce sosu z awokado i kwaśnej śmietany, posypać szczypiorkiem lub pietruszką. Podawać od razu.
Frytki z batatów
Składniki:
– 2 duże słodkie ziemniaki pokrojone w cienkie paski
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 łyżeczka papryki
– 1 łyżeczka soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać dokładnie. Rozłożyć frytki w jednej warstwie na dwóch arkuszach do pieczenia. Piec 35-40 min. Natychmiast podawać.
Faszerowane patisony
Składniki:
– 1 duży patison
– 2 cukinie
– 4 pomidory
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 filiżanki kuskusu
– 2 łyżki oleju z oliwek
– bazylia i oregano
– garść rodzynek
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory spażyć, obrać skórkę i pokroić w kostkę. Cukinię obrać ze skórki, pokroić. Patisona umyć, odkroić górną część, usunąć miąższ i pestki. Gotować patisona przez 10-15 min. Pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek usmażyć na oleju, dodać cukinię i smażyć 2 min. na małym ogniu. Dodać przyprawy i rodzynki, dolać trochę wody i wrzucić kuskus. Przez 5 min dusić na małym ogniu. Wypełnić usmażoną mieszanką ciepły patison, przykryć odciętą górną częścią, zapiekać 5-10 min. i podawać.
Pieczony kalafior
Składniki:
– 60 ml oliwy
– 4 łyżeczki kminku
– 2 kalafiory
– sól i pieprz do smaku
– 3 ząbki czosnku
– sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W dużej misce wymieszać oliwę, kminek, różyczki kalafiorów, sól i pieprz. Umieścić na blasze i piec przez około 30 min. W międzyczasie wymieszać zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i 125 ml wody. Serwować świeżo upieczony kalafior z sosem i natką pietruszki.
Pieczone bakłażany
Składniki:
– 1 bakłażan
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki jogurtu greckiego
– 1 ząbek czosnku
– garść orzechów włoskich
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Bakłażana dokładnie umyć, przekroić na pół. Za pomocą krótkiego noża naciąć ich miąższ na skos. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć bakłażany, posypać solą, pieprzem, wstawić do piekarnika i piec przez 40 min. W międzyczasie jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, można również dodać odrobinę oliwy z oliwek. Bakłażany przed podaniem polać jogurtem i posypać orzechami włoskimi.
Bakłażan zapiekany z pomidorami
Składniki:
– 1 średniej wielkości bakłażan
– 2 pomidory
– tarty parmezan (ok. 1/3 szklanki)
– pieprz i sól
– oliwa z oliwek
– suszone oregano
Przygotowanie:
Umyć bakłażana i pokroić go w plastry. Ułożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je oliwą, doprawić solą oraz pieprzem. Plastry obrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność, posypać suszonym oregano. Wstawić bakłażana do piekarnika na 10 min. (nagrzany do 200 st. C). Wyjąć i przekręcić na drugą stronę. Pomidory pokroić na plastry i ułożyć na podpieczonym bakłażanie. Całość posypać tartym parmezanem. Piec jeszcze przez kilka minut.
Zobacz również:
Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa
Dania obiadowe z bobem – przepisy na pomysłowe wykorzystanie bobu
Jak zdrowo grillować – 5 super przepisów na dania z grilla!
Soja właściwości dla zdrowia i 9 super przepisów na dania z soi!