Flaczki rybne z dorsza lub pangi
Składniki :
1 filet rybny bez skóry ( panga , dorsz lub inna o białym mięsie )
1 średnia marchew
½ pietruszki
1/16 średniego selera
2 małe cebulki
3 łyki masła
3 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
papryka mielona słodka
majeranek
curry
3 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki
mąka
1 kostka bulionowa ( ja używam bulion rybny Knorra , ale może być warzywny )
2 garści makaronu (łazanki lub krajanka )
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki .
Marchew , pietruszkę , seler utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ).Cebulę pokroić w pół plasterki .Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i łyżkę oleju i dusić warzywa przez 5 minut mieszając .Przełożyć do garnka i zalać wodą .Dodać kostkę bulionową .Gotować 20 minut .W tym czasie ugotować do miękkości makaron , odcedzić .Filety pokroić w cienkie paseczki .Posolić , posypać pieprzem , papryką i majerankiem . Obtoczyć w mące .Na patelni rozgrzać resztę masła i oleju . Obsmażyć na rumiano paseczki ryby .Włożyć do wywaru. Doprawić majerankiem , pieprzem, curry .Dodać śmietankę i makaron .Posypać natką pietruszki
Zobacz również:
Flaki z kurczaka w/g Babcigramolki