Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów

26 kwietnia 2022,
dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Pomysłowe sałatki z tuńczykiem to od wielu lat hit na imprezowych stołach. Konfiguracji jest wiele, ponieważ do sałatek stosujemy tuńczyka w sosie własnym lub oleju z różnymi dodatkami. Możemy je łączyć z warzywami, owocami, przetworami i różnymi sosami. Poniżej prezentujemy 10 różnych pomysłów na smaczne i sycące sałatki z dodatkiem tuńczyka:

sałatka z tuńczykiem

Aby tuńczyk zachował jak najwięcej zdrowotnych właściwości, niezwykle istotny jest sposób jego przygotowywania i spożywania. Najlepszy jest oczywiście ten pieczony lub grillowany, jednak można go też zajadać na surowo (po odpowiednim przygotowaniu). Jeśli chodzi natomiast o smażenie, to nie jest ono w ogóle wskazane ze względu na utratę większości składników odżywczych, a także z uwagi na wytwarzanie się szkodliwych substancji. Przygotowując potrawy z tuńczyka, można skorzystać zarówno z tego świeżego, jak i puszkowanego, który najlepiej, aby nie był rozdrobniony. Serwowanie dań z tuńczyka wymaga od kreatywności w kwestii dekorowania dania, nie bez znaczenia jest też elegancki serwis obiadowy, na którym nasze dania będą się prezentowały wykwintnie i smakowicie. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na sałatki z tuńczykiem:

Kolorowa sałatka makaronowa z tuńczykiem

Składniki:

Kolorowa sałatka makaronowa z tuńczykiem

-250g makaronu spirali tricolore,
-puszka tuńczyka w wodzie,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego,
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
-sól,
-ziołowy pieprz,
-2 pomidory.

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić.Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Cytryny faszerowane lekką sałatką z tuńczykiem

Składniki na 4 osoby:

-4 cytryny
-3 jajka, ugotowane na twardo
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
-1 ogórek
-garść zielonych oliwek
-5-6 łyżek majonezu
-1/2 pęczka koperku
-2 gałązki natki pietruszki
-cukier, sól, pieprz

Cytryny umyć sparzyć i osuszyć. Odkroić wierzch w 3/5 wysokości, ściąć nieco spód, tak by owoce mogły stać. Miąższ wydrążyć. Z jednej cytryny miąższ zostawić i drobno posiekać. Jaja pokroić w kosteczkę. Koperek i natkę umyć i posiekać, zostawiając kilka gałązek koperku do dekoracji. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, wsypać do małej miseczki, posolić i odstawić. Oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać osączony z wody ogórek. Majonez wymieszać z odłożonym miąższem cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Nałożyć do wydrążonych cytryn. Gotowe ustawić na talerzu i ozdobić koperkiem.

Sałatka fasolowa z porem i tuńczykiem

Składniki:

 

-puszka tuńczyka w sosie własnym,
-puszka czerwonej fasoli,
-2 duże pomidory,
-pęczek natki pietruszki,
-łyżka suszonego oregano,
-100g sera feta,
-por.

Por dokładnie umyć, pokroić w krążki. Przelać wrzątkiem, porządnie odsączyć. Przełożyć do miski, dodać odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka. fasolę odsączyć, opłukać i dodać do reszty. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, dodać do tuńczyka. Fetę również pokroić w kosteczkę. Pietruszkę umyć, posiekać, wszystko połączyć. Doprawić oregano. Wymieszać. Odstawić na godzinę, by smaki się przegryzły.


Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka

Składniki:

-puszka czerwonej fasoli,
-puszka tuńczyka w sosie własnym,
-mała cebula,
-2 łyżki octu jabłkowego,
-3 łyżki oliwy,
-łyżka pikantnego ketchupu,
-sól, pieprz,
-łyżeczka majeranku,
-łyżeczka świeżej natki pietruszki.

Fasolę odsączyć i opłukać zimną wodą. Dodać drobno posiekaną cebulkę, natkę pietruszki, majeranek i dobrze odsączonego tuńczyka.
Przygotować sos: oliwę zmieszać z ketchupem i octem jabłkowym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, wymieszać i gotowe;)


Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i orzechami

Składniki:

-1 mała kapusta pekińska
-2 małe puszki mandarynek w syropie
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
-4 jabłka
-1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

Składniki na sos:

-1/2 szklanki oleju rzepakowego
-1/2 szklanki zalewy manadrynkowej
-sok z jednej cytryny
-sól, pieprz
-ewentualnie cukier

Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Tuńczyka osączyć z sosu i rozdrobnić. Jabłka umyć, obrać i pokroić w paseczki. Mandaryni osączyć.
Z oleju, syropu mandarynkowego i soku z cytryny przygotować sos. Doprawić go solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. W szklanej misce układać warstwami: kapustę pekińską, tuńczyka, mandarynki, jabłka i orzechy. Wszystko polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
Sałatkę wstawić na przynajmniej 1 godzinę do lodówki, by składniki się „przegryzły”.

Makaron z tuńczykiem i warzywami

Składniki:

-250g makaronu świderki,
-2 jajka,
-puszka tuńczyka w oleju,
-łyżka kaparów,
-4 małe pomidorki,
-250g brokułów,
-150ml jogurtu naturalnego,
-100ml majonezu,
-ząbek czosnku,
-sól, pieprz,
-2 łyżki czarnych oliwek,
-szczypta cukru,
-1/2 pęczka bazylii,
-łyżka soku z cytryny.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w ósemki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować ok. 5 min w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej miski, dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać. Składniki sałatki polać sosem, posypać oliwkami i świeżą bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sałatka nicejska

-250g fasolki szparagowej,
-puszka tuńczyka,
-2 pomidory,
-czerwona cebula,
-główka sałaty,
-garść czarnych oliwek,
-4 ziemniaki,
-2 jajka.

Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w cząstki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączonego tuńczyka i przepołowione oliwki. Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.
Sos:
-1/4 szklanki soku z cytryny,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki musztardy Dijon.

Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać sałatkę sosem.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:

-200g ryżu,
-2 puszki tuńczyka w wodzie,
-4 jajka ugotowane na twardo,
-20dag żółtego sera w kostce,
-puszka kukurydzy,
-pęczek szczypiorku,
-5 łyżek majonezu,
-łyżeczka ziół prowansalskich.

Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzić, ułożyć na dnie miski. Posmarować 2 łyżkami majonezu. Jajka ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, ułożyć na majonezie, oprószyć ziołami prowansalskimi. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączonego tuńczyka rozłożyć na jajkach, posypać startym serem, wyłożyć kukurydzę. Posmarować pozostałymi 3 łyżkami majonezu. Udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz kukurydzą.

Sałatka z winogronami, tuńczykiem i selerem naciowym

Składniki:

-2 garście świeżej rukoli
– 2 garście świeżej roszponki
-kiść czerwonych winogron
-ser pleśniowy typu gorgonzola
-tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
-seler naciowy
-dresing z soku z cytryny, miodu, musztardy francuskiej z odrobiną oliwy z oliwek
-paczka chipsów z suszonych owoców od Crispy Natural – Chrup ANANASA
-prażone migdały
Sałatkę najlepiej podać ułożoną warstwami na talerzu – bez mieszania. Sałatę myjemy i odstawiamy do wysuszenia. Wykładamy ją na talerz po czym dodajemy delikatnie rozdrobnionego tuńczyka. Następnie układamy winogrona – umyte i osuszone kroimy na połówki lub jeśli są większe na ćwiartki. Do takiej kompozycji dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojonego selera naciowego. Całość skrapiamy dresingiem, posypujemy suszonym ananasem, a następnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem

Składniki:

-0,5 litra bulionu drobiowego (możemy zrobić z kostki)
-150 g kaszy kuskus (pół opakowania) KUPIEC
-tuńczyk rozdrobniony w wodzie
-1 czerwona papryka
-pół puszki kukurydzy
-kawałek sera żółtego
-2 oliwki zielone
-2 oliwki czarne
-majonez
-sól, pieprz
Kaszę wrzucamy do miski i zalewamy gorącym bulionem (ponad 0,5 cm nad poziomem). Kasza potrzebuje 5 min. aby napęcznieć. po tym czasie wystarczy widelcem ją rozdzielić i ostudzić. Dodajemy do niej odsączonego z wody tuńczyka, kukurydzę, ser żółty pocięty w kostkę, oliwki pocięte w krążki oraz czerwona paprykę w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy majonez.

Źródło:
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/, http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

 

zobacz również:

  1. Sałatki z buraków: dużo przepisów

  2. Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy

  3. Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy

  4. Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.