Bób – różne przepisy na dania z bobu

10 czerwca 2018, dodał: pinkmause

Różne sposoby na bób czyli bób inaczej niż zwykle – ile minut gotować bób i jak przyrządzać? Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Właśnie to warzywo dominuje latem na straganach. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Warto więc włączyć go do diety i skomponować świeże, letnie menu.

Gotowanie bobu nie wymaga skomplikowanych czynności. Ugotowany bób w skórce można przełożyć masłem, polać zezłoconą na maśle bułką tartą lub skropić oliwą z oliwek wymieszaną z dodatkiem odrobiny soli lub cukru. Można też, oczywiście, wykorzystać go jako bazę do przygotowania potraw, w których będzie głównym składnikiem: zupy z bobu, pierogów, makaronu, pesto, pasty do kanapek lub sałatki. Ważne, żeby podczas gotowania nie rozgotować bobu – rozgotowany będzie znacznie trudniej wyjmować ze skórki i staje się niesmaczny. Do kanapek warto przygotować prostą i smaczną pastę, którą serwujemy z twardym serem i rzodkiewką: ugotuj bób, odcedź i przesmaż na maśle, dodaj ulubione przyprawy np: kmin rzymski, pieprz i odrobinę soku z cytryny, całość zblenduj i smaruj pieczywo.

Gotowanie bobu krok po kroku:

  1.  przed ugotowaniem warto porządnie przepłukać, albo zrobić to po pierwszych pięciu minutach gotowania;
      do wody z bobem dla smaku dobrze dodać płaską łyżeczkę cukru (na 1 kg), a po paru minutach 2 łyżeczki soli;
      świeży bób gotuje się bardzo szybko – około 15 minut;
  2. Bob wrzucać do wrzącej wody!
  3. Przelać po ugotowaniu zimną wodą z kranu
  4. Bób gotuje się na dużym ogniu, można gotować też na parze.

 

Bób po sycylijsku 

bob po

  • 1 kg bobu
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku

 

Bób gotujemy tak, jak napisałam wyżej. Następnie nacinamy skórki, aby marynata dotarła do wnętrza. To najbardziej żmudny etap, ale konieczny. Składniki marynaty, czyli wodę, oliwę, sól i oregano mieszamy w misce, aby sól się rozpuściła. Tu dwie uwagi: wybierzecie oliwę charakterną, wyraźną w smaku. Z kolei oregano należy wcześniej sparzyć niewielką ilością wrzątku, dzięki temu nie będzie twarde. To taki patent, którego nie znają nawet niektórzy kucharze, choć powinni. Do gotowej marynaty przekładamy nacięty bób, dorzucamy ząbki czosnku (obrane, ale nie pokrojone), delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W teorii można jeść od razu, ale rekomenduję jednak poczekać. W tym czasie warto jeszcze 2-3 razy przemieszać, aby marynata dotarła wszędzie. Podawać w temperaturze pokojowej.

autor: krytykakulinarna.com

Bób z cebulką

Składniki:
– 1/2 kg wyłuskanego bobu
– 2 małe cebule (lub 1 duża)
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy
– drobno posiekany szczypiorek (1/4 szklanki)
– pieprz
– sól
– cukier
– sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Umyty bób wrzucić do garnka i gotować. Doprawić cukrem i solą i dalej gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowany bób odcedzić na sitku i lekko ostudzić. Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i zeszklić cebulkę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać bób. Całość smażyć przez około 5 min., a następnie dodać posiekany szczypiorek oraz przyprawy (sól, pieprz) i na koniec skropić sokiem z cytryny. To idealny dodatek do mięsnych dań, ale i dobry pomysł na przystawkę, kolację czy przekąskę.

Bob z boczkiem i parmezanemsalatka

składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg bobu + pęczek kopru do gotowania
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g wędzonego boczku
  • parmezan
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

przyrządzenie:

Bób ugotuj w osolonej wodzie z umytym koprem,a twardość al dente. Odcedź, wyrzuć koper i odstaw do wystudzenia. Obierz ze skórek. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.  Boczek wędzony pokrój w kostkę.Na suchej patelni podsmaż boczek. Odlej nadmiar tłuszczu i dodaj cebulę. Smaż razem, aż cebula lekko się zrumieni. Dodaj czosnek i obrany bób. Smaż razem około 1 minutę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bób z boczkiem podawaj od razu posypany płatkami sera parmezan.

Przepis pochodzi z bloga: czosnekwpomidorach

 

Pasta z bobu z boczkiem i czosnkiem

pasta

składniki:

  • 1 kg bobu + pęczek koperku
  • około 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 garści świeżych listków mięty
  • 250 g wędzonego dobrego boczku
  • 2 wielkie ząbki czosnku lub 4 mniejsze – ja lubię dużo
  • 30 g orzeszków pinii
  • kilka kropel zielonego sosu Tabasco
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska

przyrządzenie:

Bób ugotuj z koperkiem w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Koper wyrzuć. Bób obierz ze skórek. Czosnek posiekaj drobno. Listki mięty także posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na suchej patelni do chrupkości. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Wylej tłuszcz z patelni. Wrzuć boczek z powrotem na patelnię i dodaj czosnek. Smaż razem około 30 sekund i zdejmij z ognia. Do bobu wlej oliwę z oliwek, sos Tabasco i dodaj miętę. Zmiksuj blenderem. Nie musi to być bardzo dokładnie zmiksowana pasta. Jeśli zostanie kilka kawałeczków bobu to fajnie Dodaj boczek z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Ewentualnie dopraw solą. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.

Pastę z bobu przełóż do naczynia. Możesz udekorować kilkoma kawałkami bobu i listkami mięty. Posyp orzeszkami pinii, skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pasta z bobu z czosnkiem i chrupiącym boczkiem idealnie smakuje z dobrym świeżym chlebem.

Przepis pochodzi z bloga: czosnekwpomidorach

Bób z koperkiem

Składniki:
– 450 g świeżego bobu
– 50 ml oliwy z oliwek
– 2 posiekane cebule
– 2 ząbki czosnku- obrane i posiekane
– sok z połowy cytryny
– 250 wywaru warzywnego
– 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem podsmażyć na oliwie przez 2-4 min. cebulę i czosnek. Dodać bób i sok z cytryny, wymieszać. Dodać wywar, zaczekać aż się zagotuje i gotować na małym ogniu przez 20 min. aż bób będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać koperek. Podawać z jajkiem sadzonym.

Bób z szynką i szpinakiem

Składniki:
– 0,5 kg bobu
– szpinak
– kilka strąków fasolki szparagowej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 100 g szynki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierać, a następnie drobno posiekać. Szynkę pokroić w paski. W garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić bób i fasolkę. Blanszować 3 min. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szynkę, podsmażyć. Następnie dorzucić cebulę i czosnek. Smażyć na bardzo małym ogniu. Następnie dodać bób i fasolkę i podgrzewać 3 min. Dodać szpinak, podsmażać do zwiędnięcia liści. Doprawić solą i pieprzem.

Bób z serem feta

Składniki:
– 400 g bobu
– opakowanie serka feta
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować w posolonej wodzie, odsączyć, ostudzić. Cebulę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć z łyżką ciepłego masła. Doprawić solą i pieprzem. Posypać serkiem feta. Można podawać z ugotowanym jajkiem.

Risotto z bobem

Składniki:
– 1 szklanka ryżu risotto
– 2 szklanki bulionu
– 1 cebula
– 3 łyżki groszku z puszki
– 300 g bobu
– 1 łyżka suszonej jarzynki
– olej do smażenia
– szczypta oregano
– 1 łyżka śmietany
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie na pół miękko i odcedzić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przyrumienić cebulę, dodać ryż, przemieszać i dolać bulion. Dodać jarzynkę i przyprawy. Gotować aż do wchłonięcia całego bulionu. Dodać śmietanę, a następnie bób i groszek, chwilę podusić doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z marynatami lub surówką.

Placuszki z bobu

Składniki:
– 40 dag bobu
– 1 cebula
– 2 jajka
– 1 szklanka bułki tartej
– 1 łyżka masła
– mąka do panierowania
– 1/2 pęczka koperku
– olej do smażenia
– łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować, odcedzić i obrać ze skórek. Cebulę posiekać. Bób pokroić lub rozgnieść widelcem. Koperek posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, przesmażyć. Bób wymieszać z cebulą, jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej i połową koperku. Wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotleciki i panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano.

Makaron z bobem i mętą

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 czerwona cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
– 500 g wieprzowiny i kiełbasy
– 250 ml (1/4 szklanki) bulionu
– opakowanie makaronu
– 220 g bobu
– liście bazylii i mięty
–  40 g (1/2 szklanki) parmezanu
Przygotowanie:
Bób i makaron ugotować w osolonej wodzie na pół miękko i odcedzić (osobno). W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przyrumienić cebulę, czosnek i mięso. Dodać bób i dolać bulion. Dodać przyprawy. Gotować aż do wchłonięcia całego bulionu. Dodać makaron i wymieszać. Posypać parmezanem, udekorować miętą.

Makaron z bobem i kurczakiem

Składniki:
– 300 g makaronu wstążki
– 2 filety z kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– 400 g bobu
– 300 ml gęstej śmietany
– 3 łyżki startego parmezanu
– 2 łyżki natki
– 2 łyżki oleju
– do smaku sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Bób zalać wrzątkiem, odstawić na 2-3 min., przelać zimną wodą i obrać z twardych łupin. Posiekać czosnek. Mięso podsmażyć, wrzucić posiekany czosnek. Makaron ugotować al dente, na 3 min. przed końcem gotowania wrzucić bób, odcedzić i przełożyć do garnka. Do makaronu z bobem wrzucić kawałki kurczaka. Wlaćj śmietanę, wsypać parmezan i dodać natkę.

Makaron z bobem i czerwonym pieprzem

Składniki:
– 200 g makaronu
– 250 g bobu
– 2 ząbki czosnku
– 100 g sera feta
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
– czerwony pieprz grubo mielony
Przygotowanie:
Bób gotować 5 min. w osolonej wodzie, odcedzić. Bób wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwię. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić pieprzem. Ugotowany makaron posypać podsmażonym bobem, pokruszoną fetą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać delikatnie na talerzu. Ozdobić czerwonym pieprzem.

Bób z pomidorami

Składniki:
250 g pomidorów
– olej do smażenia
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 500 g bobu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 125 g ryby, pokrojonej w grube plastry
– 1 łyżka soku z cytryny
– 130 g liści szpinaku
– ½ szklanki sosu balsamicznego
Przygotowanie:
W garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić bób. Blanszować 3 min. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posoloną rybę, podsmażyć. Następnie dorzucić pomidory. Smażyć na bardzo małym ogniu. Następnie dodać bób i podgrzewać 3 min. Dosmakować pieprzem i cytryną. Szpinak wymieszać z sosem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub zimno jako sałatkę.

Zobacz również:

  1. Co można zrobić z kalafiora?

  2. Różne dania z avocado

  3. Cykoria, różne sposoby przygotowania

  4. Krewetki: różne sposoby przyrządzania

 

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

4 komentarzy do Bób – różne przepisy na dania z bobu

  1. avatar Piotr napisał(a):

    Witam,

    mam pytanie do przepisu kotleciki. Lepiej jest pokroić ugotowany bób czy rozgnieść widelcem?
    Pozdrawiam.

  2. avatar zkuchniwziete.pl napisał(a):

    Ciekawe propozycje i apetyczne zdjęcia :) Mam nadzieję, że u mnie zagoszczą równie pyszne przepisy

  3. avatar Koroner napisał(a):

    Mmm… Pycha!

  4. avatar chic napisał(a):

    Dzisiaj na targu kupiłam bób a moje kochane dzieci na jego widok zrobiły tak: bleeee. Małżonek również odmówił spożycia ugotowanego bobu “po polsku”. Na szczęście istnieje meksykańska zupa z bobu, tzw. Sopa de habas, którą pochłaniają wszyscy moi domownicy. Danie nie wygląda zbyt spektakularnie, ale za to smakuje super i jest bardzo zdrowe.
    Tradycyjny meksykański przepis
    Składniki:
    500 gram bobu
    2 duże pomidory
    1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
    1 mała posiekana cebula
    1 ząbek drobno posiekanego czosnku
    olej
    300 g posiekanych nopales (nopal- łodyga kaktusa z rodziny opuncji). Można kupić tutaj.
    sól i biały pieprz do smaku
    1 litr bulionu warzywnego

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ
Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
Krem z nano złotem i kwasem hialuronowym i ekstraktem z mango
Profesjonalny skład dla pielęgnacji każdego typu cery - wysoka jakość w dobrej cenie!
Cena:
59,00 zł
100% woda kokosowa!
Bez cukru i chemii - 24 opakowania
Cena:
145 zł
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!

FORUM - bieżące dyskusje

Najbardziej wiosenna zupa
W naszym domu najbardziej lubimy warzywne zupy. Są treściwe, zdrowe i smaczne. Niestety jako...
Błąd lekarza, niesprawne kolano i o…
Zwyczajnie miałaś pecha... Trudno podejrzewać lekarza o złą wolę...
plany zakupowe:D
Chyba jakiś płaszczyk przejściowy. No i muszę odkupić legginsy... pierwsza wycieczka rowerowa w nowiutkich...