Warzywne spalacze tłuszczu

8 lutego 2017, dodał: patelsol
Artykuł zewnętrzny

Warzywa zawierają wiele składników, których bardzo potrzebujemy – również do chudnięcia: substancje balastowe, olejki eteryczne, chlorofil, wtórne substancje roślinne, witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe. Starajmy się więc spożywać dziennie kilogram warzyw: w postaci głównego posiłku, soku, sałatki i chrupiących przekąsek.

 

Algi

Są wspaniałym źródłem substancji balastowych i witamin.  Zawierają też dużo jodu, który za pośrednictwem tarczycy znacznie przyśpiesza przemianę materii.

Cebula

Jest prawdziwie cudownym produktem, ponieważ dzięki zawartości potasu, wapnia, żelaza, jodu, selenu i olejków eterycznych obniża poziom cukru we krwi, rozkłada tłuszcz, odtruwa a także koi nerwy.

Cykoria

Jest praktycznie pozbawiona kalorii, natomiast zawiera intybinę – gorzką substancję, która pobudza trawienie oraz przemianę materii. Cykoria jest także cennym źródłem witaminy C, wapnia, magnezu, żelaza i potasu.

Grzyby

Mają niski indeks glikemiczny, lecz za to zawierają dużo białka. W boczniakach znajduje się poza tym substancja o nazwie chitosan, która dobrze wiąże tłuszcz, a tym samym zapobiega jego wchłanianiu.

Kapusta

Nie ma wcale kalorii, a jej twarda konsystencja wymaga długiego żucia, co zapewnia uczucie sytości. Dzięki dużej zawartości witaminy C odchudza, a znaczna ilość znajdującego się w niej potasu działa odwadniająco.

Karczochy

Substancja czynna o nawie cynaryna obecna w karczochach wspomaga wątrobę w odtruwaniu organizmu, a także przyśpiesza trawienie.

Marchew

Dzięki zawartym w niej pektynom jest bardzo sycąca. Najlepiej jeść ją na surowo, ponieważ po ugotowaniu ma wysoki indeks glikemiczny.

Pomidory

Zawierają znaczne ilości potasu, który ma działanie odwadniające.

Por

Zawiera nie tylko dużo substancji balastowych, lecz również wapń, witaminę C, żelazo i magnez.

Rzodkiew i Rzodkiewka

Posiada ogromną ilość wapnia, potasu, witaminy C i pierwiastków śladowych. Zawarte w nich olejki eteryczne pobudzają trawienie.

Seler

Dzięki zawartości substancji gorzkich, hormonów roślinnych i olejków eterycznych przyśpiesza trawienie.

Szparagi

Są właściwie pozbawione kalorii, zawierają za to dużą ilość kwasu foliowego i usuwają nadmiar wody z organizmu.

 

Warzywa strączkowe

Są bogatym źródłem substancji balastowych oraz białka roślinnego. Fasola ma w sobie glukokininy, które podobnie jak insulina obniżają poziom cukru we krwi.

Pamiętajcie że mimo że warzywa dostarczają wielu niezbędnych do życia substancji. Sięgajmy po nie jak najczęściej! Już niedługo poznacie spalacze tłuszczu w przetworach zbożowych, produktach mlecznych, mięsach, rybach, owocach morza, ziołach i napojach. 

zobacz również:

  1. Dietetyczne koktajle – przepisy
  2. Zbilansowana i zdrowa – skuteczna dieta odchudzająca
  3. Grejpfrut na odchudzanie?
  4. Owocowe spalacze tłuszczu