Bataty – różne pomysłowe przepisy, czyli co można zrobić ze słodkich ziemniaków?

4 czerwca 2017, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

Bataty czyli po polsku wilec ziemniaczany. Ze względu na smak, nazywane również słodkimi ziemniakami coraz częściej pojawią się na sklepowych półkach. Jednak co z nich przyrządzić? Jak zjeść je smacznie? Oto garść inspirujących przepisów!

0010652899Y-849x565

Bataty pieczone z masłem kminkowo-limonkowym

1

 

  • 4 średnie słodkie ziemniaki (bataty, około 2 kg łącznie)
  • 1/2 szklanki masła, miękkiego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanych liści świeżej pietruszki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

 

Owiń całe ziemniaki w 1 warstwą folii. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Bataty obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Pieć przez 1 godzin i 15 mint. W tym czasie przygotować masło. Dodać do niego sok z limonki, pietruszkę, kminek, sól i pieprz. Mieszać w małej misce widelcem aż składniki dobrze się połączą. Podawać ciepłe bataty z wraz z masłem.

 

Dressing:

  • 4 plastry boczku
  • 1/3 szklanki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

 

Cebulę pokrój w ćwiartki, wrzuć na blaszkę razem z ziemniakami, olwią z oliwek i czosnkiem. Wszytsko posyp pueprzem i solą. Piecz w 200 st przez 45 minut, aż ziemniaki zmiękną i lekko rumiane. Połącz ze szpinakiem.

Dressing:

Podsmaż boczek aż wytopi się tłuszcz. Dodaj pozostałe składniki, delikatnie podgrzej i połącz z ziemniakami oraz szpinakiem.

Sałatka z batatów ze szpinakiem i orzechami

garść włoskich orzechów

2 bataty średniej wielkości

paczka świeżego szpinaku

2 łyżki owczego, koziego lub sera fety

sok z cytryny

olej kokosowy

sól, pieprz, kurkuma

Bataty upiec wcześniej obrane na oleju kokosowym. Umyć szpinak, dodać do pokrojonych w kostkę, ostudzonych batatów, orzechy można wcześniej chwilkę podsmażyć na suchej patelni i dodać do sałatki, doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny.

 

Zupa z soczewicy z papryką, batatami i pomidorami

  • duży batat
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody źródlanej
  • puszka pomidorów lub koncentrat
  • marchew
  • czerwona papryka
  • duża biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane lub olej kokosowy
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie dla zaostrzenia smaku: ser feta lub pleśniowy
  • przyprawy: sól morska, pieprz, kmin rzymski, kurkuma, papryka ostra

 Przygotowanie:

W dużym rondlu podsmażyć na maśle posiekaną cebulę, dodać czosnek, paprykę, całość dusić kilka minut.

Do wysokiego garnka wlać bulion lub wodę, dodać soczewicę i pokrojone w kostkę bataty i marchew, do wywaru dodać podsmażone warzywa oraz pomidory, całość gotować około 20 minut. Na koniec przyprawić do smaku, zblendować. Podawać z serem pokruszonym i natką pietruszki.

 

Bataty pieczone w oleju kokosowym z sezamem

 

  • 1/2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 3/4 kg słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • /4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki sezamu

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. W małym rondelku stopić olej kokosowy na małym ogniu. Do dużej miski wrzucić ziemniaki, olej kokosowy,  sól, pieprz i sezamu. W dużym naczyniu do pieczenia, rozłożyć równomiernie ziemniaki i piec ok. 45 minut,  aż zmiękną i skrystalizują się.

Pieczone bataty z ciecierzycą, szpinakiem i fetą

 

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć szorstką stroną gąbki, przekroić wzdłuż na 2 połówki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry, miąższ płytko ponacinać nożem. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 – 50 minut (w zależności od wielkości batatów), aż nóż będzie gładko wchodził w miąższ.
  • W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odcedzoną ciecierzycę oraz przyprawy: kmin, oregano, paprykę w proszku. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Dodać opłukany szpinak, wymieszać. Dodać pomidory i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty.
  • Upieczone bataty wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na funkcję grilla (lub ok. 230 stopni C). Wybrać ok. 1/2 miąższu z batatów i przełożyć go do nadzienia na patelni. Podgrzewać razem przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
  • Nadzienie z patelni wyłożyć w wydrążone bataty. Obłożyć pokrojoną fetą oraz posiekaną papryczką chili. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 5 – 7 minut z funkcją grilla lub do czasu aż feta lekko się zrumieni. Po upieczeniu posypać świeżą kolendrą i podawać z jogurtem naturalnym.

 

Sałatka ze słodkich ziemniaków i winogron

 

  • 1/2 awokado
  • pęczek szpinaku świeżego
  • 2 kg słodkich ziemniaków , obranych i pokrojonych w kostkę
  • ser feta
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 szklanki winogron lub rodzynki

.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i upiec ziemniaki bez skóry. Ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę, dodać umyte poszatkowany szpinak i pokrojone w połówki winogrona, awokado. Zrobić sos z oliwy i miodu i octu winnego, polać nim sałatkę, na sam koniec pokruszyć ser feta.

Ziemniaki upieczone w słodkiej glazurze

  • 6 dużych słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 1/2  szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny

Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Wrzucić ziemniaki z olejem i doprawić lekko solą i pieprzem do smaku. Piec przez 35 minut. Podczas gdy ziemniaki są pieczenia, umieścić masło, brązowy cukier, skórkę i sok z cytryny w rondelku na średnim ogniu. Gotować, aż masło się rozpuści, a wszystkie składniki się połączą. Wyjąć ziemniaki z pieca i połączyć z mieszaniną. Ponownie włożyć ziemniaki do pieca i dalej gotować przez 10 minut lub do momentu, gdy ziemniaki są ugotowane i przeszklone.

 

Ostro-słodkie bataty

  • 6 słodkich ziemniaków, obranych, pokrojonych wzdłuż na pół, a następnie w poprzek w plastry o grubości 1/2 cm
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Rozgrzać piekarnik do 200 C C. Wymieszać masło, miód, sok z limonki, proszek do Chile, kminek i cayenne razem. Połączyć słodkie ziemniaki z masłem, miodem, przyprawami, i pieprzem i solą. Gotować przez 25 minut. Przełożyć na blaszkę. Piec prz 20 minut więcej, lub aż ziemniaki będą miękkie.

Frytki z batatów

  • 2 kg słodkich ziemniaków
  • 2 litry oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki oregano

Ziemniaki obrać i pokroić w zapałki. W małej misce wymieszać wszystkie przyprawy oraz olej i odstawić. Podgrzać piekarnik do 200 stopni C. Polać ziemniaki przyprawami. Piec ok. 1 godziny aż będa miękkie (lub smażyć).

 

 

Czipsy z batatów

  • 4 małe słodkie ziemniaki
  • olej
  • sól
  • czosnek

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Pokrój słodkie ziemniaki na cienkie żetony. (W celu uzyskania optymalnej szczupłości, spróbuj użyć do obierania warzyw obrać ziemniaka w cienkie plasterki). Nasmarować blaszkę tłuszczem. Położyć na niej ziemniaki. Posypać je solą i czosnkiem. Piec przez 10 minut, przewrócić na drugą stronę i piec ponownie 10 minut.

Turecki wrap z batatami

  • 1 średnia cebula , drobno posiekana
  • 1 średnie słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na 1/2 cm kawałki
  • 1 szkl rosołu
  • 3 łyżki pokrojonego w kostkę selera
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 szklanki gotowanego indyka pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szklanki farszu
  • 8 ( 10 -calowe ) całe tortille pszenne
  • 2 szklanki posiekanego cheddar ser o obniżonej zawartości tłuszczu
  • plasterki papryki jalapeno ( do dekoracji )

W dużym rondlu umieść cebulę, słodkie ziemniaki, bulion z kurczaka, seler, sól, szałwię, i pieprz. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować 10 minut. Dodać indyk i farsz, często mieszając gotować 5 min. Pogrzać 1 tortilla na suchej patelni na średnim ogniu i posypać 1/4 filiżanki sera i z 1/2 szklanki z nadzieniem. Poczekać aż ser się rozpuści. Zawinąć tortillę. Podawać z szałwią i papryczką jalapeno i ulubionem sosem.

 

zobacz również:

  1. Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy
  2. Szparagi – różne przekąski i dania
  3. Pomysłowe sałatki i dressingi – przepisy!
  4. Wiosenne, pomysłowe sałatki