Sos nada nowego smaku każdemu posiłkowi! Idealny do sałatek, ale też ziemniaków, makaronu czy ryżu. Wspiera odchudzających i cieszy podniebienia smakoszy! Brak Wam pomysłów? Oto kilka oryginalnych propozycji:
Orientalny sos imbirowy
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mielonego świeżego imbiru
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 1/4 szklanki wody
W zamykanym, szklanym pojemniku połączyć imbir, czosnek, oliwa z oliwek, ocet ryżowy, sos sojowy, miód i wodę. Zamknąć pojemnik i dobrze wymieszać. Przelać całość do rondelka i podgrzewać aż do rozpuszczenia miodu. Ostudzić i dobrze wymieszać przed podaniem. Przechowywano pod przykryciem w lodówce.
Kremowy włoski dressing
- 1 szklanka majonezu
- pół małej cebuli
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka cukru białego
- 3/4 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Do blendera włożyć majonez, cebulę, ocet i cukier. Dodać włoską przyprawę, czosnek w proszku, sól i pieprz. Mieszać, aż masa nabierze gładkiej konsystencji.
Sos francuski
- 2/3 szklanki keczupu
- 1 szklanka cukru białego
- 1/2 szklanki octu
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki
- półtorej małej cebuli, poszatkowanej
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/4 szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego
Dodać ketchup, cukier, ocet, olej, sok z cytryny, sól, papryka, cebula, czosnek i ser pleśniowy do miseczki. Wszystko dobrze wymieszać i delikatnie rozgnieść widelce. Przechowywać w lodówce.
Słodko kwaśny dressing
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 2/3 szklanki cukru białego
- 1/3 szklanki białego octu
- 1/4 małej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki nasion selera
W blenderze połączyć olej, cukier, ocet, cebulę, sól, musztardę i nasiona selera. Miksować wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Rosyjski sos sałatkowy
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/3 szklanki keczupu
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- sól i pieprz do smaku
W małej misce mieszać majonez, keczup, ocet, cebulę, sól i pieprz, aż do ich dokładnie połączone. Przechowywać w lodówce co najmniej na godzinę przed podaniem.
Sos czosnkowy
- 2 szklanki majonezu
- 1 szklanka maślanki
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki suszonej pietruszki
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 szczypty soli
Wymieszać trzepaczką majonez, maślankę, cebulę, olej roślinny, śmietanę, pietruszkę, czosnek w proszku, pieprz i sól w misce. Po 30 sekundach sos staje się kremowy.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce maksymalnie przez okres do 1 tygodnia.
Ostry sos jogurtowy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szczypta mielonego kminku
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chili
W małej misce wymieszać kolendrę z sokiem z cytryny, kminkiem, jogurtem i chili. Trzymać w lodówce co najmniej godzinę przed podaniem.1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
Sos cytrusowy
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- sok z 1 limonki
- 1 jajko
- 1 białko
- 3/4 szklanki cukru białego
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki oliwy
Wlać do miseczki sok z cytryny, sok pomarańczowy, sok z limonki, jajko, białko jaj, cukier, miód i olej i mieszać aż do ich pełnego połączenia. Przechowywać w lodówce.
Miodowo-musztardowy sos
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 szklanka majonezu
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżeczki skórki z limonki
- sól morska i zmielony czarny pieprz do smaku
Włożyć cebulę, pietruszkę, ocet, musztardę, majonez, miód, sól, pieprz i skórkę z limonki do blendera. Miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać natychmiast lub w zamkniętym pojemniku przechowywać w lodówce.
Margarita Dressing
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 2 1/2 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki suszonej kolendry
- 1/8 łyżeczki soli
Wymieszać oliwę, sok z limonki, miód, kminek, kolendry i soli w małej misce, aż do połączenia wszystkich składników. Przechowywać w lodówce.
Miodowo-jogutrowy sos
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1/4 łyżeczki nasion selera
Wymieszaj jogurt, miód, musztardę i nasiona selera w małej misce. Włożyć do lodówki co najmniej na godzinę przed podaniem.
Zielony sos sałatkowy
- 2 szklanki majonezu
- 4 filety z sardeli, pokrojone w kostkę
- 1 zielona cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 łyżka octu estragon
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu
Wymieszać majonez z pokrojonymi w kostkę sardeli oraz zieloną cebulą, pietruszką, szczypiorkiem, octem i estragonem.
Przechowywać w lodówce do przegryzienia.
Dressing Batmana
- 1 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki pasty anchois
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
W blenderze połączyć oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny, pastę anchois, musztardę, czosnek, śmietanę i ser parmezan. Miskować, aż całość będzie gładka. Przechowywać w lodówce przez godzinę przed podaniem.
Szybki sos z ketchupem
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- pieprz, sól
- świeże zioła (bazylia, tymianek)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Wymieszać ketchup z majonezem w proporcjach 1:1. Rozetrzeć masę tak, żeby nie było grudek. Dodać poszatkowane zioła oraz oregano, pieprz i sól. Ponownie wszystko wymieszać.
Źródło: Gotuj z Gulgotkiem
Sos na niebieskim serze
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 1/3 szklanki majonezu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 100 gram sera pleśniowego, rozdrobnionego
W dużej misce wymieszać śmietanę i majonez. Dodać musztardę, czosnek w proszku, sól i pieprz. Wymieszać z serem pleśniowym. Przelać do pojemniczka i przechowywać w lodówce na 24 godzin przed podaniem.
zobacz również:
Lekkostrawne dania na wiosnę – przepisy
Wszystkie porady i przepisy kulinarne
Kasza jaglana – pomysły i przepisy