Czym są siarczyny w winie?

Avatar photo
9 grudnia 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Alkohol od najdawniejszych czasów towarzyszył człowiekowi i odgrywał ważną rolę w kształtowaniu się cywilizacji w basenie Morza Śródziemnego i całej Europie. Jako przykład można podać starożytną Grecję, w której wino pełniło ważne funkcje. Miało ono nawet swojego boga, Dionizosa. Także na kartach Starego Testamentu pojawiała się symbolika krzewu winnego. Kultura chrześcijańska przyczyniła się do rozpowszechnienia upraw winorośli.

Za najstarsze napoje alkoholowe uznaje się miód pszczeli i właśnie wino. Napoje alkoholowe służyły człowiekowi w jego gospodarstwie domowym. Używano ich w lecznictwie, przy doprawianiu potraw, wypieku ciast, a także do konserwowania żywności.
Obecnie wydaje się, że kupienie wina z wyższej półki gwarantuje, iż na etykiecie nie znajdziemy siarczanów. Ponieważ ich obecność kojarzy się z czymś chemicznym, szkodliwym dla zdrowia i o niskiej jakości, chcemy ich uniknąć. Niestety nie można. Obecność siarczanów przy produkcji wina jest tak naturalna, jak obecność soku z winogron w winie, czy z innych owoców przy produkcji win owocowych. Jak stara tradycja produkcji wina, tak stary sposób siarkowania win.

Siarczany dodawane są przy produkcji w celu regulacji przebiegu procesów fermentacji, która wiąże się z pracą mikroorganizmów. Ze względu na nierównomierne zbiory owoców i moce przerobowe w winnicach w trakcie nadwyżek owoców, dwutlenek siarki dodawany jest do kadzi z winogronami, aby nie doszło do niekontrolowanych fermentacji. Siarka w produkcji win pełni także funkcje stabilizacyjne i konserwujące wino.
Także na szampanach można znaleźć taki napis.

 

Należą one do win musujących. Szampany pochodzące z południowo – wschodniej części Francji, swoją nazwę zawdzięczają regionowi historycznemu – Szampanii. Nie są nasycane sztucznym wodorotlenkiem węgla. Wytwarza się on w butelkach sam na skutek naturalnego procesu dojrzewania tych szlachetnych trunków. Natomiast te najczęściej kupowane wina musujące są sztucznie nasycone dwutlenkiem węgla i jest to osobna grupa win musujących. Także przy ich produkcji używa się siarki i jej związków.
Niewiele jest obecnie win, które nie zawierają siarczanów. Można je spotkać nawet w winach pochodzących z biogospodarstw. Jednak dzięki rozwojowi technologii produkcji win ilość dodawanych siarczanów została zminimalizowana i jest bezpieczna dla zdrowia. Smak siarki jest niewyczuwalny. Pozostaje  rozkoszować się smakiem i podtrzymywać kulturę picia.

autor: A.Zys

zobacz również:

  1. Wino na stole – jak serwować i jakie podawać kieliszki?

  2. Jakie wino pasuje do potraw z grilla?

  3. Czy wino jest zdrowe?

  4. Przepis na gronowe wino domowe

  5. Jak zrobić grzaniec z wina i jakie stosować przyprawy?

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.