Torcik truskawkowy z migdałami Moniczki

22 czerwca 2012, dodał: MONIKA
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 szklanka mąki pszennej

1/2szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku dopieczenia

1łyżeczka octu

50 dag truskawek

sok z 1/3 cytryny do truskawek

2 galaretki truskawkowe

5 łyżki cukru

1 cytryna

1opakowanie bitej śmietany

200 ml mleka

20 dag migdałów (płatki)

Białka oddzielany od żółtek. Z białek i szczypty soli  ubijamy pianę na sztywno. Dodajemy do ubitej piany cukier wymieszany z cukrem waniliowy, miksujemy. Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia,przesiewamy przez sitko,dodajemy stopniowo do ubijanych jajek,na koniec dodajemy ocet,miksujemy.  Surowe ciasto przelewamy do wysłanej tortownicy papierem dopieczenia,pieczemy 40 minut w 180 stopniach.Tortownica o średnicy 35cm. Galaretki rozpuszczamy w500 ml wody, mieszamy, pozostawiamy do lekkiego ścięcia. Truskawki wkładamy do blendera, dodajemy sok z cytryny,cukier,rozbijamy na mus. Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy dodajemy do niej tężejące galaretki,mus truskawkowy, miksujemy na jednolitą masę. Cytrynę wyciskamy do 200 ml  przegotowanej wody z 3 łyżeczkami cukru,mieszamy.  Upieczony biszkopt przekrawamy na trzy części, każdą część nasączamy wcześniej przygotowanym sokiem z cytryny. Na dno tacy kładziemy nasączony placek, smarujemy masą, przykrywamy plackiem,ponownie smarujemy masą, przykrywamy plackiem, smarujemy masą.Mocno schłodzone mleko miksujemy,dodajemy bitą śmietanę,ubijamy 5 minut. Dookoła układamy podłużne biszkopty związujemy biszkopciki wstążką. Migdały prażymy na patelni,posypujemy migdałami, dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną. Torcik najlepiej aby przestał 12 godzin w lodówce.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz