Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia

18 listopada 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
pomysł na łososia

Łosoś to jedna z najszlachetniejszych ryb słodkowodno-morskich. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania. Bardzo popularny jest łosoś wędzony. Można też przyrządzać z tej ryby niezwykle smaczne farsze i pasztety. Kiedyś był symbolem luksusu, dziś jest już tak popularny jak karp.

Istnieje wiele odmian tej ryby. Najpopularniejszy jest łosoś z Atlantyku (islandzki, szkocki, irlandzki, oraz niewątpliwie królujący pod względem popularności łosoś norweski) i z Pacyfiku. Smakosze natomiast szczególnie cenią sobie odmianę bałtycką. W przeciwieństwie do pochodzącej z hodowli, łatwo dostępnej odmiany norweskiej, nasz łosoś żyje w warunkach naturalnych.
Mięso łososia ma charakterystyczną pomarańczowo-różowawą barwę (kolor ten jest bardziej znany po prostu jako łososiowy. Odmiana bałtycka i pod tym względem jest wyjątkowa, ponieważ jej mięso jest białe. Smak mięsa łososia jest łatwo rozpoznawalny i nawet przeciwnicy ryb przyznają, że jedyny w swoim rodzaju.

Łosoś na parze z owocami

Składniki:
– 4 filety z łososia

– 2 pomarańcze
Łosoś na parze z owocami– czerwony ocet winny
– sól i pieprz do smaku
– przyprawa do ryb
– cebulka granulowana
– zielona pietruszka
– owoce sezonowe
Przygotowanie:
Rybę podzielić na równe kawałki. Skropić sokiem z pomarańczy i octem, oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem. Rybę ułożyć w garnku do gotowania na parze i przykryć natłuszczoną folią aluminiową. Przykryć pokrywką. Gotować ok. 10 min., po czym odwrócić rybę i gotować jeszcze 5 min. Pod koniec gotowania posypać cebulką i pietruszką. Podawać z owocami, np. wiśniami i nektarynką pokropionymi octem balsamicznym.

Łosoś z sosem pieczarkowym

Składniki:
– 2 filety z łososia, każdy po około 150 g
– ok. 20 g pieczarek
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 mała cebula
– 1/2 szklanki bulionu
Łosoś z sosem pieczarkowym– 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– sól i pieprz
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– papryka słodka
– 2 ósemki cytryny
Przygotowanie:
Nóżki pokroić na mniejsze kawałki, kapelusze można pozostawić pokrojone w paski. Na patelni rozgrzać olej, włożyć posiekaną cebulę oraz grzyby, oprószyć solą i dusić na małym ogniu nie rumieniąc przez około 7 – 10 min., od czasu do czasu mieszając. W połowie smażenia wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Przykryć i dusić przez około 10 min., aż grzyby będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, następnie wymieszać ją z sosem grzybowym. Zagotować, doprawić solą oraz pieprzem i odstawić z ognia. Rozgrzać patelnię, łososia oprószyć solą. Ułożyć na patelni i obsmażać z każdej strony przez 2 – 3 min. pod przykryciem z folii aluminiowej. Ułożyć na talerzu, udekorować sosem z grzybami. Podawać skrapiając sokiem z cytryny i posypać papryką.

zobacz też:

Łosoś na szpinaku

Składniki:
– 2 filety z łososia
– 5 łyżek oliwy z oliwek
Łosoś na szpinaku– sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
– 3 garście świeżego szpinaku
– pół szklanki bobu
– masło
– odrobina cukru
Przygotowanie:
Rybę oprószyć solą i pieprzem, wysmarować oliwą. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć przez 2-3 min. z każdej strony. Szpinak umyć, dokładnie osuszyć i włożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wlać 3 łyżki oliwy i chwilę mieszając lekko podsmażać. Jak tylko szpinak zwiędnie, patelnię zdjąć z ognia, szpinak odcisnąć, a pozostały płyn z patelni wylać. Bób ugotować z odrobiną cukru, odcedzić i wymieszać z masłem. Szpinak wyłożyć na talerz, na nim ułożyć rybę, posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obok położyć bób z masłem.

Łosoś z pomidorami

Składniki:
– 2 kawałki świeżego łososia, po około 200 g każdy
– 4-5 twardych pomidorów, pokrojone
Łosoś z pomidorami– pół papryczki chilli
– płaska łyżeczka ostrej papryki
– łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli
Przygotowanie:
Do płaskiego garnka wrzucić pomidory, dolać odrobinę wody, dodać pokrojoną na kawałeczki papryczkę, ostrą paprykę, oliwę i sól. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Rybę oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 2-3 min. z każdej strony na rozgrzanej patelni. Na przygotowany sos położyć łososia i gotować na małym ogniu przez 3-4 min. Na talerze wyłożyć łososia, całość polać powstałym sosem pomidorowym. Podawać z makaronem lub kaszą.

Łosoś miodowo-sezamowy

Składniki:
– filet z łososia
– łyżeczka prażonego sezamu
Marynata:
– 1 łyżka sosu sojowego
– ½ łyżki oleju sezamowego
Łosoś miodowo-sezamowy– 1 łyżka miodu
– 1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
– kawałek startego imbiru
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– sok z limonki
– szczypiorek
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać i marynować w niej rybę ok. 30-60 min. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, położyć łososia (w naczyniu do zapiekania). Piec 5 min., po czym wylać pozostałą marynatę i posypać sezamem. Zapiekać jeszcze z 10 min. Wyłożyć na talerz, posypać sezamem i szczypiorkiem. Podawać z ryżem.

Łosoś z pieprzem

Składniki:
– 400 g fileta z łososia
– sól gruboziarnista
Łosoś z pieprzem– pieprz młotkowany
– sok z 1 limetki
– 2 łyżki mieszanki ziół do ryb
– 6 łyżek oleju z oliwek
– czerwony pieprz grubomielony
– olej do smażenia
– lubczyk
Przygotowanie:
Łososia zamarynować w mieszance soku z limetki, soli, pieprzu, ziół oraz oleju. Po 10 min. wyjąć z marynaty i zapiec na patelni lub w piekarniku wraz z marynatą. Ułożyć na talerzu. Całość udekorować ziarnami pieprzu i pokrojonym zielonym lubczykiem.

Łosoś pieczony w śmietanie

Składniki:
– 1 kg łososia
– 1 szklanka śmietany
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
Łosoś pieczony w śmietanie– 2 liście laurowe
– pieprz
– sól
– 2 cebule, podsmażone
– świeży koperek
Przygotowanie:
Rybę umyć, odfiletować. Otrzymane filety podzie­lić na 4 porcje. Do żaroodpornego naczynia włożyć masło, rozgrzać. Ułożyć filety, oprószyć je solą i pieprzem. Obok ryby położyć plasterki cebuli, ca­łość posypać pokruszonymi liśćmi laurowymi. Wstawić do gorącego piekarnika na 15 min. Na­stępnie polać śmietaną i piec dalej przez 25 min., od czasu do czasu polewając sosem. Podawać posypany dużą ilością koperku i cebulką usmażoną na brązowo.

Łosoś z bułką tartą

Składniki:Łosoś z bułką tartą
– 4 filety z łososia
– masło
– 50 g świeżej białej bułki tartej
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sok z ½ limonki
– oliwa z oliwek
– 40 g parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Filety posmarować masłem i położyć na blaszce. Wymieszać bułkę tartą, natkę pietruszki, sok z limonki z 1 łyżką oliwy i parmezanem. Przykryć łososia mieszanką i piec w piekarniku przez 10-12 min. Podawać z surówką lub ziemniakami.

Łosoś w sosie imbirowym

Składniki:
– 1 filet z łososia bez skóry
– sos sojowy
– papier ryżowy
– 8 liści bazylii
– gałka muszkatałowa
– świeży imbir, mielony
– olej kokosowy
Łosoś w sosie imbirowymSos:
– oliwa z oliwek
– 4 szalotki
– 2 łyżeczki mielonego imbiru
– 1 ząbek czosnku
– 1 szklanka mleka kokosowego
– sos sojowy do smaku
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 łyżka soku z limonki
– 3 łyżki posiekanej bazylii
Przygotowanie:
Filety z łososia pokropić sosem sojowym i posypać mielonymo imbirem. Umieść dwa liście bazylii w środku lekko zmoczonego papieru ryżowego. Położyć kawałek łososia imbirem u góry. Złożyć papier. Umieść łososia szwem do dołu na deseczce, przykryć i przechowywać w lodówce. Rozgrzać oliwę, dodać szalotki, czosnek i imbir i smażyć, aż będą miękkie i półprzezroczyste. Dodać mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i dodać sos sojowy, cukier, sok z limonki i bazylię. Zdjąć z ognia. Na drugiej patelni lekko podsmażyć szalotki. W tej samej patelni, podsmażyć łososia szwem do dołu (ok. dwie minuty z każdej strony). Ułożyć na talerzu, na sosie, liśćmi bazylii do góry, udekorować smażoną szalotką i posiekaną świeżą bazylią.

Łosoś w sosie musztardowo-żurawinowym

Składniki:
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Łosoś w sosie musztardowo-żurawinowym– 2 łyżki musztardy Dijon
– 4 – 6 filetów z łososia
– 1/3 szklanki sosu żurawinowego
– 2 łyżki szalotki
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
Przygotowanie:
Wymieszać oliwę z oliwek i musztardę. Włożyć łososia do wysmarowanej blaszki do pieczenia. Polać rybę 2 łyżkami sosu musztardowego. Piec ok. 15 min. Resztę sosu musztardowego wymieszać z sosem żurawinowym wraz z szalotkami i octem winnym. Wyjąć rybę z piekarnika i polać sosem żurawinowym. Ozdobić pokrojonymi migdałami.

Łosoś z truskawkami i pomidorami

Składniki:
– 1 szklanka truskawek, drobno pokrojonych w kostkę
– 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych, drobno pokrojonych
– 2 szalotki, w plasterkach
– 2 łyżeczki octu balsamicznego
– 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
Łosoś z truskawkami i pomidorami– oliwa z oliwek
– sól i pieprz do smaku
– 2 filety z łososia
– świeżo wyciśnięty sok z cytryny
– sól koszerna i czarny pieprz do smaku
– masło i olej
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki sałatki w misce i przechowywać w lodówce, aż będą gotowe do podania. Wycisnąć świeży sok z cytryny na łososia, posypać solą i pieprzem. Rozgrzać masło na patelni, dodać olej, smażyć rybę około czterech minut z każdej strony. Podawać z sałatką.

Łosoś z sosem ziołowym

Składniki:
Sos:
– 3 łyżki natki pietruszki
– 6 świeżych liści bazylii
Łosoś z sosem ziołowym– 3 gałązki tymianku
– kapary
– 1 zielona cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 steki z łososia
– 2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
– 2 pieczarki
– kilka brukselek
Przygotowanie:
Składniki sosu zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać patelnię, rybę skropić cytryną, posolić i popieprzyć, usmażyć. Pod koniec smażenia dodać sparzoną brukselkę i pieczarki. Rybę wyłożyć na talerz, polać sosem, podawać z brukselką i pieczarkami.

Pulpeciki z łososia

Pulpeciki z łososia

Co kupić?

  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g całych pomidorów pelati w zalewie
  • pęczek natki
  • po 15 czarnych i zielonych wydrylowanych oliwek
  • łyżka kaparów
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • 1/2 suchej pszennej bułki
  • cebula
  • łyżeczka masła
  • 750 g świeżego łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • jajko
  • 100 ml warzywnego bulionu
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obierz i pokrój w plasterki, a pomidory na małe kawałki. Natkę należy umyć i posiekać. Oliwki oraz kapary musisz odsączyć z zalewie. Na oliwie podsmażamy czosnek, pomidory, kapary oraz oliwki. Duś je pod przykryciem na średnim ogniu 5 – 10 minut. Teraz dodaj połowę natki pietruszki i przełóż sos do rondelka. Posmakuj czy nie trzeba dosolić. Teraz trzeba namoczyć bułkę w wodzie. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Przyszła pora na łososia, zacznij od jego umycia, osuszenia i wyjęcia ości. Następnie odsączamy bułkę i wrzucamy z łososiem do maszynki do mielenia. Masę wymieszaj z jajkiem, cebula, natką pietruszki, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Formujemy pulpeciki i i smażymy na tej samej patelni co sos. Teraz dodaj bulion i duś przez 10 minut. Podawaj z sosem.