Sałatki idealne do grilla – różne przepisy

29 kwietnia 2023, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Udane grillowanie nie może się obejść bez dobrej sałatki przyrządzonej specjalnie na tą okazję. Jeśli przygotowujesz mięsa z grilla czy kiełbasę, warto oprócz ketchupu czy musztardy przygotować kolorowe sałatki warzywne lub owocowo-warzywne, aby wzbogacić party grill o wzrokowe bodźce no i smakowe również. Sałatki są też sycące, można je wykonywać z dodatkiem sosów sałatkowych na bazie oliwy i octu np. jabłkowego czy balsamico.  Dobrze jest je posypać prażonymi pestkami dyni, słonecznika, sezamu, rodzynkami lub orzechami.

 

sałatki idealne z grilla

 

Sałatka z zupek chińskich

           Sałatka z zupek chińskich!

Składniki: 

  • 3 zupki chińskie,
  • 2 pomidory,
  • czerwona papryka,
  • 1 ogórek,
  • pęczek szczypiorku,
  • puszka kukurydzy,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki majonezu.

 

Wykonanie

Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, wraz z pomidorami pokroić w kostkę.

Kukurydzę osączyć z zalewy, przelać wodą, odsączyć na sicie. Szczypiorek pokroić.

Wszystko wymieszać, dodać sam makaron z zupek chińskich. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodać majonez i na 2-3 godz. wstawić do lodówki, by makaron dobrze napęczniał.

Autor:  http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Sałatka warzywna z grejpfrutem i wędzonym schabem

  Sałatka z grejpf.2

Składniki:

  • główka sałaty lodowej,
  • 2 duże grejpfruty,
  • 1/2 ogórka,
  • duża czerwona cebula,
  • 200g schabu wędzonego ,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • 1/2 łyżeczki kolorowych ziół do sałatek ,
  • sól,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki wprost do miski.

Ogórka dokładnie umyć i pokroić na półplasterki, dodać do sałaty. Grejpfruta obrać ze skórki, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przekroić na pół. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Wszystko dodać do sałaty i wymieszać.

Schab pokroić w bardzo cienkie półplasterki, zwijać w ruloniki i układać pomiędzy warzywami.

Czosnek drobno posiekać, umieścić w moździerzu. Dodać oliwę, zioła do sałatek oraz szczyptę pieprzu i szczyptę soli. Wszystko dokładnie utrzeć na gładki sos.

Tuż przed podaniem sosem polać sałatkę.

Autor:    http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Wiosenna sałatka z awokado

 

Składniki:Sałatka z awokado!

  • główka sałaty,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • świeży ogórek,
  • 2 awokado,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 100g serka kanapkowo – sernikowego,
  • sól morska z pieprzem,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Awokado obrać ze skórki, pokroić w kostkę, ułożyć na sałacie. Fasolę opłukać zimną wodą, odcedzić i ułożyć na sałacie. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki. Ogórka obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki, zwinąć w spiralki i ułożyć na sałacie. Serek doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na sałacie.
Olej wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą z pieprzem. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Tuż przed podaniem polać sosem.

Autor:  http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Kolorowa sałatka

  kolorowa sałatka

Składniki:

  • Granat
  • Mozarella lub feta
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ziarna słonecznika
  • Sałata lodowa
  • Świeża bazylia
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z granatu
  • Łyżka miodu
  • Sok z połówki cytryny
  • Cukier, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Odcinamy koronę granatu i moczymy go w zimnej wodzie 15 minut. Po tym czasie skórka odejdzie od nasion. Sałatę i świeżą bazylię myjemy, sałatę rwiemy na kawałki. Kulkę mozarelli lub ser feta kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Słonecznik prażymy na suchej patelni i wszystko, łącznie z nasionami granatu, dodajemy do sałaty i liści bazylii. Na koniec przygotowujemy sos – oliwę, miód, sok z granatu, sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy do smaku. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

Sałatka z mango

  sał. z mango

Składniki:

– rukola,
– mango,
– pomidory,
– szynka szwarcwaldzka

Nie podaję Wam ilości, ja robiłam na oko. Myślę, że same będziecie wiedziały ile chcecie sałatki zrobić;)

Wykonanie:

Składniki kroimy, pokrojoną szynkę lekko podsmażamy, po czym wszystko łączymy ze sobą. Szynka jest bardzo słona, więc nie trzeba dodatkowo doprawiać sałatki. Po przygotowaniu warto wstawić ją do lodówki chociaż na 30 min.

No i potem pora zajadać!:)

Zamiast szynki myślę, że można spróbować: sera fety, grillowanej piersi z kurczaka, wędzonego łososia bądź tuńczyka w sosie własnym:)

Sałatka z ogórka z nutką orientu

  z nutką orientu

Składniki:

1 zielony ogórek wąż

Kilka gałązek koperku

Kilka gałązek szczypiorku

Łyżka oleju sezamowego

Sos sojowy Kikkoman

Łyżeczka cukru trzcinowego

Pół łyżeczki soku z cytryny

Duża łyżka  prażonych ziaren sezamu

Ogórek umyć i obieraczką do warzyw skroić z niego długie cienkie plastry. Paski ogórka zrolować i ułożyć dekoracyjnie na talerzu na liściach świeżych ziół. Sos sojowy (2 łyżki) wymieszać z olejem sezamowym, cukrem, sokiem z cytryny i prażonym sezamem. Obficie skropić sosem sałatkę. Idealny zielony i chrupiący dodatek do dań z grilla.

Bukiet sałat z serem i miętą

 Bukiet sałat z serem

 Składniki:

mieszanka sałat: krucha, lodowa, rukola oraz czerwona,
150g białego chudego sera,
250g kabanosów lub kiełbasek frankfurterek,
pęczek świeżej mięty,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
sól, pieprz,
łyżeczka octu jabłkowego,
ząbek czosnku.

Przygotowanie

Sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na talerz. Posypać pokruszonym białym serem oraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami i porwaną miętą.
Oliwę zmieszać z octem jabłkowym, tymiankiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Przed podaniem doprawić jeszcze całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Udekorować ziołami.

Autor:  http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Sałatka z surowych warzyw

 salatka z sur. warzyw

Składniki:

8 marchewek
1 ogórek
3 pomidory

4 rzodkiewki

1 czerwona papryka
1 zielona papryka
100 ml oliwy z oliwek
bazylia
natka pietruszki
szczypiorek

Przygotowanie:

Obrać ogórek i marchewkę, pokroić w cienkie plasterki. pomidory pokroić w drobną kostkę, paprykę – w małe paski. Wymieszać wszystko, polać oliwą z oliwek i dodać posiekaną bazylię, pietruszkę i szczypiorek. Wstawić do lodówki, podawać bezpośrednio po wyjęciu.

Sałatka piknikowa z grzankami

 

Składniki:sałatka piknikowa!!

1/2 główki sałaty,
2 pomidory,
1/3 czerwonej papryki,
1/2 ogórka,
50 g żółtego sera,
50 g szynki konserwowej,
5 rzodkiewek,
8 kawałków chleba tostowego,
ząbek czosnku,
łyżka szczypiorku,
po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, oregano, soli, pieprzu,
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki majonezu,
ostra papryka.

Przygotowanie

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, zaś paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa oraz ser i szynkę przełożyć do miski i wymieszać.
Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki.
Szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Sosem polać warzywa.

Autor:   http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/

Lekka sałatka z sosem Cezara

  z sosem Cezara

składniki:

– sałata lodowa

– rukola

– pomidorku koktajlowe

– awokado

Sos:

– 1 mały ząbek czosnkowy

– 1 żółtko

– 1 łyżka oleju rzepakowego

– 1 łyżeczka musztardy

– 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

– 1 łyżeczka sosu worcestershire

– świeżo zmielony pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy z rukolą na talerzyku. Na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki i awokado pokrojone w kostkę.

Sos: Czosnek posiekać, posolić i rozetrzeć, włożyć do shakera lub miski, dodać żółtko i olej. Energetycznie wstrząsnąć lub zmiksować aż sos będzie jasny i kremowy. Dodać musztardę, sok z cytryny i sos worcestershire. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Smacznego!

Roszponka vinaigrette z orzechami i boczkiem

 roszponka v.

 Składniki (2 porcje):

  • ok. 100-150g roszponki
  • 1 szalotka
  • 100g chudego wędzonego boczku
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • 1 łyżeczka delikatnego w smaku miodu
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Roszponkę przebrać, umyć i dokładnie osuszyć.
  • Na suchej patelni uprażyć orzechy. Ostudzić.
  • Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę. Wrzucić na suchą patelnię i obsmażyć mocno na małym ogniu, by wytopiło się jak najwięcej tłuszczu, a kostki były złote i chrupkie. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić.
  • Szalotkę drobno posiekać. Dodać sól, pieprz i miód i zalać octem winnym. Odstawić na kilka minut, by sól się rozpuściła, a cebulka lekko zmiękła.
  • Dodać olej i trzepaczką (lub w shakerze/słoiczku) połączyć wszystkie składniki na jednolity sos.
  • Delikatnie pokryć sałatę sosem.
  • Posypać boczkiem i orzechami.
  • Podawać od razu.

Sałatka po nicejsku

  nicejska

1 mała główka sałaty

pęczek rzodkiewek

1 ogórek

1 cebula

sok z cytryny

5 łyżek oliwy z oliwek

sól i pieprz

natka pietruszki

 

  • Przepis

Sałatę po umyciu i osuszeniu  rwiemy  palcami na mniejsze kawałki . Ogórka nie obieramy tylko kroimy w ukośne plasterki . Rzodkiewki  szatkujemy  w talarki . Cebulę  siekamy dość grubo .
W salaterce układamy luźno wszystkie  składniki polewamy sosem z cytryny i oliwy , przyprawiamy solą i pieprzem , mieszamy delikatnie  i posypujemy  natką pietruszki .

Sałatka z żurawiną i serem pleśniowym

 z żurawiną

 Składniki:

– sałata lodowa

– pomidory

– ser pleśniowy (np. Lazur)

– żurawina suszona

– orzechy ziemne

– sos winegret: łyżka soku z cytryny, łyżka musztardy, sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Sałatę lodową porwać i wrzucić do miski. Dodać pokrojone świeże pomidory i skruszony ser pleśniowy, np. Lazur. Następnie uprażyć kilka orzechów ziemnych i posypać nimi sałatkę razem z garścią suszonych żurawin. Na koniec polać dobrze wymieszanym sosem z soku z cytryny, musztardy i oliwy, soli i pieprzu.

Sałatka z kukurydzą

 

z kukurydzą

Składniki:

 

  • kukurydza z puszki
  • pomidor
  • natka pietruszki
  • ogórek zielony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • ciut soku z cytryny

Przygotowanie:

Warzywa do krojenia, kroimy w kostkę, natkę rwiemy, kukurydzę odsączamy i wszystko razem mieszamy. Dodajemy oliwę, przyprawy i sok z cytryny.

Sałatka z fiołkami

z fiołkami

Składniki:


– sałata zielona
– ogórek zielony
– rzodkiewka
– pieczarki
– szczypior
– fiołki
– miód wielokwiatowy naturalny
– sól

Przygotowanie:


Warzywa dokładnie umyć i wysuszyć. Fiołki delikatnie ale starannie opłukać. osuszyć. Sałatę porwać na drobne kawałki, rzodkiewkę i ogórka pokroić w dowolne kształty (plasterki, ćwiartki, połówki itp.) dodać do sałaty. Pieczarki obrać i pokroić, dodać. Posypać szczypiorkiem. Delikatnie posolić, wymieszać. Dodać fiołki, polać miodem. Smakuje jako dodatek do pieczywa z wędliną oraz wszelkich mięs i ryb. I wygląda naprawdę wiosennie.

Lekka sałatka grecka

 grecka

składniki:

 

– 1 pomidor lub poza sezonem garść pomidorków koktajlowych
– 1 mały ogórek,

– 1/2 papryki,

– łyżka oliwek czarnych,

– 50g sera feta,

– oliwa z oliwek (1 łyżeczka), pieprz, koperek, ocet winny, kilka liści świeżej bazylii

Sposób przyrządzania:

pomidory, paprykę, ogórki i fetę drobno pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na połówki.

Zrobić sos:

oliwę wymieszać z posiekaną pietruszką i kilkoma kroplami octu winnego, doprawić pieprzem, wymieszać razem z posiekaną bazylią. Wierzch sałatki posypać posiekanym koperkiem.

zobacz również: