Bataty czyli po polsku wilec ziemniaczany. Ze względu na smak, nazywane również słodkimi ziemniakami coraz częściej pojawią się na sklepowych półkach. Jednak co z nich przyrządzić? Jak zjeść je smacznie? Oto garść inspirujących przepisów!
Bataty pieczone z masłem kminkowo-limonkowym
- 4 średnie słodkie ziemniaki (bataty, około 2 kg łącznie)
- 1/2 szklanki masła, miękkiego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka posiekanych liści świeżej pietruszki
- 2 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Owiń całe ziemniaki w 1 warstwą folii. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Bataty obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Pieć przez 1 godzin i 15 mint. W tym czasie przygotować masło. Dodać do niego sok z limonki, pietruszkę, kminek, sól i pieprz. Mieszać w małej misce widelcem aż składniki dobrze się połączą. Podawać ciepłe bataty z wraz z masłem.
Dressing:
- 4 plastry boczku
- 1/3 szklanki octu z czerwonego wina
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Cebulę pokrój w ćwiartki, wrzuć na blaszkę razem z ziemniakami, olwią z oliwek i czosnkiem. Wszytsko posyp pueprzem i solą. Piecz w 200 st przez 45 minut, aż ziemniaki zmiękną i lekko rumiane. Połącz ze szpinakiem.
Dressing:
Podsmaż boczek aż wytopi się tłuszcz. Dodaj pozostałe składniki, delikatnie podgrzej i połącz z ziemniakami oraz szpinakiem.
Sałatka z batatów ze szpinakiem i orzechami
garść włoskich orzechów
2 bataty średniej wielkości
paczka świeżego szpinaku
2 łyżki owczego, koziego lub sera fety
sok z cytryny
olej kokosowy
sól, pieprz, kurkuma
Bataty upiec wcześniej obrane na oleju kokosowym. Umyć szpinak, dodać do pokrojonych w kostkę, ostudzonych batatów, orzechy można wcześniej chwilkę podsmażyć na suchej patelni i dodać do sałatki, doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny.
Zupa z soczewicy z papryką, batatami i pomidorami
- duży batat
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody źródlanej
- puszka pomidorów lub koncentrat
- marchew
- czerwona papryka
- duża biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- masło klarowane lub olej kokosowy
- natka pietruszki
- opcjonalnie dla zaostrzenia smaku: ser feta lub pleśniowy
- przyprawy: sól morska, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, papryka ostra
Przygotowanie:
W dużym rondlu podsmażyć na maśle posiekaną cebulę, dodać czosnek, paprykę, całość dusić kilka minut.
Do wysokiego garnka wlać bulion lub wodę, dodać soczewicę i pokrojone w kostkę bataty i marchew, do wywaru dodać podsmażone warzywa oraz pomidory, całość gotować około 20 minut. Na koniec przyprawić do smaku, zblendować. Podawać z serem pokruszonym i natką pietruszki.
Bataty pieczone w oleju kokosowym z sezamem
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
- 1 3/4 kg słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- /4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki sezamu
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W małym rondelku stopić olej kokosowy na małym ogniu. Do dużej miski wrzucić ziemniaki, olej kokosowy, sól, pieprz i sezamu. W dużym naczyniu do pieczenia, rozłożyć równomiernie ziemniaki i piec ok. 45 minut, aż zmiękną i skrystalizują się.
Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć szorstką stroną gąbki, przekroić wzdłuż na 2 połówki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry, miąższ płytko ponacinać nożem. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 – 50 minut (w zależności od wielkości batatów), aż nóż będzie gładko wchodził w miąższ.
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy: kmin, oregano, paprykę w proszku. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać opłukany szpinak, wymieszać. Dodać pomidory i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty.
- Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na funkcję grilla (lub ok. 230 stopni C). Wybrać ok. 1/2 miąższu z batatów i przełożyć go do nadzienia na patelni. Podgrzewać razem przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
- Nadzienie z patelni wyłożyć w wydrążone bataty. Obłożyć pokrojoną fetą oraz posiekaną papryczką chili. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 5 – 7 minut z funkcją grilla lub do czasu aż feta lekko się zrumieni. Po upieczeniu posypać świeżą kolendrą i podawać z jogurtem naturalnym.
Sałatka ze słodkich ziemniaków i winogron
- 1/2 awokado
- pęczek szpinaku świeżego
- 2 kg słodkich ziemniaków , obranych i pokrojonych w kostkę
- ser feta
- 2 łyżki octu winnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 szklanki winogron lub rodzynki
.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i upiec ziemniaki bez skóry. Ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę, dodać umyte poszatkowany szpinak i pokrojone w połówki winogrona, awokado. Zrobić sos z oliwy i miodu i octu winnego, polać nim sałatkę, na sam koniec pokruszyć ser feta.
Ziemniaki upieczone w słodkiej glazurze
- 6 dużych słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Wrzucić ziemniaki z olejem i doprawić lekko solą i pieprzem do smaku. Piec przez 35 minut. Podczas gdy ziemniaki są pieczenia, umieścić masło, brązowy cukier, skórkę i sok z cytryny w rondelku na średnim ogniu. Gotować, aż masło się rozpuści, a wszystkie składniki się połączą. Wyjąć ziemniaki z pieca i połączyć z mieszaniną. Ponownie włożyć ziemniaki do pieca i dalej gotować przez 10 minut lub do momentu, gdy ziemniaki są ugotowane i przeszklone.
Ostro-słodkie bataty
- 6 słodkich ziemniaków, obranych, pokrojonych wzdłuż na pół, a następnie w poprzek w plastry o grubości 1/2 cm
- 2 łyżki stopionego masła
- 1/3 szklanki miodu
- 1/4 szklanki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Rozgrzać piekarnik do 200 C C. Wymieszać masło, miód, sok z limonki, proszek do Chile, kminek i cayenne razem. Połączyć słodkie ziemniaki z masłem, miodem, przyprawami, i pieprzem i solą. Gotować przez 25 minut. Przełożyć na blaszkę. Piec prz 20 minut więcej, lub aż ziemniaki będą miękkie.
Frytki z batatów
- 2 kg słodkich ziemniaków
- 2 litry oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki oregano
Ziemniaki obrać i pokroić w zapałki. W małej misce wymieszać wszystkie przyprawy oraz olej i odstawić. Podgrzać piekarnik do 200 stopni C. Polać ziemniaki przyprawami. Piec ok. 1 godziny aż będa miękkie (lub smażyć).
Czipsy z batatów
- 4 małe słodkie ziemniaki
- olej
- sól
- czosnek
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Pokrój słodkie ziemniaki na cienkie żetony. (W celu uzyskania optymalnej szczupłości, spróbuj użyć do obierania warzyw obrać ziemniaka w cienkie plasterki). Nasmarować blaszkę tłuszczem. Położyć na niej ziemniaki. Posypać je solą i czosnkiem. Piec przez 10 minut, przewrócić na drugą stronę i piec ponownie 10 minut.
Turecki wrap z batatami
- 1 średnia cebula , drobno posiekana
- 1 średnie słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na 1/2 cm kawałki
- 1 szkl rosołu
- 3 łyżki pokrojonego w kostkę selera
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka szałwii
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 szklanki gotowanego indyka pokrojonego w kostkę
- 3/4 szklanki farszu
- 8 ( 10 -calowe ) całe tortille pszenne
- 2 szklanki posiekanego cheddar ser o obniżonej zawartości tłuszczu
- plasterki papryki jalapeno ( do dekoracji )
W dużym rondlu umieść cebulę, słodkie ziemniaki, bulion z kurczaka, seler, sól, szałwię, i pieprz. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować 10 minut. Dodać indyk i farsz, często mieszając gotować 5 min. Pogrzać 1 tortilla na suchej patelni na średnim ogniu i posypać 1/4 filiżanki sera i z 1/2 szklanki z nadzieniem. Poczekać aż ser się rozpuści. Zawinąć tortillę. Podawać z szałwią i papryczką jalapeno i ulubionem sosem.
zobacz również:
- Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy
- Szparagi – różne przekąski i dania
- Pomysłowe sałatki i dressingi – przepisy!
- Wiosenne, pomysłowe sałatki