URODA I ZDROWIE

Mięso z bakaliami: kurczak, wołowina na słodko

20 lutego 2018, dodał: pinkmause

Przepisy na potrawy z mięsa na słodko czyli jak przyrządzić kurczaka i wołowinę z bakaliami

miesko
Wszyscy znają bakalie w słodyczach, ciastach i ciasteczkach. Czasami widujemy je w sałatkach. A zdecydowanie sporadycznie słyszymy o bakaliach z mięsem. A jest to naprawdę wspaniały pomysł na obiad.  Oto kilka wybranych propozycji…

Indyk z rodzynkami

Składniki:
– 600 g piersi indyczej
– 3 gałązki rozmarynu
– garść rodzynek
– 1/2 szklanki białego wina
– 1 łyżka masła
– sól
– pieprz
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w białym winie. Mięso pokroić w poprzek włókien na centymetrowe plastry, rozbić tłuczkiem i pokroić mniejsze porcje. Mięso posolić i posypać pieprzem, na każdym ułożyć po kawałku rozmarynu i jeszcze raz delikatnie rozbić tłuczkiem. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki mięsa z rozmarynem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Jak mięso jest gotowe, wlać na patelnię wino z rodzynkami. Zmniejszyć płomień i odczekać, aż odparuje.

Schab duszony z brzoskwiniami i migdałami

Składniki:
– 1, 25 kg schabu
– 2 łyzki oleju
– 1 szklanka słodkiego czerwonego wina
– 1/2 szklanki rosołu z kostki
– 2 dojrzałe brzoskwinie
– 5 dag mielonych migdałów
– sól, pieprz
– cynamon
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Pokroić w plastry. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wlać rosół i słodkie czerwone wino, dodać pokrojone brzoskwinie i 2 szczypty cynamonu. Przykryć i dusić na małym ogniu ok 1 godz. Mięso wyjać na półmisek. Mielone migdały wsypać do sosu z duszenia i gotować 5 min. Płatki migdałowe delikatnie zeszklić na maśle. Mięso polać sosem migdałowym i posypać prażonymi migdałami. Podawać z sałatką i ryżem.

Schab pieczony z jabłkami i rodzynkami

Składniki:
– 80 dag schabu bez kości
– 4 kwaśne jabłka
– sok z połowy cytryny
– 2 ząbki czosnku
– garść rodzynek
– łyżeczka suszonego majeranku
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oleju
– sól,
– pieprz.
Przygotowanie:
Namoczyć rodzynki. Schab umyć, osuszyć, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem. Przykryć, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Zrumienić na łyżce masła, przełożyć do brytfanny, przykryć i piec przez godzinę, podlewając niewielką ilością wody. Miąższ jabłek pokroić w półplasterki, skropić sokiem z cytryny. Mięso wyjąć, lekko ostudzić, pokroić w wachlarz. Między plastry włożyć jabłka. Obłożyć płatkami masła i rodzynkami i piec jeszcze 30 min., polewając sosem z pieczenia.

Kurczak w migdałach

Składniki:
– podwójna porcja piersi z kurczaka
– ½ opakowania płatków migdałowych
– sól
– jajko
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Podzielić mięso na dwie części i rozbić. Posolić. Migdały posiekać niezbyt drobno, dodać też całe płatki, jajko roztrzepać. Zanurzać mięso w jajku i panierować w migdałach. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron, na złoty kolor. Piersi z kurczaka  migdałach podawać na gorąco.

Schab z rodzynkami i orzechami

Składniki:
– 1 kg schabu z dzika
– 5 dag smalcu
– 1 szklanka wytrawnego wina
– 1 szklanka wywaru z warzyw
– 15 dag cebuli
– 3 dag rodzynek
– 5 dag orzechów włoskich
– szałwia
– sól, pieprz.
– 200 ml octu winnego
– 300 ml wody
– 10 dag marchewki
– po 5 dag pietruszki i selera
– 10 dag cebuli
– po 3 – 4 ziarna ziela angielskiego pieprzu
– 1 – 2 listki laurowe
Przygotowanie:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w talarki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 – 3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, poporcjować. W patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć schab i obrumienić go ze wszystkich stron, wyjąć, oprószyć solą, pieprzem i szałwią, włożyć do brytfanny, dodać tłuszcz ze smażenia, podlać paroma łyżkami wywaru i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po półgodzinnym pieczeniu schab obłożyć krążkami cebuli i dalej piec, często skrapiając gorącym wywarem, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia wlać wino, dodać umyte rodzynki i posiekane orzechy. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć porcje mięsa i zagotować.

Schab z sosem z suszonych śliwek

Składniki:
– 1 i 1/2 kg schabu bez kości
– pieprz
– sól
– margaryna do smażenia
– kostka rosołowa
– 2 opakowania suszonych śliwek
– mąka do obtoczenia.
Przygotowanie:
Schab pokroić na półtoracentymetrowe plastry. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, zrumienić każdy kawałek na rozgrzanej margarynie. Mięso przełożyć do brytfanki, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i śliwki suszone. Duśić pod przykryciem ok. półtorej godziny. Mięsko wyjąć, a sos ze śliwkami przetrzeć pozostawiając kilka owoców w całości. Do garnka z sosem przełożyć mięso.

Indyk z suszonymi śliwkami

Składniki:
– pierś z indyka pokrojona w plastry
– 300 g suszonych śliwek
– 2 cebule
– 1 ząbek czosnku
– 1 butelka jasnego piwa
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżki musztardy
– 1 liść laurowy
– 1 łyżeczka tymianku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso posmarować musztardą i podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym maśle. Przełożyć do brytfanki. Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażyć dalej przez 5 minut. Dodać tyminanek,  liść laurowy, pieprz oraz sól. Zalać piwem i dusić przez ok. 40 min. Po 30 minutach dodać śliwki oraz cukier i dusić jeszcze przez 15 min.

Kurczak duszony z suszonymi morelami

Składniki:
– 600 ml wywaru z kurczaka
– szczypta szafranu
– mała cebula
– 50 g masła
– 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
– 12 dużych i miękkich suszonych moreli
– mielony cynamon
Przygotowanie:
150 ml wywaru z kurczaka zagrzać niemal do wrzenia, wlać do kubka i wrzucić szczyptę szafranu. Zostawić na kilka minut. W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Na dużej patelni roztopić masło. Dorzucić cebulę i smażyć jeszcze 3 min. Dodać suszone morele, pół łyżeczki mielonego cynamonu i szafran rozpuszczony w wywarze. Włożyć mięso. Dolać jeszcze 450 ml gorącego wywaru i całość zagotować. Posolić i dodać pieprzu. Patelnię przykryć i dusić kurczaka na niewielkim ogniu 20 min. Wyjąć mięso. Płyn na patelni zredukować o 1/3, włożyć z powrotem mięso i podgrzać.

Udka kurczaka z suszonymi morelami

Składniki:
– 4 porcje udek kurczaka
– 12 sparzonych dużych moreli suszonych
– 1 cebula
– 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
– szczypta cynamonu
– posiekane listki natki pietruszki
– sól do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone udka kurczaka lekko posolić, posypać szczyptą cynamonu. Każde udko nadziać jedną morelą. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i obsmażyć na nim udka. Następnie zeszklić pokrojoną cebulę. Przełożyć do brytfanki, dodać wody, morele i zapiekać, aż udka będą miękkie. Wyjąć, polać sosem i podawać.

Wołowina z morelami

Składniki:
– 1 kg wołowiny
– 30 dag suszonych moreli
– 2 łyżki masła
– sól
– pieprz
Marynata:
– cebula
– ząbek czosnku
– szklanka czerwonego wytrawnego wina
– 1/2 szklanki octu balsamicznego
– 2 listki laurowe
– 2 goździki
– kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę: czosnek, cebulę posie­kać. Do rondla wlać ocet i wino, dodać czosnek, ce­bulę, ziele angielskie, goździki, zagotować. Gorącą marynatą zalać mięso. Pozostawić na 2-3 godziny. Morele zalać wodą na 3 min. Mięso wyjąć, osuszyć. W brytfannie rozgrzać masło, włożyć mięso, obłożyć morelami, obsmażyć, podlać marynatą, dusić 1 i 1/2 godziny. Podawać w jako danie obiadowe z zestawem surówek.

Kurczak z orzechami nerkowca i warzywami

Składniki:
– 300 g filetów z kurczaka (lub indyka)
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka oleju sezamowego
– 1 łyżka sosu hoisin
– 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
– 3 zmiażdżone ząbki czosnku
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 75 g niesolonych orzechów nerkowca
–  3 gałązki selera naciowego, pokrojonego
– 1 cebula podzielona na 8 części
– 1 czerwona i zielona papryka pokrojona w kostkę
– 2-3 różyczki kalafiora
Sos:
– 200 ml bulionu z kurczaka
– 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki sosu hoisin
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, włożyć do miski, obsypać łyżką mąki kukurydzianej. Wymieszać olej sezamowy, sos hoisin, sos sojowy i 1 ząbek czosnku, polać mięso marynatą i odstawić na pół godziny. W rozgrzanym woku podgrzać połowę oleju, wrzucić orzechy nerkowca i smażyć mieszając przez minutę. Dodać warzywa i czosnek, smażyć mieszając przez 2-3 min. Wyjąć wszystko z woka łyżką cedzakową i zostawić w ciepłym miejscu. Do woka wlać pozostały olej i wrzucić kurczaka. Smażyć mieszając przez 3-4 min., na końcu dodać warzywa. Wymieszać bulion, mąkę kukurydzianą i sos hoisin, dodać do woka i poczekać, aż sos zgęstnieje.

Schab z żurawiną

Składniki:
– 3 kotlety schabowe
– duża ilość pieprzu
– zioła prowansalskie
– sól
– żurawina suszona
– 2 brzoskwinie z puszki
– cukier

 

Przygotowanie:
Kotlety schabowe rozbić delikatnie, następnie obficie natrzeć z obu stron pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz delikatnie posypać solą. Poczekać około 5-10 min. aby mięso przeszło smakiem przypraw. Żurawinę namoczyć, podgotować delikatnie, dodać szczyptę soli i cukru oraz brzoskwinie. Wyjąć kilka miękkich żurawin, resztę sosu zmiksować. Dodać całe żurawiny. Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni, podawać polane sosem żurawinowym.

Udka z żurawinowym sosem

Składniki:
– 2 udka doprawione solą i pieprzem
– 2 łyżki sosu sojowego
–  skórka i sok z 1 pomarańczy
– 2 łyżki płynnego miodu
–  3 cm kawałek korzenia imbiru, startego
–  1 łyżeczka oleju sezamowego
– paczka suszonych żurawin
– cukier
– przyprawy: goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, imbir
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wymieszać składniki na marynatę w żaroodpornym naczyniu, włożyć udka. Piec 1 godzinę pod folią, odlać nadmiar płynu i piec następne 45 min., podlewając sosem w razie potrzeby. Żurawinę zalać do połowy wodą, gotować, a kiedy puści sok, posłodzić i w zależności od pożądanej konsystencji krócej lub dłużej gotujemy. Dodać przyprawy. Udka podawać polane sosem.
Materiały polskie: www.wiadomosci24.pl, www.ugotuj.to, www.wielkiezarcie.com, www.mirosixgotuje.blox.pl, www.pieceofcake.pl, www.przepisy.net.



loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Mięso z bakaliami: kurczak, wołowina na słodko

  1. avatar Katarzyna Olechowska pisze:

    Witam ? robiłam takiego kurczaka ale z ryżem. ?

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Baza pod lakier- czy jej używacie?
Na zniszczone paznokcie to mogę polecić mnóstwo odżywek czy olejków na skórki...
Plamki na paznokciach
Wydaje mi się, że najlepiej rozejrzeć się wśród odżywek, ceny są bardzo niskie,...
wzmocnienie paznokci
Mi najbardziej pasują kosmetyki do paznokci w sam raz na moją kieszeń, a jakość...
Rozdwajająca się płytka
Pozostaję wierna odżywkom , moja szybko wzmacnia paznokcie, nie podrażnia i ma naturalny mleczny...