Flaki po nicejsku

13 września 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kg flaków
– 15 dag wędzonego boczku
– 2 łyżki masła
– łyżka mąki
– 2 szklanki wytrawnego białego wina
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– cebula
– 2 goździki
– 2 ząbki czosnku
– listek laurowy
– łyżeczka tymianku
– 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
– pieprz, sól

Umyte flaki wyłożyć do rondla, zalać wrzątkiem, zagotować, gotować 10 minut, odcedzić i czynność powtarzać 3 razy. Za zwartym razem zalać flaki ponownie zimną wodą, dodać cebulę z wciśniętymi w nią goździkami, czosnek, listek laurowy, tymianek. Gotować całość około 2 godzin. Miękkie flaki wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić w cienkie paseczki. Drobno pokrojony boczek zrumienić w rondelku, dodać masło, chwilkę smażyć, dodać mąkę zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją białym winem, dodać koncentrat pomidorowy i chwilkę pogotować, gdy sos zgęstnieje włożyć flaki i dusić razem około 30 minut. Pod koniec duszenia doprawić, posypać natka przed podaniem.

Zobacz również:

Flaki z kurczaka w/g Babcigramolki

Flaki po polsku

Flaki po algiersku

Flaki po liońsku

Flaki po warszawsku z pulpetami

Flaki po portugalsku

Flaki cielęce Iwony

Flaczki z boczniaków

Flaczki rybne