Flaki po algiersku

13 września 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kg ugotowanych flaków
– 5 straków papryki
– 12 ząbków czosnku
– pół szklanki oliwy
– 2 cebule
– łyżeczka kuminu
– sól

Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki. Następnie dodać do niej pociętą w paski paprykę, kumin i czosnek roztarty z solą. Wymieszać, dusić razem około 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać pokrojone w paseczki flaki oraz dwie szklanki wywaru z flaków. Gotować na małym ogniu około 30 minut, podawać bardzo gorące.

Chwilkę smażyć, dodać mąkę zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją białym winem, dodać koncentrat pomidorowy i  pogotować, gdy sos zgęstnieje włożyć flaki i dusić razem około 30 minut. Pod koniec duszenia doprawić, posypać natka przed podaniem.

Zobacz również:

Flaczki po warszawsku z pulpetami

Flaki po polsku

Flaki po liońsku

Flaki po nicejsku

Flaki po portugalsku

Flaki cielęce Iwony

Flaczki z boczniaków

Flaczki rybne

Najlepsze imprezowe dania część I