Flaki po polsku

Avatar photo
13 września 2010,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kg ugotowanych flaków wołowych
– 50 dag wołowiny z kością
– włoszczyzna
– cebula
– łyżka masła
– listek laurowy
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– pieprz, sól, papryka, maggi
– goździk
– po łyżce mąki, majeranku, ostrej papryki
– szczypta startej gałki muszkatałowej
– sól

Oczyszczone flaki i wymyte zalać wrzątkiem i gotować 10 minut, osączyć na sitku, ponownie włożyć do rondelka i zalać wrzątkiem. Czynność tę powtarzać 3 razy, za czwartym razem flaki posolić i gotować do miękkości około 3 godzin na małym ogniu, odcedzić, ostudzić i pokroić w cienkie paseczki. Z mięsa, włoszczyzny, cebuli i korzeni ugotować rosół, przecedzić go. Jarzyny oraz chude mięso pokroić w paseczki i razem z flakami dodać do rosołu. Zagotować, zagęścić zasmażką z masła i mąki. Doprawić na koniec przyprawami

Zobacz również:

Flaczki po warszawsku z pulpetami

Flaki po algiersku

Flaki po liońsku

Flaki po nicejsku

Flaki po portugalsku

Flaki cielęce Iwony

Flaczki z boczniaków

Flaczki rybne

Najlepsze imprezowe dania część I



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.