Truskawki to owoce niskokaloryczne, 100g truskawek to tylko 35 kcal. Zawierają dużą ilość błonnika i związków mineralnych, co usprawniają perystaltykę jelit. Poza tym to skarbnica takich witamin jak C, B w tym B1, B2 oraz witaminę PP.
Posiadają również spore ilości wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu.
Właściwości truskawek:
- działa antynowotworowo oraz bakteriobójczo, co wykorzystywane jest przy produkcji maseczek do twarzy, zwłaszcza do cery trądzikowej.
- ułatwia spalanie tłuszczów i węglowodanów, dzięki obecności bromeliny.
- śmiało mogą po nie sięgać diabetycy, ponieważ zawarty w truskawkach cukier, zwany fruktozą, ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje nagłych skoków insuliny.
Truskawkowe tiramisu inaczej
składniki:
500 ml mleka,
1 opakowanie waniliowego budyniu w proszku,
250 g serka mascarpone
ok. 100 g cukru,
cukier waniliowy lub laska wanilii
200 g biszkoptów kakaowych,
ok. 200 ml soku truskawkowego,
250 g truskawek,
garść pistacji niesolonych
truskawki do dekoracji
W małej ilości mleka rozmieszać proszek budyniowy, resztę mleka zagotować. Dodać budyń, ugotować gęsty krem. Wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Mascarpone wymieszać z cukrem kryształem i waniliowym lub wyskrobana wanilią. Zmiksować z kremem budyniowym.
Na dnie naczynia do tiramisu rozsmarować część kremu, a na nim rozkładać biszkopty nawilżone sokiem. Posypać pokrojonymi w kawałki truskawkami. Powtarzać te czynności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być krem. Deser schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem ozdobić posiekanymi pistacjami i truskawkami.
Deser kokosowy z truskawkami
Składniki:
300ml śmietanki 30%,
50g wiórków kokosowych,
3 łyżki cukru pudru,
200g truskawek,
4 duże bezy,
16 ciasteczek belVita z kawałkami czekolady lub inne,
10g gorzkiej czekolady,
perełki cukrowe do dekoracji i mięta
Przygotowanie
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Do czterech pucharków nakładać po dwa pokruszone ciasteczka. Nałożyć po 2-3 łyżki masy kokosowej. Rozłożyć 2/3 pokrojonych w plasterki truskawek. Posypać pokruszoną bezą. Ponownie wyłożyć po 2 pokruszone ciasteczka, przykryć resztą masy kokosowej. Udekorować resztą bezy i truskawek. Posypać startą czekoladą i perełkami cukrowymi, udekorować miętą.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Super deser z truskawkami
Składniki:
50 dkg truskawek,
20 dkg twarożku,
3 łyżki słodkiej śmietany,
5 łyżek cukru,
1 łyżeczka żelatyny,
opakowanie cukru waniliowego,
jajko, wiórki
kokosowe do dekoracji.
Truskawki umyć i zasypać cukrem, by puściły sok. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, następnie wymieszać z sokiem, który puściły truskawki. Owoce przełożyć do szklanych pucharków, zalać przygotowaną galaretką. Twarożek utrzeć, dodać żółtko i trochę cukru. Białko ubić, dodać cukier waniliowy i połączyć z twarożkiem. Masą ozdobić galaretki, posypać całość wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Czekoladki z nadzieniem truskawkowym
Składniki:
100g mlecznej czekolady,
130g truskawek,
100g białej czekolady,
30ml śmietanki 30%,
2 łyżki nalewki z truskawek.
Przygotowanie
Mleczną czekoladę stopić na parze, następnie przy pomocy zwykłego, małego pędzelka, wysmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić na 15min do lodówki.
Białą czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietanką stopić na parze. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na papkę przy pomocy blendera, wymieszać z nalewką. Dodać do stopionej białej czekolady, odstawić, by masa nieco przestygła i zgęstniała. następnie nakładać do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na 10minut do lodówki.
Po dziesięciu minutach wierzch posmarować resztą stopionej mlecznej czekolady.
Wstawić na 3 godziny do lodówki, następnie bardzo ostrożnie wyjąć czekoladki z foremek.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Bajeczny deser z truskawkami
Składniki:
300 ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
6 szt. ptasiego mleczka,
150g truskawek,
mięta do dekoracji.
Przygotowanie
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki. Ptasie mleczko drobno posiekać. Na dno pucharków nałożyć łyżkę ubitej kremówki, posypać ptasim mleczkiem i truskawkami. Przykryć kolejną warstwą śmietanki i truskawek. Na środek wyłożyć resztę kremówki, posypać posiekanym ptasim mleczkiem i udekorować truskawką oraz miętą.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Tartaletki z truskawkami i mascarpone
Ciasto:
100g mąki pszennej,
50g masła,
skórka z 1/2 cytryny,
żółtko,
łyżka wody,
30g cukru.
Mąkę przesiać, dodać żółtko, wodę i cukier. Dodać posiekane masło oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie podzielić je na 6 części, każdą rozwałkować i wylepić dno i boki foremek na tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.
Nadzienie:
250g serka mascarpone,
175g truskawkowego serka homogenizowanego,
łyżeczka soku z cytryny,
3 łyżki cukru pudru,
1/2 laski wanilii,
200g świeżych truskawek,
2 łyżki konfitury z truskawek.
Serek mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz nasionami wanilii na gładką masę. Krem nałożyć do wystudzonych tartaletek. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki, wymieszać z konfiturą. Ułożyć na wierzchu ciastek. Przechowywać w lodówce.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Truskawkowa kopuła z masą budyniową
Składniki:
350g świeżych truskawek,
2 budynie waniliowe,
300ml mleka,
200ml śmietany 12%,
3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie
Owoce umyć, pokroić w plasterki. Miskę o pojemności 1 litra wyłożyć folią aluminiową. Na dnie i bokach miseczki ułożyć plasterki truskawek. Resztę owoców pokroić w kosteczkę.
250ml mleka zagotować z cukrem i śmietaną. W reszcie mleka rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko, gotować około 1 minuty, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.
Do zimnej masy budyniowej dodać pokrojone truskawki. Masę wyłożyć do miski z truskawkami. Schładzać ok. 4 godz.
Następnie wyłożyć na płaski talerz, odwracając do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować miętą.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Kefir i galaretką z truskawkami
SKŁADNIKI:
1 galaretka w dowolnym smaku (ja użyłam wiśniowej)
400 ml kefiru
ok. 30 dag świeżych truskawek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy by przestygła. Kiedy już przestanie być gorąca dodajemy ją do kefiru i mieszamy starannie. Przelewamy ją do mniejszych miseczek, do każdej wkładamy dowolną ilość truskawek. Wkładamy do lodówki, aby stężała. Możemy deser podać w miseczkach , w których zastygał, lub odwrócony do góry nogami na talerzyku. Wówczas, by wydostać galaretkę z miseczki „na wolność” :D wystarczy miseczkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Smacznego!
Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą
Składniki:
200g biszkoptów podłużnych włoskich obtoczonych w cukrze (ewentualnie można użyć zwykłych),
100g gorzkiej czekolady,
250g serka mascarpone,
łyżka kakao,
70g+2 łyżki drobnego cukru,
3 g świeżej mięty,
1/2 szkl. herbaty miętowej,
7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej,
300g truskawek,
3 jajka,
3 łyżki likieru czekoladowego,
100ml śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru,
czekolada do dekoracji.
Przygotowanie
Czekoladę połamać na kawałki i wraz z gorącą kawą stopić na parze, dodać kakao. Wymieszać i ostudzić. Dodać 70g cukru, likier czekoladowy oraz utarte żółtka. Dodać serek mascarpone, bardzo dokładnie wymieszać na gładką masę.
Miętę i 2 łyżki cukru zmiksować w blenderze i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Biszkopty (można użyć zwykłych podłużnych biszkoptów) ułożyć na dnie naczynia, skropić herbatą miętową. Ułożyć umyte, pozbawione szypułek i pokrojone w plastry truskawki. Wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć warstwą biszkoptów, nasączyć herbatą i wyłożyć resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, rozłożyć na wierzchu tiramisu. Posypać startą mieszanką gorzkiej, mlecznej i białej czekolady. Ja jeszcze dodatkowo całość oprószyłam delikatnie kakao.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Mini serniczki z truskawkami
Spód:
150 g herbatników pełnoziarnistych,
50g masła lub margaryny.
Herbatniki zmielić w blenderze, wymieszać ze stopionym masłem. Nakładać po łyżce masy na dno silikonowych foremek do muffinek.
Masa serowa:
500g półtłustego twarogu,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
2 jajka,
80g cukru pudru,
100g świeżych truskawek.
Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem pudrem, kolejno dodawanymi jajkami i ekstraktem waniliowym. Wylać na gotowy spód z ciastek, do 3/4 wysokości foremek. Piec ok. 30 min w temp. 165st. Ostudzić i udekorować truskawkami, perełkami oraz miętą.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Maliny to źródło polifenoli, witaminy C oraz kwasu foliowego. Działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, antybakteryjnie oraz wspomagają leczenie przeziębień. Znane jest również ich działanie uspokajające, przeciwbólowe i obniżające ciśnienie krwi. Maliny działają także rozkurczowo, co pomaga łagodzić bóle menstruacyjne oraz obniża gorączkę. Ponadto poprawiają trawienie i ogólne samopoczucie.
Malinowy deser z cheerios i jogurtem
Składniki:
- jogurt naturalny
- 350 g maliny
- 2 łyżki wody mineralnej
- płatki cheerios
Przygotowanie:
Jogurt wlewamy do szklaneczek. Miksujemy maliny z wodą mineralną. Wylewamy na wierzch jogurtu a na sam wierzch układamy płatki cheerios.
Babeczki z kremem śmietankowym i malinami
Babeczki:
2 szklanki mąki pszennej,
180g masła lub margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka kandyzowanej skórki z cytryny (użyłam Gold Pack),
2 żółtka,
łyżka śmietany 12%.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.
Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st.
Ostudzić.
Krem:
420ml mleka,
budyń śmietankowy (50g),
3 łyżki cukru,
120g masła lub margaryny,
200ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
świeże maliny.
400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.
Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do masy, krótko zmiksować.
Babeczki napełnić kremem, udekorować malinami i miętą.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Panna cotta z malinami
Składniki:
1 i 1/2 szklanki śmietany 12%,
szklanka jogurtu naturalnego,
laska wanilii,
2 czubate łyżki żelatyny,
1/2 szklanki cukru,
250g malin,
2 łyżki cukru,
sok z malin.
Przygotowanie
Żelatynę namoczyć w trosze wody, odstawić, by napęczniała. 3/4 szklanki śmietany podgrzać z 1/2 szklanki cukru. Stale mieszając dodać żelatynę. Mieszać chwilę, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać resztę śmietany oraz jogurt naturalny. Dokładnie wymieszać.
Masę rozlać do naczynek, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Następnie wstawić na minutę do ciepłej wody, po czym delikatnie wyjąć z naczynek na talerz. Maliny połączyć z 2 łyżkami cukru, ułożyć naokoło deseru. Wierzch udekorować sokiem z malin, malinami i miętą.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Wafle ryżowe z kremem gryczano – czekoladowym i owocami
Składniki:
8 wafli ryżowych,
3/4 szklanki kaszy gryczanej,
100ml powideł śliwkowych,
50g gorzkiej czekolady,
30g mlecznej czekolady,
1/3 szklanki cukru,
4 łyżki mleka,
200g świeżych malin i borówek.
Przygotowanie
Kaszę ugotować na sypko we wrzątku, odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Dodać cukier oraz powidła śliwkowe, ponownie zmiksować. Czekolady połamać na kawałki i stopić na parze z dodatkiem mleka. Jeszcze ciepłe dodać do masy, zmiksować. Krem odstawić na 30minut, by nieco zgęstniał.
Następnie nakładać porcje kremu na wafle ryżowe, udekorować świeżymi owocami.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Czereśniami możemy cieszyć się od końca maja do lipca. Te aromatyczne owoce są zarówno sycące jak i niskokaloryczne. Zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, P. Czereśnie są również bogate w potas, który usuwa nadmiar soli z organizmu, dlatego dobroczynnie wpływa na nerki, serce oraz stawy. Witaminy z grupy B wspomagają leczenie artretyzmu, a witaminy A i C działają na organizm oczyszczająco i odtruwająco.
Ze względu na zawartość bioflawonoidów zaliczane są do grupy przeciwutleniaczy. Czereśnie to także spore ilości wapnia, żelaza i jodu, który wspomaga produkcję hormonów tarczycy i reguluje przemianę materii. Te smaczne owoce mogą się także okazać pomocne w walce z chorobami układu moczowego.
Czereśnie śmiało możemy stosować jako główny składnik diety, ze względu na to, że są bardzo sycące, ale niskokaloryczne. Owoce te doskonale działają również na cerę i skórę, która staje się bardziej elastyczna i napięta. W sezonie czereśniowym warto stosować maseczki i okłady ze świeżych owoców.
Czereśniowy sernik
składniki:
*15 dag mąki
*10 dag masła
*15 dag cukru
*30 dag twarogu półtłustego
*2 łyżki śmietany
*2 jajka
*1 łyżka budyniu waniliowego
*40 dag czereśni
Mąkę przesiać, dokładnie posiekać z masłem. Dodać 5 dag cukru. Szybko zarobić kruche ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinkę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Włożyć do piekarnika i podpiec ok 10 min w 200 stopniach.
Twaróg zmiksować na jednolitą masę, połączyć z żółtkami, budyniem, śmietaną i resztą cukru. Białka ubić i delikatnie połączyć z masą serową. Wyłożyć na podpieczone ciasto kruche. Na masie twarogowej ułożyć umyte i wydrylowane czereśnie. Piec 50 min w 190 stopniach.
Czereśnie zapiekane w budyniu
Składniki:
200g czereśni (mogą być mrożone),
3 jajka,
120g cukru pudru,
450ml mleka,
1/2 laski wanilii,
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie
Owoce umyć, wypestkować. Mrożone rozmrozić i osączyć na durszlaku. Owoce rozłożyć do 4 kokilek do zapiekania o pojemności ok.180ml.
Jajka rozkłócić, dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Dodać 2 łyżki ciepłego mleka. Resztę zimnego mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną i, stale mieszając, wlać do masy jajecznej. Masą zalać czereśnie.
Piec ok. 45-50min w temp. 160-170 stopni.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Czarne jagody to skarbnica antyoksydantów oraz minerałów, takich jak: selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP.
Właściwości jagód:
- korzystnie wpływają na naszą pamięć,
- działają pozytywnie na oczy,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- uelastyczniają naczynia krwionośne oraz przyczyniają się do produkowania czerwonych ciałek krwi,
- przeciwdziałając anemii,
- napar z jagód działa uspokajająco i przeciwbólowo,
- syrop leczy kaszel i infekcje układu oddechowego,
- sok z jagód pomaga w zwalczaniu biegunki,
- zarówno sok jak i napar z jagód uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizując szkodliwe produkty przemiany materii.
Deser jagodowy z mascarpone
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml serka mascarpone (najlepszy jest oryginalny, wtedy nie wyczuwalne jest masło)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki jagód
Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek i cukier (próbować i ewentualnie dosładzać wg naszego uznania). Połowę masy położyć na spód miseczek w których deser będziemy podawać, posypać połową szklanki świeżych jagód.
Drugą połowę masy zmiksować z 1 szklanką jagód. Wyłożyć do miseczek na wysypane jagody. Posypać pozostałymi jagodami i wstawić do lodówki.
Podawać schłodzone.
Można przełożyć warstwy biszkoptami pokruszonymi albo musli.
Jagodowe muffinki z kremem
Składniki:
200g mąki pszennej,
175g cukru pudru,
2 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
150ml gazowanej wody o smaku owoce leśne,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1/2 szklanki jagód,
100g margaryny.
Margarynę stopić, przestudzić. Dodać rozkłócone jajka, ekstrakt z wanilii wodę gazowaną, wymieszać.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki. Dodać jagody, krótko wymieszać.
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami, do 3/4 wysokości nałożyć ciasto.
Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić.
Krem jagodowy:
150ml śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru,
100g serka mascarpone,
1/2 szklanki jagód.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i jagody. Zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki. Przybrać jagodami i miętą.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Deser z jagodami
Składniki:
- 100g okrągłych biszkoptów,
- 2 łyżeczki cappuccino,
- łyżeczka przyprawy do kawy,
- 150g jagód,
- 250g serka mascarpone,
- 150ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1/2 laski wanilii,
- 2 duże bezy.
Wykonanie
Kawę zalać 150ml wrzątku, dodać przyprawę do kawy, wymieszać i przestudzić. W kawie maczać biszkopty, układać na dnie trzech pucharków.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać nasiona wanilii oraz serek mascarpone. Krótko zmiksować. Nałożyć po dwie łyżki masy do pucharków, przykryć jagodami (mogą być mrożone, tylko należy je rozmrozić i odsączyć). Następnie ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, przykryć warstwą śmietanki oraz jagodami.
Wierzch posypać pokruszoną bezą.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Deser czekoladowo – owocowy
Składniki:
2 jajka,
4 łyżki masła,
10 łyżek cukru pudru,
3 łyżki mąki pszennej,
łyżka kakao,
50g gorzkiej czekolady,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta cynamonu,
250g wymieszanych poziomek, malin i truskawek,
250g półtłustego twarogu,
1/2 szkl. śmietanki 30%,
1/4 szkl. zimnej słodkiej herbaty.
Przygotowanie
Masło stopić wraz z czekoladą i ostudzić. Jajka ubić, dodać 5 łyżek cukru pudru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać zimne masło, dokładnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 12min w temp. 180st. Ostudzić.
1/2 szkl. wody zagotować z 3 łyżkami cukru pudru oraz szczyptą cynamonu. Dodać 2/3 owoców i dusić ok. 10min na małym ogniu. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Wymieszać ze zmielonym twarogiem.
Szklanką, w której będzie układać deser wyciąć 8 krążków. Ułożyć po jednym krążku na dnie czterech szklaneczek, każdy skropić herbatą. Rozłożyć połowę masy owocowej i przykryć połową masy serowej. Nałożyć kolejny krążek ciasta, porcję owoców oraz masy serowej.
Wierzch udekorować pozostałymi świeżymi owocami, startą czekoladą cukrem pudrem i miętą.
Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
Pavlova
Beza:
7 białek,
szczypta soli,
szkl. drobnego cukru,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka octu jabłkowego,
1/2 laski wanilii.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy. Na koniec dodać nasiona z laski wanilii, dokładnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą.
Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić.
Sos owocowy:
200g świeżych malin,
2 płaskie łyżki cukru,
1/4 szkl. wody, łyżka likieru z truskawek,
1/2 szkl. dżemu truskawkowego.
Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać.
Schłodzić, by sos zgęstniał.
Dodatkowo:
500g truskawek,
250g malin,
250g jagód,
szkl. śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej.
Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową.
Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć połowę owoców i polać połową sosu.
Przykryć drugim blatem bezowym, resztą śmietanki oraz owocami. Polać pozostałym sosem.
Udekorować listkami mięty.
Autor: http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/
zobacz również:
- Sezon na rabarbar – przepisy na ciasta i dania z rabarbarem
- Owocowe koktajle na wiosnę na oczyszczenie organizmu
- Słodkie tarty na różne sposoby – przepisy
- Wszystkie kulinarne inspiracje