Najlepsze marynaty do mięs i ryb

19 maja 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Marynata do steków

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • łyżka miodu płynnego
  • pieprz

wymieszać składniki i włożyć steki na co najmniej 3 godziny.

Marynata orientalna

  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny i skórka otarta z cytryny
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta curry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

wszystkie składniki marynaty wrzucić do plastikowego woreczka, dodać mięso do grillowania, wymieszać i na godzinę włożyć do lodówki.

Marynata do ryb

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki  słodko-pikantnego sosu chili
  • 4 łyżki cherry
  • łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony pieprz

Wymieszać wszystkie składniki, włożyć porcje ryby i marynować w lodówce około 2 godziny.

Marynata do drobiu

  • 4 łyżki sosu imbirowego z soją
  • łyżka posiekanej kolendry
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 małe cebule posiekane
  • 2 ząbki czosnku posiekane

Wymieszać wszystkie składniki marynaty, drób marynować około 2 godzin.

Marynata do schabu

  • 1/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/2 małego selera
  • 1/2 małego pora
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Obrany seler zetrzeć na tarce, umyty i osuszony por pokroić w cienkie plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem, octem winnym, sokiem jabłkowym oraz imbirem. Marynowac schab co najmniej godzinę.

Marynata do baraniny

  • 2/3 szklanki octu winnego
  • szklanka oleju
  • po 3 ziarenka pieprzu i jałowca
  • po 1/2 pęczka rozmarynu i estragonu
  • 2 listki laurowe

Posiekać zioła, rozgnieść przyprawy, dodać olej i ocet, wymieszać. Marynować mięso około 12 godzin.

Zobacz również:

  1. Wszystkie dania z grilla
  2. Co można grillować: jakie mięso?
  3. Czy potrawy z grilla są zdrowe?
  4. Popijać czy nie popijać?