Wino z czarnego winogronu

5 marca 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

5 kg winogron
3 kg cukru
drożdże 5 dag
10 l wody

Winogrona myjemy i zgniatamy dokładnie widelcem, tworząc jednolitą masę.
Cukier rozpuszczamy w  wodzie, dodajemy drożdże i zalewamy  owoce.
Zalane winogrona pozostawiamy do fermentacji w temperaturze ok. 18 C na 6 tygodni.
Po 6 tygodniach wino zlewamy i odstawiamy do klarowania na 2 – 3 tygodnie.
Nadaje się do picia po 6 miesiącach.

file1267813390



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....