Szybki, prosty i sprawdzony przepis na muffiny

7 maja 2014, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Szał na muffiny przyszedł do nas z krajów anglojęzycznych. Szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie ciasteczka obecnie podbijają serca Polaków.

Okrągłe, puszyste, pełne bakalii , czy kawałków czekolady, pięknie prezentują się w kolorowych papilotkach. Ktoś mógłby pomyśleć, że przygotowanie  mufinnek jest czasochłonne. Co więcej wymaga dużego nakładu pracy, z przede wszystkim zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Nic bardziej mylnego!

Przygotowanie cista na muffiny trawa około 5 minut. Wystarczy, że wszystkie składniki  wymieszasz ręcznie w jednej misce(najpierw łączysz składniki  suche i mokre osobno, potem łączysz). Potem pozostaje już tylko rozlanie go do foremek wyłożonych papilotkami i pieczenie przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Podstawowy przepis na muffiny (12 ciasteczek) to:

2 szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta sody oczyszczonej

1/2 szklanki  cukru

1 łyżeczka soli

2 jajka

1 szklanka mleka ( jogurt/maślanka)

1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa/ masło).

Dany przepis możesz modyfikować według własnych potrzeb i zachcianek. Wystarczy, że do ciasta dodasz parę łyżek kakao i kawałki pokruszonej czekolady – otrzymasz zmysłowe muffiny czekoladowe. Dodasz wiórki kokosowe, rodzynki, czy posiekane orzechy– wyjdą ci niezapomniane muffiny bakaliowe. A może skusisz się na ciastko ze świeżymi truskawkami?

Do dzieła! Pieczenie nigdy nie było tak proste.

Zobacz również:

  1. Przepisy na różne muffinki: szybkie i słodkie ciasteczka
  2. Przepisy na muffiny naszych czytelników
  3. Kokosowe desery – przepisy
  4. Więcej przepisów na muffinki
  5. Kawowe i czekoladowe desery



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

21 komentarzy do Szybki, prosty i sprawdzony przepis na muffiny

  1. avatar Kasia pisze:

    Boskie. Zrobiłam z kawałkami czekolady – poezja!!!! Na stałe zagoszczą w moich papilotkach.

  2. avatar Kasia pisze:

    Boskie. Zrobiłam z kawałkami czekolady i dwa eksperymentalne z odrobina dżemu truskawkowego. Tych eksperymentalnych nie próbowałam jeszcze, ale z czekolada – poezja!!!! Na stałe zagoszczą w moich papilotkach.

  3. avatar Anonimowy_Przeżuwacz pisze:

    hmm… ładnie wyglądają :) potrzebuję przepisu na muffinki ! ostatnio przyjaciółki kupiły mi prezent urodzinowy , w którym było 100 sztuk jednorazowych foremek do muffinków ! :) mhmm kocham takie słodkości <3 . Jednak wolałabym upiec coś kreatywnego , aby babeczki wyglądały niestandardowo . czy gdy zrobię to ciasto , upiekę i poleję bitą śmietaną , sosem toffi lbo np.posypie muffiki kakao albo wiórkami kokosowymi , to czy będzie to ORYGINALNE ? chcę tymi babeczkami poczęstować przyjaciół więc nie mogą one być zwykłe , klasyczne :P .
    Z GÓRY DZIĘKUJĘ :)))) smacznego życzę wszystkim , którzy teraz jedzą te babeczki !! :*

  4. avatar ziemniak pisze:

    Zajebiste jak ziemniak. 19\10 polecam.

  5. avatar Anonim pisze:

    super przepis

  6. avatar Aisha pisze:

    Upiekłam. Pyszne :)

  7. avatar Anonim pisze:

    właśnie je robię :)

  8. avatar Patt pisze:

    Uwielbiam muffinki !

  9. avatar wypad pisze:

    Mmm smakowicie wyglądają

  10. avatar andzia6668 pisze:

    uwielbiam je jeść :)

Dodaj komentarz