Detoks owocowy – przepisy na owocowe dania i efekty stosowania diety owocowej | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Detoks owocowy – przepisy na owocowe dania i efekty stosowania diety owocowej

5 marca 2018, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Kiedy chcemy oczyścić swój organizm z toksyn i poprawić jego funkcjonowanie, to wybieramy odpowiednią dla siebie dietę. Czasem też sięgamy po różnego rodzaju środki wspomagające, jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie. Czasami warto jednak sięgnąć po naturalne rozwiązania. Jednym  z nich jest owocowy detoks.

 

Dwu dniowy detoks jagodowy

Sekretem jagód jest fakt, że kiedy połączy się je ze zdrowymi składnikami, to bez problemu oczyszczą nasz organizm z toksyn.  Jakie to produkty?

  • płatki pełnoziarniste
  • orzechy
  • siemię lniane
  • inne owoce

Wystarczy, że przez 2 dni będziesz jeść tylko te rzeczy, a z pewnością zauważysz spadek wagi.

W czasach, gdy nie znano antybiotyków, czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio. Zwalczano nimi gronkowca. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci.

Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny lek  na wiele chorób, który musiał być w domu. Z kolei Indianie wierzyli w uzdrawiającą moc owoców borówki wysokiej. Jagodami i borówkami amerykańskimi warto się objadać na surowo, ale możemy je też dodawać do ciast i deserów, nadziewać nimi pierogi i bułeczki drożdżowe. Bardzo smaczne są przyrządzane z nich zupy, kompoty i soki. Można też zamrozić surowe owoce, zwłaszcza borówki amerykańskiej. Są odporne na niską temperaturę i po rozmrożeniu nie tracą nic ze swego smaku i wyglądu.Antyutleniacze pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego”  (HDL). W tym działaniu są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP

Dania oczyszczające z jagodami

Smoothie z jagód

Co kupić?

  • 1 szklanka truskawek
  • 1 szklanka borówek
  • 1,5 szklanki kefiru
  •  ok. 1 szklanki wody
  • cukier do smaku
  •  kostki lodu

Przygotowanie:

Owoce należy umyć, a truskawki oddzielić od szypułek. Wszystkie owoce  zmiksuj i dodaj kefir oraz pół szklanki wody.Dodaj cukier według uznania.

Sałatka jagodowa

Co kupić?

•2 garści roszponki
•kilka liści sałaty, np. dębowej
•ogórek
•pół szklanki jagód
•jabłko

sos:
•pół szklanki jagód
•¼ szklanki oliwy
•2 łyżki octu balsamicznego
•2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksuj z odrobiną wody. Teraz sałatę porwij na kawałki, pomidory pokrój na pół, a ogórka w plasterki. Całość wymieszaj z sałatą, jagodami, roszponką i sosem.

Dwu dniowy detoks winogronowy

Przez te dwa dni należy jeść wyłącznie same winogrona i pić wodę. Wodę spożywa się godzinę po każdym zjedzeniu posiłku z winogron.  Jeżeli zaczniesz odczuwać nudności, to nie poddawaj się, bo to znak, że detoks działa!

Pamiętaj, aby detoks winogronowy stosować tylko 6 dni, nigdy dłużej !

Winogrona zawierają 17 różnych aminokwasów (0,8%) w tym, m.in. histydynę, leucynę i glicynę.Dzięki dużej zawartości błonnika owoce winogron poprawiają perystaltykę jelit, a regulując pracę przewodu pokarmowego sprzyjają również zachowaniu szczupłej sylwetki. Oczyszczają też  organizm, ponieważ zawarte w nich składniki biorą udział w usuwaniu produktów przemiany materii. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają fermentację jelitową i działają żółciopędne. Spożywanie winogron zalecane jest osobom cierpiącym na zaparcia i problemy z przewodem pokarmowym. Winogrona mają również działanie alkalizujące, czyli przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu, które może powodować dieta z dużą ilością mięsa, a zbyt małą owoców, warzyw i mleka.

Ponadto dzięki zawartości potasu winogrona poprawiają dotlenienie mózgu, a tym samym zwiększają chłonność umysłu. Winogrona są bogate w fosfor wapń – podstawowy budulec kości i zębów, ich zawartość utrzymuje też prawidłową pracę serca. Miąższ winogron zawiera również żelazo wskazane dla anemików (odmiany ciemne są bogatsze) i jod, który reguluje pracę tarczycy.

Winogrona powinny znajdować się w diecie kobiet w okresie menopauzy ponieważ zawierają rzadki pierwiastek – bor, który sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów.

Dzięki zawartości witaminy A owoce winogron pomagają w leczeniu wielu schorzeń oczu oraz nadczynności tarczycy. Witaminy z grupy B, tj.: B, (tiamina) B2 (ryboflawina), oraz witamina PP (niacyna), wpływają na lepszą koncentrację i szybsze uczenie się oraz łagodzą napięcia i stres. Witamina C stymuluje odporność i odczyny alergiczne oraz pomaga we wchłanianiu żelaza. Stąd jedzenie dużej ilości winogron jesienią wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Powinny je jeść dzieci, kobiety w ciąży, osoby pracujące fizycznie, sportowcy oraz osoby osłabione i wyczerpane.

Dania oczyszczające z winogronami

 

Koktajl winogronowy

Co kupić?

  • jogurt naturalny – 150g,
  • ciemne winogrona – 120g,
  • nieduży dojrzały banan obrany ze skórki – 100g,
  • jabłko obrane ze skórki i z usuniętym gniazdem nasiennym – 100g,
  • 2 łyżeczki lnu mielonego – 10g,
  • 2 łyżeczki dowolnych otrąb zbożowych (gryczanych, pszennych lub owsianych) – 7g.

Przygotowanie:

Wszystko dokładnie miksujemy w blenderze. Podawaj z kostkami lodu.

Sałatka z winogron

Co kupić?

  • 200 g miksu sałat
  • po 125 g ciemnych i jasnych winogron
  • 200 g sera pleśniowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżeczki średnio ostrej musztardy
  • 150 g ciabatty, według uznania

Przygotowanie:

Sałatę umyj i osusz. Winogrona należy obrać i pokroić na pół.  Ser należy pokroić w plasterki, a potem w słupki. Następnie wszystko wymieszaj.  Teraz połącz oliwę z oliwek wraz z octem, solą, pieprzem, cukrem, musztardą,  Wszystko mieszamy  i polewamy sałatkę sosem winegret. Podawaj z podpieczoną ciabatą.

 

Dwudniowy detoks pomarańczowy

Tutaj ważne jest, aby przed przejściem na detoks wyeliminować ze swojej diety alkohol, napoje gazowane, fast foody, a także kawę. Twoim zadaniem jest picie szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, zawsze kiedy tylko poczujesz się głodna.  Tak więc ilość wypitych szklanek zależy tylko od Ciebie, jednak minimalnie powinno być 7 – 8 dziennie. Jedynym skutkiem ubocznym tego detoksu może być zmęczenie lub spadek nastroju, jednak jest to nieszkodliwe, a z pewnością po zakończeniu detoksu poczujesz się o wiele lepiej.

Najcenniejszymi składnikami pomarańczy są: witamina C i substancje pektynowe, znajdujące się w białej części skórki pomarańczowej. Pektyny poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom i powstawaniu nowotworów jelita grubego. Ważnym składnikiem pomarańczy jest limon, który posiada właściwości przeciwnowotworowe. Pomarańcze są także dobrym źródłem karotenoidów, naturalnych przeciwutleniaczy, będących podstawowym „orężem”w walce z wolnymi rodnikami. Biała warstwa podskórna owoców to głównie pektyny, które poprawiają pracę przewodu pokarmowego.

Dania oczyszczające z pomarańczą

Koktajl pomarańczowo – szpinakowy

Co kupić?

  • 1 obrana pomarańcza
  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 łyżka siemienia lnianego

Przygotowanie:

Wszystko zmiksować i spożywać schłodzone

Sałatka pomarańczowo-grejpfrutowa

 

Co kupić?

  • 1 obrana pomarańcza
  • 1 obrany grejpfrut
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Wszystko pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z olejem kokosowym

 

Dwudniowy detoks imbirowy

Pomimo, że głównie uznawany jest za przyprawę, to idealnie nadaje się do oczyszczania organizmu. Jego największą zaletą jest to, że możesz go dodawać do herbaty, spożywać suszony, a nawet sproszkowany. Wystarczy więc, że przez 2 dni będziesz dodawać go do swoich ulubionych potraw, a na pewno zauważysz jego pozytywne działanie na Twoją figurę.

Imbir ceniony jest także za swoje właściwości odchudzające. Dzięki zawartości olejków eterycznych przyspiesza krążenie i stymuluje przemianę materii, a przez to może być pomocny w walce z celulitem. Szeroko znane są także oczyszczające właściwości tego korzenia. Imbir wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, przez co przyspiesza procesy trawienne. Dodatkowo kłącze to praktycznie nie zawiera kalorii, za to tłumi poczucie głodu oraz sprawia, że wartości odżywcze przyjmowane z posiłkami są o wiele lepiej przyswajalne. Co ciekawe, imbir znalazł zastosowanie także w kosmetyce – doskonale bowiem wpływa na kondycję włosów oraz pomaga w walce z trądzikiem. Dodatkowo, co szczególnie cieszy kobiety, imbir pobudza krążenie – dzięki temu doskonale sprawdza się nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetykach wyszczuplających, modelujących figurę i w zwalczaniu cellulitu.

To niezwykłe warzywo może także skutecznie łagodzić poranne mdłości, na które uskarżają się kobiety w ciąży, znosić objawy choroby lokomocyjnej oraz być wsparciem w leczeniu artretyzmu. Ponadto imbir poprawia krążenie, redukuje ból oraz posiada właściwości przeciwzapalne, a także działa rozgrzewająco, co jest szczególnie istotne podczas leczenia przeziębienia i grypy. Natomiast zawarty w imbirze gingerol, posiadający właściwości antyoksydacyjne, redukuje częstotliwość pojawiania się zmian nowotworowych.

Dania oczyszczające z imbirem

Smoothie imbirowe

Co kupić?

  • 6 pomarańczy, obranych ze skórki
  • 2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w krążki
  • 1-1,5 cm kawałek imbiru, obrany ze skórki, posiekny
  • opcjonalnie 1/2 szklanki wody mineralnej lub kokosowej

Przygotowanie:

Do blendera po kolei włóż pomarańcze, marchew i imbir.  Całość zmiksuj na gładko i dodaj wodę jeżeli smoothie wyjdzie zbyt gęste.

Sok z imbiru

Co kupić?

  • woda 5 szklanek
  • cytryny 2 sztuki
  • imbir świeży 200 gram
  • cukier trzcinowy 100 gram

Przygotowanie:

Korzeń obieramy ze skórki, kroimy i miksujemy na gładko z dodatkiem szklanki wody.  Cytrynę należy sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę.  W garnku gotujemy litr wody, cukier, sok z cytryny oraz otartą skórkę.  Garnek zdejmij z ognia, dodaj powstały krem imbirowy. Całość zostaw pod przykryciem na ok 2 godziny. (im dłużej, tym smak będzie bardziej pikantny). Później sok  trzeba przecedzić, rozlać do butelek i zostawić aż całkowicie przestygną. Przechowuj sok w lodówce  nawet do miesiąca czasu.

 

zobacz również:

Owocowe spalacze tłuszczu

Warzywne spalacze tłuszczu

Najlepsze naturalne spalacze tłuszczu

Marchew – fakty i mity o niedocenionym warzywie

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz