Jakie wino pasuje do potraw z grilla?

20 czerwca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

 

Jak mawiała Alice May Brock, każda kuchnia ma swój charakter – włoska nie obędzie się bez pomidorów i oregano, rosyjska – kwaśnej śmietany, grecka – cytryny i cynamonu, chińska – sosu sojowego. Natomiast to, co czyni kuchnię francuską jedyną w swoim rodzaju to estragon i oczywiście wino. Czy tradycja ta zakorzeni się również w Polsce?

W Polsce wino traktowane jest raczej jako trunek pijany na spotkaniach towarzyskich lub w wieczornych porach w zaciszu własnego domu. Nie bez powodu jednak dla Francuzów wino stanowi element niezbędny w podkreśleniu smaku potraw podawanych nie tylko na kolację, ale i obiad.

Dobierając wino do serwowanej potrawy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na informacje zawarte na etykiecie – ważna jest nie tylko odmiana i kolor, ale także kraj pochodzenia, grona z których zostało wyprodukowane oraz zawartość cukru resztkowego, od którego zależy słodkość wybranego trunku. Dlatego dziś mówimy o tym, jak dobierać wino do poszczególnych potraw.

Rozpoczynamy sezon grillowy

Na pewno niejeden z was rozpoczął już sezon grillowy. Do smakołyków pieczonych na ruszcie dobrać można nie tylko standardowe już dodatki, jak pieczywo czosnkowe czy sałatki, ale także wino, szczególnie morawskie pochodzące z południowo-wschodniego krańcu Czech, które podkreśli smak grillowanych potraw.

Jeśli chodzi o tradycyjne kiełbasy, to większość z was wybierze zapewne złociste piwo, jednak jeśli idzie o inne potrawy – wino może okazać się znacznie lepszym wyborem. Na jakie zatem się zdecydować?

Do grillowanych ryb, steków czy innych mięs idealne nadadzą się wina z południowych Moraw – czerwone z charakterystycznym korzennym aromatem i lekko wyczuwalną nutą dojrzałych jeżyn, jagód i powideł. Idealnie zasmakuje też wino, w którego bukiecie zapachowym odnajdziemy aromaty przypraw i dżemów – to dokonała opcja dla szukających wyrazistych, wytrawnych smaków. Decydując się na ciemne, mocno przyprawione mięsa z grilla warto wypróbować czerwone wino musujące – najlepiej takie, które jest produkowane francuską metodą charmat z czerwonych odmian Blaufränkisch i Saint Laurent. Grona te znajdziemy na słonecznych terenach Velké Pavlovice w południowych Morawach.

Grillowana pierś z kurczaka i owoce morza zasmakują z winem białym – można wybrać nawet takie, w którego bukiecie zapachowym wyczujemy owoce tropikalne i orzechy. Wina z południowych Moraw to także aromatyczne nektary z nutą słowiańskiej lipy w rozkwicie – szczególnie te, przy których produkcji wykorzystuje się grona Riesling pochodzące z okolic czeskiej miejscowości Bzenec.

Tajemnice etykiety

Jeśli wybierając w sklepie wino, nie możemy liczyć na pomoc kompetentnego sprzedawcy, musimy poradzić sobie sami. Rozszyfrowanie informacji na etykietach może się wydawać zadaniem trudnym i karkołomnym, jednak z pomocą przydatnych wskazówek na pewno się uda. Etykieta powinna zawierać przede wszystkim informacje, takie jak: kto, kiedy, gdzie i w jaki sposób wyprodukował dane wino.

Producent stara się, aby utrzymać standard win, które wytwarza. Dlatego bardzo ważna jest nazwa winnicy – warto ją zanotować lub zapamiętać, aby później nie mieć problemu z odnalezieniem win, które nam najbardziej smakują.

Kolejną istotną informacją jest rocznik. Wbrew powszechnym opiniom, większość win najlepiej konsumować w przeciągu 3-4 lat od daty produkcji, więc nieprawdą jest, że im starsze wino, tym lepsze.

Dość oczywistą kwestią jest zawartość alkoholu. Jeżeli etykieta wskazuje, że wino jest 13. procentowe, to oznacza, że na 100 centymetrów sześciennych trunku przypada 13 centymetrów sześciennych alkoholu. Objętość wskazuje ile dokładnie wina znajduje się w butelce. Najpopularniejsze pojemności to 750 ml (0,75 l).

Większość win posiada na etykiecie informację na temat szczepu winorośli, z którego zostały wyprodukowane. Co ciekawe, regulacje prawne określają minimalną zawartość wybranych gron.

Ostatnią rzeczą, o której warto wiedzieć jest zawartość cukru osadowego. Podczas procesu fermentacji naturalny cukier z winogron zamienia się w alkohol. Trunki wytrawne posiadają znikome ilości cukru resztkowego – natomiast im większa zawartość, tym wino będzie słodsze.

Skarby z południowych Moraw

Poszczególne regiony winiarskie charakteryzują się specyficznymi rodzajami win, np. chilijskie są mocno skoncentrowane, treściwe i bogate w garbniki, francuskie wytrawne charakteryzują się wyjątkową harmonijnością smaku i zapachu. Jeśli jednak chcielibyśmy spróbować wina od naszych bliższych sąsiadów to z pewnością należy wspomnieć o południowych Morawach czeskich.

Południowe Morawy i ich winnice to wyjątkowe miejsca, w których świętuje się zarówno kulturę picia, jak i uprawę oraz przetwórstwo winogron. Znajdziemy je na północnym skraju klimatycznej strefy uprawy winorośli, gdzie przez większość roku panuje łagodny, środkowoeuropejski klimat. Obecnie południowy zakątek Moraw to jeden z najbardziej docenianych regionów winiarskich na świecie, słynący z produkcji najlepszych win białych. Nie bez powodu ich uprawy obejmują ponad 70% całej produkcji win na tym terenie.