Tuńczyk to jedna z największych i najszybciej pływających ryb morskich bogata zarówno w pełnowartościowe białko, jak i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Ryba ta jest również świetnym źródłem witaminy B3 wspomagającej zamianę pożywienia w energię, a także witaminy D3, która odpowiada za mocne kości oraz zdrowe zęby.
Aby tuńczyk zachował jak najwięcej zdrowotnych właściwości, niezwykle istotny jest sposób jego spożywania. Najlepszy jest oczywiście ten pieczony lub grillowany, jednak można go też zajadać na surowo (po odpowiednim przygotowaniu). Jeśli chodzi natomiast o smażenie, to nie jest ono w ogóle wskazane ze względu na utratę większości składników odżywczych, a także z uwagi na wytwarzanie się szkodliwych substancji. Przygotowując potrawy z tuńczyka, można skorzystać zarówno z tego świeżego, jak i puszkowanego, który najlepiej, aby nie był rozdrobniony. A jakie dania z tuńczyka warto przygotować w domowym zaciszu?
Tatar z tuńczyka z awokado
Składniki:
100 g świeżej polędwicy z tuńczyka
1 małe awokado
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka białego sezamu
sól i pieprz do smaku
rukola do ozdoby
Przygotowanie:
Tuńczyka należy bardzo drobno posiekać nożem, skropić sosem sojowym, rybnym, oliwą z oliwek i sokiem z limonki dodając odrobinę soli i pieprzu. Całość należy dokładnie wymieszać. Awokado należy przekroić na pół, usunąć z wnętrza pestkę oraz wydrążyć miąższ, a następnie rozgnieść widelcem i doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Do obręczy należy włożyć warstwę awokado, a następnie warstwę tuńczyka. Całość można udekorować białym sezamem oraz świeżą rukolą.
Carpaccio z tuńczyka
Składniki:
200 g świeżego fileta z tuńczyka
rukola
suszone pomidory
kapary
ćwiartki cytryny
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Filety z tuńczyka należy pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, które następnie należy ułożyć na talerzu. Rukolę, posiekane suszone pomidory i kapary posypać świeżo zmielonym pieprzem i solą polewając całość oliwą z oliwek. Tak przygotowaną mieszankę należy umieścić na plasterkach tuńczyka, ozdabiając całość kawałkami cytryny.
Pasta z tuńczyka
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 jajko ugotowane na twardo
1 mały ogórek kiszony
szczypiorek
oliwa z oliwek
majonez lub twarożek
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Tuńczyka należy odsączyć z zalewy oraz rozdrobnić. Jajko i ogórka pokroić w kosteczkę dodając posiekany szczypiorek oraz majonez lub twarożek (można również wymieszać odrobinę majonezu z twarożkiem). Następnie wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Tarta z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
łyżeczka soli
szczypta cukru
pół kostki masła
Farsz:
garść oliwek
garść karczoch
sól, pieprz
50 gram parmezanu
sok z cytryny
tuńczyk w kawałkach w sosie własnym
4 jajka
pół szklanki mleka lub śmietanki
1 mała czerwona cebula
garść suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a także jajka i pokrojone w kostkę masło. Całość wymieszać robiąc kruszonkę. Jeśli masa się nie klei pomimo tego, iż masło uległo rozpuszczeniu, to należy dodać odrobinę wody, a także łyżeczkę soli i szczyptę cukru. Następnie ciasto należy uformować w rulon, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Gdy ciasto będzie stygło, można przygotować farsz. W misce należy rozmieszać 4 surowe jajka, dodając do nich pół szklanki mleka lub śmietanki i 50 gram świeżo startego parmezanu. Całość doprawić solą i pieprzem. Warzywa należy pokroić na mniejsze kawałki, a tuńczyka odsączyć z zalewy, skrapiając sokiem z cytryny.
Po godzinie ciasto można wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i pokroić w plasterki, które należy ułożyć na formie do przygotowywania tart. Gdy cała forma zostanie wypełniona, poszczególne fragmenty ciasta należy ze sobą połączyć, naciskając je pięścią, po czym podziurkować widelcem. Ciasto następnie trzeba przykryć folią aluminiową, wsypując na wierzch obciążenie np. fasolę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni i gdy się nagrzeje, należy włożyć do niego tartę na 20 minut. Po tym czasie tartę należy wyjąć, fasolę wysypać i ciasto włożyć z powrotem do pieca na około 5 minut. Następnie na wierzchu należy ułożyć połowę warzyw, wlać jajecznicę z serem przykrywając ją drugą połową warzyw. Tak przygotowaną tartę należy zapiekać przez 20-30 minut aż do zrumienienia.
Grillowany stek z tuńczyka z sałatką nicejską
Składniki:
2 steki z tuńczyka
Sałatka nicejska:
90 g zielonej fasolki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1 mała czerwona cebulka pokrojona na plasterki
2 ugotowane jajka
5 liści sałaty rzymskiej
4 fileciki anchois
10 czarnych lub zielonych oliwek przekrojonych na pół
10 kaparów
Steki z tuńczyka
Patelnię grillową postawić na dużym ogniu i bardzo dobrze nagrzać. Steki z tuńczyka nasmarować oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowane steki umieścić na patelni grillowej i smażyć przez ok. 2 minuty na stronę w zależności od ich grubości. Stek powinien pozostać w środku różowy.
Sos
Wszystkie składniki należy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Sałatka nicejska
Fasolkę gotować przez około 2 minuty we wrzącej wodzie. Plasterki cebuli posypać solą. Na talerzu ułożyć sałatę rzymską, pokrojoną na pół fasolkę, czerwoną cebulę, połówki jajek, fileciki anchois, oliwki i kapary. Tak przygotowaną sałatkę polać sosem.
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Składniki:
200 g ryżu
3 jajka
1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka
1 średnia czerwona cebula
kilka łyżek majonezu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu, odsączyć z wody i wsypać do miski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy a cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki wsypać do miski, w której znajduje się ryż, dodać majonez, sól i pieprz do smaku a całość dokładnie wymieszać.