Flaczki z kurczaka wg Babcigramolki
Nie wszyscy lubią flaki z flaków – ta potrawa raczej nie ma przeciwników – a smak podobny.
Składniki :
- 1 duże udo z kurczaka
- 1 pierś z kurczaka ( mała podwójna lub większa pojedyncza )
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ małego selera
- 2 cebule
- 1/3 pora
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz mielony
- gałka muszkatołowa
- papryka mielona słodka
- imbir suszony w proszku
- majeranek
- maggi w płynie
Ułożyć w garnku udo z kurczaka, pokrojoną w piórka cebulę, warzywa, liść, ziele angielskie i zalać zimną wodą. Wsypać ½ łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 30 minut. Wyjąć marchew pietruszkę, seler i por. Gotować jeszcze 20 minut.
Warzywa zostawić do ostygnięcia, a potem pokroić w tzw ,,julienne” czyli cieniutkie słupki bez pora – tego nie dodaję ponownie).
Pierś z kurczaka przekroić tak by zrobiły się z niej cienkie płaty. Posolić, popieprzyć, posypać papryką. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na rumiano pierś z kurczaka. Położyć by ostygła.
Pokroić tak jak warzywa wzdłuż włókien) w ,,Juliankę”.
Wyjąć udo z garnka i zostawić by stygło. Masło utrzeć w kubeczku z mąką na tzw , zimną zasmażkę„ i wkładać ją do garnka z gorąca zupą mieszając by się rozpuściła. Wrzucić do zupy warzywa, mięso z piersi kurczaka i pozostawić na bardzo małym gazie. Obrać mięso z udka. Pokroić wzdłuż włókien na cienkie paseczki. Włożyćdo garnka. Zagotować.
Doprawić majerankiem, pieprzem, maggi, papryką, utartą gałką muszkatołową i imbirem .
Zobacz również:
- Flaczki z żołądków drobiowych: pyszne!
- Flaki po polsku
- Flaki po algiersku
- Flaki po liońsku
- Flaki po nicejsku
- Flaki po portugalsku
- Flaki cielęce Iwony
- Flaczki z boczniaków
- Flaczki rybne