Cukiniowy makaron z orzechami i szynką

22 października 2012, dodał: Nulek
Artykuł zewnętrzny
Składniki (porcja dla 2-3 osób):
200 g makaronu spaghetti (może też być inny – kwestia gustu)
1 średniej wielkości cukinia
3 plastry dobrej szynki (nie wiem, jakiej – mama mi dała i już ;) )
garść orzechów włoskich
1 małe opakowanie sera feta
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
sól, pieprz ziołowy, bazylia, papryka ostra
odrobina natki pietruszki do przyozdobienia dania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oliwy – według przepisu na opakowaniu.
Cukinię kroimy na cienkie plastry. Czosnek i orzechy włoskie (kilka możemy odłożyć do udekorowania talerzy) siekamy na drobne kawałeczki. Szynkę kroimy na kwadraciki wielkości łazanek.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy na to cukinię, szynkę, orzechy i czosnek, podsmażamy kilka minut, doprawiając do smaku.
Fetę kroimy w kostkę.
Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię, w tym samym miejscu powinna wylądować feta. Mieszamy i podsmażamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Podajemy z dodatkiem odrobiny pietruszki i połówką orzecha, żeby danie wyglądało „eleganciej”. :-D Smacznego (mnie przynajmniej smakowało…)!

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

200 g makaronu spaghetti (może też być inny – kwestia gustu)

1 średniej wielkości cukinia

3 plastry dobrej szynki (nie wiem, jakiej – mama mi dała i już ;) )

garść orzechów włoskich

1 małe opakowanie sera feta

1 łyżka oliwy

3 ząbki czosnku

sól, pieprz ziołowy, bazylia, papryka ostra

odrobina natki pietruszki do przyozdobienia dania

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kropli oliwy – według przepisu na opakowaniu.

Cukinię kroimy na cienkie plastry. Czosnek i orzechy włoskie (kilka możemy odłożyć do udekorowania talerzy) siekamy na drobne kawałeczki. Szynkę kroimy na kwadraciki wielkości łazanek.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy na to cukinię, szynkę, orzechy i czosnek, podsmażamy kilka minut, doprawiając do smaku.

Fetę kroimy w kostkę.

Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię, w tym samym miejscu powinna wylądować feta. Mieszamy i podsmażamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.

Podajemy z dodatkiem odrobiny pietruszki i połówką orzecha, żeby danie wyglądało „eleganciej”. :-D Smacznego (mnie przynajmniej smakowało…)!

file1350906544



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz