Te dania z bobu są pyszne i bardzo proste. Ślinka cieknie na sam widok
Bób już króluje na lokalnych ryneczkach i jarmarkach. Te małe zielone ziarenka zachęcają swoim kolorem i kształtem do tego, aby przygotować z nich pyszne i zdrowe dania. N
Podajemy różne sposoby na bób czyli bób inaczej niż zwykle. Powstaje pytanie: ile minut gotować bób i jak je przyrządzać? Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Właśnie to warzywo dominuje latem na straganach. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Warto więc włączyć go do diety i skomponować świeże, wiosenne menu.
Gotowanie bobu krok po kroku:
- przed ugotowaniem warto porządnie przepłukać, albo zrobić to po pierwszych pięciu minutach gotowania;
do wody z bobem dla smaku dobrze dodać płaską łyżeczkę cukru (na 1 kg), a po paru minutach 2 łyżeczki soli;
świeży bób gotuje się bardzo szybko – około 5 do 7 minut; - Bob wrzucać do wrzącej wody!
- Przelać po ugotowaniu zimną wodą z kranu
- Bób gotuje się na dużym ogniu, można gotować też na parze.
Sałatka ziemniaczana z bobem, koperkiem i ogórkami
składniki:
5 ziemniaków obranych, ugotowanych aldente
pół kilograma bobu
koperek, natka pietruszki
świeży ogórek
szczypiorek
ogórki kiszone obrane – 2 sztuki
kalarepka lub rzodkiewki
majonez 4 łyżki
jogurt naturalny gęsty
Ziemniaki kroimy w plasterki, cienko kroimy obraną kalarepę, ogórki obrane kroimy w cienkie plastry, dodajemy posiekane zioła, pieprz i sól. Na koniec dodajemy majonez i jogurt, świetna sałatka do dań z grilla!
Bób po sycylijsku
- 1 kg bobu
- 1 szklanka wody źródlanej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli morskiej
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
Bób gotujemy tak, jak napisałam wyżej. Następnie nacinamy skórki, aby marynata dotarła do wnętrza. To najbardziej żmudny etap, ale konieczny. Składniki marynaty, czyli wodę, oliwę, sól i oregano mieszamy w misce, aby sól się rozpuściła. Tu dwie uwagi: wybierzecie oliwę charakterną, wyraźną w smaku. Z kolei oregano należy wcześniej sparzyć niewielką ilością wrzątku, dzięki temu nie będzie twarde. To taki patent, którego nie znają nawet niektórzy kucharze, choć powinni. Do gotowej marynaty przekładamy nacięty bób, dorzucamy ząbki czosnku (obrane, ale nie pokrojone), delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W teorii można jeść od razu, ale rekomenduję jednak poczekać. W tym czasie warto jeszcze 2-3 razy przemieszać, aby marynata dotarła wszędzie. Podawać w temperaturze pokojowej.
autor: krytykakulinarna.com
Bób z cebulką
– 2 małe cebule (lub 1 duża)
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy
– drobno posiekany szczypiorek (1/4 szklanki)
– pieprz
– sól
– cukier
– sok z 1/2 cytryny
Bob z boczkiem i parmezanem
składniki (na 4 porcje):
- 1 kg bobu + pęczek kopru do gotowania
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 g wędzonego boczku
- parmezan
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
przyrządzenie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie z umytym koprem,a twardość al dente. Odcedź, wyrzuć koper i odstaw do wystudzenia. Obierz ze skórek. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Boczek wędzony pokrój w kostkę.Na suchej patelni podsmaż boczek. Odlej nadmiar tłuszczu i dodaj cebulę. Smaż razem, aż cebula lekko się zrumieni. Dodaj czosnek i obrany bób. Smaż razem około 1 minutę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bób z boczkiem podawaj od razu posypany płatkami sera parmezan.
Przepis pochodzi z bloga: czosnekwpomidorach
Pasta z bobu z boczkiem i czosnkiem
składniki:
- 1 kg bobu + pęczek koperku
- około 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek extra vergine
- 2 garści świeżych listków mięty
- 250 g wędzonego dobrego boczku
- 2 wielkie ząbki czosnku lub 4 mniejsze – ja lubię dużo
- 30 g orzeszków pinii
- kilka kropel zielonego sosu Tabasco
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól morska
przyrządzenie:
Bób ugotuj z koperkiem w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Koper wyrzuć. Bób obierz ze skórek. Czosnek posiekaj drobno. Listki mięty także posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na suchej patelni do chrupkości. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Wylej tłuszcz z patelni. Wrzuć boczek z powrotem na patelnię i dodaj czosnek. Smaż razem około 30 sekund i zdejmij z ognia. Do bobu wlej oliwę z oliwek, sos Tabasco i dodaj miętę. Zmiksuj blenderem. Nie musi to być bardzo dokładnie zmiksowana pasta. Jeśli zostanie kilka kawałeczków bobu to fajnie Dodaj boczek z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Ewentualnie dopraw solą. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
Pastę z bobu przełóż do naczynia. Możesz udekorować kilkoma kawałkami bobu i listkami mięty. Posyp orzeszkami pinii, skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pasta z bobu z czosnkiem i chrupiącym boczkiem idealnie smakuje z dobrym świeżym chlebem.
Przepis pochodzi z bloga: czosnekwpomidorach
Bób z koperkiem
– 450 g świeżego bobu
– 50 ml oliwy z oliwek
– 2 posiekane cebule
– 2 ząbki czosnku- obrane i posiekane
– sok z połowy cytryny
– 250 wywaru warzywnego
– 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem podsmażyć na oliwie przez 2-4 min. cebulę i czosnek. Dodać bób i sok z cytryny, wymieszać. Dodać wywar, zaczekać aż się zagotuje i gotować na małym ogniu przez 20 min. aż bób będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać koperek. Podawać z jajkiem sadzonym.
Bób z szynką i szpinakiem
Bób z serem feta
– opakowanie serka feta
– sól, pieprz
Risotto z bobem
– 1 szklanka ryżu risotto
– 2 szklanki bulionu
– 3 łyżki groszku z puszki
– 300 g bobu
– 1 łyżka suszonej jarzynki
– szczypta oregano
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie na pół miękko i odcedzić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przyrumienić cebulę, dodać ryż, przemieszać i dolać bulion. Dodać jarzynkę i przyprawy. Gotować aż do wchłonięcia całego bulionu. Dodać śmietanę, a następnie bób i groszek, chwilę podusić doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z marynatami lub surówką.
Placuszki z bobu
Makaron z bobem i mętą
Makaron z bobem i kurczakiem
– 2 filety z kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– 400 g bobu
– 300 ml gęstej śmietany
– 3 łyżki startego parmezanu
– 2 łyżki natki
– 2 łyżki oleju
– do smaku sól i pieprz
Bob z cukinią
– 250 g bobu
– 2 ząbki czosnku
– 100 g sera feta opcjonalnie
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
Bób z pomidorami
Zobacz również: