Najlepsze marynaty do mięs i ryb
Marynata do steków
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego
- łyżka miodu płynnego
- pieprz
wymieszać składniki i włożyć steki na co najmniej 3 godziny.
Marynata orientalna
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki oleju
- sok z cytryny i skórka otarta z cytryny
- 1/2 łyżki brązowego cukru
- szczypta curry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
wszystkie składniki marynaty wrzucić do plastikowego woreczka, dodać mięso do grillowania, wymieszać i na godzinę włożyć do lodówki.
Marynata do ryb
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
- 4 łyżki cherry
- łyżka oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
Wymieszać wszystkie składniki, włożyć porcje ryby i marynować w lodówce około 2 godziny.
Marynata do drobiu
- 4 łyżki sosu imbirowego z soją
- łyżka posiekanej kolendry
- 4 łyżki oliwy
- 3 małe cebule posiekane
- 2 ząbki czosnku posiekane
Wymieszać wszystkie składniki marynaty, drób marynować około 2 godzin.
Marynata do schabu
- 1/4 szklanki soku jabłkowego
- 1/3 szklanki octu winnego
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/2 małego selera
- 1/2 małego pora
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Obrany seler zetrzeć na tarce, umyty i osuszony por pokroić w cienkie plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem, octem winnym, sokiem jabłkowym oraz imbirem. Marynowac schab co najmniej godzinę.
Marynata do baraniny
- 2/3 szklanki octu winnego
- szklanka oleju
- po 3 ziarenka pieprzu i jałowca
- po 1/2 pęczka rozmarynu i estragonu
- 2 listki laurowe
Posiekać zioła, rozgnieść przyprawy, dodać olej i ocet, wymieszać. Marynować mięso około 12 godzin.
Zobacz również:
- Wszystkie dania z grilla
- Co można grillować: jakie mięso?
- Czy potrawy z grilla są zdrowe?
- Popijać czy nie popijać?