Różne dania z awocado – pomysłowe przepisy

13 lutego 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Avocado zwane również smaczliwką (Persea Scheffer) lub owocem maślanym dla większości z nas z owocami nie ma nic wspólnego. Ale w rzeczywistości pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej roślina klasyfikowana jest właśnie jako daleki egzotyczny kuzyn gruszy.

Wiadomości podstawowe

Owoc smaczliwki ma gruszkowaty, rzadziej okrągły lub jajowaty, kształt. Jest intensywnie zielony, żółty lub fioletowy. Mierzy do 20 cm. Wewnątrz znajduje się jedna, duża i niejadalna pestka oraz kremowozielony miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu, który smakiem przypomina nieco orzech włoski. Dojrzewanie owocu trwa dość długo – od 6 do 8 miesięcy, ale zdarzają się także przypadki 13-miesięcznego okresu dojrzewania. Z każdego drzewa zbiera się do 500 owoców rocznie. Niektóre ważą nawet do 1 kg, w sklepach spotykane są zwykle mniejsze.
Najsmaczniejsze są owoce dojrzałe, które można rozpoznać naciskając lekko placem skórkę. Twardy owoc należy odstawić w ciepłe miejsce na 2-8 dni i poczekać, aż zmięknie. Można przyspieszyć ten proces, jeśli owiniemy owoc w papier, wówczas okres dojrzewania skróci się do 2-3 dni. Roślina ta z łatwością daje się hodować w warunkach domowych.
Wybierając owoce w supermarkecie patrzmy na skórkę – powinna być jędrna i błyszcząca, bez przebarwień. Zbyt miękkie mogą już w środku być przejrzałe, ale te o konsystencji kamienia będą potrzebować nawet tydzień, aby dojrzeć.
Owoc znany jest w Europie od połowy XVII wieku. Do Polski trafił znacznie później, ale zadomowił się na dobre i coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Aztekowie nazywali go masłem puszczy lub owocem maślanym, ze względu na zawartość tłuszczu – aż 18-30% (są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe). Inkowie wierzyli natomiast, że roślina ma właściwiści afrodyzjakalne – do dziś kuchnia walentynkowa jest pełna tych zielonych mięsistych okrągłości.

Zastosowanie avocado

Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, co masło. Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. 100 g awokado ma aż 130-200 kcal. Mimo iż miąższ jest bardzo tłusty (ok. 30%) to w odróżnieniu od frytek i kiełbasy nie szkodzi naszym kształtom.
Wręcz przeciwnie, dzięki temu treściwemu „ciału” w awokado nagromadzone jest całe bogactwo dobroczynnych dla urody i zdrowia składników: pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoteny a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik. Zdecydowanie zbawienny pokarm dla kobiet w ciąży, anemików, osoby cierpiące na zaburzenia układu pokarmowego, a także wyjątkowy witaminowy rarytas dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru. Owoce zalecane są ponadto osobom cierpiącym na nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem. Właściwości lecznicze posiadają również liście tej rośliny, które stosuje się np. przy lekkich zatruciach pokarmowych, nudnościach i wzdęciach. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane są osobom chorującym na miażdżycę lub jako uzupełnienie diety zamiast masła.
Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedź powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia. Avocado zawiera także witaminę B6, która pomaga łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego. Dzięki swojej zawartości witaminy E oraz B również pomaga w łagodzeniu stresu oraz takich problemów, jak niepłodność u kobiet i mężczyzn. Jest także używane w leczeniu impotencji. Badania naukowe pokazały, że owoc avocado pomaga też w obniżaniu poziomów cholesterolu. Odwar sporządzony ze skóry pomaga w rozstrojach żołądkowo–jelitowych oraz wykazuje działanie przeciwrobacze.
Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę. Dzięki zawartości witaminy A oraz E jest wspaniałym środkiem dla skóry, zarówno kiedy go jemy na surowo, czy też sporządzamy z niego maseczki na twarz.
Avocado spożywać można w postaci sałatek oraz jako przystawki. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu.  W najprostszej postaci awokado kroimy po prostu na pół i podajemy z dodatkiem soku z cytryny jako przystawkę. Poza tym wkrajamy zielone paski do sałatek i miksujemy na puree z sokiem cytrynowym, czosnkiem, solą i pieprzem, aby otrzymać guacamole – słynny meksykański dip (idealny do surowych warzyw, wędlin, naleśników, chipsów a nawet chleba). Ciekawsze wersje tego przysmaku obejmują również siekane pomidory, cebulę, chili, mango czy ananasa.

Przykładowe przepisy

Avocado faszerowane

Składniki:
– 1 puszka tuńczyka
– 1 mała cebula biała, drobno posiekana
– 1 filiżanki gotowanego zielonego groszku
– 1 filiżanka gotowanej kukurydzy
– 1 ugotowana i pokrojona w kostkę marchewka
– 1 jajko na twardo, pokrojone w kostkę
– 1 mały pomidor, drobno posiekany
– 1 ostra papryka, drobno posiekana (opcjonalnie)
– 1 szklanka Rosada salsa
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, plus więcej do przybrania
– 6 dojrzałych avocado
– sok z 1 cytryny
– 12 liści sałaty
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Połączyć tuńczyka, posiekaną cebulę, groszek zielony, kukurydzę, marchew, jajko, pomidory, paprykę ostrą, pietruszkę i 1 szklankę Rosada salsa. Wymieszać wszystkie składniki razem, dodać sól i pieprz do smaku. Pokroić wzdłuż avocado, usunąć nasiona, obrać, skropić sokiem z cytryny, aby zapobiec ich ciemnieniu. Ułożyć liście sałaty na dużym talerzu, pastą z tuńczyka napełnić połówki avocado, dodać Rosada salsa i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać natychmiast.

Avocado Turkey Wraps

Składniki:
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka musztardy Dijon gruboziarnistej
– 2 tortille (10 cali)
– 1 dojrzałe awokado, pokrojone wzdłuż na cienkie plastry
– 30 dag cienkich plasterków z gotowanej piersi z indyka
– 1 słoik (12 uncji) palonej czerwonej papryki, pokrojonej na paski
Przygotowanie:
W małej misce połączyć majonez z musztardą. Posmarować tortille.  Ułożyć na górze plasterki awokado, pozostawiając do obramowania wokół krawędzi. Dodać pierś z indyka i paprykę pokrojoną na paski. Zwinąć każdą tortillę, dość mocno, brzegi wyrównać ząbkowanym nożem. Pociąć każdy placek z tortilli na 6 równych części. Przełożyć na półmisek.

Sałatka z avocado

Składniki:
– kilka plastrów avocado
– 2 główki sałaty rzymskiej
– 6 świeżych fig
– 12 łyżek tartego sera
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu
– czarny pieprz – do smaku
– sól – ok. 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Przemyć liście sałaty i porwać na kawałki. Umyć figi i pokroić w plasterki 08/06 każdy. Podzielić plasterki awokado na 6 części. Wziąć dużą miskę i wymieszać wszystkie składniki razem z serem, olejem, octem, dodać sól i pieprz czarny. Podzielić na 6 pojedynczych porcji i podawać.

Crab Cakes Stuffed with Hass Avocado

Składniki:
– 8 łyżek oliwy
– 1 średnia szalotka, drobno posiekana
– 2/3 szklanki bułki tartej
– 1/3 szklanki sera
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki posiekanej czerwonej papryki
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 jajko, ubite
– 1/2 łyżeczka soli
– 1 puszka mięsa z kraba,
– 1 świeże avocado, drobno posiekane
– 2 główki sałaty
– 6 pomarańczy, podzielonych na cząstki
– 1/3 szklanki balsamicznego sosu sałatkowego
Przygotowanie:
W małej patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć szalotki przez 2 minuty. W dużej misce, połączyć szalotki, bułkę tartą, ser, majonez, sok z cytryny, paprykę, pietruszkę, musztardę, jajko, dodać sól i mięso krabów. Przykryć i przechowywać w lodówce, ok. 30 min. Po tym czasie dodać awokado. Uformować 12 bułeczek i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozgrzać olej na średnim ogniu, smażyć bułeczki przez około 3 minuty z jednej strony. Podawać na sałacie z pokrojonymi pomarańczami i polane sosem.

Avocado sorbet

Składniki:
Do sorbetu:
– 60 g wody
– 60 ml cukru pudru
– 2 awokado, przecięte na pół, obrane,
– sok z 1-2 limonek
– 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
Przygotowanie:
W rondlu na średnim ogniu, gotować wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści. Zmieszać pozostałe składniki. Dodać przyprawy. Dodać więcej cukru, sok z limonki lub przyprawy w razie potrzeby. Przełożyć do płytkiego pojemnika i zamrozić. W trakcie mrożenia około trzech razy wyjmować i przekręcać w malakserze. Następnie ponownie włożyć  sorbet do miski i mrozić co najmniej godzinę. Wyjąc na około 10 minut przed podaniem.

Avocado Mousse with Lime

Składniki:
– 2 duże dojrzałe awokado
– starta skórka z 1 limonki
– 2 łyżki świeżego soku z limonki
– 100 g sera
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżeczki żelatyny w proszku
– 1 białko (opcjonalne)
Przygotowanie:
Obrać awokado i zmielić w blenderze. Dodać skórkę i sok z limonki. Utrzeć na gładką masę. Dodać ser i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski. Rozpuścić żelatynę w ok. 2 łyżkach wody. Pozostawić na około 5 minut. Postawić miskę w łaźni wodnej, mieszać aż żelatyna się rozpuści. Dodać rozpuszczoną żelatynę do masy z awokado i dobrze wymieszać. Można dodać białko.Przykryć folią i przechowywać w lodówce min. 2 godziny. Podawać schłodzone.

Guacamole Monster Dip

Składniki:
– 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki wasabi
– 1 szklanka greckiego jogurtu
– 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
– 1 łyżeczka drobno mielonego imbiru
– 1 łyżka soku z limonki
Przygotowanie:
W misce wymieszać awokado, jogurt, imbir, sól, wasabi, czosnek, sok z limonki. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Podawać jako dip z frytkami lub warzywami lub jako sos do sałaty lodowej lub rzymskiej.

Chicken and Avocado Pizza

Składniki:
– 1 gotowe ciasto na pizzę
– 1/2 szklanki sosu do pizzy
– 1/4 łyżeczki Tabasco
– 1 szklanka gotowanego kurczaka rozdrobnionego
– 3/4 szklanki tartego sera mozzarella
– 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik i piec ciasto ok. 7 minut. W małej misce połączyć sos do pizzy i Tabasco. Posmarować pizzę sosem, przybrać kurczakiem, awokado i serem. Piec aż ser się ładnie zarumieni.

Avocado Mayonnaise

Składniki:
– 2 dojrzałe awokado, połowę, pokrojone w kostkę
– duża garść świeżych liści bazylii
– 2 łyżki (30 ml) Oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki (10 ml) świeżego soku z cytryny lub limonki
– 1 ząbek czosnku
– sól morska i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bazylię, czosnek i szczyptę soli morskiej wymieszać w blenderze aż składniki przybiorą postać pasty. Dodać awokado i ponownie wymieszać. Dodać olej i sok z cytryny lub limonki, a następnie doprawić solą i pieprzem.

Cold Avocado soup

Składniki:
– 1 angielski ogórek
– 1 awokado
– 2 zielone cebule
– 1/4 szklanki świeżej mięty
– 1/2 szklanki maślanki
– 1 i 1/2 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Umyć i pokroić ogórka oraz  avocado i zieloną cebulę. Posiekany ogórek, awokado, zieloną cebulę i miętę wrzucić do blendera. Wlać maślankę i wodę. Mieszać ok. 2 minut. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić (ok. 3 godziny). Przed podaniem udekorować pokrojonym w kostkę ogórkiem.

Coconut-Avocado Ice Cream

Składniki:
– 1 i 1/2 szklanki mleka
– 1 szklanka śmietanki kokosowej
– 1/2 szklanki białego cukru
– 2 awokado, obrane i bez pestek
– 3/4 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Mleko, śmietankę kokosową, cukier, awokado, sok z cytryny wymieszać w blenderze. Wlać do miski, przykryć i przechowywać w lodówce przez kilka godzin. Przelać do maszynki do lodów, zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie zamrozić na noc. Wyjąć na 10 minut przed podaniem.

Avocado Pesto Pasta

Składniki:
– 1/2 kg makaronu linguini
– 1 pęczek bazylii (ok. 2,5 uncji)
– 1/2 szklanki orzeszków piniowych
– 2 dojrzałe awokado, obrane i bez pestek
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny (ok. 1/2 cytryny)
– 3 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– sól do smaku
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów (opcjonalne)
Przygotowanie:
W garnku, doprowadzić wodę do wrzenia. Wrzucić makaron i gotować wg wskazówek na opakowaniu. Wymieszać w blenderze bazylię, orzeszki piniowe, awokado, sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Odcedzić makaron. W dużej misce przed podaniem wymieszać pesto z gorącym, świeżo ugotowanym makaronem i udekorować bazylią. Można podawać z suszonymi pomidorami.

Avocado milkshake

Składniki:
– 1 avocado, pokrojone w kostkę
– 1/2 szklanki mleka
– 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 1 łyżka miodu
– 3 kostki lodu
– 1/4 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Mleko schłodzić w zamrażarce, (5-10 minut). W blenderze wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Podawać z łyżką miodu, polanym po wierzchu. Porcja dla 1-2 osób.

Zobacz również:

 

  1. Cykoria, różne sposoby przygotowania

  2. Krewetki: różne sposoby przyrządzania

  3. Smaczne potrawy z soczewicy

  4. Dania z kiełkami

  5. Wszystkie kulinarne inspiracje