Korzenie winorośli sięgają początków cywilizacji. W czasach antyku winorośl otaczano kultem i przypisywano jej nadprzyrodzone pochodzenie. Dziś jej cudowne właściwości odkrywane są na nowo.
Wino, napój Bogów, to naturalny znany od tysiącleci środek leczniczy, dezynfekujący i dietetyczny. Dziś spożywa się go nie tylko podczas spotkań w gronie przyjaciół czy tych biznesowych, ale podobnie jak miało to już miejsce w starożytności służy ono poprawie zdrowia. Jeśli i ty jesteś miłośnikiem wina to bogatą ofertę win z całego świata znajdziesz tylko na wybieramwino.pl. Winne kuracje noszą nazwę ampeloterapii. Zmiany poszły także win(n)ą stronę. Nowy trend wykorzystywania wina jako surowca kosmetologicznego nosi nazwę winoterapii. Jedną z jego wiodących światowych marek jest ‘ Laboratoire Caudalie’. Firma ta czerpie surowce z chateau w słynnej francuskiej apelacji Bordeaux posiadającego certyfikat ‘grand cru’. Francuski system Cru to wypadkowa unikalnej ‘terroir’ i kultury winiarskiej.
Sympozjony
Wino i sposób jego picia stały się symbolicznym wyznacznikiem wyższości cywilizacyjnej starożytnych Greków. Wysoce prestiżową formą kontaktów społecznych były wówczas ‘sympozjony’ (gr. Συμπόσιον symposion – wspólne picie). Spotykali się na nich mężczyźni z greckiej arystokracji. Uczta rozpoczynała się od ‘propomy’, czyli wypijania po kolei przez zaproszonych gości czary aromatyzowanego wina. Kolejnym punktem programu był ‘dejpnon’, czyli wspólny posiłek, podczas którego podawano przekąski, pito niewiele i również mało rozmawiano. Gdy przychodziła kolej na właściwy sympozjon pito wino zmieszane z wodą (w proporcjach 1:2 lub 1:3). W czasach antycznych sympozjony miały różnorakie wymiary, w tym : religijny, społeczny, polityczny i kulturowy. Po dziś dzień wino jest przyczynkiem do debat o najważniejszych kwestiach, także tych handlowych. Najpowszechniejszym surowcem do jego wyrobu są winogrona.
W trakcie kolonizacji Grecy nazwali dzisiejszą Italię ‘Oenotria’, czyli kraina wina. W II w. p.n. e. , gdy ziemie stały się światowym centrum produkcji tego najszlachetniejszego z trunków. Rzymianie przejęli nie tylko grecką kulturę. Do Italii sprowadzono sadzonki najlepszych krzewów i tajniki produkcji najlepszych win. W tymże to okresie rzymskie wina docierały nawet do Indii i terenów położonych wokół Nilu. Wtedy to także za sprawą Rzymian na terenach obecnej Francji wprowadzono uprawę winorośli i rozpowszechniono tam ówczesne techniki produkcji wina. Dziś największym okręgiem winiarskim na świecie jest francuskie Bordeaux. W okręgu tym produkuje przede wszystkim wina czerwone, głównie o ciężkim, dębowo – taninowym smaku. Pochodzące stamtąd wina białe są również wysokiej jakości.
Caudalie – piękno z winogron
Historia marki ‘Caudalie’ sięga roku 1993. Wtedy to Mathilde i Bertrand Thomas spotkali się z profesorem Uniwersytetu Farmaceutycznego w Bordeaux. Profesor opowiedział im o tym jak cenne są pestki winogron, które zawierają silne przeciwultleniacze – polifenole. We wrześniu 1995 r. państwo Thomas mieli już gotowe 3 produkty, które opatentowali. Był to moment przełomowy. Po raz pierwszy stabilizowane polifenole zostały użyte do produkcji dermo – kosmetyków. Cztery lata później, w e wrześniu 1999 r. w Chateau Smith Haut Laffite otwarto pierwsze w świecie ‘Vinotherapie Spa’. Ziemia, na której położone jest Chateau Smith Haut Laffite posiada autoryzowany certyfikat ‘Grand Cru of Graves’ co plasuje ją wśród apelacji najwyższej klasy. W roku 2003 podobne Spa powstało we włoskim Piemoncie, trzy lata później kolejne w hiszpańskim Rioja, a w roku 2008 ‘Vinotherapie Spa’ otwarto w nowojorskim Plaza Hotel i w Les Etangs de Corot pod Paryżem.
Obecnie ‘Caudalie’ ma w ofercie 35 produktów kosmetycznych i 7 olejków. Wciąż trwają prace naukowe nad udoskonalaniem starych formuł i tworzeniem nowych. Każdego roku firma przeznacza na te badania 10 % obrotu. Jednym z ostatnich odkryć jest ‘Quenching Sorbet – Creme’ (‘Gaszący Pragnienie Krem – Sorbet’). Ten ultra lekki krem daje efekt natychmiastowego nawilżenia i ukojenia. Przeznaczony jest do cery wrażliwej i odwodnionej. Krem stymuluje wewnętrzne procesy nawilżania i odnawia rezerwy wody w skórze. Wzmocniona i chroniona przed wolnymi rodnikami skóra staje się na długi czas aksamitna i gładka w dotyku.
Produkty francuskiej marki ‘Caudalie’ sprzedawane są w 25 krajach świata, a 25 % obrotu generowane jest poza macierzystym rynkiem francuskim.
Winogrono dla zdrowia
Miąższ winogron zawiera wodę winogronową obfitującą w oligoelementy. Ten naturalny koktajl witamin i składników mineralnych. Uczestniczą one w procesach metabolicznych komórek, odnowy komórkowej, regeneracji wszystkich warstw skóry, wpływają na zmniejszenie przebarwień skórnych, gojenie ran i łagodzenie podrażnień, stanowią ochronę przed szkodliwymi czynnikami wewnątrz – i zewnątrzpochodnymi.
Nasiona kryją w sobie polifenole o działaniu antyoksydacyjnym oraz delikatny i nawilżający olej, zaś łodyżki i szypułki – silny antyoksydant stymulujący podziały komórkowe.
Działające przeciwrodnikowo stabilizowane polifenole wchodzą w skład wszystkich produktów firmy. Wyniki testów ‘in vitro’ wskazują, iż zawarte w czerwonych i częściowo w białych winogronach antyoksydanty z rodzaju oligomerycznych proantocyjanidyn (OPC) mają niezwykle silną zdolność pochłaniania wolnych rodników. Ich moc przewyższa 10 000 – krotnie moc witaminy E . Firma ‘Caudalie’ zużywa do produkcji 1 kg OPC tonę pestek winogronowych (Patent W09429404). Stabilizowane polifenole ‘Caudalie’ pobudzają także mikrocyrkulację, chronią białka podporowe skóry – elastynę i kolagen. Wolne rodniki stanowią 80 % przyczyn procesu starzenia. Są one generowane przez światło, zanieczyszczenia, dym papierosowy, itd. Niektóre ich rodzaje powodują także brązowienie owoców i rdzewienie karoserii samochodowych.
Zawarte w pestkach flawonoidy działają również przeciwzapalnie, rozkurczowo, uelastyczniają i uszczelniają ściany naczyniek krwionośnych, co daje efekt przeciwobrzękowy i przeciwwysiekowy. Garbniki zaś mają działanie ściągające i bakteriobójcze. Ponadto pestki obfitują w olej, który jest jednym z cenniejszych surowców kosmetycznych. Zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych oraz fosfolipidy, w tym lecytynę o strukturze podobnej do liposomów dzięki czemu jest doskonale wchłaniany przez naskórek. Nawilża naskórek i zapobiega podrażnieniom. Można w nim znaleźć także przeciwutleniające procyjanidy, witaminę ‘młodości’ E, resveratrol i składniki mineralne.
1 tona szypułek potrzebna jest do otrzymania 1 kg resveratrolu, który stymuluje odnowę komórkową (Patent W09903816). Substancja ta została nazwana przez Wydział Medycyny University of Harvard ‘najlepszą molekułą anti – aging’. Ten element obrony immunologicznej winogron stymulując produkcję enzymów długowieczności o nazwie sirtuiny przedłuża żywotność ich komórek. Resveratrol pobudza także odnowę komórkową, wzmaga produkcję kolagenu i elastyny oraz pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej.
Jednym z ostatnich opatentowanych odkryć firmy jest ‘Viniferine’ z szypułek winogronowych. Formuła ta przywraca skórze blask i pomaga zapobiegać obrzękom oraz sińcom pod oczami poprzez : ochronę przeciwrodnikową oraz pobudzenie mikrokrążenia i dystrybucji melaniny. ‘Viniferine’ wpływa także korzystnie na istniejące opuchnięcia i cienie zapobiegając nadmiernej produkcji białka transbłonowego – oksydazy polifenolowej. Jest to główny enzym na szlaku syntezy melanin.
Winoterapia stanowi niezwykle skuteczną tarczę obronną przed wolnymi rodnikami stymuluje metabolizm tkankowy, eliminuje toksyny i pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej i cellulitu. W trakcie zabiegu polecam kieliszek czerwonego wina, najlepiej tego najwyższej klasy także z Bordeaux. Leczy duszę i serce.
Maya Kowalczyk
Zobacz również:
-
Jak zrobić smaczny smalec
-
Majonez na różne sposoby
-
Jak zrobić gorącą czekoladę
-
Na jesienne chłody grzańce i grogi
-
Przepisy na staropolskie nalewki
-
Gotujemy żurek na zakwasie
-
Wino na stole – sposoby serwowania