URODA I ZDROWIE

Flaki po polsku

13 września 2010, dodał: Alfa i Omega

składniki:

– kg ugotowanych flaków wołowych
– 50 dag wołowiny z kością
– włoszczyzna
– cebula
– łyżka masła
– listek laurowy
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– pieprz, sól, papryka, maggi
– goździk
– po łyżce mąki, majeranku, ostrej papryki
– szczypta startej gałki muszkatałowej
– sól

Oczyszczone flaki i wymyte zalać wrzątkiem i gotować 10 minut, osączyć na sitku, ponownie włożyć do rondelka i zalać wrzątkiem. Czynność tę powtarzać 3 razy, za czwartym razem flaki posolić i gotować do miękkości około 3 godzin na małym ogniu, odcedzić, ostudzić i pokroić w cienkie paseczki. Z mięsa, włoszczyzny, cebuli i korzeni ugotować rosół, przecedzić go. Jarzyny oraz chude mięso pokroić w paseczki i razem z flakami dodać do rosołu. Zagotować, zagęścić zasmażką z masła i mąki. Doprawić na koniec przyprawami

Zobacz również:

Flaczki po warszawsku z pulpetami

Flaki po algiersku

Flaki po liońsku

Flaki po nicejsku

Flaki po portugalsku

Flaki cielęce Iwony

Flaczki z boczniaków

Flaczki rybne

Najlepsze imprezowe dania część I

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Ja się obawiam, że ten wirus stanie się nową, mniej przyjazną wersją grypy. Będzie...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Strasznie wolno to będzie szło, szczepienia będą trwać do wakacji, a już coraz...
Jaki żel intymny
Ja polecam nasz polski - Iintimate Care z aloesem i kwasem mlekowym - przetestowałam...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
A co z osobami, ktory pójdą na szczepienie, ale akurat będą miały bezobjawowe zakażenie...?...