Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy

12 lutego 2018, dodał: pinkmause

Mięso pstrąga podobnie jak i inne łososiowate, jest doskonałym źródłem kwasu omega-3, a także zawiera znaczne ilości witaminy D3 oraz B12, jak i selen, potas i magnez.

Kilka informacji:

Pstrąg to zdecydowanie ryba górska, oba jego gatunki żyją w rzekach górskich oraz górnych odcinkach rzek średnich nizinnych. Naturalnym środowiskiem pstrąga tęczowego są zachodnie wybrzeża Ameryki Północnej, a do Europy został sprowadzony pod koniec XIX wieku. Ma duże znaczenie gospodarcze. W Polsce najczęściej można je spotkać w południowej i północnej części kraju, wodach: Beskidów, Tatr, Sudetów, Dolnego Śląska, Rudawy, Przemszy, Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz Pomorza Zachodniego i Środkowego, Warmi i Mazur.
Pstrąg ma bardzo zmienne ubarwienie – najczęściej od zielonkawego do brązowawego, zależy od miejsca jego przebywania. Młode osobniki mają duże, wyraźnie niebieskoszare plamy na bokach, natomiast dorosłe liczne, czarne i czerwone kropki oraz żółtobiały lub żółty brzuch.

W naszym kraju spotkać można trzy rodzaje pstrąga:


1. Pstrąg tęczowy – jego ciało może mieć 40 do 60cm a czasami nawet do 145cm, waga mniejszych osobników może wynosić od 4-5kg a większych nawet do 23kg. Ten gatunek pstrąga ma srebrne boki i grzbiet koloru niebieskoszarego lub zielonoszarego a na całym ciele czarne plamki, zarówno po bokach jak i na płetwach.
2. Pstrąg potokowy – jego ciało może mieć 80cm długości i ważyć 5kg. Na ciele ma liczne czerwone i czarne kropki a brzuch może być żółty lub żółtawobiały.
3. Pstrąg źródlany – ciało tego pstrąga może osiągać od 20- 35cm i ważyć 3kg. Jego ciało jest wydłużone, boki ma zielonożółte z charakterystycznym wzorkiem przypominającym marmur, a także liczne plamki zielone, żółte oraz czerwone.
Jest poławiany na spinning lub sztuczną muchę. Przeciętnie osiąga długość ok. 50-60 cm i wagę 1-2 kg, choć największe okazy mierzą ponad 70 cm, a ich masa sięga 7 kg.
Pstrąg ma smaczne chude, delikatne mięso i stosunkowo mało ości. Najlepiej wybierać okazy średniej wielkości. Spośród ryb słodkowodnych zawiera najwięcej cennych kwasów omega-3.
Mięso pstrąga szybko ulęgające zaparzeniu, szczególnie w wyższych temperaturach.  Aby rybę w świeżym stanie dowieść do domu musimy zaraz po jej złowieniu wypatroszyć ją wycinając skrzela i oczy, następnie wytrzeć do sucha i zawinąć w suchą bawełnianą szmatkę. Tak przygotowane ryby noszone w przewiewnym koszyku muchowym przez kilka godzin zachowają świeżość. Pstrągów nie należy skrobać, bo posiadają delikatna łuskę roztapiającą się w procesie termicznym.

Pstrąg grillowany

Składniki:

– 2 dorodne pstrągi
– 2 plasterki masła
– 3 ząbki czosnku
– świeża natka pietruszki
– sól do smaku

Przygotowanie:

Zazwyczaj pstrągi są już wypatroszone, więc wystarczy umyć rybę w zimnej wodzie. Rozchylić brzuch i posmarować rozgniecionym czosnkiem. Następnie włożyć po plasterku masła i po kawałku natki z pietruszki. Można posolić ale nie jest to konieczne. Po nafaszerowaniu ryby „zaszywamy” jej brzuch wykałaczką. Jeśli nie mamy specjalnych szczypców do grillowania ryb, zawinąć ją w folię aluminiową i grillować. Inaczej ryba może się rozpaść na kawałki.

Pieczony pstrąg w ziołach

Składniki:


– 2 pstrągi
– sól, pieprz
– cytryna
– pietruszka
– bazylia
– tymianek
– czosnek

Przygotowanie:

Wypatroszone i umyte pstrągi posolić, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Do środka każdego z nich włożyć plasterki cytryny, które nadadzą rybie piękny zapach, gałązki zielonej pietruszki, bazylię i tymianek. Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i włożyć po łyżce do środka każdej ryby. Odstawić na około dwie godziny do lodówki. Wstawić pstrągi do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 20-30 minut. Można podawać np. z ryżem i szparagami.

Pstrąg panierowany

Składniki:

– filety z pstrąga
– 1/2 cytryny
– przyprawy do ryb
– jajko
– mąka
– olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety umyć, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami – odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Jajko roztrzepać z odrobina wody. Rybę panierować raz w mące, potem w jajku, mące i na koniec w jajku. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ryżem lub ziemniakami i dowolną surówką.

Pstrąg w cieście naleśnikowym

Składniki:


– filety z pstrąga
– sól morska
– pieprz ziołowy
Ciasto naleśnikowe:
– 1 szklanka mąki
– 1/2 wody gazowanej
– 1 jajko
– szczypta soli

Przygotowanie:

Wymieszać bardzo dokładnie składniki na ciasto naleśnikowe. Odstawić do lodówki na pół godziny. Rybę umyć, posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w cieście i smażyć na piękny złoty kolor. Podawać z kwaśnymi dodatkami.

Pstrąg z mango

Składniki:


– 3 filety z pstrąga (ok. 200 g każdy)
– przyprawa do ryb
– sól prowansalska
– pieprz świeżo mielony
– oliwa z oliwek
– 2 łyżki masła
– sok z limonki
– 1 dojrzałe mango
– mała cebula czerwona
– natka pietruszki
– pieprz
– sól
– szczypta chili
– 1 łyżka oliwy

Przygotowanie:


Filety opłukać, osuszyć, posypać przyprawą do ryb (zawiera m.in. tamaryndowiec indyjski, imbir, cebulę i liście kolendry) i natrzeć solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę (można też przyprawić dzień wcześniej). Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie z masłem (2 łyżki masła i ok. 4-6 łyżek oliwy) z obu stron, na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przygotować salsę mango: pokroić mango na kosteczkę, posiekać cebulkę i pietruszkę. Wymieszać wszystko, dodać oliwę i doprawić do smaku. Pstrąga podawać z salsą i limonką (cytryną).

Pstrąg smażony w migdałach

Składniki:


– 4 filety z pstrąga
– 10 dag migdałów w płatkach
– 10 dag pokruszonych orzechów
– bułka tarta
– 1 łyżka masła
– 1 cytryna
– mąka
– 1 jajko
– sól i pieprz

Przygotowanie:

Filety opłukać, oprószyć pieprzem i solą, skropić cytryną, odstawić na 5 minut. Panierować w mące i jajku. Filety panierować w migdałach, bułce i orzechach. Dłonią docisnąć panierkę do fileta. Rybę smażyć na rozgrzanym maśle, często obracając. Przełożyć na półmisek i udekorować na przykład brokułami.

Pstrąg zapiekany w miodzie

Składniki:

– 3 filety z pstrąga
– mąka (do obtoczenia pstrąga)
– sól
– oliwa
– masło
– miód płynny
– migdały
– orzechy włoskie, laskowe itp.
Sos:
– 1 łyżka masła
– sok z 1 pomarańczy
– sok z 1/2 cytryny
– 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Następnie ułożyć w brytwannie, lub szklanym naczyniu jeden obok drugiego. Polać płynnym miodem i posypać pokruszonymi orzechami. Zapiekać w temp. ok.180-190 st.C przez 10-15 min. W tym czasie na patelni zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać i wymieszać do połączenia ze sobą. Po wyjęciu pstrągów z piekarnika położyć je na sosie. Ozdobić można plastrami cytryny i pomarańczą oraz czymś zielonym.

Pstrąg z pomidorami

Składniki:


– 2 filety z pstrąga
– 1 cytryna
– olej z pestek winogron
– 1 łyżka masła
– mielony grubo kolorowy pieprz
– sól
– 2 łyżki mąki
– 2 pomidorki Lima
– 1 łyżka pokrojonej marynowanej papryki
– 3 łyżki pokrojonej mięty
– 1 łyżeczka przyprawy ziołowej do sałatek

Przygotowanie:


Umyć i osuszyć filety i zalać je sokiem z cytryny (zostawić 1 łyżeczkę do salsy) zmieszanym z 4 łyżkami oleju. Posypać pieprzem. Marynować w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu z marynaty dobrze osuszyć i oprószyć mąką. Rozgrzać olej i smażyć na rumiano rybę z obu stron, dodając masło pod koniec smażenia. Sparzyć pomidory i zdjąć skórki. Pokroić w grubą kostkę. Polać olejem, skropić sokiem z cytryny. Dołożyć miętę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kolorowymi ziołami do sałatek. Rybę  zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na którym się smażył. Podawać obłożonego salsą.

Pstrąg z sosem curry

Składniki:


– 1 kg filetów z pstrąga
– mąka
– sól i pieprz mielony do smaku
– oliwa
– 2 szklanki wywaru z kurczaka
– 1 łyżeczka posiekanego czosnku
– 1 szklanka mleczka kokosowego
– 1 łyżka pasty curry
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– suszone morele

Przygotowanie:


Filety dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Przygotowane wcześniej filety obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej filety nie rumieniąc. W międzyczasie doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy, gotować aż objętość zmniejszy się o połowę, dodać mleczko koksowe i pastę curry, gotować powoli aż sos zgęstnieje, dodać natkę pietruszki, ewentualnie przyprawić. Usmażone filety rybne nakładać na talerze, polać obficie sosem, posypać suszonymi morelami i podawać.

Materiały:
www.wedkuje.pl, www.sushi-online.pl, www.wyprawynaryby.pl, www.home.fishing.pl.




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

2 komentarzy do Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy

  1. avatar Margaretkaw pisze:

    Kupuję świeże pstrągi bardzo często, ale na tak wiele sposobów to jeszcze nie przygotowywalam :)

  2. avatar Jedwabna pisze:

    Uwielbiam pstrąga, szkoda że trudno dostać świeżego

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Okulary Rayban
Mam takie okulary i bardzo sobie chwalę, latem się z nimi nie roztaję....
Fitness w domu
Fitness w domu wydawał mi się być świetnym rozwiązaniem przy mojej nieśmiałości i...
Botox na zmiany trądzikowe
Są zabiegi medycyny estetycznej które pozwolą zredukować zmiany potrądzikowe. Zabieg poprzedzają konsultacje...
Jaki sprzęt do zabudowy kuchennej
Jeśli chcecie by kuchnia była piękna, nie można też zapominać o dekoracji....