Muffaletta Pizza

22 października 2012, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

500g przesianej mąki pszennej

250 ml lekko ciepłej wody

1 opakowanie drożdży instant

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
Sól do smaku

Pozostałe składniki:

8 dużych czarnych oliwek, bez pestek
8 zielonych oliwek bez pestek
2 łyżki posiekanego selera
2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
2 ząbki posiekanego czosnku
6 liści posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek

8 kropel TABASCO®

1/2 łyżeczki suszonego oregano
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
60g tartego sera mozzarella
60g tartego sera provolone

60g startego parmezanu
60g cienkich plastrów salami twardego, pokrojonego w paski
60g cienkich plastrów szynki, pokrojonej w paski
120g cienkich plastrów prosciutto, pokrojonego w paski

Sposób przygotowania:

  1. W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdze, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie spręzyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Osobno w średniej misce mieszamy czarne i zielone oliwki, selera, cebulę czerwoną, czosnek, bazylię, pietruszkę, oliwę, oregano, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie przykrywamy całość i odstawiamy na bok.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do 260 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg.  Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. W średniej misce mieszamy sery i wędliny, dodając odrobinę oliwy. Wierzch pizzy pokrywamy mieszanką warzywną, mięsną i dodajemy kilka kropel TABASCO®. Całość pieczemy 5 minut lub do momentu, ser się stopi, a wędliny będą lekko rumiane.

file1350907420



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz