Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa

1 sierpnia 2019, dodał: pinkmause

Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę – warzywa upieczone. To fantastyczny pomysł na lekką przekąskę, czy kolację. Pieczone warzywa są świetne także jako dodatek do dań głównych. Polecamy soczyste, pełne smaku warzywa upieczone z dodatkiem oliwy, sera i ziół. Jak przyrządzić pieczone warzywa? Zobacz proste przepisy na te pyszne przekąski.

Crumble na słono czyli warzywa słono

 

 

składniki:

brokuł

2 cebule

czosnek 3 ząbki

papryka czerwona 2 sztuki

oliwa extra virgin

sól, pieprz, papryka

oregano

150 gram mozzarelli (twardej)

na kruszonkę: 200 gram mąki, sól, 100 gram zimnego masła

Obrać czosnek i cebulę, posiekać w kostkę. Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę, oddzielić różyczki brokuła. Paprykę pokroić w paski. Na dużej patelni zeszklić cebulę i czosnek na oliwie, dorzucić pozostałe warzywa. Dusić kilka minut, doprawić do smaku. Dodać mozarellę pokrojoną w kostkę, wymieszać z warzywami. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kruszonkę wykonać tradycyjnie ( mąkę wsypać do miski, dodać sól i starte na tarce masło, rozetrzeć w dłoniach aby powstała kruszonka). Warzywa posypać kruszonką i zapiekać w gorącym piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, podawać na ciepło.

Zapiekana cukinia

Składniki:
– 2 zielone cukinie średniej wielkości, pokrojone w plastry lub półksiężyce
– 2 średniej wielkości żółte cukinie lub kabaczki, pokrojone w plastry lub półksiężyce
– garść posiekanej świeżej bazylii
– cienko pokrojony pęczek zielonej cebuli
– 1/2 łyżeczki tymianku
– 3/4 łyżeczki czosnku w proszku
– 1 szklanka startej mozzarelli lub innego łagodnego  sera
– 1/2 szklanki grubo startego parmezanu
– sól i świeży mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Spryskać naczynie do pieczenia oliwą z oliwek lub sprayem olejowym. Umyć kabaczki i cukinię i pokroić w plastry lub półksiężyce. Umyć bazylię, osuszyć papierowymi ręcznikami i drobno posiekać. Pokroić zieloną cebulę. Wymieszać pokrojoną w plasterki cukinię, kabaczki, posiekaną bazylię, pokrojoną w plasterki zieloną cebulę, tymianek, czosnek, 1/2 szklanki startej mozzarelli i 1/2 szklanki grubo startego parmezanu. Doprawić solą i świeżym mielonym czarnym pieprzem. Umieścić mieszaninę w naczyniu do pieczenia i piec bez przykrycia przez około 25-30 min. Wyjąć naczynie z zapiekanką z piekarnika i posypać resztą (1/2 szklanki) startej mozzarelli oraz parmezanem. Włożyć naczynie z powrotem do piekarnika i piec 10-15 min., aż ser się roztopi i ładnie zrumieni. Podawać na gorąco.

Roladki z kurczaka z cukinią

Składniki:
– 4 piersi z kurczaka
– przyprawa do kurczaka lub grillowa
– 1 cukinia cienko pokrojona w plastry
– 6 pasków boczku gotowanego, odsączonego, posiekanego
– 1/2 szklanki startej mozzarelli
– 1/2 szklanki sera typu parmezan

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Włożyć piersi z kurczaka do naczynia żaroodpornego. Posypać mieszanką przypraw. Obłożyć plasterkami cukinii i posiekanym gotowanym boczkiem. Posypać rozdrobnionymi serami parmezan i mozzarella. Piec bez przykrycia przez około 20 min. Wyjąć z piekarnika. Można podgrzewać.

Cukinia faszerowana pieczona

Składniki:
2 średnie cukinie
– 1/2 kg mielonej wołowiny
1 mała cebula, posiekana
1/2 szklanki posiekanych świeżych grzybów
1/2 szklanki posiekanej słodkiej czerwonej papryki
1/4 szklanki posiekanego zielonego pieprzu
1 szklanka tartego sera cheddar
2 łyżki ketchupu
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przyciąć końce cukinii, pokroić na pół wzdłuż, wyciągnąć miazgę, pozostawiając muszle. Drobno posiekać miazgę. Na patelni podsmażyć wołowinę, miąższ z cukinii, cebulę, grzyby i paprykę. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 szklanki sera, ketchupu, soli i pieprzu, dobrze wymieszać. Łyżką nakładać farsz do muszli cukinii. Umieść w nasmarowanym naczyniu do pieczenia. Posypać pozostałym serem. Piec, bez przykrycia przez 25-30 min.

 

Cukinia zapiekana w pomidorach

Składniki:
– słoik suszonych pomidorów w oliwie z oliwek z czosnkiem i ziołami
– 2 średniej wielkości cukinie (lub 1 duża), pokrojona w kostki
– ½ szklanki liści bazylii, posiekanych, plus dodatkowe liście do dekoracji
– ⅓ szklanka parmezanu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Suszone pomidory delikatnie zblendować (z olejem), aż powstanie gładka pasta (pesto). Dokładnie wymieszać z kostkami cukinii i posiekaną bazylią. Przełożyć mieszaninę do żaroodpornego naczynia i piec na dolnej półce piekarnika przez 20 min. Wyjąć z piekarnika i posypać parmezanem. Włożyć z powrotem do piekarnika na 2 min., aż ser całkowicie się rozpuści. Udekorować świeżą bazylią i podawać.

 

Pieczone pomidory

Składniki:
2 pomidory
1/4 szklanki świeżego startego parmezanu
1/4 szklanki mozzarelli, startej
świeża bazylia, posiekana
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
– sól koszerna
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Pokroić pomidory w plastry. Ułożyć w naczyniu do pieczenia. Doprawić solą, a następnie posypać parmezanem, mozzarellą, bazylią i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarnika przez 10-15 min., aż pomidory będą miękkie, a ser się rozpuści.

 

Crostini z pieczonymi pomidorkami

Składniki:
– 1 mały chleb włoski lub francuska bagietka
– 1 szklanka pomidorów koktajlowych
– 1 szklanka pomidorów cherry
– 3 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– 2 ząbki czosnku mielonego
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
– 1 szklanka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Pokroić chleb lub bagietkę na kawałki i opiec na blasze przez kilka minut, aż będą lekko zrumienione. Wyjąć na półmisek. Przekrojone pomidory ułożyć na blasze wyłożonej folią, pergaminem lub silikonową wkładką. Skropić 2 łyżeczkami oliwy z oliwek i posypać solą, pieprzem i mielonym czosnkiem. Piec przez 30 min. Podczas pieczenia pomidorów ocet balsamiczny wlać do małego rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż się zredukuje i będzie gęsty. Na tosty położyć pieczone pomidory i posypać świeżą bazylią. Skropić balsamicznym octem i oliwą z oliwek. Natychmiast podawać.

 

Feta pieczona z pomidorami

Składniki:
– oliwa z oliwek
– 200 g pomidorów czereśniowych
– feta (blok 200 g)
– 2 ząbki czosnku
– ocet balsamiczny
– świeże oregano, liście posiekane

Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 200 st. C. Naczynie do pieczenia skropić niewielką ilością oleju, położyć pomidory, przyprawy, a następnie podzielony na dwie części ser feta. Dodać pozostałe pomidory, doprawić do smaku i skropić większą ilością oleju. Przykryć folią i piec przez 20 min. Dodać chleb z czosnkiem, skropiony oliwą i piec jeszcze 5 min. Zdjąć folię z naczynia, skropić octem balsamicznym i posypać oregano. Podawać pieczoną fetę z sałatką ziołową i grzanką na zakwasie.

 

Bataty pieczone z jajkiem

Składniki:
– 2 bataty
– 1 jajko
– kilka plastrów szynki
– masło
– szpinak
– szczypiorek
– 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Bataty dokładnie umyć, nakłuć widelcem i ugotować aż będą miękkie. Ugotowane bataty pokroić na pół, wydrążyć w środku i doprawić solą i pieprzem. Do wydrążonych batatów wlać roztrzepane jajko i włożyć kilka plasterków szynki. Ziemniaki zapiekać w naczyniu posmarowanym masłem przez ok. 15-20 min. Podawać na ciepło z blanszowanym na odrobinie masła szpinakiem z posiekanym ząbkiem czosnku.

 

Bataty nadziewane

Składniki:
– 4 spore słodkie ziemniaki
– 1/2 białej cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 50 g szynki (4-5 plasterków)
– 1 kolba ugotowanej kukurydzy lub 4 łyżki z puszki
– 50 g żółtego sera
– 1 łyżka oleju
– sól, pieprz, suszona bazylia
Sos z awokado:
– 1 nieduże dojrzałe awokado
– 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz
Dodatkowo: szczypior, kwaśna śmietana

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Ziemniaki umyć i wyszorować szczoteczką, osuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia, ponakłuwać każdego ziemniaka widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjąć i posmarować oliwą. Wstawić na dodatkowe 10-12 min. Awokado rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zeszklić posiekaną cebulkę z czosnkiem na odrobinie oleju, dodać pokrojoną szynkę i kukurydzę. Nadzienie doprawić solą, pieprzem i odrobiną bazylii. Przełożyć do miseczki i wymieszać ze startym serem oraz łyżką sosu z awokado. Gdy ziemniaki będą gotowe, wyjąć je z piekarnika i chwilę wystudzić. Naciąć wzdłuż i rozszerzyć do boków. Do środka każdego włożyć nadzienie i wstawić do piekarnika na 3-4 min., by ser zdążył się rozpuścić. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, a na wierzchu każdego położyć po łyżce sosu z awokado i kwaśnej śmietany, posypać szczypiorkiem lub pietruszką. Podawać od razu.

 

Frytki z batatów

Składniki:
– 2 duże słodkie ziemniaki pokrojone w cienkie paski
– 2 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– 1 łyżeczka papryki
– 1 łyżeczka koszernej soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać dokładnie. Rozłożyć frytki w jednej warstwie na dwóch arkuszach do pieczenia. Piec 35-40 min. Natychmiast podawać.

 

Faszerowane patisony

Składniki:
– 1 duży patison
– 2 cukinie
– 4 pomidory
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 filiżanki kuskusu
– 2 łyżki oleju z oliwek
– bazylia i oregano
– garść rodzynek
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Pomidory spażyć, obrać skórkę i pokroić w kostkę. Cukinię obrać ze skórki, pokroić. Patisona umyć, odkroić górną część, usunąć miąższ i pestki. Gotować patisona przez 10-15 min. Pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek usmażyć na oleju, dodać cukinię i smażyć 2 min. na małym ogniu. Dodać przyprawy i rodzynki, dolać trochę wody i wrzucić kuskus. Przez 5 min dusić na małym ogniu. Wypełnić usmażoną mieszanką ciepły patison, przykryć odciętą górną częścią, zapiekać 5-10 min. i podawać.

 

Pieczony kalafior

Składniki:
– 60 ml oliwy extra virgin
– 4 łyżeczki kminku
– 2 kalafiory
– sól i pieprz do smaku
– 125 ml tahini
– 3 ząbki czosnku
– sok z 1 cytryny

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W dużej misce wymieszać oliwę, kminek, różyczki kalafiorów, sól i pieprz. Umieścić na blasze i piec przez około 30 min. W międzyczasie wymieszać tahini, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny i 125 ml wody. Serwować świeżo upieczony kalafior z sosem i natką pietruszki.

 

Pieczone bakłażany

Składniki:
– 1 bakłażan
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka zataru
– 1/2 szklanki jogurtu greckiego
– 1 ząbek czosnku
– garść orzechów włoskich
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Bakłażana dokładnie umyć, przekroić na pół. Za pomocą krótkiego noża naciąć ich miąższ na skos. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek, ułożyć bakłażany, posypać solą, pieprzem i zatarem, wstawić do piekarnika i piec przez 40 min. W międzyczasie jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, można również dodać odrobinę oliwy z oliwek. Bakłażany przed podaniem polać jogurtem i posypać orzechami włoskimi.

 

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Składniki:
– 1 średniej wielkości bakłażan
– 2 pomidory
– tarty parmezan (ok. 1/3 szklanki)
– pieprz i sól
– oliwa z oliwek
– suszone oregano

Przygotowanie:
Umyć bakłażana i pokroić go w plastry. Ułożyć plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je oliwą, doprawić solą oraz pieprzem. Plastry obrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność, posypać suszonym oregano. Wstawić bakłażana do piekarnika na 10 min. (nagrzany do 200 st. C). Wyjąć i przekręcić na drugą stronę. Pomidory pokroić na plastry i ułożyć na podpieczonym bakłażanie. Całość posypać tartym parmezanem. Piec jeszcze przez kilka minut.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Warzywne pieczone przekąski na ciepło – różne przepisy na warzywa

  1. avatar Kataryna pisze:

    Świetne przepisy. Zapiekane cukiniowa zrobię!

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Oryginalna forma i intrygujący efekt świetlny - teraz w promocyjnej cenie!
Cena:
699 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jak leczyć AZS?
używałaś może krochmalu do kąpieli? Jak ja się cieszę, że na niego trafiłam....
Atopowe zapalenie skóry - nowe leki…
Próbowałyście krochmalu? Mój mały atopik to nie raz ma kąpiel z jego dodatkiem, fajnie...
Coraz częstsze bóle nóg
czeste bóle nóg to juz może być zapowiedź zylaków, też tak miałam przez...
wzdęcia
Fakt, przy nawracających często wzdęciach warto udać sie do lekarza.