Jak zdrowo grillować – 5 super przepisów na dania z grilla!

12 czerwca 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jeszcze trochę a znowu będziemy mogli grillować i cieszyć się tym pysznym jedzeniem na świeżym powietrzu. Zapewne wielu z Was powie, że to nie zdrowe, tłuste i mało dietetyczne. Dlatego przychodzimy Wam z pomocą i przedstawiamy kilka podstawowych zasad, jak odpowiednio grillować.

danie1

Jak piec na grillu?

Ruszt jest przede wszystkim dla potraw, które szybko się zrobią. Tutaj bardzo ważny jest wybór tacek. Do przyrządzania potraw mięsnych najlepiej nadadzą się tacki aluminiowe, karbowane lub dziurkowane.Ułatwią one swobodny przepływ gorącego powietrza,a  tym samym zablokują kapiący tłuszcz. Dlaczego to jest takie ważne? Czy wiecie, że kiedy tłuszcz kapie do ognia, to powoduje wydzielanie się szkodliwych związków chemicznych.

Kolejną zasadą na udany grill jest zachowanie go w czystości.Pamiętaj również, bay używać odpowiednich materiałów do palenia. Najlepiej nada się węgiel drzewny z drzew liściastych. Jeżeli chodzi o podpałki to nie używaj ich w trakcie pieczenia, ponieważ wydzielą się szkodliwe i niezdrowe substancje. Niektórzy mają w zwyczaju jako rozpałkę używać zadrukowanego papieru, kartonów, desek, czy dykt. Żadnej z tych rzeczy nie wolno używać, ponieważ może to odbić się na naszym zdrowiu oraz zmienić smak potraw.

grill

Co piec na grillu i w jaki sposób?

Do pieczenia wybierajmy mniej tłuste mięso – np. kurczak, indyk. Upieczone na ruszcie też będzie równie smaczne jak tłusta wieprzowina, a mniej zaszkodzi kondycji serca. Odpowiednio przyprawione będzie świetnie smakować, a organizm lepiej poradzi sobie z jego strawieniem. Jeśli lubimy czosnek – tym lepiej, zwłaszcza dla naszego serca. Ekstrakt z czosnku stosowany jest profilaktyce miażdżycy naczyń tętniczych i przy podwyższonym stężeniu lipidów. Gdy koniecznie musimy zjeść czerwone mięso, wybierzmy te chudsze kawałki i wcześniej zamarynujmy je w domu. Mięso szybciej się upiecze – z korzyścią dla zdrowia. Z tego samego powodu można je w domu podgotować lub upiec i tylko podgrzać na grillu. Nie bez znaczenia jest grubość pieczonych kawałków. Starajmy się, by były odpowiednio cienkie,  wtedy szybciej będą gotowe do zjedzenia. W sklepie unikaj kupowania już przyprawionego mięsa, ponieważ wtedy o wiele trudniej jest poznać jego świeżość.

Doskonałą alternatywą dla tłustych potraw są ryby. Nie tylko nie wymagają zbyt długiego opiekania (wystarczy ok. 7-10 minut), ale są przede wszystkim bardzo zdrowe. Polecane są nawet te tłuste, czyli  morskie. Rybi tłuszcz zawiera bowiem zdrowsze dla serca kwasy omega-3. Upieczone w folii czy bezpośrednio na ruszcie są naprawdę pyszne, o niskiej kaloryczności już nie wspominając. Stanowią świetne uzupełnienie mięsnych potraw i wzbogacenie piknikowego jadłospisu. Owoce będą gotowe po krótszym czasie obróbki termicznej, ale na pieczonego ziemniaka czy kolbę kukurydzy poczekamy już trochę dłużej.

Niestety wszelkie konserwy musisz odstawić na bok, ponieważ w wysokiej temperaturze mogą wytwarzać nawet rakotwórcze substancje. Na grilla nie nadają się również wszelkie mrożonki. Zarówno mięso jak i warzywa powinny mieć przed pieczeniem temperaturę pokojową. Nie bój się dodawać ziół a w szczególności majeranku  czy estragony, które z powodzeniem zastąpią Ci sól. Z kolei bazylia uchroni Cię przed wzdęciami.

Warzywa przed pieczeniem najlepiej zanurzyć na ok 3 godziny w marynacie, ale bez soli. Pamiętaj, aby piec je na tacce. Co najlepiej nadaje się na grilla? Cukinia, pieczarki, bakłażany, papryka czy pomidory. Nie zapominajmy również o pieczywie, które możesz dodatkowo posmarować oliwą i posypać czosnkiem.

Podsumowanie:

  • pamiętaj, aby starannie myć ruszt
  • używaj tylko specjalnych brykietów z węgla drzewnego
  • wybieraj tylko świeże mięso
  • nie pieczemy jedzenia z puszek ani mrożonek
  • nie bój się używać ziół
  • do tłustych potraw używaj tacek
  • nie bój się zamieniać mięsa na warzywa

grill3

Grillowany kurczak po tajsku

Składniki:

  • 700 g filetu z piersi kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki obsypki kaukaskiej,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • ogórek,
  • natka pietruszki.

Wykonanie

Mięso umyć, osuszyć i pokroić jak na kotlety. Rozbić na dość grube plastry. Ułożyć w pojemniku. Sok z limonki wymieszać z sosem sojowym, oliwą z oliwek, obsypką, pieprzem i cukrem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać. Zamknąć (najlepiej w pojemniku próżniowym) i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie mięso wyjąć z marynaty, opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie obracać mięso i smarować pozostałą marynatą. Następnie zdjąć z grilla i pokroić w 2cm paski. Podawać ze świeżym ogórkiem i posiekaną natką pietruszki.

grill4

Żeberka w piwie jeżynowym

Składniki:

  • 500g żeberek wieprzowych,
  • 200ml piwa o smaku jeżynowym,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
W moździerzu utrzeć ziarna jałowca z papryką, bazylią, majerankiem i posiekanym drobno czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Ułożyć w pojemniku próżniowym, zalać piwem, dodać liście laurowe. Szczelnie zamknąć, odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Następnie wyjąć mięso z marynaty i smażyć na patelni grillowej lub opiekać na grillu przez około godzinę, w między czasie obracając i często smarując pozostałą marynatą.

grill5

Ogniste ziemniaki z grilla

Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków
  • 5 łyżeczek masła
  • 5 łyżek mieszanki przypraw do ziemniaków na ostro

Przygotowanie:

Przyprawę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 30 minut, by warzywa napęczniały. Ziemniaki wyszorować. Naciąć „na krzyż” i w nacięcie każdego ziemniaka włożyć po pół łyżeczki masła. Przyprawę odsączyć na sicie. Nałożyć również po łyżce przyprawy. Ziemniaki ułożyć na folii aluminiowej, szczelnie zawinąć tworząc sakiewki. Opiekać na grillu około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Można również ziemniaki najpierw trochę obgotować, dzięki czemu grillowanie zajmie nam jedynie jakieś 10-15minut.

ziemniaki z grilla

Łosoś z rusztu z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 4 dzwonka świeżego łososia (ok. 2 cm)
  • sok z jednej cytryny
  • Sos czosnkowy
  • olej
  • sól
  • grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

Łososia doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie wysmarować olejem folię aluminiową i zawinąć w nią każde dzwonko. Tak przygotowanego łososia piec na ruszcie na średnim ogniu po ok. 6-7 minut z każdej strony. Podawać z Sosem czosnkowym.

ryba z rusztu

Grillowany ziołowy chlebek

Składniki:

  • chleb
  • 100g masła
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Masło stopić, dodać drobno posiekany czosnek oraz wszystkie pozostałe posiekane przyprawy (możecie użyć również suszonych), dokładnie wymieszać. Masłem smarować kawałki chleba z jednej lub z obu stron. Opiekać na grillu ok. 5 minut z każdej strony. Podawać jako dodatek do dań mięsnych z grilla.

chleb z grilla

zobacz również:

Sałatki idealne do grilla – różne przepisy

Bezmięsne dania i przekąski z grilla – czyli grillowanie dla wegetarian

Grillowanie u diabetyków

Ryba z grilla – rożne przepisy i super porady!