Owoce są zdrowe – nic w tym nowego. Ale czy te słodkie płody drzew i krzewów również odchudzają? Niektóre tak, ponieważ wchłanianie zawartej w nich glukozy jest skutecznie hamowane przez substancje balastowe. Należy jednak uważać na owoce bardzo słodkie: zawarte w nich substancje balastowe mogą nie zrównoważyć dużej ilości cukru!
Ananasy
Mimo że mają wysoki indeks glikemiczny to zawierają bromelinę, jest to enzym, który ułatwia trawienie białka. Są również bogate w wiele składników mineralnych.
Awokado
Zawierają dobre, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany o nazwie mannoheptuloza, będący substancją aktywnie obniżającą poziom glukozy we krwi.
Bakalie
To dobra alternatywa słodyczy, jeśli dopadnie was na nie ochota. Gatunki o małej zawartości cukru a wysokiej zawartości substancji balastowych, takie jak morele i śliwki, utrzymują niski poziom insuliny, natomiast słodsze bakalie tj. rodzynki i
daktyle, mają wysoki indeks glikemiczny.
NIEDOJRZAŁE Banany
Tylko niedojrzałe banany mają w swoim składzie szczególnego zabójcę tłuszczu, tzw. skrobię oporną.
Gruszki
Dzięki dużej zawartości potasu mają działanie odwadniające. Zawarty w nich śladowy bor podnosi poziom testosteronu, czyli hormonu którego potrzebują również kobiety. Zwiększa on bowiem ich aktywność.
Jabłko
Pektyna zawarta w tych owocach reguluje trawienie, spowalnia wchłanianie glukozy i syci. Jabłka zawierają dużo witaminy C, potas i magnez.
Kiwi
Są bogate w witaminę C, która pomaga w rozkładzie tłuszczu, a oprócz teg stanowią źródło wapnia, potasu i żelaza.
Mango
Miąższ mango pobudza trawienie, a także chroni komórki dzięki przeciwdziałającym utlenianiu witaminom i dużej ilości beta-karotenu.
Morele
Są naturalnymi termogenikami ze względu na zawartość kwasu pantotenowego, który przyśpiesza rozkład tłuszczu. Natomiast występujące w nich beat-karoteny chronią skórę i zapewniają jej świeży wygląd.
Owoce cytrusowe
Są termogenikami w czystej postaci, ponieważ działanie zawartej w nich witaminy C jest wzmocnione dwudziestokrotnie poprzez obecność wielu flawonoidów. Substancje gorzkie obecne w grejpfrutach zmniejszają apetyt.
Papaja
Dostarcza dużych ilości enzymów, które rozkładają białko i w ten sposób ułatwiają jego trawienie.
Porzeczki
Królują wśród naturalnych spalaczy tłuszczu, ponieważ łączą w sobie wiele składników o bardzo korzystnym działaniu: mają dużo witaminy C, potasu, kwas pantotenowy, magnez i mangan.
Śliwki
Zwłaszcza suszone, działają przeczyszczająco dzięki znacznej zawartości substancji balastowych.
Truskawki
Zawierają najwięcej manganu ze wszystkich owoców i dzięki temu poprawiają działanie tarczycy. Natomiast obecny w nich potas odwadnia.
Pamiętajcie aby nie jeść niektórych owoców bez ograniczeń, ponieważ w dużej ilości takie owoce jak ananas lub banan (dojrzały)mogą dostarczyć do organizmu naprawdę dużo cukru. A już niebawem dowiecie się jakie są spalacze tłuszczu wśród warzyw, mięs, ryb i owoców morza, przetworów mlecznych i zbożowych.