Flaki po liońsku

13 września 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kg ugotowanych flaków
– 1/4 szklanki oleju
– 2 cebule
– łyżka masła
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki posiekanej natki
– pieprz i sól

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie przełożyć ją łyżką cedzakową do rondelka. Do pozostałego na patelni oleju dodać masło, rozpuścić je. Na tym samym tłuszczu smażyć 20 minut pokrojone w paseczki flaki. Pod koniec smażenia dodać zrumienioną cebulę. Doprawić całość solą i pieprzem. Wyłożyć na rozgrzany półmisek. Przed podaniem skropić cytryną i posypać natką.

Zobacz również:

Flaki z kurczaka w/g Babcigramolki

Flaki po polsku

Flaki po algiersku

Flaczki po warszawsku z pulpetami

Flaki po nicejsku

Flaki po portugalsku

Flaki cielęce Iwony

Flaczki z boczniaków

Flaczki rybne