Jak zdrowo grillować?

30 kwietnia 2014, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Grillowanie potraw jest jedną z zalecanych przez dietetyków metod obróbki potraw – szczególnie w trakcie diet odchudzających.

Dzieje się tak, ponieważ podczas tego procesu nie ma potrzeby dodawania dodatkowego tłuszczu do produktu, co więcej – tłuszcz zawarty naturalnie w mięsie ulega w dużej mierze wytopieniu, co zmniejsza kaloryczność dania. Posiłki są więc mniej kaloryczne i … teoretycznie powinny być zdrowsze. Niestety, nie zawsze tak się dzieje, aby grillowane dania były zdrowe należy je przygotować z należytą starannością, uwzględniając kilka zasad.

Grill tradycyjny

Podczas grillowania na tradycyjnym grillu węglowym uwalniają się związki, które sprzyjają powolnemu rozwojowi nowotworów oraz szkodliwe dioksyny (związki podobne do tych, które uwalniają się podczas palenia tytoniu).

Dodatkowo, jeśli do węgla lub brykietu dodamy gotową, kupną podpałkę lub starą gazetę z nadrukiem jest więcej niż pewne, że na naszym grillowanym daniu zostanie cała gama szkodliwych związków chemicznych.

Rady jak zdrowo grillować

Aby zmniejszyć ilość szkodliwych związków wystarczy zastosować się do kilku prostych rad:
– stosując kupną podpałkę odczekaj aż wypali się ona do końca, dopiero wtedy połóż mięso na ruszt
– kładąc mięso na ruszcie połóż je na specjalnej tacce aluminiowej, na którą będzie skapywał wyciekający tłuszcz
– kładąc mięso na ruszcie połóż je na środku grilla, nie na obrzeżu, gdyż wtedy istnieje ryzyko, że mięso będzie spalone na zewnątrz a surowe w środku, co może grozić zatruciem pokarmowym

Grill elektryczny

Jest to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie. Podczas pieczenia na takim grillu omijamy proces spalania się węgla, brykietu czy szkodliwej podpałki. Ciepło rozprowadzane jest równomiernie, więc eliminujemy ryzyko niedopieczenia mięsa w środku oraz przypalania na zewnątrz. Ta zaleta powinna być szczególnie istotna dla ciężarnych.

Co grillować?

Pomimo, że produkty z grilla częściowo tracą tłuszcz w trakcie obróbki, to jednak mimo to warto umiejętnie dobierać produkty do grillowania.

Nie wybierajmy poprzerastanych tłuszczem kawałków mięs i boczku, omijajmy także tłuste kiełbasy. Jeśli dania z grilla będzie z nami spożywać dziecko lepiej położyć na tacce kurczaka (bez skóry!), pierś indyka, chude kawałki cielęciny lub wołowiny, ryby owinięte w folię aluminiową, bakłażany i cukinię z ziołami, paprykę, ser tofu, szaszłyki warzywno-mięsne czy banany (np. owinięte folią aluminiową z kawałkiem czekolady).
Unikajmy także mięs już przyprawionych oraz gotowych mieszanek przyprawowych z dużą zawartością soli i glutaminianu sodu. Takie mięsa często przyprawiane są tylko po to, aby zatuszować zapach nieświeżego mięsa. Warto samodzielnie przygotowywać mieszankę przypraw do mięs.

Mieszanka ziół do mięs

250g suszonej włoszczyzny
2 łyżki czosnku granulowanego
4 łyżki soli morskiej
2 łyżki słodkiej papryki i pieprzu czarnego
po 3 łyżki oregano, tymianku, bazylii, szałwii i rozmarynu
1 łyżka ziela angielskiego

Najpierw zmiel zile angielskie i pieprz ziarnisty, następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki i  zmiel dokładnie, na średnich obrotach w młynku do kawy. Tak przyrządzoną mieszanką natrzyj mięsa, które zamierzasz grillować – przynajmniej kilka godzin wcześniej.
Przyprawę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Justyna Marszałkowska, dietetyk medyczny, e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Grillowanie elektryczne: zdrowe i praktyczne
  2. Rodzinne grillowanie, czyli jak zdrowo przygotować potrawy z rusztu
  3. Grillowanie u diabetyków
  4. Co można grillować – jakie mięso, warzywa i owoce?