Udane grillowanie nie może się obejść bez dobrej sałatki przyrządzonej specjalnie na tą okazję. Jeśli przygotowujesz mięsa z grilla czy kiełbasę, warto oprócz ketchupu czy musztardy przygotować kolorowe sałatki warzywne lub owocowo-warzywne, aby wzbogacić party grill o wzrokowe bodźce no i smakowe również. Sałatki są też sycące, można je wykonywać z dodatkiem sosów sałatkowych na bazie oliwy i octu np. jabłkowego czy balsamico. Dobrze jest je posypać prażonymi pestkami dyni, słonecznika, sezamu, rodzynkami lub orzechami.
Sałatka z zupek chińskich
Składniki:
- 3 zupki chińskie,
- 2 pomidory,
- czerwona papryka,
- 1 ogórek,
- pęczek szczypiorku,
- puszka kukurydzy,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki majonezu.
Wykonanie
Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, wraz z pomidorami pokroić w kostkę.
Kukurydzę osączyć z zalewy, przelać wodą, odsączyć na sicie. Szczypiorek pokroić.
Wszystko wymieszać, dodać sam makaron z zupek chińskich. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać majonez i na 2-3 godz. wstawić do lodówki, by makaron dobrze napęczniał.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Sałatka warzywna z grejpfrutem i wędzonym schabem
Składniki:
- główka sałaty lodowej,
- 2 duże grejpfruty,
- 1/2 ogórka,
- duża czerwona cebula,
- 200g schabu wędzonego ,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz młotkowany z kolendrą,
- 1/2 łyżeczki kolorowych ziół do sałatek ,
- sól,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki wprost do miski.
Ogórka dokładnie umyć i pokroić na półplasterki, dodać do sałaty. Grejpfruta obrać ze skórki, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Wszystko dodać do sałaty i wymieszać.
Schab pokroić w bardzo cienkie półplasterki, zwijać w ruloniki i układać pomiędzy warzywami.
Czosnek drobno posiekać, umieścić w moździerzu. Dodać oliwę, zioła do sałatek oraz szczyptę pieprzu i szczyptę soli. Wszystko dokładnie utrzeć na gładki sos.
Tuż przed podaniem sosem polać sałatkę.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Wiosenna sałatka z awokado
Składniki:
- główka sałaty,
- puszka czerwonej fasoli,
- świeży ogórek,
- 2 awokado,
- pęczek rzodkiewek,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 100g serka kanapkowo – sernikowego,
- sól morska z pieprzem,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Fasolę opłukać zimną wodą, odcedzić i ułożyć na sałacie. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki. Ogórka obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki, zwinąć w spiralki i ułożyć na sałacie. Serek doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na sałacie.
Olej wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą z pieprzem. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Tuż przed podaniem polać sosem.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Kolorowa sałatka
Składniki:
- Granat
- Mozarella lub feta
- Pomidorki koktajlowe
- Ziarna słonecznika
- Sałata lodowa
- Świeża bazylia
- 3 łyżki oliwy
- sok z granatu
- Łyżka miodu
- Sok z połówki cytryny
- Cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcinamy koronę granatu i moczymy go w zimnej wodzie 15 minut. Po tym czasie skórka odejdzie od nasion. Sałatę i świeżą bazylię myjemy, sałatę rwiemy na kawałki. Kulkę mozarelli lub ser feta kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Słonecznik prażymy na suchej patelni i wszystko, łącznie z nasionami granatu, dodajemy do sałaty i liści bazylii. Na koniec przygotowujemy sos – oliwę, miód, sok z granatu, sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy do smaku. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Sałatka z mango
Składniki:
– rukola,
– mango,
– pomidory,
– szynka szwarcwaldzka
Nie podaję Wam ilości, ja robiłam na oko. Myślę, że same będziecie wiedziały ile chcecie sałatki zrobić;)
Wykonanie:
Składniki kroimy, pokrojoną szynkę lekko podsmażamy, po czym wszystko łączymy ze sobą. Szynka jest bardzo słona, więc nie trzeba dodatkowo doprawiać sałatki. Po przygotowaniu warto wstawić ją do lodówki chociaż na 30 min.
No i potem pora zajadać!:)
Zamiast szynki myślę, że można spróbować: sera fety, grillowanej piersi z kurczaka, wędzonego łososia bądź tuńczyka w sosie własnym:)
Sałatka z ogórka z nutką orientu
Składniki:
1 zielony ogórek wąż
Kilka gałązek koperku
Kilka gałązek szczypiorku
Łyżka oleju sezamowego
Sos sojowy Kikkoman
Łyżeczka cukru trzcinowego
Pół łyżeczki soku z cytryny
Duża łyżka prażonych ziaren sezamu
Ogórek umyć i obieraczką do warzyw skroić z niego długie cienkie plastry. Paski ogórka zrolować i ułożyć dekoracyjnie na talerzu na liściach świeżych ziół. Sos sojowy (2 łyżki) wymieszać z olejem sezamowym, cukrem, sokiem z cytryny i prażonym sezamem. Obficie skropić sosem sałatkę. Idealny zielony i chrupiący dodatek do dań z grilla.
Bukiet sałat z serem i miętą
Składniki:
mieszanka sałat: krucha, lodowa, rukola oraz czerwona,
150g białego chudego sera,
250g kabanosów lub kiełbasek frankfurterek,
pęczek świeżej mięty,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
sól, pieprz,
łyżeczka octu jabłkowego,
ząbek czosnku.
Przygotowanie
Sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na talerz. Posypać pokruszonym białym serem oraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami i porwaną miętą.
Oliwę zmieszać z octem jabłkowym, tymiankiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Przed podaniem doprawić jeszcze całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Udekorować ziołami.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Sałatka z surowych warzyw
Składniki:
8 marchewek
1 ogórek
3 pomidory
4 rzodkiewki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
100 ml oliwy z oliwek
bazylia
natka pietruszki
szczypiorek
Przygotowanie:
Obrać ogórek i marchewkę, pokroić w cienkie plasterki. pomidory pokroić w drobną kostkę, paprykę – w małe paski. Wymieszać wszystko, polać oliwą z oliwek i dodać posiekaną bazylię, pietruszkę i szczypiorek. Wstawić do lodówki, podawać bezpośrednio po wyjęciu.
Sałatka piknikowa z grzankami
Składniki:
1/2 główki sałaty,
2 pomidory,
1/3 czerwonej papryki,
1/2 ogórka,
50 g żółtego sera,
50 g szynki konserwowej,
5 rzodkiewek,
8 kawałków chleba tostowego,
ząbek czosnku,
łyżka szczypiorku,
po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, oregano, soli, pieprzu,
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki majonezu,
ostra papryka.
Przygotowanie
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, zaś paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa oraz ser i szynkę przełożyć do miski i wymieszać.
Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki.
Szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Sosem polać warzywa.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Lekka sałatka z sosem Cezara
składniki:
– sałata lodowa
– rukola
– pomidorku koktajlowe
– awokado
Sos:
– 1 mały ząbek czosnkowy
– 1 żółtko
– 1 łyżka oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
– 1 łyżeczka sosu worcestershire
– świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy z rukolą na talerzyku. Na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki i awokado pokrojone w kostkę.
Sos: Czosnek posiekać, posolić i rozetrzeć, włożyć do shakera lub miski, dodać żółtko i olej. Energetycznie wstrząsnąć lub zmiksować aż sos będzie jasny i kremowy. Dodać musztardę, sok z cytryny i sos worcestershire. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Smacznego!
Roszponka vinaigrette z orzechami i boczkiem
Składniki (2 porcje):
- ok. 100-150g roszponki
- 1 szalotka
- 100g chudego wędzonego boczku
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki octu winnego z białego wina
- 1 łyżeczka delikatnego w smaku miodu
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
- Roszponkę przebrać, umyć i dokładnie osuszyć.
- Na suchej patelni uprażyć orzechy. Ostudzić.
- Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę. Wrzucić na suchą patelnię i obsmażyć mocno na małym ogniu, by wytopiło się jak najwięcej tłuszczu, a kostki były złote i chrupkie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić.
- Szalotkę drobno posiekać. Dodać sól, pieprz i miód i zalać octem winnym. Odstawić na kilka minut, by sól się rozpuściła, a cebulka lekko zmiękła.
- Dodać olej i trzepaczką (lub w shakerze/słoiczku) połączyć wszystkie składniki na jednolity sos.
- Delikatnie pokryć sałatę sosem.
- Posypać boczkiem i orzechami.
- Podawać od razu.
Sałatka po nicejsku
1 mała główka sałaty
pęczek rzodkiewek
1 ogórek
1 cebula
sok z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz
natka pietruszki
- Przepis
Sałatę po umyciu i osuszeniu rwiemy palcami na mniejsze kawałki . Ogórka nie obieramy tylko kroimy w ukośne plasterki . Rzodkiewki szatkujemy w talarki . Cebulę siekamy dość grubo .
W salaterce układamy luźno wszystkie składniki polewamy sosem z cytryny i oliwy , przyprawiamy solą i pieprzem , mieszamy delikatnie i posypujemy natką pietruszki .
Sałatka z żurawiną i serem pleśniowym
Składniki:
– sałata lodowa
– pomidory
– ser pleśniowy (np. Lazur)
– żurawina suszona
– orzechy ziemne
– sos winegret: łyżka soku z cytryny, łyżka musztardy, sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie:
Sałatę lodową porwać i wrzucić do miski. Dodać pokrojone świeże pomidory i skruszony ser pleśniowy, np. Lazur. Następnie uprażyć kilka orzechów ziemnych i posypać nimi sałatkę razem z garścią suszonych żurawin. Na koniec polać dobrze wymieszanym sosem z soku z cytryny, musztardy i oliwy, soli i pieprzu.
Sałatka z kukurydzą
Składniki:
- kukurydza z puszki
- pomidor
- natka pietruszki
- ogórek zielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- ciut soku z cytryny
Przygotowanie:
Warzywa do krojenia, kroimy w kostkę, natkę rwiemy, kukurydzę odsączamy i wszystko razem mieszamy. Dodajemy oliwę, przyprawy i sok z cytryny.
Sałatka z fiołkami
Składniki:
– sałata zielona
– ogórek zielony
– rzodkiewka
– pieczarki
– szczypior
– fiołki
– miód wielokwiatowy naturalny
– sól
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie umyć i wysuszyć. Fiołki delikatnie ale starannie opłukać. osuszyć. Sałatę porwać na drobne kawałki, rzodkiewkę i ogórka pokroić w dowolne kształty (plasterki, ćwiartki, połówki itp.) dodać do sałaty. Pieczarki obrać i pokroić, dodać. Posypać szczypiorkiem. Delikatnie posolić, wymieszać. Dodać fiołki, polać miodem. Smakuje jako dodatek do pieczywa z wędliną oraz wszelkich mięs i ryb. I wygląda naprawdę wiosennie.
Lekka sałatka grecka
składniki:
– 1 pomidor lub poza sezonem garść pomidorków koktajlowych
– 1 mały ogórek,
– 1/2 papryki,
– łyżka oliwek czarnych,
– 50g sera feta,
– oliwa z oliwek (1 łyżeczka), pieprz, koperek, ocet winny, kilka liści świeżej bazylii
Sposób przyrządzania:
pomidory, paprykę, ogórki i fetę drobno pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na połówki.
Zrobić sos:
oliwę wymieszać z posiekaną pietruszką i kilkoma kroplami octu winnego, doprawić pieprzem, wymieszać razem z posiekaną bazylią. Wierzch sałatki posypać posiekanym koperkiem.
zobacz również:
-
Truskawki na różne sposoby
-
Oczyszczające właściwości kiwi
-
Desery z owocami sezonowymi – różne przepisy
-
Bób – różne przepisy na dania z bobu