Co można grillować – jakie mięso, warzywa i owoce?

6 maja 2019,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Uwagi kulinarne czyli jakie mięso najbardziej nadaje się do grillowania i jak je przyrządzać – 10 dobrych rad

Rubio's grilled chicken salad

Rada 1

Najlepszymi produktami do grillowania są chude gatunki mięs (drób, cielęcina, chude kawałki wołowiny) i ryby. Zarówno mięsa, jaki i ryby czy warzywa powinny być świeże i dobre gatunkowo.

Rada 2

Nie powinniśmy smarować olejem czy innymi tłuszczami mięsa przeznaczonego do grillowania, można delikatnie skropić.

Rada 3

Nie pieczemy mięsa na otwartym płomieniu ognia, a grillujmy potrawy w niższej temperaturze przez dłuższy czas.

Rada 4

Ważne jest, aby nie piec mięsa i innych produktów zbyt długo. Unikajmy zbyt wysuszonego mięsa z grilla, ponieważ jest ono ciężkostrawne i nie ma praktycznie wartości odżywczej. Dziesięć minut pieczenia powinno być granicą, którą przekraczamy tylko w wyjątkowych sytuacjach. Nie spożywajmy jednak też mięsa niedopieczonego, ponieważ może to powodować groźne zatrucie bakteriami, np. Yersinia. Potrzebny jest w tym względzie zdrowy umiar. Nie należy też jeść produktów spalonych i przypalonych. W powłoce węglowej gromadzą się substancje są rakotwórcze.

Rada 5

Do każdej potrawy grillowanej powinniśmy zjeść odpowiednią porcję warzyw i owoców, najlepiej surowych w postaci sałatek. Zawarte w nich substancje – antyoksydanty niwelują działanie szkodliwych wolnych rodników.

Rada 6

Na grillu można piec również warzywa i owoce. Ich zaletą jest niska zawartość kalorii. Nie polecane jest natomiast przyrządzanie w ten sposób ziemniaków. Powstaje w nich bowiem dużo toksycznego akrylamidu. Grillować można m.in kukurydzę (najlepiej z odrobiną masła), bakłażany, pomidory, czy cebulę. Ważne, aby warzywa były dobrze upieczone. Można piec je zarówno w całości, jak i plastrach. Aby być pewnym, czy są gotowe, wystarczy patyczkiem sprawdzić, czy są miękkie. Aby smakowały i nie straciły swoich odżywczych wartości, lepiej piec je nie obierając ze skórki. Smaczne są także owoce, na przykład jabłka lub banany. Te ostanie doskonale smakują polane sokiem z cytryny i posypane cynamonem.

Rada 7

Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy)

Rada 8

Spożywanie alkoholu w połączeniu z pieczonym jedzeniem jest miłe, ale niestety tworzy ciężkostrawną mieszankę bardzo obciążającą dla żołądka i wątroby.

Rada 9

Na rynku dostępna jest coraz większa ilość różnego rodzaju przypraw przeznaczonych typowo do dań z grilla. Warto jednak poeksperymentować i zamiast gotowej mieszanki ziół spróbować skomponować swoją własną.

Rada 10

Potrawy z grilla nie mogą stać się na czas letni podstawą naszej diety. Jeśli zjadamy je od czasu do czasu, nasz organizm poradzi sobie z ewentualnymi toksycznymi związkami dostającymi się do ustroju. Grillowanie powinno być jedynie sposobem na urozmaiceniem naszej diety, a nie codziennym czy weekendowym rytuałem.
Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który dla większości z nas kojarzy się z wakacjami, przyjemnymi chwilami spędzonymi na świeżym powietrzu. Potrawy z grilla tracą to, co szkodzi i tuczy, czyli tłuszcz, ale jednocześnie nie są pozbawione ważnych właściwości odżywczych. Posiłek na świeżym powietrzu smakuje wyśmienicie, a spożyty w doborowym towarzystwie sprawia ogromną przyjemność. Takie dania są jednak smaczne i zdrowe, pod warunkiem, że są odpowiednio przyrządzone.
 
 

Zobacz również:

  1. Czy potrawy z grilla są zdrowe?

  2. Popijać czy nie popijać?

  3. Podgrzewanie posiłków – niezdrowy akrylamid

  4. Przepisy na dania z grilla

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

nadprzyrodzone zdolności?
Mój kot też zawsze słyszy jak podjeżdża samochód i już stoi przy drzwiach...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Ja robię sama tyle,ile mogę - nie ma opcji, żeby płacić komuś
nadprzyrodzone zdolności?
Psy czują np. że właściciel przyjedzie.... Na mnie czekał co piątek po 16.30 i...
Jak przygotowujecie wieczory panien…
Chyba lepiej się wyspać przed weselem - i coraz więcej osób tak robi...
Warning: Undefined property: stdClass::$files in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Attempt to read property "error" on null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1429 Warning: Undefined property: stdClass::$files in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1433 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1433 Warning: Undefined array key "hash" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1259 Warning: Undefined array key "response" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1274 Deprecated: stripslashes(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro/pro/blocks.php on line 1078 Warning: Undefined array key "type" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1340 Warning: Undefined array key "response" in /data/www/urodaizdrowie.pl/web/wp-content/plugins/wp-hummingbird/core/modules/minify/class-minify-group.php on line 1377