Wino z czarnego winogronu

5 marca 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

5 kg winogron
3 kg cukru
drożdże 5 dag
10 l wody

Winogrona myjemy i zgniatamy dokładnie widelcem, tworząc jednolitą masę.
Cukier rozpuszczamy w  wodzie, dodajemy drożdże i zalewamy  owoce.
Zalane winogrona pozostawiamy do fermentacji w temperaturze ok. 18 C na 6 tygodni.
Po 6 tygodniach wino zlewamy i odstawiamy do klarowania na 2 – 3 tygodnie.
Nadaje się do picia po 6 miesiącach.

file1267813390



FORUM - bieżące dyskusje

Gdzie wybieracie się na urlop?
Bardzo fajne miejsce również polecam, a szczególnie podoba mi się to, że tam...
Gdzie wybieracie się na urlop?
Ciekawą ofertę ma hotel Manor House SPA w Chlewiskach koło Szydłowca w woj. świętokrzyskim,...
Jak nabrać mięśni aby nie bolały ko…
Przybranie na wadze jest dobrym pomysłem. Wtedy sylwetka będzie bardziej proporcjonalna, a kolana...
Jak nabrać mięśni aby nie bolały ko…
Warto wzbogacić dietę w białko, np, są różne produkty wysokobiałkowe, są też odżywki dla...