Flaki po liońsku
Artykuł zewnętrzny
– kg ugotowanych flaków
– 1/4 szklanki oleju
– 2 cebule
– łyżka masła
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki posiekanej natki
– pieprz i sól
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie przełożyć ją łyżką cedzakową do rondelka. Do pozostałego na patelni oleju dodać masło, rozpuścić je. Na tym samym tłuszczu smażyć 20 minut pokrojone w paseczki flaki. Pod koniec smażenia dodać zrumienioną cebulę. Doprawić całość solą i pieprzem. Wyłożyć na rozgrzany półmisek. Przed podaniem skropić cytryną i posypać natką.
Zobacz również:
Flaki z kurczaka w/g Babcigramolki
Flaczki po warszawsku z pulpetami