Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów
Pomysłowe sałatki z tuńczykiem to od wielu lat hit na imprezowych stołach. Konfiguracji jest wiele, ponieważ do sałatek stosujemy tuńczyka w sosie własnym lub oleju z różnymi dodatkami. Możemy je łączyć z warzywami, owocami, przetworami i różnymi sosami. Poniżej prezentujemy 10 różnych pomysłów na smaczne i sycące sałatki z dodatkiem tuńczyka:
Aby tuńczyk zachował jak najwięcej zdrowotnych właściwości, niezwykle istotny jest sposób jego przygotowywania i spożywania. Najlepszy jest oczywiście ten pieczony lub grillowany, jednak można go też zajadać na surowo (po odpowiednim przygotowaniu). Jeśli chodzi natomiast o smażenie, to nie jest ono w ogóle wskazane ze względu na utratę większości składników odżywczych, a także z uwagi na wytwarzanie się szkodliwych substancji. Przygotowując potrawy z tuńczyka, można skorzystać zarówno z tego świeżego, jak i puszkowanego, który najlepiej, aby nie był rozdrobniony. Serwowanie dań z tuńczyka wymaga od kreatywności w kwestii dekorowania dania, nie bez znaczenia jest też elegancki serwis obiadowy, na którym nasze dania będą się prezentowały wykwintnie i smakowicie. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na sałatki z tuńczykiem:
Kolorowa sałatka makaronowa z tuńczykiem
Składniki:
-250g makaronu spirali tricolore,
-puszka tuńczyka w wodzie,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego,
-1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
-sól,
-ziołowy pieprz,
-2 pomidory.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić.Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Podawać np. w koszyczkach z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Cytryny faszerowane lekką sałatką z tuńczykiem
Składniki na 4 osoby:
-4 cytryny
-3 jajka, ugotowane na twardo
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
-1 ogórek
-garść zielonych oliwek
-5-6 łyżek majonezu
-1/2 pęczka koperku
-2 gałązki natki pietruszki
-cukier, sól, pieprz
Cytryny umyć sparzyć i osuszyć. Odkroić wierzch w 3/5 wysokości, ściąć nieco spód, tak by owoce mogły stać. Miąższ wydrążyć. Z jednej cytryny miąższ zostawić i drobno posiekać. Jaja pokroić w kosteczkę. Koperek i natkę umyć i posiekać, zostawiając kilka gałązek koperku do dekoracji. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, wsypać do małej miseczki, posolić i odstawić. Oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać osączony z wody ogórek. Majonez wymieszać z odłożonym miąższem cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Nałożyć do wydrążonych cytryn. Gotowe ustawić na talerzu i ozdobić koperkiem.
Sałatka fasolowa z porem i tuńczykiem
Składniki:
-puszka tuńczyka w sosie własnym,
-puszka czerwonej fasoli,
-2 duże pomidory,
-pęczek natki pietruszki,
-łyżka suszonego oregano,
-100g sera feta,
-por.
Por dokładnie umyć, pokroić w krążki. Przelać wrzątkiem, porządnie odsączyć. Przełożyć do miski, dodać odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka. fasolę odsączyć, opłukać i dodać do reszty. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, dodać do tuńczyka. Fetę również pokroić w kosteczkę. Pietruszkę umyć, posiekać, wszystko połączyć. Doprawić oregano. Wymieszać. Odstawić na godzinę, by smaki się przegryzły.
Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka
Składniki:
-puszka czerwonej fasoli,
-puszka tuńczyka w sosie własnym,
-mała cebula,
-2 łyżki octu jabłkowego,
-3 łyżki oliwy,
-łyżka pikantnego ketchupu,
-sól, pieprz,
-łyżeczka majeranku,
-łyżeczka świeżej natki pietruszki.
Fasolę odsączyć i opłukać zimną wodą. Dodać drobno posiekaną cebulkę, natkę pietruszki, majeranek i dobrze odsączonego tuńczyka.
Przygotować sos: oliwę zmieszać z ketchupem i octem jabłkowym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę, wymieszać i gotowe;)
Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i orzechami
Składniki:
-1 mała kapusta pekińska
-2 małe puszki mandarynek w syropie
-2 puszki tuńczyka w sosie własnym
-4 jabłka
-1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Składniki na sos:
-1/2 szklanki oleju rzepakowego
-1/2 szklanki zalewy manadrynkowej
-sok z jednej cytryny
-sól, pieprz
-ewentualnie cukier
Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Tuńczyka osączyć z sosu i rozdrobnić. Jabłka umyć, obrać i pokroić w paseczki. Mandaryni osączyć.
Z oleju, syropu mandarynkowego i soku z cytryny przygotować sos. Doprawić go solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. W szklanej misce układać warstwami: kapustę pekińską, tuńczyka, mandarynki, jabłka i orzechy. Wszystko polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.
Sałatkę wstawić na przynajmniej 1 godzinę do lodówki, by składniki się „przegryzły”.
Makaron z tuńczykiem i warzywami
Składniki:
-250g makaronu świderki,
-2 jajka,
-puszka tuńczyka w oleju,
-łyżka kaparów,
-4 małe pomidorki,
-250g brokułów,
-150ml jogurtu naturalnego,
-100ml majonezu,
-ząbek czosnku,
-sól, pieprz,
-2 łyżki czarnych oliwek,
-szczypta cukru,
-1/2 pęczka bazylii,
-łyżka soku z cytryny.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w ósemki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować ok. 5 min w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej miski, dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać. Składniki sałatki polać sosem, posypać oliwkami i świeżą bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka nicejska
-250g fasolki szparagowej,
-puszka tuńczyka,
-2 pomidory,
-czerwona cebula,
-główka sałaty,
-garść czarnych oliwek,
-4 ziemniaki,
-2 jajka.
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w cząstki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączonego tuńczyka i przepołowione oliwki. Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.
Sos:
-1/4 szklanki soku z cytryny,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-1/2 łyżeczki musztardy Dijon.
Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać sałatkę sosem.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
-200g ryżu,
-2 puszki tuńczyka w wodzie,
-4 jajka ugotowane na twardo,
-20dag żółtego sera w kostce,
-puszka kukurydzy,
-pęczek szczypiorku,
-5 łyżek majonezu,
-łyżeczka ziół prowansalskich.
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzić, ułożyć na dnie miski. Posmarować 2 łyżkami majonezu. Jajka ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, ułożyć na majonezie, oprószyć ziołami prowansalskimi. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączonego tuńczyka rozłożyć na jajkach, posypać startym serem, wyłożyć kukurydzę. Posmarować pozostałymi 3 łyżkami majonezu. Udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz kukurydzą.
Sałatka z winogronami, tuńczykiem i selerem naciowym
Składniki:
-2 garście świeżej rukoli
– 2 garście świeżej roszponki
-kiść czerwonych winogron
-ser pleśniowy typu gorgonzola
-tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
-seler naciowy
-dresing z soku z cytryny, miodu, musztardy francuskiej z odrobiną oliwy z oliwek
-paczka chipsów z suszonych owoców od Crispy Natural – Chrup ANANASA
-prażone migdały
Sałatkę najlepiej podać ułożoną warstwami na talerzu – bez mieszania. Sałatę myjemy i odstawiamy do wysuszenia. Wykładamy ją na talerz po czym dodajemy delikatnie rozdrobnionego tuńczyka. Następnie układamy winogrona – umyte i osuszone kroimy na połówki lub jeśli są większe na ćwiartki. Do takiej kompozycji dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojonego selera naciowego. Całość skrapiamy dresingiem, posypujemy suszonym ananasem, a następnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem
Składniki:
-0,5 litra bulionu drobiowego (możemy zrobić z kostki)
-150 g kaszy kuskus (pół opakowania) KUPIEC
-tuńczyk rozdrobniony w wodzie
-1 czerwona papryka
-pół puszki kukurydzy
-kawałek sera żółtego
-2 oliwki zielone
-2 oliwki czarne
-majonez
-sól, pieprz
Kaszę wrzucamy do miski i zalewamy gorącym bulionem (ponad 0,5 cm nad poziomem). Kasza potrzebuje 5 min. aby napęcznieć. po tym czasie wystarczy widelcem ją rozdzielić i ostudzić. Dodajemy do niej odsączonego z wody tuńczyka, kukurydzę, ser żółty pocięty w kostkę, oliwki pocięte w krążki oraz czerwona paprykę w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy majonez.
Źródło:
http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/, http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
zobacz również:
-
Sałatki z buraków: dużo przepisów
-
Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy
-
Sycące sałatki na zimę: pomysłowe przepisy
-
Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje