Co można grillować – jakie mięso, warzywa i owoce?

6 maja 2019, dodał: Redakcja

Uwagi kulinarne czyli jakie mięso najbardziej nadaje się do grillowania i jak je przyrządzać – 10 dobrych rad

Rubio's grilled chicken salad

Rada 1

Najlepszymi produktami do grillowania są chude gatunki mięs (drób, cielęcina, chude kawałki wołowiny) i ryby. Zarówno mięsa, jaki i ryby czy warzywa powinny być świeże i dobre gatunkowo.

Rada 2

Nie powinniśmy smarować olejem czy innymi tłuszczami mięsa przeznaczonego do grillowania, można delikatnie skropić.

Rada 3

Nie pieczemy mięsa na otwartym płomieniu ognia, a grillujmy potrawy w niższej temperaturze przez dłuższy czas.

Rada 4

Ważne jest, aby nie piec mięsa i innych produktów zbyt długo. Unikajmy zbyt wysuszonego mięsa z grilla, ponieważ jest ono ciężkostrawne i nie ma praktycznie wartości odżywczej. Dziesięć minut pieczenia powinno być granicą, którą przekraczamy tylko w wyjątkowych sytuacjach. Nie spożywajmy jednak też mięsa niedopieczonego, ponieważ może to powodować groźne zatrucie bakteriami, np. Yersinia. Potrzebny jest w tym względzie zdrowy umiar. Nie należy też jeść produktów spalonych i przypalonych. W powłoce węglowej gromadzą się substancje są rakotwórcze.

Rada 5

Do każdej potrawy grillowanej powinniśmy zjeść odpowiednią porcję warzyw i owoców, najlepiej surowych w postaci sałatek. Zawarte w nich substancje – antyoksydanty niwelują działanie szkodliwych wolnych rodników.

Rada 6

Na grillu można piec również warzywa i owoce. Ich zaletą jest niska zawartość kalorii. Nie polecane jest natomiast przyrządzanie w ten sposób ziemniaków. Powstaje w nich bowiem dużo toksycznego akrylamidu. Grillować można m.in kukurydzę (najlepiej z odrobiną masła), bakłażany, pomidory, czy cebulę. Ważne, aby warzywa były dobrze upieczone. Można piec je zarówno w całości, jak i plastrach. Aby być pewnym, czy są gotowe, wystarczy patyczkiem sprawdzić, czy są miękkie. Aby smakowały i nie straciły swoich odżywczych wartości, lepiej piec je nie obierając ze skórki. Smaczne są także owoce, na przykład jabłka lub banany. Te ostanie doskonale smakują polane sokiem z cytryny i posypane cynamonem.

Rada 7

Dzieci nie powinny jeść grillowanych kiełbas (a także innych grillowanych wędlin, parówek, serdelków), bo podczas ogrzewania w temperaturze powyżej 170°C powstają w nich szkodliwe substancje (nitrozaminy)

Rada 8

Spożywanie alkoholu w połączeniu z pieczonym jedzeniem jest miłe, ale niestety tworzy ciężkostrawną mieszankę bardzo obciążającą dla żołądka i wątroby.

Rada 9

Na rynku dostępna jest coraz większa ilość różnego rodzaju przypraw przeznaczonych typowo do dań z grilla. Warto jednak poeksperymentować i zamiast gotowej mieszanki ziół spróbować skomponować swoją własną.

Rada 10

Potrawy z grilla nie mogą stać się na czas letni podstawą naszej diety. Jeśli zjadamy je od czasu do czasu, nasz organizm poradzi sobie z ewentualnymi toksycznymi związkami dostającymi się do ustroju. Grillowanie powinno być jedynie sposobem na urozmaiceniem naszej diety, a nie codziennym czy weekendowym rytuałem.
Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który dla większości z nas kojarzy się z wakacjami, przyjemnymi chwilami spędzonymi na świeżym powietrzu. Potrawy z grilla tracą to, co szkodzi i tuczy, czyli tłuszcz, ale jednocześnie nie są pozbawione ważnych właściwości odżywczych. Posiłek na świeżym powietrzu smakuje wyśmienicie, a spożyty w doborowym towarzystwie sprawia ogromną przyjemność. Takie dania są jednak smaczne i zdrowe, pod warunkiem, że są odpowiednio przyrządzone.
 
 

Zobacz również:

  1. Czy potrawy z grilla są zdrowe?

  2. Popijać czy nie popijać?

  3. Podgrzewanie posiłków – niezdrowy akrylamid

  4. Przepisy na dania z grilla

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

10 komentarzy do Co można grillować – jakie mięso, warzywa i owoce?

  1. avatar Grzegorz pisze:

    W pierwszej poradzie piszecie o chudych mięsach. A co z karkówką. Przecież to nasze tradycyjne mięso na grilla

  2. avatar ap pisze:

    można grillować w zasadzie wszystko, mój ulubiony przepis jest na Herbaciany duet z soli i łososia podany na grillowanej cukini

    • 150 g łososia
    • 150 g filetów soli
    • 4 saszetki białej herbaty Irving Pure White
    • sól morska
    • pieprz biały
    • rozmaryn
    • 1 cukinia
    • 2 łyżki oliwy

    Łososia i solę pokroić na cienkie paski, oprószyć dokładnie herbatą, solą, białym pieprzem, połączyć razem tworząc plecionkę, odstawić na kilka godz. w chłodne miejsce. Następnie piec ok. 10 min. w temp. 130 st. Cukinię pokroić w plastry oprószyć solą, rozmarynem, usmażyć na ryglowanej patelni lub grillu.

  3. avatar KlaudiaaK pisze:

    Bardzo przydatne porady.

  4. avatar micha23 pisze:

    Nie polecacie alkoholu do grilla? A co zamiast niego? Herbata a może woda? Trudno jest mi wyobrazić sobie, aby Polacy nie pili piwka do kiełbaski :/ Jakie owoce i warzywa szczególnie nadają się do grillowania?

  5. avatar szakirkowa pisze:

    dziękujemy za rady i artykuł ,bardzo przydatny latem,gdyż sporo grilujemy :)

  6. avatar milady pisze:

    Z zaciekawieniem przeczytałam porady, tym bardziej że sezon grillowy rozpoczęty na całego.

  7. avatar kaja labioda pisze:

    A ktoś z Was kupował może kiełnbasę na grilla marki Kiszeczka?
    Ponoć z eko hodowli jest, zastanawiam się na ile różni się smakiem od innych…

  8. avatar kinka pisze:

    Z Kiszeczki na grilla to koniecznie cienka kiełbasa, no i ewentualnie wspomniany tutaj karczek. Jak jest dobrze doprawiony to jest miodzie! W sklepie, z tym, że w Karczewie ekspedientki doradziły mi jak przygotować mięso, żeby miękkie było.

  9. avatar gicia pisze:

    Sporo ciekawych porad!

  10. avatar Margaretkaw pisze:

    Muszę spróbować grillowanych owoców :)

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Oryginalna elegancja - różowe złoto i kwiatowe motywy na tarczy!
Cena:
390 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Diety diety i jeszcze raz diety
Przy każdej diecie trzeba unikać cukru oraz przetworzonej żywności
Jaki zabieg na zmarszczki w Krakowi…
Jeśli chodzi o usuwanie/wypełnianie zmarszczek, jednym ze skuteczniejszych zabiegów jest użycie kwasu hialuronowego,...
Czego nauczyły Was związki?
Moje związki nauczyły mnie aby nie ufać mężczyznom. To smutne...ale to prawda.
Gdzie wyobrażacie sobie idealne zar…
Najlepsze zaręczyny...to plaża i polskie morze.