Pieczone udka z kurczaka – różne przepisy
Pieczone, smażone, czy z grilla? Udka z kurczaka to ciekawy i prosty pomysł na dobry obiad, można je przyrządzić na wiele sposobów.
Mięso z udek jest delikatne, ale pełne smaku, dlatego polecamy wypróbować nasze przepisy i wybrać ciekawy sposób na ich przygotowanie.
Udka z jabłkami
Składniki:
– 4 łyżki masła
– 2 jabłka, pokrojone w kliny (można obrać lub nie)
– mąka
– 4 całe udka kurczaka
– sól
– 1 duża cebula, obrana, pokrojona w kliny
– 1/2 szklanki brandy
– 2 szklanki soku jabłkowego lub cydru
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1/2 szklanki śmietany
Przygotowanie:
Udka posypać solą i odstawić na 20 minut. Rozgrzać piekarnik. 2 łyżki masła rozpuścić na patelni, dodać plasterki jabłka i dusić obracając od czasu do czasu. Posypać plasterki jabłka odrobiną soli. Odsączyć na ręczniku papierowym. Obtoczyć kurczaka w mące i położyć na patelni, dodać pozostałe 2 łyżki masła. Smażyć na złoty kolor, około 3-5 minut na średnim ogniu z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić. Dodać cebulę i podsmażyć, mieszając od czasu do czasu, około 5-8 minut. Dodać brandy i cydr, doprowadzić do wrzenia. Dodać tymianek i szczyptę soli. Chwilę gotować. Włożyć udka z kurczaka i gotować bez przykrycia przez 30 minut. Zdjąć udka. Dodać jabłka i zagotować sos. Gotować do konsystencji syropu, dodać śmietanę i zmniejszyć ogień. Doprawić w razie potrzeby.
Udka pieczone z oliwkami
Składniki:
– 1 filiżanka oliwy z oliwek
– 4 udka kurczaka
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
– 6 ząbków czosnku, lekko zgniecione
– mała garść liści szałwii
– 1 szklanka białego wina
– 1 szklanka zielonych oliwek sycylijskich
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu lub szerokim żaroodpornym naczyniu. Podsmażyć udka kurczaka. Dodać czosnek i liście szałwii i smażyć jeszcze kilka minut. Wlać wino, dodać oliwki i przenieść naczynie do gorącego piekarnika. Piec przez 30-40 minut. Wyjąć kurczaka i umieścić naczynie żaroodpornego na średnim ogniu. Dodać 3 łyżki wody i doprowadzić do wrzenia, gotować przez kilka minut, doprawić do smaku.
Udka ze szparagami
Składniki:
– udka kurczaka
– koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 4 duże pory
– 2 liście laurowe
– szparagi
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Posypać kurczaka solą i pieprzem. Umieść kurczaka na folii,włożyć do piekarnika i piec około 45 minut. Wyjąć z piekarnika, przenieść kurczaka na talerz i odstawić na 15 minut. Udka dodadkowe (lub inne części kurczaka) umieścić w rondelku i gotować na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu z drewnianą łyżką. Dodać pory, liście laurowe i zalać wodą. Gotować przez 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szparagi włożyć do naczynia po kurczaku, skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Piec około 10 minut. Przełożyć szparagi, pory i kurczaka na półmisek i polać sosem.
Udka pieczone w ziołach
Składniki:
– 2 udka/ćwiartki kurczaka
– 1 łyżka posiekanej świeżej lub 1 łyżeczka suszonej bazylii
– 1 łyżka posiekanego świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżka posiekanego świeżego lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 2 główki czosnku, całe
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Kurczaka umyć, osuszyć. Wymieszać zioła z oliwą i przyprawami. Natrzeć udka pod skórą. Piec z czosnkiem przez 45 minut. Zwiększyć temperaturę piekarnika i piec jeszcze 30 minut. Przykryć kurczaka folią, pozostawić 10 minut. Zdjąć skórę.
Udka z marynaty z kaparami
Składniki:
– 8 udek z kurczaka (2 kg)
– 5 ząbków czosnku, rozgniecione
– 15 g świeżego oregano
– 3 łyżki czerwonego octu winnego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 100 g zielonych oliwek bez pestek
– kapary (60 g), plus 2 łyżki zalewy
– 2 liście laurowe
– 120 ml białego wytrawnego wina
– 1 łyżka syropu typu melasa
– sól i pieprz czarny, sezam
Przygotowanie:
Umieścić kurczaka w dużej misce i dodać wszystkie składniki, oprócz wina i melasy. Delikatnie wymieszać wszystko razem, przykryć naczynie i pozostawić w lodówce na 1 do 2 dni, mieszając kilka razy. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Rozłożyć udka kurczaka na dużej blasze, wraz ze wszystkimi składnikami marynaty. Wymieszać wino z melasą i zalać mięso. Piec przez 50 minut, obracając 2 lub 3 razy, aż mięso będzie złociste. Wyjąć z piekarnika, przenieść wszystko na duży talerz, posypać oregano.
Udka pieczone z sezamem
Składniki:
– 1/2 szklanki octu balsamicznego
– 1/2 szklanki miodu
– 1/2 szklanki cukru jasnobrązowego
– 1/4 szklanki sosu sojowego
– 3 ząbki czosnku
– 12 udek kurczaka
– 2 łyżki ziaren sezamu
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki
Przygotowanie:
Wymieszać ocet balsamiczny, miód, brązowy cukier, sos sojowy i ząbki czosnku w dużym szczelnie zamykanym pojemniku. Dodać kurczaka i marynować w lodówce przez 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, wyłożyć folią. Wyjąć kurczaka i piec około 30 minut. Podgrzać marynatę w małym rondelku, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15 minut. Wylać na upieczonego kurczaka. Piec jeszcze przez 10 minut. Przełożyć kurczaka na półmisek, posypać sezamem i posiekaną natką pietruszki.
Udka pieczone z ketchupem
Składniki:
– 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
– 2-3 łyżki keczupu
– 2 łyżki ciemnego brązowego cukru
– 2 łyżki sosu Worcestershire
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 8 udek kurczaka
– świeże zioła i pomidory
Przygotowanie:
Wymieszać czosnek, ketchup, cukier, sos Worcestershire, musztardę i olej w misce, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zrobić 2-3 głębokie nacięcia w każdym udku kurczaka, następnie włożyć do miski i obtoczyć w marynacie. Przykryć i odstawić do marynowania w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę lub na noc w lodówce. Rozgrzać piekarnik do 200°C, piec udka przez 35-40 minut.
Udka po azjatycku
Składniki:
– 1 szklanka oleju roślinnego
– 6 ząbków czosnku
– 6 udek kurczaka
– 2 szklanki chińskiego selera lub 1 szklanka selera
– 1 i 1/2 filiżanki sosu sojowego jasnego
– 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
– 1/2 szklanki kolendry
– 1/2 szklanki trawy cytrynowej
– 1/4 szklanki galangal
– 10 liści laurowych
– 3-4 strąki anyżu
– 1 laska cynamonu
– 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/4 szklanki cukru pudru
– makaron ryżowy/makaron pho
– posiekana świeża kolendra
Przygotowanie: Podsmażyć czosnek na oliwie na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut. Przelać przez sitko, ostudzić. Przenieść czosnek na papierowy ręcznik i ostudzić całkowicie. Udka kurczaka włożyć do garnka. Dodać seler i następne 11 składników, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 20-30 minut. W międzyczasie ugotować makaron ryżowy do miękkości. Podzielić makaron na miseczki. Włożyć udka kurczaka, wlać po 1 szklance bulionu do każdej miski, udekorować kolendrą i smażonym czosnkiem.
Udka w miodzie
Składniki:
– udka kurczaka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki sosu sojowego
– 1/4 filiżanki ketchupu
– 3/4 szklanki miodu
– 2 -3 ząbki czosnku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia. Wymieszać olej, sos sojowy, ketchup, miód, czosnek, sól i pieprz. Zalać kurczaka. Piec w nagrzanym piekarniku przez godzinę.
Udka po koreańsku
Składniki:
– olej rzepakowy do smażenia
– 5 ząbków czosnku
– udka
– 3 łyżki sosu sojowego
– 3 łyżki Gochujang (Koreańska pasta chili)
– 1 łyżka octu ryżowego i imbir
– 1 łyżka azjatyckiego sezamu
– sok z 1 limonki
– miód
– mąka
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej
– świeża skórka pomarańczowa jako ozdoba
– rozdrobniony ser gorgonzola (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Posiekać czosnek i imbir w malakserze, dodać sos sojowy, gojujang, ocet, olej sezamowy, sok z limonki i miód. Wymieszać mąkę, skrobię kukurydzianą i wodę w innej misce. Obtoczyć udka. Smażyć kurczaka na złoty kolor, 6-8 minut, osączyć, obtoczyć i jeszcze raz smażyć 6-8 minut. Obtoczyć kurczaka w sosie. Udekorować skórką pomarańczową i serem gorgonzola.
Udka w pomidorach
Składniki:
– 4 udka z kurczaka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula, drobno posiekana
– 1 łyżeczka rozmarynu, drobno posiekanego
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka białego octu winnego
– 150 g pieczarek, posiekanych
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Natrzeć udka 1 łyżką oliwy z oliwek i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec 15 minut. W międzyczasie rozgrzać pozostałą oliwę na patelni, dodać piórka cebuli i rozmaryn, podsmażać 5 minut. Dodać pomidory, cukier i ocet, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko razem i pozostawić na ogniu przez kilka minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C, wlać sos pomidorowy na wierzch kurczaka i szklankę gorącej wody. Piec 20 minut, obrócić i piec ponownie 20 minut. Dodać pieczarki i piec jeszcze kolejne 10 minut. Podawać z ziemniakami puree, makaronem lub grzankami.
Udka z groszkiem
Składniki:
– 4 udka kurczaka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka białego octu winnego
– 2 średniej wielkości czerwone cebule
– 250 g małych grzybów
– 50 g groszku
– 50 g pancetta
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni. Udka oprószyć mąką. Smażyć kurczaka z obu stron. Pokroić na małe kwadraty pancetta i smażyć na patelni z pieczarkami. Rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek. Posiekać cebulę i podsmażyć przez około 5 minut, wlać szklankę, około 250 ml, wody lub bulionu z kurczaka i białego octu winnego, gotować przez kilka minut. Umieść pancetta, pieczarki i udka z powrotem na patelni. Po 10 minutach dodać groszek i posiekaną pietruszkę i pozostawić 5 do 10 minut. Podawać z ziemniakami.
Udka pomidorowe
Składniki:
– 6 udek z kurczaka
– 2 łodygi selera
– 1 jabłko
– 1 seler
– 1 pęczek szczypiorku
– 4 łyżki ostrego sosu pomidorowego
– 1 szklanka rozdrobnionego sera pleśniowego
– 2 łyżki octu winnego
– śmietana
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Umieścić kurczaka na blasze. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec 30 minut, wyjąć z piekarnika. Pokroić jabłko i seler na cienkie zapałki. Wymieszać niebieski ser, szczypiorek, ocet i kwaśną śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i odstawić. W osobnej misce wymieszać pozostały ocet i śmietanę (połowę). Powoli dodawać 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W dużej misce wymieszać seler, jabłko, seler korzeniowy, pozostały szczypiorek i sos sałatkowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać udka z ostrym sosem. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, 2 do 3 minut. Podawać z sosem.
Udka z pomarańczą
Składniki:
– 12 udek kurczaka
– miód
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka mielonego imbiru
– 2 łyżki posiekanej kolendry
– 2 łyżki soku pomarańczowego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
– 1 łyżeczka mielonego grubo pieprzu czerwonego
– 2 łyżeczki nasion sezamu
Przygotowanie:
Wymieszać miód, ocet ryżowy, siekany imbir, posiekaną kolendrę, sok pomarańczowy, sos sojowy, mielony czosnek, skórkę pomarańczową oraz pokruszony pieprz czerwony. Posypać udka kurczaka. Umieścić je w piekarniku, piec około 2 godzin. Posypać sezamem.
Smacznego!
zobacz również:
- Bataty – różne pomysłowe przepisy, czyli co można zrobić ze słodkich ziemniaków?
- Szynka pieczenie i różne dania – jak upiec pyszną szynkę?
- Mięso mielone – różne przepisy na dania z mielonego
- Smaczne Inspiracje