Wiosenne pomysłowe sałatki
Zbliża się wiosna, coraz częściej myślimy o naszej sylwetce i zbędnych kilogramach. Pora na sałatki! Wcale nie muszą być nudne! Wystarczy odrobina wyobraźni i garść naszych pomysłów !
Arbuzowa sałatka
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół mieszanych
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 pomidory cherry
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
- 1/4 szklanki pionowo pokrojonych plasterków czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
Przygotowanie:
Cztery pierwsze składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, arbuz oraz cebula. Doprawiamy ziołami i solą. Posypujemy serem feta. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie podrzucamy.
Sałatka szparagi z łososiem
Składniki:
- 1 kilogram z łososia
- 1 kilogram szparagów
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 8 garści rukoli
- kilka pomidorów koktajlowych
Przygotowanie:
Łososia umyć i oczyścić. Położyć na grillu na 3 do 5 minut. Posypać solą i pieprzem. Tak samo położyć na grillu szparagi i trzymać od 3 do 5 minut co jakiś czas przewracając.
Rukolę umyć. Położyć na niej łososia, ozdobić szparagami i pomidorkami, polać oliwą z oliwek.
Lekka sałatka w sezamie
Składniki
- Pół piersi z kurczaka
- łyżka sezamu
- garść sałaty
- 1 jajko
- pół papryki czerwonej
- 2 rzodkiewki
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka octu
- łyżka suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy sałatkę i rwiemy na mniejsze części. Dodajemy paprykę i rzodkiewkę pokrojoną w kostkę. W garnuszku z octem gotujemy jajko w koszulce. Na grillu elektrycznym lekko podrumieniamy pierś, kroimy w paski, dodajemy do sałatki. Posypujemy całość pokrojonymi drobno pomidorami suszonymi. Kładziemy na sałatce delikatnie jajko. Posypujemy sezamem, polewamy olejem rzepakowym.
Źródło: gotujzgulgotkiem.blogspot.com
Sałatka szparagowa
Składniki:
- szparagi – 200 g
- sałata – 1 garść
- pomidor suszony – 5 szt.
- eko oliwa – 4 łyżki
- papryka – 1,2 szt.
Przygotowanie:
Szparagi obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie kroimy w plasterki. Łączymy z umytą sałatą.
Paprykę oraz pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy do sałaty.
Całość polewamy oliwą. Mieszamy.
Źródło: gotujzgulgotkiem.blogspot.com
Prosta sałatka z cytrusami
Składniki:
- ¼ szkl soku z pomarańczy
- ¼ szkl soku z cytryny
- ¼ szkl oliwy
- 2 łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczka soli
- ¼ łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 szalotka
- 4 szkl ostrej sałaty np. rukola
- 8 szkl delikatnej sałaty np. rzymska
- 1/3 szkl poszatkowanej czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Mieszamy sok pomarańczowy, cytrynowy, oliwę, szalotkę, sól, pieprz i musztardę w w szczelnym pojemniku. Zamykamy. Wstrząsamy.
W miseczce mieszamy sałaty oraz cebulę, polewamy ok. 1/3 szkl dresingu.
Pomidory na rukoli
Składniki:
- 3 pomidory
- 1 pierś z kurczaka
- 3 garści rukoli
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki oliwy
- 1 garść kiełków
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na patelni. Rukolę płuczemy, wkładamy do miseczki.
pomidory kroimy w plastry, układamy na sałatce, posypujemy kiełkami i szczypiorkiem. Na wierzchu kładziemy kurczaka. Całość polewamy oliwą, posypujemy pieprzem i solą do smaku.
Kolorowa sałatka szpinakowa
Składniki:
- 4 garści szpinak
- 1/2 każdego koloru papryki
- 6 szt rzodkiewka
- 1 kulka mozzarella
- 6 szt suszone pomidory
- 4 łyżki olej rzepakowy
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy, a potem osuszamy. Liście przekładamy do salaterki. Kroimyw kostkę paprykę, pomidory oraz rzodkiew. Łączymy je ze szpinakiem i wymieszałam łyżką. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę, ponownie mieszamy. Całość polewamy olejem rzepakowym, mieszamy tak by olej rozlał się równomiernie po wszystkich listkach.
Źródło: gotujzgulgotkiem.blogspot.com
Kolorowa sałatka
Składniki:
- 4 małe marchewki
- garść pomidorów cherry
- 1 ogórek
- garść sałaty lodowej
- 100 gram białego serka
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie płuczemy i rozcieramy na mniejsze kawałki. Na jej wierzchu kładziemy pokrojonego w plastry ogórka oraz paprykę. Posypujemy kostkami serka białego, pomidorkami oraz marchewką. Całość skraplamy sokiem z cytryny.
Żurawinowo-szpinakowa sałatka
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 3/4 szkl blanszowanych migdałów,
- pół kilo szpinaku
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka maku
- 1/2 szklanki cukru białego
- 2 łyżeczki mielonej cebuli
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 szklanki białego octu winnego
- 1/4 szklanki octu z jabłek
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
Przygotowanie:
W rondelu rozpuszczamy masło, dodajemy migdały i gotujemy 5 minut, następnie wystudzamy całość.
W miseczce mieszamy sezam, mak, cukier, cebulę, paprykę, ocet winny, jabłkowy oraz olej roślinny. Łączymy ze szpinakiem tuż przed podaniem, nakładamy migdały oraz żurawinę.
Ziołowa sałatka z pomidorami, pieprzem i fetą
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku, zgnieciony
- sól i pieprz
- 6 szkl- mix sałatkowy
- 1 garść pomidorów cherry
- 1 żółta papryka
- ½ szkl kostek fety
Przygotowanie:
Do głębokiej miseczki wrzucamy olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dodajemy sałatkę, pomidory, pokrojoną w paski paprykę oraz kostki fety. Mieszamy.
Sałatka rukola z brzoskwinią
Składniki:
- 1/4 szkl orzeszków pekan
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz
- 2 pęczki rukoli
- 1 brzoskwinia, w plasterkach
- 100 gram Cheddar
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 350 stopni, rozsypujemy na tacce orzeszki i zapiekamy przez 5 minut. Następnie wystudzamy.
W dużej misce mieszamy oliwę, ocet, musztardę, miód, ¼ łyżeczki soli i ⅛ łyżeczkę pieprzu. Dodajemy rukolę, brzoskwinię pokrojoną w plastry, Cheddar i pekan. Mieszamy.
Sałatka z cykorii i winogron
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżki octu winnego czerwony
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól i pieprz
- 1 mała główka radicchio (ok. 3 szkl)
- 1 główka cykorii (ok. 1 szkl)
- 1/2 szklanki przekrojonego w pół winogrona
- 1/4 szklanki świeżych liści pietruszki
- 1/4 czarnych oliwek
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy oliwę, ocet, musztardę, miód, ¼ łyżeczki soli i ⅛ łyżeczki pieprzu.
Dodajemy radicchio, cykorię, winogrona, oliwki i pietruszkę, dokładnie mieszamy.
Zielona sałatka z jabłkami i chorizo
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 100 gram chorizo, pokrojonego w kostkę
- 1 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/2 mały ząbek czosnku, zgnieciony
- sól i pieprz
- 6 szkl sałaty
- 1/2 małego jabłka, pokrojonego w plasterki
Przygotowanie:
Chorizo podsmażamy na rozgrzanej patelni.
W dużej misce mieszamy sok z cytryny, czosnek, pozostałe 3 łyżki oleju, ¼ łyżeczki soli i ⅛ łyżeczki pieprzu.
Dodajemy sałatę, jabłko i chorizo i mieszamy.
Sałata rzymska i warzywa marynowane
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/2 mały ząbek czosnku, zgnieciony
- sól i pieprz
- 1 główka sałaty (ok. 6 szkl)
- 200 gram fasoli, wypłukane
- 3/4 szklanki mieszanki konserwowych warzyw
- 1/4 mała czerwona cebula.
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszamy olej, sok z cytryny, czosnek, ¼ łyżeczki soli i ⅛ łyżeczki pieprzu.
Dodajemy sałatę, fasolę, mieszankę warzyw i cebulę, a następnie mieszamy.
Hiszpańska sałatka z boczkiem i grzankami
Składniki:
- 4 plastry boczku, pokrojone w plasterki
- 2 kromki chleba kanapki, pokrojone w kostkę
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (takich jak szczypiorek, pietruszka i koper)
- 6 szkl świeżego szpinaku
- 1/2 ogórka, pokrojonego w plastry
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Na blaszkę nakładamy boczek i chleb; posypujemy pieprzem i solą. Pieczemy 10 do 12 minut, ostudzić.
W dużej misce mieszamy maślankę, majonez, zioła, 1/4 łyżeczki soli i ⅛ łyżeczki pieprzu. Dodajemy szpinak, ogórek i grzanki, mieszamy.
zobacz również:
Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami
Koktajle warzywne – różne przepisy
Dania z ryby – różne pomysłowe przepisy