Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia
Łosoś to jedna z najszlachetniejszych ryb słodkowodno-morskich. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania. Bardzo popularny jest łosoś wędzony. Można też przyrządzać z tej ryby niezwykle smaczne farsze i pasztety. Kiedyś był symbolem luksusu, dziś jest już tak popularny jak karp.
Mięso łososia ma charakterystyczną pomarańczowo-różowawą barwę (kolor ten jest bardziej znany po prostu jako łososiowy. Odmiana bałtycka i pod tym względem jest wyjątkowa, ponieważ jej mięso jest białe. Smak mięsa łososia jest łatwo rozpoznawalny i nawet przeciwnicy ryb przyznają, że jedyny w swoim rodzaju.
Łosoś na parze z owocami
– 4 filety z łososia
– 2 pomarańcze
– sól i pieprz do smaku
– przyprawa do ryb
– cebulka granulowana
– owoce sezonowe
Łosoś z sosem pieczarkowym
– ok. 20 g pieczarek
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 mała cebula
– 1/2 szklanki bulionu
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– sól i pieprz
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– papryka słodka
zobacz też:
Łosoś na szpinaku
– 5 łyżek oliwy z oliwek
Łosoś z pomidorami
– 4-5 twardych pomidorów, pokrojone
– płaska łyżeczka ostrej papryki
– łyżka soku z cytryny
– szczypta soli
Przygotowanie:
Łosoś miodowo-sezamowy
– łyżeczka prażonego sezamu
– 1 łyżka sosu sojowego
– ½ łyżki oleju sezamowego
– 1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
– kawałek startego imbiru
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– sok z limonki
Łosoś z pieprzem
– sól gruboziarnista
– sok z 1 limetki
– 2 łyżki mieszanki ziół do ryb
– 6 łyżek oleju z oliwek
– czerwony pieprz grubomielony
Łosoś pieczony w śmietanie
– 1 szklanka śmietany
– 1 cebula
– 2 łyżki masła
– pieprz
– sól
Łosoś z bułką tartą
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Filety posmarować masłem i położyć na blaszce. Wymieszać bułkę tartą, natkę pietruszki, sok z limonki z 1 łyżką oliwy i parmezanem. Przykryć łososia mieszanką i piec w piekarniku przez 10-12 min. Podawać z surówką lub ziemniakami.
Łosoś w sosie imbirowym
Łosoś w sosie musztardowo-żurawinowym
Łosoś z truskawkami i pomidorami
Łosoś z sosem ziołowym
Pulpeciki z łososia
Co kupić?
- 2 ząbki czosnku
- 700 g całych pomidorów pelati w zalewie
- pęczek natki
- po 15 czarnych i zielonych wydrylowanych oliwek
- łyżka kaparów
- 4 łyżki oliwy
- sól
- 1/2 suchej pszennej bułki
- cebula
- łyżeczka masła
- 750 g świeżego łososia
- sok z 1/2 cytryny
- jajko
- 100 ml warzywnego bulionu
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Czosnek obierz i pokrój w plasterki, a pomidory na małe kawałki. Natkę należy umyć i posiekać. Oliwki oraz kapary musisz odsączyć z zalewie. Na oliwie podsmażamy czosnek, pomidory, kapary oraz oliwki. Duś je pod przykryciem na średnim ogniu 5 – 10 minut. Teraz dodaj połowę natki pietruszki i przełóż sos do rondelka. Posmakuj czy nie trzeba dosolić. Teraz trzeba namoczyć bułkę w wodzie. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Przyszła pora na łososia, zacznij od jego umycia, osuszenia i wyjęcia ości. Następnie odsączamy bułkę i wrzucamy z łososiem do maszynki do mielenia. Masę wymieszaj z jajkiem, cebula, natką pietruszki, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Formujemy pulpeciki i i smażymy na tej samej patelni co sos. Teraz dodaj bulion i duś przez 10 minut. Podawaj z sosem.