Domowe wypieki – przepisy na smaczne ciasta
Jeszcze kilka lat temu myślałam, że upieczenia ciasta to istna sztuka i potrzebny jest do tego niemały talent;) Teraz już wiem, że nie jest to nic trudnego, a upieczenie własnoręcznie ciasta daje naprawdę wiele satysfakcji…
Zebrałam dla Was kilka przepisów na różne ciasta.
Ciasto chałwowe
Biszkopt: 6 jajek, szkl. drobnego cukru do wypieków, cukier waniliowy, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka mąki pszennej, 3 budynie czekoladowe bez cukru (40g każdy).
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowany budyń. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 22x33cm. Piec ok.35-40 min w 180st.
Krem: 2 budynie waniliowe lub karmelowe bez cukru (40g każdy), 3 szkl. mleka, 250g margaryny lub masła, 300g chałwy waniliowej, 50g mlecznej lub gorzkiej czekolady.
2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Gotować, aż zgęstnieje. Masło lub margarynę utrzeć na puch, dodawać na przemian po łyżce budyniu i po odrobinie pokruszonej chałwy. Zimne ciasto przekroić. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugim ciastem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Jabłecznik z budyniem Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej,
-
szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 250g masła lub margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka oraz posiekane masło. Wszystko połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na 2 nierówne części. Większą część rozwałkować na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm, mniejszą zaś owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnik.
Masa jabłkowa:
Ciasto truskawkowe

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać wraz z proszkiem przez sito. Stopniowo dodawać do białek. Dokładnie wymieszać szpatułką. Wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25×36 cm. Piec ok. 25 min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na pół.
Krem truskawkowy:
300g masła lub margaryny, 500g truskawek, 1i1/4 szkl. cukru. Masło utrzeć ze szkl. cukru na biały puch (ucierać ok. 15 min).
Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i bardzo powoli dodawać do kremu, by masa się nie zważyła. Kremem przełożyć ciasto.
Wierzch:
500g truskawek, 2 galaretki truskawkowe. Owoce umyć, przepołowić i rozłożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać owoce. Schładzać najlepiej całą noc.
Ciasto ucierane z truskawkami

- 25 dag cukru
- 35 dag mąki
- 50 dag truskawek
- 4 jaja
- 3/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Ponownie wymieszać. Truskawki odszypułkować i przekroić na pół. Obsypać je lekko bułką tartą. Ciasto wyłożyć na blaszkę tradycyjną wysmarowaną wcześniej masłem i bułką tartą. Na ciasto ułożyć połówki truskawek lekko wciskając. Piec w 180 stopniach ok 30 min.

Na ciasto:
- 4 jajka,
- niecała szklanka cukru,
- szklanka majonezu bądź mały słoiczek (tutaj lekki majonez kętrzyński),
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek śmietankowy,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy majonez, olejek śmietankowy, mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka, a następnie ubitą pianę delikatnie dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie. Przekładamy masę do przygotowanej (wysmarowanej tłuszczem) formy i pieczemy około 50 minut w piekarniku w temp. do 160 stopni. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Kilka przepisów na pyszne babeczki
Muffiny z kremem jogurtowym
Babeczki (18-19 szt)
- 350 g mąki
- 1 jajko
- 125 ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
- 130 g cukru
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie 3 łyżki kakao
Krem
- 250 ml śmietany 30%
- 350 g jogurtu greckiego
- 4-5 łyżek cukru pudru
- żelatyna (ok 10 g)
Muffinki czekoladowe z orzechami

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,7 szklanki mleka
- 0,5 szklanki soku bananowego
- 0,5 czekolady
- 3 łyżki orzechów laskowych posiekanych
- 1 łyżeczka kakao
- 5 dag margaryny
Mieszamy ze sobą w miseczce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, posiekane orzechy laskowe i kakao. W drugiej miseczce mieszamy ze sobą mleko, sok bananowy, jajka, rozpuszczoną i posiekaną margarynę. Sypkie składniki mieszamy z mokrymi. Po wymieszaniu dodajemy pokruszoną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożoną papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Babeczki z kremem śmietankowym i malinami

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 420ml mleka, budyń śmietankowy (50g), 3 łyżki cukru, 120g masła lub margaryny, 200ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, świeże maliny. 400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do masy, krótko zmiksować. Babeczki napełnić kremem, udekorować malinami i miętą.
Jagodowe muffinki z kremem

Margarynę stopić, przestudzić. Dodać rozkłócone jajka, ekstrakt z wanilii wodę gazowaną, wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki. Dodać jagody, krótko wymieszać. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami, do 3/4 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić.
Krem jagodowy: 150ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, 100g serka mascarpone, 1/2 szklanki jagód.
Babeczki z rabarbarem napełnione masą budyniową

Muffiny z konfiturą pomarańczową

Na ciasto:
- 2 jaja,
- 160 ml mleka,
- 75 g roztopionego masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ewentualnie cukier waniliowy),
- 225 g mąki pszennej,
- 90 g drobnego cukru,
- 1 łyżka proszku do pieczenia.
Konfitura pomarańczowa, czekolada i 2 łyżki śmietany kremówki. Wymieszać jajka, mleko, masło. Dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wyłożyć foremki do połowy wysokości. Piec w temperaturze 190 st. przez 20-25 min. Po lekkim ostudzeniu tylko do nadziewania wydrążyć rowek w każdej babeczce i nałożyć konfiturę. Polać czekoladą rozpuszczoną ze śmietaną.
Teraz zbiór przepisów na ciasta z kremem
Kremówki na biszkopcie Biszkopt:
- 4 jajka,
- budyń śmietankowy (40g),
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 30minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na dwie równe części. Krem:
- 1 litr mleka 3,2%,
- 200g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej,
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
- budyń śmietankowy,
- kilka kropel aromatu śmietankowego,
- sok z cytryny.
3/4 litra mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić mąki, budyń oraz żółtka na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Karpatka

Krem: 250g masła, 2 budynie waniliowe (po 40g każdy), 1/2 l mleka, szklanka cukru pudru, laska wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym).
Ciasto z masą chałwowo-bananową

Składniki na biszkopt ciemny: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać make zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Piec w temperaturze 160 – 180 stopni około 30-40 minut. Po wystudzeniu ciasto starać się przekroić na 3 części ( z tym, że ta na wierzch może być cieniutka, bo ciasto będzie kruszone).
Masa bananowa:
400 g serka waniliowego 4 dojrzałe banany 5 łyżek mleka 2 łyżki żelatyny Mleko wlać do rondelka i podgrzać, następnie dodać żelatynę i lekko podgotować, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić, żeby troszkę przestygło. Banany obrać i dokładnie rozgnieść widelcem. Do miseczki wyłożyć serek waniliowy i dodać banany, wymieszać. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę i jeszcze raz wymieszać, wyłożyć na ciasto i przykryć następnym ciastem.
Masa chałwowa:
150g chałwy ( u mnie kakaowo – waniliowa) 400 ml śmietany kremówki 30% 5 łyżek mleka 2 łyżki żelatyny 1 opakowanie śmietan fix Żelatynę rozpuszczamy w mleku tak jak powyżej. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy śmietan fix i rozkruszoną chałwę. Na koniec żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na placek. Po wyłożeniu na masę chałwową kruszymy ostatnią najcieńszą część biszkopta. Wkładamy na około 2 godziny do lodówki.
Pawlova z truskawkami i jagodami

Ciasto ze słonecznikiem i karmelem
5 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, budyń śmietankowy (40g).
Sernik „Malinowy król” 
Sernik Crème brûlée 
320 g. ciasteczek pełnoziarnistych bardzo drobno kruszymy i mieszamy z 120 g. miękkiego masła do uzyskania efektu mokrego piasku. Najlepiej zmielić składniki w malakserze. Wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy dokładnie uzyskaną masą, zarówno spód jak i boki blachy, odstawiamy do schłodzenia w lodówce. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i nożem usuwamy z niej ziarenka.
Do rondelka wlewamy 250 ml. śmietanki kremówki 36 %, dodajemy nasionka wraz ze skórką wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy śmietankę i czekamy aż wystygnie wyławiając wcześniej wanilię. 4 żółtka o temperaturze pokojowej ucieramy z 50 g. cukru i zalewamy stopniowo doprowadzoną do temperatury pokojowej śmietanką. Do dwukrotnie zmielonego 750 g. twarogu(lub twarogu do serników) w temperaturze pokojowej dodajemy 100 g. cukru. Po połączeniu składników dolewamy masę śmietankowo-jajeczną.
Po zmiksowaniu dolewamy porcjami białko, nie przerywając mieszania.Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do rozgrzanego do temp. 170 C piekarnika na około 80 – 90 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy na godzinę w uchylonym piekarniku, przekładamy do zupełnego ostudzenia na blat i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy ciasto równą warstwą cukru i karmelizujemy palnikiem lub w piekarniku na funkcji grill do uzyskania crème brûlée :-)
Sernik na zimno z Danio z truskawkami
- 2 szt Serek waniliowy Danio,
- 10 dkg margaryna,
- 2 łyżki żelatyna,
- 1 łyżeczka cukier waniliowy,
- 2 szt jajka mniejsze,
- 0,5 szkl cukier,
- DRUGA WARSTWA,
- 250 ml kremówka,
- 300 ml woda,
- 1 SZT galaretka brzoskwiniowa,
- 30 dkg truskawki świeże,
- trzecia warstwa,
- 1 szt galaretka truskawkowa,
- bita śmietana,
- 150 ml kremówka,
- 1 łyżka cukier puder,
- 1 szt śmietan fix
1 warstwa- Utrzeć margarynę z cukrami ,dodać po jednym jajku cały czas ucierając.Do utartej masy dodawać po łyżce serki homogenizowane i ucierać. Na końcu dodać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę . Masę wylać do tortownicy o średnicy 27 cm i i schłodzić. 2 warstwa- ubić kremówkę na sztywno i połączyć z tężejącą galaretką brzoskwiniową przygotowaną w 0,3 l wody,wylać na pierwszą warstwę poukładać truskawki i ponownie schłodzić. 3 warstwa – galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na drugą warstwę. włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Bita śmietana ;ubić zimną kremówkę na sztywno ,dodać 1 łyżkę cukru pudru ,śmietan fix i chwilkę jeszcze zmiksować. Sernik po stężeniu udekorować bitą śmietaną za pomocą szprycy.
Sernik z żurawiną i musem malinowym
- 170g ciasteczek typu digestive,
- 4-5 łyżek masła.
Ciastka zmielić na pył w blenderze. Masło stopić, dodać do ciastek, krótko zmiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm, delikatnie docisnąć. Schłodzić.
Masa serowa:
500g białego sera, 500g mascarpone
- 4 jajka,
- żółtko,
- szklanka cukru,
- budyń waniliowy,
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny,
- 100g białej czekolady,
- 4 łyżki śmietanki 30%,
- 50g malin,
- kilka łyżek likieru jajecznego.
Czekoladowy sernik na zimno z malinami

180g biszkoptów, 100g masła, 3 łyżki likieru z malin.
Sernik czekoladowo-orzechowy z mlekiem w proszku


Letnia tarta z owocami

Do miski włożyć mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę, margarynę i wszystko razem zagnieć. Ciastem wyłożyć na grubość 1 cm wysmarowaną margaryną i posypaną mąką formę do tarty.Ciasto nakłuć widelcem. Formę z ciastem włożyć na 30 minut do lodówki.Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika na 15 min.Po upieczeniu odłożyć do wystudzenia.Krem;Z mleka ,cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń ostudzić przykrywając folią żeby nie powstał nam kożuch.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń cały czas energicznie ucierając.Krem wyłożyć na tartę ,boki udekorować za pomocą szprycy i ułożyć owoce .
Delicja serowo-jabłkowa

Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 250g masła lub margaryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 3/4 kg jabłek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki wody,
- 1/2 łyżki żelatyny.
- 1/2 kg półtłustego twarogu,
- 4 jajka,
- 100 g masła lub margaryny,
- 150g cukru pudru,
- 4 łyżki mleka,
- budyń waniliowy.
Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem na gładką masę. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową. Ciepłą masę wyłożyć na ciasto, całkowicie ostudzić.
Autor: z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

- 200 g maślanych herbatników,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki masła lub margaryny.
- 500 g półtłustego twarogu,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- 100 g cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka esencji waniliowej.

- 1 kg mąki pszennej,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego Rapso,
- 5 jajek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 100g świeżych drożdży,
- cukier waniliowy,
- dowolne owoce.
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami
Ciasto:
- 50g świeżych drożdży,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- szklanka śmietany 18%,
- 200g masła,
- 2 żółtka,
- czubata łyżka cukru pudru trzcinowego Diamant,
- szczypta soli.

- 5 jabłek,
- 50g masła,
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant,
- jajko,
- brązowy cukier do posypania
Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 25-30 minut w temp. 190st. Autor z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

skórka starta z 1 cytryny.
250g serka mascarpone,
Kołacz z czereśniami

20 g świeżych drożdży, 350 g mąki pszennej,
130 ml mleka, 15 łyżek cukru,
150 g masła lub margaryny, 1 kg świeżych czereśni, cukier waniliowy, 2 łyżki bułki tartej, jajko.
Przygotowanie
zobacz również:
Najlepsze domowe wypieki – przepisy
Wspaniałe serniki – przepisy
Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy
Tarty wytrawne i na słodko – różne przepisy