Ważnym składnikiem naturalnego pożywienia były zawsze zioła. Decydują o tym ich wartości kulinarne – specyficzny dla każdej rośliny aromat i smak oraz dobroczynne dla organizmu właściwości lecznicze. Dziś jedzenie kiełków traktujemy jako wartościowe uzupełnienie diety i ochronę przed takimi chorobami cywilizacyjnymi.
Kiełki mają różnorodne zastosowanie w potrawach. Najlepiej spożywać je na surowo, jako składnik surówek i sałatek warzywnych. Stanowią one bardzo dobry dodatek do różnych past z jaj, sera, ryb, mięs oraz kanapek. Można stosować do zup, sosów, do posypywania jajecznicy, ziemniaków zamiast natki pietruszki czy koperku. To jak wykorzystać kiełki zależy od ich smaku. Słodkie kiełki wykorzystujemy do sałatek pikantnych i słodkich. Kiełki ze strączkowych mają orzechowy , łagodny oraz słodkawy smak. Dodajemy je do farszów, zup, dań z ziemniaków, makaronu i ryżu. Kiełki z soczewicy dodajemy do potraw z grzybów, kiełki ze słonecznika dodajemy do płatków śniadaniowych i jako nadzienie do ciast. Do dań z jaj oraz sałatek warzywnych dodajemy kiełki nasion rzeżuchy i rzodkiewki.
Sałatka z kiełkami fasoli Mung
Składniki:
– 3 jajka
– 3 duże ziemniaki
– 2 kiszone ogórki
– biała fasola
– 1 mała czerwona cebula
– 15 -20 dag żółtego sera
– kiełki fasoli Mung
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 kubeczek jogurtu (150 ml) lub pół szklanki majonezu
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, cukier i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, pokroić na ósemki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Pokroić kiszone ogórki, dodać fasolę. Żółty ser pociąć w słupki. Drobno posiekać cebulę w piórka. Składniki wrzucić do miski i delikatnie wymieszać. Ułożyć na talerzykach, posypać kiełkami i natką. Wymieszać w garnuszku składniki sosu i polać nim każdą porcję.
Sałatę umyć, pomidory pokroić. Marchewkę zetrzeć. Czosnek przecisnąć przez praskę, chleb pokroić w kostkę. Olej doprawić solą, pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Sałatę wymieszać z pomidorami, rzodkiewką i kiełkami, polać sosem i przełożyć do salaterki. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek, dodać kostkę chleba tostowego i usmażyć na zloty kolor często mieszając. Grzankami i orzeszkami posypać sałatkę.
Łosoś z kiełkami
Składniki: – 60 dag filetu z łososia norweskiego bez skóry
– olej
– sok z 1 cytryny
– 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku – 1/2 łyżeczki sambal oelek
– 1 łyżka marynowanego imbiru
– 1/2 szklanki wina ryżowego
– po 20 dag kiełków soi, rzeżuchy, słonecznika i rzodkiewki
Marynata:
– imbir i sambal oelek Przygotowanie: Filet pokroić na 4 równe części. Składniki marynaty zmiksować, natrzeć łososia. Odstawić na 6-8 godzin. Wszystkie kiełki wymieszać. Miód podgrzać z sosem sojowym, przyprawić imbirem i sambal oelek, gotować, aż woda odparuje. Ostudzić. Kawałki łososia obsmażyć na oleju, przełożyć do żaroodpornej formy, zapiekać 5 min. w temp. 160 C. Kiełki polać sosem miodowo-sojowym i posypać sezamem. Łososia podawać z kiełkami i chrzanem.
Szpinak z kiełkami soi
Składniki: – ½ kg świeżego szpinaku
– 3 ząbki czosnku
– 3 cebulki dymki ze szczypiorem
– 1 łyżka miodu
– sól
– 4 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego – 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka nasion sezamowych
– 300 g świeżych kiełków sojowych
– 1 papryczka chili
– 1 łyżka przecieru pomidorowego Przygotowanie:
Sezam uprażyć na suchej patelni. Szpinak pozbawiony ogonków umyć, osuszyć, zblanszować we wrzątku, odcedzić. Drobno pokroić dymkę i czosnek. Na rozgrzanej patelni podsmażyć szpinak na 2 łyżkach oleju z połową czosnku i dymki, dodać miód, sos sojowy, sól i pieprz. Posypać sezamem. Kiełki soi opłukać i odcedzić oraz osuszyć . Chili pozbawione nasion pokroić na drobne kawałeczki. Na rozgrzanej patelni (w woku) rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać pozostały czosnek i dymkę oraz chili, chwilę smażyć, po czym dodać kiełki z koncentratem, sól, pieprz i smażyć ciągle mieszając przez 2 minuty. Na półmisku kłaść najpierw szpinak, a na nim kiełki. Podawać jako dodatek do dań.
Zupa z kiełkami
Składniki:
– po 1 szklance kiełków fasoli, soczewicy, rzodkiewki i słonecznika,
– 1 duża marchew,
– kilka liści szpinaku,
– 1 dymka, – 2 ząbki czosnku,
– ćwierć małego selera,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
– po sporej szczypcie lubczyku i bazylii (suszonych),
– 4 szklanki rosołu warzywnego,
– sól,
– pół szklanki tartego sera.
Przygotowanie: Marchew, dymkę, seler i szpinak pokroić drobno, dodać kiełki i zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko to razem podsmażyć na rozgrzanej w garnku oliwie, dodać rosół warzywny i gotować co najmniej 20 minut. W trakcie gotowania doprawić solą, dodać na koniec zieloną pietruszkę. Podawać zupę w filiżankach, posypaną tartym serem.
Chińskie naleśniki z kiełkami
Składniki:
– 1 szklanka kiełków fasoli lub grochu
– filet z białego mięsa
– arkusze papieru ryżowego
– kiełki rzodkiewki
– 2 marchewki
– 4 łyżki sosu sojowego
– 4 łyżki mirin (słodkie wino ryżowe)
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżeczka roztartego czosnku
– 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (10 minut), a następnie upiec mięso (5-10 minut) w zależności od grubości. Pozostawić do ostygnięcia. Na wilgotne arkusze papieru ryżowego, nakładać kiełki rzodkiewki, pocięte paski mięsa, paski z marchwi i kiełki fasoli. Zawijać jak naleśniki. Sos: połączyć wszystkie składniki i wymieszać. Sosem polać gotowe naleśniki.
Makaron azjatycki z kiełkami
Składniki:
– 1 szklanka kiełków fasoli
– 500 g azjatyckiego makaronu jajecznego
– 800 g kurczaka (pokrojony w kostkę)
– 100 g kiełków grochu
– kolby kukurydzy w puszce
– 4 łyżki sosu sojowego
– 1 cebula (drobno pokrojona)
– 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
– imbir (pokruszony)
– 1 łyżka oleju arachidowego
Przygotowanie:
Ugotować makaron, pozostawić do ostygnięcia. W dużym woku rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę, imbir i pokrojonego kurczaka. Po dwóch minutach dodać pozostałe warzywa, makaron i sos sojowy. Kontynuować gotowanie podrzucając i dodając ciepłej wody. Gdy warzywa zmiękną, przełożyć do miseczek i podawać.
Panzanella z kiełkami słonecznika
Składniki:
– 1 szklanka kiełków słonecznika
– 1 słoik marynowanej papryki
– kilka pomidorków koktajlowych
– pół bagietki
– 2 łyżki kaparów
– 1 szklanka natki pietruszki
– 1/2 szklanki liści bazylii
– 1 szklanka rukoli
– 3 łyżki czerwonego octu winnego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokroić bagietkę na 3 cm kwadratowe części. Włożyć do miski i polać octem i połową oliwy z oliwek. Wymieszać i odstawić. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Dodać kawałki chleba i ponownie dobrze wymieszać. Pokropić sałatkę pozostałą oliwą z oliwek i dodać sól, pieprz do smaku i podawać.
Sałata z mięsem i kiełkami
Składniki:
– 1/2 szklanki kiełków
– 750 g mielonego mięsa
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 150 g groszku
– 1 łyżeczka sambal oelek
– 1 łyżka soku z limonki
– 1 średnia czerwona papryka, drobno posiekana
– 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
– 1 łyżka jasnego sosu sojowego
– 2 łyżeczki octu
– 8 dużych liści sałaty lodowej
– 1 czerwona cebula
Przygotowanie:
Rozgrzać olej w woku, usmażyć mięso z czosnkiem (około 3-5 min.), odcedzić nadmiar soku z gotowania. Dodać groszek, sambal, sok, paprykę, seler, cebulę czerwoną, sos i ocet. Wymieszać. Smażyć, aż warzywa będą miękkie, w ciągu ostatnich 30 sek. dodać kiełki i smażyć tylko do lekkiego podwiędnięcia. Podzielić mieszankę mięsa między liście sałaty i udekorować pozostałymi kiełkami.
Arbuz z fetą i kiełkami
Składniki:
– 1/2 szklanki pędów gorczycy
– 1/2 szklanki kiełków rzeżuchy
– 1,5 kg arbuza
– 500 g fety
– 150 nasion dyni
– olej z nasion dyni
– 1 limonka
Przygotowanie:
Pokroić fetę i arbuza w kostkę do 5 cm. W ciepłej patelni lekko podsmażyć nasiona dyni do złotego koloru. Arbuza poukładać na przemian z kostkami sera feta. Wsypać nasiona dyni. Skropić olejem z nasion dyni, udekorować kiełkami.
Kurczak z ciecierzycą i kiełkami
Składniki:
– 2 szklanki mieszanych kiełków
– 1 filet z kurczaka
– 1/2 ogórka (bez skórki)
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 puszka czerwonej soczewicy
– 1/2 czerwonej cebuli (drobno pokrojonej)
– 1 szklanka świeżej pietruszki
– 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W patelni podsmażyć pociętego w paski kurczaka. Wymieszać ocet, musztardę i olej w szklance. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki w dużej salaterce. Polać sosem, dodać kurczaka i podawać.
Ugotować szpinak a po wystygnięciu drobno posiekać. Masło utrzeć, dodać ser topiony i szpinak. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać posiekaną rzeżuchę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Filet z piersi kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić ziołami i obsmażyć na patelni bez tłuszczu. Na kanapce rozsmarować pastę, ułożyć pokrojonego kurczaka i kawałki mandarynki, na wierzchu ułóżyć kiełki.