Flaki po portugalsku

13 września 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 1 kg ugotowanych flaków
– 20 dag surowego boczku
– 20 dag serdelków
– 2 kurze udka
– 80 dag białej fasoli
– 3 cebule
– 3 marchewki
– 3 strąki czerwonej papryki
– łyżka przecieru pomidorowego
– pół szklanki białego wytrawnego wina
– 3 łyżki oleju
– łyżka tymianku
– pieprz, sól

Umytą fasolę namoczyć w wodzie na noc, po czym ugotować. Półplatserki cebulki usmażyć, dodać boczek pokrojony w kosteczkę, mięso z kurczaka, smażyć na małym ogniu. Potem włożyć plasterki marchewki, paseczki papryki, wlać dwie szklanki wywaru z gotowanych flaków lub bulionu i gotować około 1 godziny. Następnie dołożyć pokrojone w paseczki flaki, odcedzoną fasolkę, przecier, paski serdelków, tymianek, pieprz, sól. Gotować po doprawieniu jeszcze około godziny na małym ogniu. Na koniec wlać wino.

Zobacz również:

Flaki z kurczaka w/g Babcigramolki

Flaki po polsku

Flaki po algiersku

Flaki po liońsku

Flaki po nicejsku

Flaki po warszawsku

Flaki cielęce Iwony

Flaczki z boczniaków

Flaczki rybne