Bezmięsne dania i przekąski z grilla – czyli grillowanie dla wegetarian
Wiele osób ten czas będzie spędzać na świeżym powietrzu, często grillując, konsumując smakołyki z rusztu. Bo czas majówki to znakomity moment na zainicjowanie, rozpoczęcie wiosenno – letniego sezonu grillowego.
Jedzenie z grilla ma specyficzny, swoisty smak. Jedni ten smak uwielbiają, już na sam zapach grillowanych przysmaków wzmaga się im apetyt i mają niepohamowaną ochotę na grillowe smakołyki, a inni stronią od grilla, gdyż niekoniecznie są zwolennikami grillowanych zwykle mięs i kiełbas.
By zarówno osoby przepadające za grillowaniem, jak i ci, którzy od niego stronią mogli wspólnie biesiadować i razem spędzać wolny czas na grillowym spotkaniu można przygotować smakołyki inne od tych tradycyjnie serwowanych podczas grilla, podać zupełnie bezmięsne ale również apetyczne potrawy i przekąski z grilla, w których będą mogli rozsmakować się i ci którzy mięsa nie jadają i ci, którzy grillowane mięsa i kiełbasy jadają.
Bardzo prostym w przygotowaniu bezmięsnym smakołykiem na grilla jest ser pleśniowy (camembert, czy brie) w panierce. Szybki przepis na jego przygotowanie:
Składniki:
– ser pleśniowy
– jajko
– bułka tarta
– olej lub oliwa z oliwek
– ulubione przyprawy
Wykonanie:
Jajko należy wbić do naczynia i rozbełtać. Do jajka dodać ulubione przyprawy (polecam szczególnie czosnek granulowany, nada pysznego smaku i aromatu, ale kwestii przypraw panuje olbrzymia dowolność wedle upodobań). Ser obtaczać w jajku, a następnie w bułce tartej – daną czynność powtórzyć dwukrotnie. Smażyć ser w panierce na patelni z rozgrzanym olejem lub oliwą z każdej strony, aż panierka się zarumieni. Tak przygotowany ser można schować w pojemniczek, a później należy go tylko podgrzać na grillu kładąc go na tacce do grillowania.
Świetnym dodatkiem zarówno do mięs z grilla, jak i smaczna alternatywą dla grillujących preferujących posiłki bezmięsne są wszelakie grillowane warzywa. Wystarczy ulubione warzywa (cukinia, bakłażan, papryka, pomidory, pieczarki) niezbyt grubo pokroić, skropić nieco olejem lub oliwą z oliwek i oprószyć ulubionymi ziołami, przyprawami – świetnie sprawdza się na przykład tymianek, kminek, oregano, zioła prowansalskie, a następnie należy ułożyć warzywa na grillowych tackach i zjadać, gdy będą odpowiednio podpieczone. Z dowolnej kompozycji warzyw można przygotować warzywne szaszłyki na grilla, będą się efektownie i kolorowo prezentować oraz będą zdrowym i smacznym posiłkiem.
Polecam także ziemniaki z grilla. Są zarówno sycącym posiłkiem, jak i świetnym dodatkiem do innych grillowych frykasów. Prosty sposób na ziemniaki na grilla:
Składniki:
– dowolna ilość ziemniaków
– masło
– sól
– ulubione zioła i przyprawy
Wykonanie:
Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Przestudzone ziemniaki należy posmarować masłem, nie trzeba używać dużo masła, wystarczy jedynie cienka warstwa rozsmarowana na ziemniaku. Ziemniaki posmarowane masłem posypać ulubionymi przyprawami. Tak przygotowane ziemniaki należy zawinąć w folię aluminiową (można zawijać zarówno każdy ziemniak osobno w folię, jak i zawinąć wszystkie ziemniaki razem w folię, jeśli ktoś woli można ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i następnie owinąć aluminiową folią). Później wystarczy tylko położyć ziemniaki na grillu, smakowicie się upieką, będą aromatyczne i wyraziste w smaku.
Grillowane warzywa można urozmaicać przykładowo dodając do nich produkty nabiałowe. Świetnym dodatkiem do warzyw z grilla jest feta. Feta świetnie zestawie się z grillowaną papryką. Ekspresowy przepis na grillowaną paprykę faszerowaną fetą:
Składniki:
– papryka
– feta
– olej lub oliwa z oliwek
– ulubione przyprawy
Wykonanie:
Opłukaną paprykę pokroić na pół lub na cztery części (tak by części papryki tworzyły jakby łódeczki, które można wygodnie nafaszerować, nadziać). Paprykę pozbawić nasion. Skroić i natrzeć paprykę olejem oraz obsypać ulubionymi przyprawami. Do papryk ponakładać fetę. Do fety także można dodać ulubione przyprawy, farsz będzie dzięki temu jeszcze bardziej wyrazisty i aromatyczny. Tak przygotowane papryki należy już tylko grillować przed zjedzeniem.
Smacznym pomysłem na grillową przekąskę będą przygotowane wcześniej kolety z ryżu, czy z kaszy. Będzie to pożywne i smakowite jedzenie. Należy je przygotować wedle przepisu:
Składniki:
– ryż lub dowolna kasza (jęczmienna, gryczana, jaglana)
– cebula
– jajka
– bułka tarta
– olej lub oliwa z oliwek
– ulubione przyprawy
Wykonanie:
Kaszę lub ryż należy ugotować, jeśli nam się owe produkty rozgotują, to nie ma tragedii, a wręcz przeciwnie wyjdzie to nam nawet na korzyść, gdyż będzie łatwiej wtedy formować kotleciki. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju lub oliwie. Do ugotowanej i przestudzonej nieco kaszy (lub ryżu) dodać 1 jajko, około 2 łyżki bułki tartej oraz podsmażoną cebulę i ulubione przyprawy i zioła. Z kaszy formować średniej wielkości kotleciki, które należy obtaczać w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć kotlety na oliwie lub oleju do momentu aż panierka się zarumieni. Tak przygotowane kotleciki wystarczy już tylko podgrzać na grillu podczas grillowego spotkania.
Bagietka z grilla
Na grilla świetnie nadaje się także wszelakie pieczywo z dowolnymi dodatkami. Wystarczy wybrać swoje ulubione pieczywo – chleb (biały lub razowy), czy bułki i połączyć je z ulubionymi dodatkami i mamy wtedy gwarancję, że prostym sposobem powstanie coś smakowitego. Ja polecam bagietkę z czosnkowym masełkiem na grilla.
Składniki:
– bagietka
– masło
– czosnek
– ulubione przyprawy
Wykonanie:
Jeśli mamy długą bagietkę należy ją przekroić na pół na środku bagietki, jeśli mamy tak zwane pół bagietki, znacznie krótsze od typowych bagietek, nie trzeba już ich przepoławiać. Miękkie masło wymieszać z drobno posiekanymi ząbkami czosnku i ulubionymi przyprawami. Bagietkę ponacinać od góry w kilku miejscach uważając przy tym, by nie dociąć bułki do końca. W miejsca, gdzie bagietka jest ponacinana posmarować masło wcześniej połączone z czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowaną bagietkę należy już tylko podgrzać na grillu i zjadać ze smakiem.
Na grillu można przygotować nie tylko słone potrawy i przekąski. Są smaczne propozycje na słodkie co nieco z grilla. Świetnie smakują wszelakie owoce przygotowane na grillu, które można zjadać z ulubionymi dodatkami serwując w ten sposób ciekawy i pyszny deser. Osobiście polecam grillowane ananasy w rumie, jest to propozycja dla dorosłych, ale jeśli zastąpimy rum odrobiną miodu możemy taką słodkość serwować także dzieciom.
Składniki:
– ananas świeży lub z puszki
– rum
– wiórki kokosowe
Pokrojonego ananasa skropić rumem oraz posypać wiórkami kokosowymi. Grillować kawałki ananasa na grillowych tackach do momentu, aż się odpowiednio przygrzeje i zrumieni.
Smaczny jest także grillowany banan z czekoladą.
Składniki:
– banany
– ulubiona czekolada
Przekroić skórkę banana wzdłuż i rozłożyć ją nieco na boki. W banana powtykać kawałki ulubionej czekolady. Grillować banana aż do zarumienienia się skórki, podgrzania banana i do momentu, by czekolada w bananie nieco się rozpuściła.
Zarówno grillowany ananas w rumie, jak i banan z czekoladą pysznie smakuje z dodatkiem ulubionych lodów, bitej śmietany, czy sosu toffi lub owocowego. Jest to co prawa deserowa bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu warto sobie pozwolić na taką słodkość, gdyż rewelacyjnie smakuje.
Warto do wszelakich grillowych przekąsek przygotować ulubione sałatki, czy dipy, które będą smakowitym dodatkiem, wzbogacą, urozmaicą grillowy posiłek. Warto też serwować do grilla wino, które korzystnie wpłynie na trawienie zjadanych potraw. Dobrze, by grill na którym jesteśmy lub który organizujemy pełen był nie tylko dobrego nastroju i smakołyków, ale także by nie zabrakło na nim aktywności, dzięki której spalimy to, co zjemy, letnie grillowanie nie odbije się niekorzystnie na naszej sylwetce oraz nie wywoła w nas wyrzutów sumienia jeśli w trakcie grillowych spotkań zadbamy o dostarczenie solidnej dawki ruchu.
Artykuł opracowano wraz z: https://keffner.pl/
zobacz również:
-
Ja zorganizować party w ogrodzie – grill party
-
Jak zdrowo grillować?
-
Triki i porady na temat grillowania
-
Grillowanie u diabetyków