Dania obiadowe z bobem. Pomysłowe i pyszne przepisy na bób
Bób to świetne warzywo uwielbiane przez wielu. Samodzielnie zrywany i łuskany ze strąków smakuje najlepiej. Jednak mrożony można kupić cały rok, dlatego jak najdzie Cie ochota na takie letnie danie z bobu – nie wahaj się! Zobaczcie świetne przepisy z wykorzystaniem bobu.
Co nieco o bobie
Bób dla większości ludów stanowił zarodek, odradzanie się, „stawanie się”. Egipcjanie nazywali „polem bobu” miejsca, gdzie dusze zmarłych oczekują na reinkarnację. Mieszkańcy Hellady natomiast oraz imperium rzymskiego widzieli w bobie śmierć, początki życia lub dobrodziejstwo. Bób złożony w ofierze bogom umożliwiał kontakt ze światem niewidzialnym. Rytualną ofiarę z bobu składano także przy zaślubinach, każde ziarno symbolizować miało pożądane dziecko płci męskiej, w którym odrodzi się przodek, by kontynuować ród.
Patrząc pod kątem żywieniowym jest dość kaloryczny (jak wszystkie rośliny strączkowe), już niewielka jego ilość zapewni nam uczucie sytości. Jest dobrym źródłem białka oraz błonnika, wspomaga odkwaszanie organizmu oraz dostarcza cennych minerałów – jest bogaty w wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz witaminy: B1, B2, PP i niewielkie ilości witaminy C. Jest ciężkostrawny (nie polecany osobom z wrażliwym żołądkiem oraz małym dzieciom i osobom starszym). Duża ilość błonnika powoduje wzdęcia brzucha oraz gazy.
Bób m.in. wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości.
Bób powinien znaleźć się w diecie osób cierpiących na choroby układu krążenia, w diecie kobiet w ciąży, pod warunkiem że nie cierpią na cukrzycę ciążową. Bobu powinny unikać osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach.
Wartość odżywcza w 100 g bobu:
Witaminy
Tiamina – 0,097 mg
Ryboflawina – 0,089 mg
Niacyna – 0,711 mg
Kwas pantotenowy – 0,157 mg
Witamina B6 – 0,072 mg
Kwas foliowy – 104 μg
Witamina A – 1 μg
Witamina K – 2,9 μg
Minerały
Żelazo – 1,50 mg
Magnez – 43 mg
Fosfor – 125 mg
Potas – 268 mg
Sód – 5 mg
Cynk – 1,01 mg
Bób po sycylijsku
Co kupić?
- 1 kg bobu
- 1 szklanka wody źródlanej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli morskiej
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Bób gotujemy tak, jak napisałam wyżej. Następnie nacinamy skórki, aby marynata dotarła do wnętrza. To najbardziej żmudny etap, ale konieczny. Składniki marynaty, czyli wodę, oliwę, sól i oregano mieszamy w misce, aby sól się rozpuściła. Tu dwie uwagi: wybierzecie oliwę charakterną, wyraźną w smaku. Z kolei oregano należy wcześniej sparzyć niewielką ilością wrzątku, dzięki temu nie będzie twarde. To taki patent, którego nie znają nawet niektórzy kucharze, choć powinni. Do gotowej marynaty przekładamy nacięty bób, dorzucamy ząbki czosnku (obrane, ale nie pokrojone), delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W teorii można jeść od razu, ale rekomenduję jednak poczekać. W tym czasie warto jeszcze 2-3 razy przemieszać, aby marynata dotarła wszędzie. Podawać w temperaturze pokojowej.
autor: krytykakulinarna.com
Bób z cebulką
- 1/2 kg wyłuskanego bobu
- 2 małe cebule (lub 1 duża)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- drobno posiekany szczypiorek (1/4 szklanki)
- pieprz
- sól
- cukier
- sok z 1/2 cytryny
Bob z boczkiem i parmezanem
składniki:
- 1 kg bobu + pęczek kopru do gotowania
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 g wędzonego boczku
- parmezan
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
przyrządzenie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie z umytym koprem,a twardość al dente. Odcedź, wyrzuć koper i odstaw do wystudzenia. Obierz ze skórek. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Boczek wędzony pokrój w kostkę.Na suchej patelni podsmaż boczek. Odlej nadmiar tłuszczu i dodaj cebulę. Smaż razem, aż cebula lekko się zrumieni. Dodaj czosnek i obrany bób. Smaż razem około 1 minutę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bób z boczkiem podawaj od razu posypany płatkami sera parmezan.
Przepis pochodzi z bloga: czosnekwpomidorach
Pasta z bobu z boczkiem i czosnkiem
składniki:
- 1 kg bobu + pęczek koperku
- około 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek extra vergine
- 2 garści świeżych listków mięty
- 250 g wędzonego dobrego boczku
- 2 wielkie ząbki czosnku lub 4 mniejsze – ja lubię dużo
- 30 g orzeszków pinii
- kilka kropel zielonego sosu Tabasco
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól morska
przyrządzenie:
Bób ugotuj z koperkiem w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Koper wyrzuć. Bób obierz ze skórek. Czosnek posiekaj drobno. Listki mięty także posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na suchej patelni do chrupkości. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Wylej tłuszcz z patelni. Wrzuć boczek z powrotem na patelnię i dodaj czosnek. Smaż razem około 30 sekund i zdejmij z ognia. Do bobu wlej oliwę z oliwek, sos Tabasco i dodaj miętę. Zmiksuj blenderem. Nie musi to być bardzo dokładnie zmiksowana pasta. Jeśli zostanie kilka kawałeczków bobu to fajnie Dodaj boczek z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Ewentualnie dopraw solą. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
Pastę z bobu przełóż do naczynia. Możesz udekorować kilkoma kawałkami bobu i listkami mięty. Posyp orzeszkami pinii, skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pasta z bobu z czosnkiem i chrupiącym boczkiem idealnie smakuje z dobrym świeżym chlebem.
Przepis pochodzi z bloga: czosnekwpomidorach
Bób z koperkiem
- 450 g świeżego bobu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 posiekane cebule
- 2 ząbki czosnku- obrane i posiekane
- sok z połowy cytryny
- 250 wywaru warzywnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem podsmażyć na oliwie przez 2-4 min. cebulę i czosnek. Dodać bób i sok z cytryny, wymieszać. Dodać wywar, zaczekać aż się zagotuje i gotować na małym ogniu przez 20 min. aż bób będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać koperek. Podawać z jajkiem sadzonym.
Bób z szynką i szpinakiem
- 0,5 kg bobu
- szpinak
- kilka strąków fasolki szparagowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g szynki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i czarny pieprz
Bób z serem feta
- 400 g bobu
- opakowanie serka feta
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Risotto z bobem
- 1 szklanka ryżu risotto
- 2 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 3 łyżki groszku z puszki
- 300 g bobu
- 1 łyżka suszonej jarzynki
- olej do smażenia
- szczypta oregano
- 1 łyżka śmietany
- sól i pieprz
Bób ugotować w osolonej wodzie na pół miękko i odcedzić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przyrumienić cebulę, dodać ryż, przemieszać i dolać bulion. Dodać jarzynkę i przyprawy. Gotować aż do wchłonięcia całego bulionu. Dodać śmietanę, a następnie bób i groszek, chwilę podusić doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z marynatami lub surówką.
Placuszki z bobu
- 40 dag bobu
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- mąka do panierowania
- 1/2 pęczka koperku
- olej do smażenia
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Makaron z bobem i mętą
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 500 g wieprzowiny i kiełbasy
- 250 ml (1/4 szklanki) bulionu
- opakowanie makaronu
- 220 g bobu
- liście bazylii i mięty
- 40 g (1/2 szklanki) parmezanu
Miętowa zupa z bobu
Składniki:
- 1/2 kg łuskanego bobu
- 1 słodkie jabłko
- 1 cukinia
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki mięty
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła klarownego lub oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- szczypta wędzonej papryki w proszku
Przygotowanie:
Bób ugotuj, najlepiej na parze, ostudź i obierz. Na patelni rozpuść wybrany tłuszcz, dodaj pokrojone grubo warzywa (cukinię, pora, cebulę) oraz jabłko. Podlej niewielką ilością wody i duż pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie przełóż warzywa do garnka, dodaj bób, bulion (do ulubionej konsystencji), sok z cytryny, miętę, czosnek, sól, pieprz i zmiksuj. Dopraw całość do smaku. Na talerzu posyp niewielką ilością wędzonej papryki.
Pierogi z bobem
- 250 g mąki
- około 3/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżka stołowa oliwy
- 300g świeżego bobu
- 1 średnia cebula
- 100 g boczku
- 1/2 pęczka koperku
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Farsz:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy z łupinek. wrzucamy bób do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Połowę boczku kroimy w nie za drobną kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą, Boczek i cebulę dodajemy do bobu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Ciasto:
Na stolnicę wsypujemy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy oliwę. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając do niego wody. Ciasto powinno być elastyczne i nie może kleić sie do rąk. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką kółka. Na każdym placku układamy farsz i dokładnie zlepiamy pieroga tak żeby nam się nie otworzył podczas gotowania.
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu około 3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Pozostały boczek podsmażamy i podajemy z ugotowanymi pierogami. Pierogi polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy świeżym koperkiem.