Ryba z grilla – rożne przepisy i super porady!

7 lipca 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jak tylko słońce zaczęło ładnie przygrzewać, to nasze myśli powędrowały w stronę wypoczynku i oczywiście grilla. Poza standardowymi kiełbaskami czy karkówką warto przekąsić czasem coś zdrowszego. Co powiecie na rybki z grilla? Jest to idealna alternatywa dla ciężkostrawnych potraw a w dodatku idealnie komponuje się z sałatkami. Zobacz jakie ryby wybierać do grillowania i jakie właściwości zawierają.

 

Właściwości ryb

Chyba każdy wie, że ryby to samo zdrowie. Zalicza się je do najbardziej lekkostrawnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Zawierają mnóstwo białka, które łatwo się przyswaja a także zdrowe tłuszcze.

Jedząc ryby poprawiasz pracę swojego układu nerwowego oraz zmniejszasz ryzyko zachorowania na Alzheimera. Dodatkowo będzie Ci wdzięczny Twój układ krążenia, ponieważ znacznie obniża się poziom złego cholesterolu i wzmacniają się naczynka krwionośne. To wszystko uchroni Cię przed miażdżycą oraz chorobami serca.

Ryby zawierają również mnóstwo witamin oraz minerałów, które wspierają pracę układu odpornościowego oraz poprawiają widzenie. Z kolei białko, wapń i witamina D stworzą barierę ochronną przed osteoporozą.

grilowana ryba

Jakie ryby grillować?

Na rynku masz dostępnych kilka rodzai ryb, jednak nie każde nadają się do grillowania. Idealnie sprawdzą się tutaj ryby tłuste, których mięso nie potrzebuje długich godzin pieczenia ani wysokich temperatur, aby nadawały się do jedzenia. Ponad to takie ryby posiadają zwiększoną dawkę omega – 3 i aż rozpływają się w ustach.

Do tej grupy zaliczamy makrelę, łososie, sardynki, mintaje, halibuty oraz dorsze atlantyckie. Najlepiej spożywać je przemiennie, aby uniknąć kumulowania zanieczyszczeń z konkretnego gatunku, a niestety ryby mają taką tendencję.

ryba grillowana

Grillowanie – nie taka prosta sprawa

Pamiętaj, aby nigdy nie grillować zamrożonych ryb. Ryby myjemy, suszymy i nacieramy ziołami np. estragonem, tymiankiem, natką pietruszki, zielem angielskim, czosnkiem, pieprzem, solą i selerem. Ciekawą opcją jest również marynowanie ryby. Zmieszaj przyprawy z oliwą lub olejem sezamowym i natrzyj rybę pół godziny wcześniej. Ryba zyska soczystość, aromat a w dodatku nie wyschnie.

Jeżeli chodzi o czas to jest on zależny od gatunku ryby, jej wielkości a także temperatury grilla. Decydując się na rybę w całości to piecz ją przez 10 minut na każde 3 cm grubości ryby. Pamiętaj, aby nie kłaść ryby na ruszcie, ponieważ może się rozpaść. Użyj tacki, sreberka lub koszyczków do grillowania ryb.

grillowana ryba

Grillowany łosoś  z salsą z mango

Co kupić?:

  • 4 steki z łososia
  • skórka i sok z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz
  • duże mango
  • czerwona cebula
  • 2 marakuje
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie: 
Drobno siekamy obrane mango oraz cebulę. Marakuję należy przekroić na pół, a miąższ wyjąć łyżeczką i na drobnym sicie przetrzeć  do miski. Następnie porwij listki bazylii i dodaj je do składników razem  z sokiem z limonki. Dodaj pieprz i sól, zmieszaj wszystko i odstaw przykryte folią.  Steki z łososia należy umyć i osuszyć  papierowym ręcznikiem. Następnie przekładamy rybę do dużej salaterki. Posypujemy startą skórką z limonki i polewamy sokiem z cytryny. Steki posyp solą i pieprzem,  po czym przykryj i odstaw. Na rozgrzany grill układamy steki z łososia. Grilluj w średniej temperaturze przez 3-4 minuty z każdej strony i podawaj z salsą.

grillowana ryba

Marynowany stek z tuńczyka

Co kupić?:

  • 4 steki z tuńczyka
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • cebula, cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki, gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz

Przygotowanie: 
Cebulę, natkę pietruszki i rozmaryn należy drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Z cytryny wyciśnij sok i przelej do garnka. Dodaj szklankę białego i wytrawnego wina oraz posiekane warzywa. Dodaj sól i pieprz. Gotową marynatą zalewamy steki z tuńczyka i odstawiamy do lodówki na całą noc. po tym czasie  osuszamy ryby i smażymy je na  oliwie z oliwek. Smaż  na małym ogniu po kilka minut z każdej ze strony. Jak tylko ryba lekko się zarumieni należy  wyłączyć ogień i owinąć je folią aluminiową.Połóż je  na boku grilla.

grillowana ryba

zobacz również:

Tuńczyk – różne przepisy na smaczne dania z tuńczyka

Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów

Dieta rybna – różne przepisy i jadłospis

Jak zrobić sushi w domu – krok po kroku i różne przepisy