Oczyszczające właściwości kiwi

3 czerwca 2014, dodał: Aleksandra Klimczak
Artykuł zewnętrzny

Owoc kiwi to skarbnica tego, co najzdrowsze i najwartościowsze dla organizmu. Ten zielony owoc powinien na stałe trafić do menu palaczy.

Ciekawostka- pochodzenie:

Aktinidia pospolicie zwana kiwi. Już samo pochodzenie nazwy tego owocu ma bardzo ciekawą morfologię. Początkowo nazywany chińskim agrestem, jednak ostateczna nazwa została nadana przez skojarzenie wyglądu, czyli skórki pokrytej drobnymi włoskami co przypominało ptaka o tej nazwie.

Kiwi to dość niepozorny owoc, który jest bogaty w wiele składników odżywczych. Jednak mało kto zna takie fakty na jego temat jak to że zawiera więcej witaminy C niż pomarańcz.  Dostarcza tyle potasu co banan. Zmieszany z wodą alkoholem jest świetnym tonikiem dla skóry. Najbardziej zaskakująca właściwość kiwi znajduje się w jego pestkach, w których znajdują się kwasy Omega 3, (odpowiedzialne za wspomaganie procesu uczenia). Bogactwo witamin i minerałów w nim zawarte sprawia, że skutecznie zwalcza wolne rodniki. Działa uodparniająco na organizm, likwiduje wirusy i bakterie. Wygładza też skórę (likwiduje zmarszczki), odchudza oraz dba o serce i oczy. Witamina C, której w przed infekcjami jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, jedynym rozpuszczalnym w wodzie. To sprawia, że działa w środowisku wodnym, czyli wewnątrz komórki, tam, gdzie jest najskuteczniejsza. Niszczy wolne rodniki, które są odpowiedzialne za nowotwory i starzenie. Kwas askorbinowy chroni jeż żyły, bo zapobiega osadzaniu się w nich cholesterolu. Zbyt mała ilość witaminy C w diecie zwiększa ryzyko zawału serca i podwyższa ciśnienie tętnicze. Przed gromadzeniem się cząsteczek tłuszczu w żyłach chroni też zawarty w kiwi błonnik rozpuszczalny, czyli pektyny.

Kiwi jest również źródłem witaminy E, która wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroniąc czerwone ciałka krwi przed rozkładem. Wykorzystuje się ją także przy leczeniu męskiej bezpłodności. Jej spożywanie przynosi korzyści osobom cierpiącym na zaburzenia mięśniowe, miażdżycę i choroby serca. Osoby palące papierosy powinny spożywać duże ilości kiwi, by uzupełnić niedobór witaminy E (dym papierosowy sprzyja jej degradacji).

Źródło: Super Nowości

Zobacz również:

  1. Owoc granatu – cudowne właściwości i tajemniczy składnik
  2. Jak wybrać dobrą pomarańczę?
  3. Jagody acai – właściwości i zastosowanie
  4. Co naprawdę zawiera keczup?