Pomysłowe sałatki i dressingi – przepisy!

23 kwietnia 2014, dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny

SaladDressingDuo

 

Sos nada nowego smaku każdemu posiłkowi! Idealny do sałatek, ale też ziemniaków, makaronu czy ryżu. Wspiera odchudzających i cieszy podniebienia smakoszy! Brak Wam pomysłów? Oto kilka oryginalnych propozycji:

Orientalny sos imbirowy 

1

 

  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mielonego świeżego imbiru
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki octu ryżowego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki wody

 

 

 

W zamykanym, szklanym pojemniku połączyć imbir, czosnek, oliwa z oliwek, ocet ryżowy, sos sojowy, miód i wodę. Zamknąć pojemnik i dobrze wymieszać. Przelać całość do rondelka i podgrzewać aż do rozpuszczenia miodu. Ostudzić i dobrze wymieszać przed podaniem. Przechowywano pod przykryciem w lodówce.

1

Kremowy włoski dressing

  • 1 szklanka majonezu
  • pół małej cebuli
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru białego
  • 3/4 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

Do blendera włożyć majonez, cebulę, ocet i cukier. Dodać włoską przyprawę, czosnek w proszku, sól i pieprz. Mieszać, aż masa nabierze gładkiej konsystencji.

 

Sos francuski

1

 

  •  2/3 szklanki keczupu
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • półtorej małej cebuli, poszatkowanej
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego

Dodać ketchup, cukier, ocet, olej, sok z cytryny, sól, papryka, cebula, czosnek i ser pleśniowy do miseczki. Wszystko dobrze wymieszać i delikatnie rozgnieść widelce. Przechowywać w lodówce.

 

Słodko kwaśny dressing

1

 

  • 1 szklanka oleju roślinnego 
  • 2/3 szklanki cukru białego
  • 1/3 szklanki białego octu
  • 1/4 małej cebuli, drobno pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki nasion selera

W blenderze połączyć olej, cukier, ocet, cebulę, sól, musztardę i nasiona selera. Miksować wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

1

Rosyjski sos sałatkowy

  • 1/2 szklanki majonezu 
  • 1/3 szklanki keczupu
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • sól i pieprz do smaku

W małej misce mieszać majonez, keczup, ocet, cebulę, sól i pieprz, aż do ich dokładnie połączone. Przechowywać w lodówce co najmniej na godzinę przed podaniem.

 

 

Sos czosnkowy

10

  • 2 szklanki majonezu
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 szczypty soli

Wymieszać trzepaczką majonez, maślankę, cebulę, olej roślinny, śmietanę, pietruszkę, czosnek w proszku, pieprz i sól w misce. Po 30 sekundach sos staje się kremowy.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce maksymalnie przez okres do 1 tygodnia.

11

 

Ostry sos jogurtowy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chili

W małej misce wymieszać kolendrę z sokiem z cytryny, kminkiem, jogurtem i chili. Trzymać w lodówce co najmniej godzinę przed podaniem.1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry

 

Sos cytrusowy

  • 1/4 szklanki soku z cytryny12
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki oliwy

Wlać do miseczki sok z cytryny, sok pomarańczowy, sok z limonki, jajko, białko jaj, cukier, miód i olej i mieszać aż do ich pełnego połączenia. Przechowywać w lodówce.

 

 

Miodowo-musztardowy sos

1. miodowo-musztardowy sos

  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli
  •   1 łyżka natki pietruszki
  •   1/3 szklanki octu jabłkowego
  •   2 łyżki musztardy Dijon
  •   1 szklanka majonezu
  •   1/4 szklanki miodu
  •   2 łyżeczki skórki z limonki
  •   sól morska i zmielony czarny pieprz do smaku

 

Włożyć cebulę, pietruszkę, ocet, musztardę, majonez, miód, sól, pieprz i skórkę z limonki do blendera. Miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać natychmiast lub w zamkniętym pojemniku przechowywać w lodówce.

 

Margarita Dressing

2

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 2 1/2 łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1/8 łyżeczki soli

Wymieszać oliwę, sok z limonki, miód, kminek, kolendry i soli w małej misce, aż do połączenia wszystkich składników. Przechowywać w lodówce.

 

Miodowo-jogutrowy sos

3

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/4 łyżeczki nasion selera

 

Wymieszaj jogurt, miód, musztardę i nasiona selera w małej misce. Włożyć do lodówki co najmniej na godzinę przed podaniem.

 

 

Zielony sos sałatkowy

4

  • 2 szklanki majonezu
  • 4 filety z sardeli, pokrojone w kostkę
  • 1 zielona cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka octu estragon
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu

 

Wymieszać majonez z pokrojonymi w kostkę sardeli oraz zieloną cebulą, pietruszką, szczypiorkiem, octem i estragonem.

Przechowywać w lodówce do przegryzienia.

Dressing Batmana

6

  • 1 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki pasty anchois
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

 

W blenderze połączyć oliwę z oliwek, ocet, sok z cytryny, pastę anchois, musztardę, czosnek, śmietanę i ser parmezan. Miskować, aż całość będzie gładka. Przechowywać w lodówce przez godzinę przed podaniem.

Szybki sos z ketchupem

3a

  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz, sól
  • świeże zioła (bazylia, tymianek)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

 

Wymieszać ketchup z majonezem w proporcjach 1:1. Rozetrzeć masę tak, żeby nie było grudek. Dodać poszatkowane zioła oraz oregano, pieprz i sól. Ponownie wszystko wymieszać.

Źródło: Gotuj z Gulgotkiem

 

 

 

Sos na niebieskim serze

9

  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 1/3 szklanki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 100 gram sera pleśniowego, rozdrobnionego

 

W dużej misce wymieszać śmietanę i majonez. Dodać musztardę, czosnek w proszku, sól i pieprz. Wymieszać z serem pleśniowym. Przelać do pojemniczka i przechowywać w lodówce na 24 godzin przed podaniem.

 

 zobacz również:

Lekkostrawne dania na wiosnę – przepisy

Wiosenne, pomysłowe sałatki

Wszystkie porady i przepisy kulinarne

Kasza jaglana – pomysły i przepisy



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...