Flaczki z kurczaka wg Babcigramolki

19 września 2013, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Nie wszyscy lubią flaki z flaków – ta potrawa raczej nie ma przeciwników – a smak podobny.


Składniki :

  • 1 duże udo z kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka ( mała podwójna lub większa pojedyncza )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ małego selera
  • 2 cebule
  • 1/3 pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • gałka muszkatołowa
  • papryka mielona słodka
  • imbir suszony w proszku
  • majeranek
  • maggi w płynie

file1265319074

Ułożyć w garnku udo z kurczaka, pokrojoną w  piórka cebulę, warzywa, liść, ziele angielskie i zalać zimną wodą. Wsypać ½ łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 30 minut. Wyjąć marchew pietruszkę, seler i por. Gotować jeszcze 20 minut.

Warzywa zostawić do ostygnięcia, a potem pokroić w tzw ,,julienne” czyli cieniutkie słupki  bez pora – tego nie dodaję ponownie).

Pierś z kurczaka przekroić tak by zrobiły się z niej cienkie płaty. Posolić, popieprzyć, posypać papryką. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na rumiano pierś z kurczaka. Położyć by ostygła.

Pokroić tak jak warzywa  wzdłuż włókien) w ,,Juliankę”.

Wyjąć udo z garnka i zostawić by stygło. Masło utrzeć w kubeczku z mąką na tzw , zimną zasmażkę„ i wkładać ją do garnka z gorąca zupą mieszając by się rozpuściła. Wrzucić do zupy warzywa, mięso z piersi kurczaka i pozostawić na bardzo małym gazie. Obrać mięso z udka. Pokroić wzdłuż włókien na cienkie paseczki. Włożyćdo garnka. Zagotować.

Doprawić majerankiem, pieprzem, maggi, papryką, utartą gałką muszkatołową i imbirem .

Zobacz również:

  1. Flaczki z żołądków drobiowych: pyszne!
  2. Flaki po polsku
  3. Flaki po algiersku
  4. Flaki po liońsku
  5. Flaki po nicejsku
  6. Flaki po portugalsku
  7. Flaki cielęce Iwony
  8. Flaczki z boczniaków
  9. Flaczki rybne