Rodzinne grillowanie – zdrowe potrawy z rusztu
Sezon na grilla trwa w pełni. Chyba trudno byłoby znaleźć osobę, która otwarcie przyznałaby, że nie lubi grillować. Jest to jeden z ulubionych sposobów spędzania wolnego czasu przez Polaków. W dodatku dania z rusztu są aromatyczne, smaczne, a gotowanie w ogrodzie jest dużo przyjemniejsze niż stanie nad garnkami w dusznej kuchni. Jednak pojawiły się ostatnio opinie, że w grillowanych potrawach aż roi się od szkodliwych dla zdrowia substancji, z których część ma działanie rakotwórcze (węglowodory aromatyczne, nadtlenki lipidowe, wolne rodniki). Nie znaczy to jednak, że musimy zrezygnować całkowicie z tego rodzaju dań. Nie będą one szkodliwe, jeśli przy ich przygotowywaniu będziemy przestrzegać kilku zasad.
Przede wszystkim należy stosować specjalnie przeznaczonego węgla do palenia w grillu, np. węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych (drzewa iglaste zawierają zbyt duże ilości żywic, które podczas spalania mogą uwalniać szkodliwe związki). W żadnym wypadku nie należy spalać papieru, kartonów, malowanego czy lakierowanego drewna. Najlepiej rozpalać grill bez użycia rozpałki, a tym bardziej parafiny czy ropy. Trwa to nieco dłużej, ale za to dym z samego węgla drzewnego nie zmieni nam smaku potraw.
Należy pamiętać, aby ruszt, na którym będziemy piec dokładnie oczyścić z pozostałości spalonego tłuszczu i resztek jedzenia. Zawsze musimy używać aluminiowych, specjalnie żłobionych tacek do grillowania potraw zawierających tłuszcz. Wytapiający się tłuszcz spadając bezpośrednio na rozżarzone węgle wydziela niebezpieczne substancje. Bezpośrednio na ruszcie można piec tylko te potrawy, które nie wymagają zbyt długiej obróbki cieplnej.
Najlepszymi (bo najzdrowszymi) produktami do pieczenia będą chude gatunki mięs (drób, cielęcina, chude kawałki wołowiny) i ryby. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, w żadnym razie nie może być zamrożone. Przed grillowaniem najlepiej je zamarynować, dzięki czemu zachowa kruchość i nie będzie wymagało zbyt długiego pieczenia. Unikajmy pieczenia potraw na otwartym płomieniu ognia, mogą ulec przypaleniu, a w zwęglonej części znajdują się toksyczne dla nas związki. Biorąc pod uwagę długość przygotowywania dań z grilla, musimy zdać się na wyczucie. Zarówno zbyt długie trzymanie ich na ruszcie, jak i zbyt krótkie jest niezdrowe – wysuszone mięso jest ciężkostrawne i nie ma właściwie żadnych wartości odżywczych, niedopieczone może powodować poważne zatrucia.
Do każdej grillowanej potrawy powinniśmy zjeść odpowiednią porcję warzyw i owoców, najlepiej surowych w postaci sałatek. Zawarte w nich antyoksydanty zniwelują działanie szkodliwych wolnych rodników.
Podczas letniego grillowania powinniśmy zatem hołdować złotej zasadzie umiaru. Potrawy z grilla nie powinny stać się podstawą naszej diety. Spożywanie alkoholu w połączeniu z pieczonymi potrawami tworzy ciężkostrawną mieszankę dla naszego żołądka i wątroby. Jeśli jednak zjadamy je od czasu do czasu nasz organizm poradzi sobie z ewentualnymi toksycznymi substancjami.
Zobacz również:
- Najlepsze marynaty do mięs
- Wszystkie dania z grilla
- Co można grillować: jakie mięso?
- Czy potrawy z grilla są zdrowe?