URODA I ZDROWIE

Dania obiadowe z bobem – przepisy na pomysłowe wykorzystanie bobu

18 czerwca 2020, dodał: Dagmara

Bób to świetne warzywo uwielbiane przez wielu. Samodzielnie zrywany i łuskany ze strąków smakuje najlepiej. Jednak mrożony można kupić cały rok, dlatego jak najdzie Cie ochota na takie letnie danie z bobu – nie wahaj się! Zobaczcie świetne przepisy z wykorzystaniem bobu.

 

Co nieco o bobie

Bób dla większości ludów stanowił zarodek, odradzanie się, „stawanie się”. Egipcjanie nazywali „polem bobu” miejsca, gdzie dusze zmarłych oczekują na reinkarnację. Mieszkańcy Hellady natomiast oraz imperium rzymskiego widzieli w bobie śmierć, początki życia lub dobrodziejstwo. Bób złożony w ofierze bogom umożliwiał kontakt ze światem niewidzialnym. Rytualną ofiarę z bobu składano także przy zaślubinach, każde ziarno symbolizować miało pożądane dziecko płci męskiej, w którym odrodzi się przodek, by kontynuować ród.

Patrząc pod kątem żywieniowym jest dość kaloryczny (jak wszystkie rośliny strączkowe), już niewielka jego ilość zapewni nam  uczucie sytości. Jest dobrym źródłem białka oraz błonnika, wspomaga odkwaszanie organizmu oraz dostarcza cennych minerałów – jest bogaty w wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz witaminy: B1, B2, PP i niewielkie ilości witaminy C. Jest ciężkostrawny (nie polecany osobom z wrażliwym żołądkiem oraz małym dzieciom i osobom starszym). Duża ilość błonnika powoduje wzdęcia brzucha oraz gazy.

Bób m.in. wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości.
Bób powinien znaleźć się w diecie osób cierpiących na choroby układu krążenia, w diecie kobiet w ciąży, pod warunkiem że nie cierpią na cukrzycę ciążową. Bobu powinny unikać osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach.

Wartość odżywcza w 100 g bobu:

Witaminy

Witamina C – 0,3 mg
Tiamina – 0,097 mg
Ryboflawina – 0,089 mg
Niacyna – 0,711  mg
Kwas pantotenowy – 0,157 mg
Witamina B6  – 0,072 mg
Kwas foliowy –  104 μg
Witamina A – 1 μg
Witamina K – 2,9 μg

Minerały

Wapń – 36 mg
Żelazo  – 1,50 mg
Magnez  – 43 mg
Fosfor – 125 mg
Potas  – 268 mg
Sód – 5 mg
Cynk  – 1,01 mg
Gotowanie bobu nie wymaga skomplikowanych czynności. Ugotowany bób w skórce można przełożyć masłem, polać zezłoconą na maśle bułką tartą lub skropić oliwą z oliwek wymieszaną z dodatkiem odrobiny soli lub cukru. Można też, oczywiście, wykorzystać go jako bazę do przygotowania potraw, w których będzie głównym składnikiem: zupy z bobu, pierogów, makaronu, pesto, pasty do kanapek lub sałatki. Ważne, żeby podczas gotowania nie rozgotować bobu – rozgotowany będzie znacznie trudniej wyjmować ze skórki i staje się niesmaczny. Do kanapek warto przygotować prostą i smaczną pastę, którą serwujemy z twardym serem i rzodkiewką: ugotuj bób, odcedź i przesmaż na maśle, dodaj ulubione przyprawy np: kmin rzymski, pieprz i odrobinę soku z cytryny, całość zblenduj i smaruj pieczywo.
Bób możesz ugotować na kilka sposobów: klasycznie – na wrzątku, na parze lub po prostu podgrzać go w mikrofalówce albo poddusić na patelni. Bób gotujemy w skórce. Płuczemy go pod zimną wodą, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, której powinno być dwa razy więcej niż bobu. Gotujemy ok. 15 minut, sprawdzając, czy bób jest już miękki – starszy może wymagać dłuższego gotowania. Pod koniec gotowania bobu dodajemy szczyptę soli.

Bób po sycylijsku

Co kupić?

  • 1 kg bobu
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Bób gotujemy tak, jak napisałam wyżej. Następnie nacinamy skórki, aby marynata dotarła do wnętrza. To najbardziej żmudny etap, ale konieczny. Składniki marynaty, czyli wodę, oliwę, sól i oregano mieszamy w misce, aby sól się rozpuściła. Tu dwie uwagi: wybierzecie oliwę charakterną, wyraźną w smaku. Z kolei oregano należy wcześniej sparzyć niewielką ilością wrzątku, dzięki temu nie będzie twarde. To taki patent, którego nie znają nawet niektórzy kucharze, choć powinni. Do gotowej marynaty przekładamy nacięty bób, dorzucamy ząbki czosnku (obrane, ale nie pokrojone), delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W teorii można jeść od razu, ale rekomenduję jednak poczekać. W tym czasie warto jeszcze 2-3 razy przemieszać, aby marynata dotarła wszędzie. Podawać w temperaturze pokojowej.

autor: krytykakulinarna.com

Bób z cebulką

Składniki:
  •  1/2 kg wyłuskanego bobu
  •  2 małe cebule (lub 1 duża)
  •  2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  •  drobno posiekany szczypiorek (1/4 szklanki)
  •  pieprz
  •  sól
  •  cukier
  •  sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Umyty bób wrzucić do garnka i gotować. Doprawić cukrem i solą i dalej gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowany bób odcedzić na sitku i lekko ostudzić. Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i zeszklić cebulkę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać bób. Całość smażyć przez około 5 min., a następnie dodać posiekany szczypiorek oraz przyprawy (sól, pieprz) i na koniec skropić sokiem z cytryny. To idealny dodatek do mięsnych dań, ale i dobry pomysł na przystawkę, kolację czy przekąskę.

Bob z boczkiem i parmezanem

składniki:

  • 1 kg bobu + pęczek kopru do gotowania
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g wędzonego boczku
  • parmezan
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

przyrządzenie:

Bób ugotuj w osolonej wodzie z umytym koprem,a twardość al dente. Odcedź, wyrzuć koper i odstaw do wystudzenia. Obierz ze skórek. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.  Boczek wędzony pokrój w kostkę.Na suchej patelni podsmaż boczek. Odlej nadmiar tłuszczu i dodaj cebulę. Smaż razem, aż cebula lekko się zrumieni. Dodaj czosnek i obrany bób. Smaż razem około 1 minutę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bób z boczkiem podawaj od razu posypany płatkami sera parmezan.

Przepis pochodzi z bloga: czosnekwpomidorach

Pasta z bobu z boczkiem i czosnkiem

składniki:

  • 1 kg bobu + pęczek koperku
  • około 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 garści świeżych listków mięty
  • 250 g wędzonego dobrego boczku
  • 2 wielkie ząbki czosnku lub 4 mniejsze – ja lubię dużo
  • 30 g orzeszków pinii
  • kilka kropel zielonego sosu Tabasco
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska

przyrządzenie:

Bób ugotuj z koperkiem w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Koper wyrzuć. Bób obierz ze skórek. Czosnek posiekaj drobno. Listki mięty także posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na suchej patelni do chrupkości. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Wylej tłuszcz z patelni. Wrzuć boczek z powrotem na patelnię i dodaj czosnek. Smaż razem około 30 sekund i zdejmij z ognia. Do bobu wlej oliwę z oliwek, sos Tabasco i dodaj miętę. Zmiksuj blenderem. Nie musi to być bardzo dokładnie zmiksowana pasta. Jeśli zostanie kilka kawałeczków bobu to fajnie Dodaj boczek z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Ewentualnie dopraw solą. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.

Pastę z bobu przełóż do naczynia. Możesz udekorować kilkoma kawałkami bobu i listkami mięty. Posyp orzeszkami pinii, skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pasta z bobu z czosnkiem i chrupiącym boczkiem idealnie smakuje z dobrym świeżym chlebem.

Przepis pochodzi z bloga: czosnekwpomidorach

Bób z koperkiem

Składniki:
  • 450 g świeżego bobu
  •  50 ml oliwy z oliwek
  • 2 posiekane cebule
  •  2 ząbki czosnku- obrane i posiekane
  •  sok z połowy cytryny
  •  250 wywaru warzywnego
  •  2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem podsmażyć na oliwie przez 2-4 min. cebulę i czosnek. Dodać bób i sok z cytryny, wymieszać. Dodać wywar, zaczekać aż się zagotuje i gotować na małym ogniu przez 20 min. aż bób będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać koperek. Podawać z jajkiem sadzonym.

Bób z szynką i szpinakiem

Składniki:
  •  0,5 kg bobu
  • szpinak
  • kilka strąków fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g szynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierać, a następnie drobno posiekać. Szynkę pokroić w paski. W garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić bób i fasolkę. Blanszować 3 min. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szynkę, podsmażyć. Następnie dorzucić cebulę i czosnek. Smażyć na bardzo małym ogniu. Następnie dodać bób i fasolkę i podgrzewać 3 min. Dodać szpinak, podsmażać do zwiędnięcia liści. Doprawić solą i pieprzem.

Bób z serem feta

Składniki:
  • 400 g bobu
  • opakowanie serka feta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować w posolonej wodzie, odsączyć, ostudzić. Cebulę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć z łyżką ciepłego masła. Doprawić solą i pieprzem. Posypać serkiem feta. Można podawać z ugotowanym jajkiem.

Risotto z bobem

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu risotto
  •  2 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki groszku z puszki
  • 300 g bobu
  • 1 łyżka suszonej jarzynki
  • olej do smażenia
  • szczypta oregano
  • 1 łyżka śmietany
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie na pół miękko i odcedzić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przyrumienić cebulę, dodać ryż, przemieszać i dolać bulion. Dodać jarzynkę i przyprawy. Gotować aż do wchłonięcia całego bulionu. Dodać śmietanę, a następnie bób i groszek, chwilę podusić doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z marynatami lub surówką.

Placuszki z bobu

Składniki:
  •  40 dag bobu
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • mąka do panierowania
  • 1/2 pęczka koperku
  • olej do smażenia
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować, odcedzić i obrać ze skórek. Cebulę posiekać. Bób pokroić lub rozgnieść widelcem. Koperek posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, przesmażyć. Bób wymieszać z cebulą, jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej i połową koperku. Wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotleciki i panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano.

Makaron z bobem i mętą

Składniki:
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 500 g wieprzowiny i kiełbasy
  • 250 ml (1/4 szklanki) bulionu
  • opakowanie makaronu
  • 220 g bobu
  • liście bazylii i mięty
  •  40 g (1/2 szklanki) parmezanu
Przygotowanie:
Bób i makaron ugotować w osolonej wodzie na pół miękko i odcedzić (osobno). W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przyrumienić cebulę, czosnek i mięso. Dodać bób i dolać bulion. Dodać przyprawy. Gotować aż do wchłonięcia całego bulionu. Dodać makaron i wymieszać. Posypać parmezanem, udekorować miętą.

Miętowa zupa z bobu

Składniki:

  •  1/2 kg łuskanego bobu
  •  1 słodkie jabłko
  •  1 cukinia
  •  1 por
  •  1 cebula
  •  3 ząbki czosnku
  •  3 gałązki mięty
  •  sól i pieprz do smaku
  •  3 łyżki masła klarownego lub oliwy z oliwek
  •  1 litr bulionu warzywnego
  •  szczypta wędzonej papryki w proszku

Przygotowanie:

Bób ugotuj, najlepiej na parze, ostudź i obierz. Na patelni rozpuść wybrany tłuszcz, dodaj pokrojone grubo warzywa (cukinię, pora, cebulę) oraz jabłko. Podlej niewielką ilością wody i duż pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie przełóż warzywa do garnka, dodaj bób, bulion (do ulubionej konsystencji), sok z cytryny, miętę, czosnek, sól, pieprz i zmiksuj. Dopraw całość do smaku. Na talerzu posyp niewielką ilością wędzonej papryki.

Pierogi z bobem

  • 250 g mąki
  • około 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka stołowa oliwy
  • 300g świeżego bobu
  • 1 średnia cebula
  • 100 g boczku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Farsz:

Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy go i obieramy z łupinek. wrzucamy bób do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Połowę boczku kroimy w nie za drobną kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą, Boczek i cebulę dodajemy do bobu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Ciasto:

Na stolnicę wsypujemy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy oliwę. Zagniatamy ciasto stopniowo dolewając do niego wody. Ciasto powinno być elastyczne i nie może kleić sie do rąk. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką kółka. Na każdym placku układamy farsz i dokładnie zlepiamy pieroga tak żeby nam się nie otworzył podczas gotowania.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu około 3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Pozostały boczek podsmażamy i podajemy z ugotowanymi pierogami. Pierogi polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy świeżym koperkiem.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz