Muffinki to charakterystyczny rodzaj babeczek, które można piec z różnorodnymi dodatkami, zarówno na słodko jak i w sposób bardziej wytrawny. Poza oczywistym faktem, że stanowią wyśmienitą przekąskę, także pięknie się prezentują na stole, zwłaszcza, gdy są podane w kolorowych papilotkach.
Muffinki posiadają także dodatkowe walory – oprócz tego, że są smaczne to także bardzo łatwo i szybko się je wykonuje. Ich upieczenie wymaga nakładu minimum czasu i wysiłku. Przygotowanie masy na muffinki o tyle nie sprawia problemu, że ciasto nie musi być w idealny sposób wyrobione. Wszelkie grudki w cieście nie są wcale problemem. Główna zasada w przepisie na muffinki jest zawsze taka sama, a mianowicie należy najpierw wymieszać osobno suche i mokre składniki. Ważne jest, aby czynności te wykonać bardzo starannie i dokładanie. Dopiero potem się je łączy, co nie wymaga już takich dokładnych starań. W tym przypadku dokładne mieszanie jest wręcz niewskazane. Mile widziane są grudki w cieście, nawet w dużych ilościach. W podawanych przepisach na muffinki zazwyczaj otrzymuję się liczbę 12 babeczek.
Istnieje dowolność sposobów wypiekania muffinek, w zależności od gustu. Można wypiekać w papierkach lub też bez, można wykorzystać do tego celu specjalne blachy.
Najwygodniejsze są spore teflonowe formy do muffinek, które mają od 12-24 gniazd i naprawdę ułatwiają pieczenie muffinek. Każdy dołek na ciasto dodatkowo można wykładać papilotkami. Papilotki ułatwiają wyjęcie babeczki z foremki oraz przedłużają świeżość babeczek, bowiem ciasteczko wolniej obsycha i jeszcze po prostu ładnie wyglądają.
Alternatywą dla formy dużej z gniazdami jest forma silikonowa lub mini silikonowe foremki. Te drugie zajmują mniej miejsca, ale można pogubić pojedyńcze, te pierwsze nieraz bywają w fantazyjnych kształtach kwiatków, serduszek itd. Do tych foremek nie trzeba wkładać papilotek.
Można piec także bez formy, wystarczą same papilotki. Bierze się po dwa papierki i do nich naleja ciasto do wysokości 2/3. Z podwójnych papierków nic nie wypływa i na pewno wyjdą ładne babeczki.
Zobaczcie ile jest wyśmienitych przepisów na muffiny. Zaletą wszystkich jest fakt, że robi się je szybko, bez miksera i niepotrzebnej straty czasu.
Materiały: www.muffinki.info.pl, www.kotlet.tv.
Muffinki z jagodami
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru
– odrobina soli
– 1 jako
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka oleju
– 1/2 szklanki mleka,
– 1 szklanka jagód
Składniki na kruszonkę:
– niepełne pół szklanki brązowego cukru
– 50 g masła
– 1/2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Do szklanki wlać olej, wbić jajko i dolać tyle mleka, żeby dopełnić szklankę. Do suchych składników wlać zawartość składników rozrobionych w szklance. Wymieszać niezbyt dokładnie, tak aby powstały grudki. Do masy dodać jagody i ponownie wymieszać. Napełnić ciastem foremki muffinkowe. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i rozrobić. Rozłożyć kruszonkę na mauffinkach. Włożyć babeczki do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 25 min.
Rozkruszyć czekoladę. Składniki suche zmiksować razem z rozdrobnioną czekoladą. Następnie wymieszać składniki mokre, dodać je do suchych i zmiksować ponownie. Ułożyć na brytfance przeznaczonej do muffinek lub wypełnić papilotki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20/25 minut. Gdy przestygną polać kremem czekoladowym i dowolnie ozdobić.
Muffinki z bananami
Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 125 g cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 1 jajko
– 80 ml oleju roślinnego
– 250 g jogurtu naturalnego
– 250 g bananów
– 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajko rozmącić, dodać olej i jogurt. Połączyć składniki suche z mokrymi, dodać pokrojone banany i wymieszać. Papilotki napełnić ciastem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (z termoobiegiem do 160 st. C) i piec ok. 30 minut. Po przestygnięciu muffinki można posypać cukrem pudrem lub ozdobić rozpuszczoną czekoladą.
Muffinki z truskawkami
Składniki: – 2 szklanki maki
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 2 szklanki truskawek
– 90 g masła
– ½ szklanki cukru
– 2 jajka
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– ½ szklanki maślanki (mleka) Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone owoce. W drugim jajka, maślankę, roztopione i przestudzone masło i ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do pełna i posypać mieszanką cukru i cynamonu. W trakcie pieczenia z muffinek może wyciekać sok, dlatego polecam używać papilotek do pieczenia, bez nich muffinki mogą ciężko wychodzić z formy. Piec w temperaturze 190ºC, około 25-30 minut. Studzić na kratce.
Muffinki z żurawiną
Składniki:
– 250 g mąki
– 100 g masła
– 175 g cukru
– 2 jaja
– szczypta soli
– 170 g cukru
– 150 ml mleka
– 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru wanilinowego
– 225 g żurawiny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajo, sól, wanilię i dalej ucierać. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem. Na zmianę z mlekiem dodawać do masy jajecznej, miksując krótko po każdym dodaniu składników. Na koniec wystarczy ręcznie wmieszać żurawinę i nałożyć ciasto do foremek. Piec ok 20-25 minut w 175 stopniach.
Muffinki ze śliwkami
Składniki: – 2 szklanki mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 jajka
– 120 g cukru
– 1/2 szklanki oleju
– 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu
– śliwki
Przygotowanie:
Tradycyjnie – w jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre, połączyć razem, dodając na koniec śliwki. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, każdą muffinkę posypać cukrem, piec około 25 minut w temperatutrze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.
Muffinki z orzechami
Składniki:
– 400 g mąki
– 1 łyżka proszku do pieczenia (15 ml)
– 160 g drobnego cukru
– 2 jajka
– 280 ml maślanki lub kefiru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 75 g stopionego masła
– 100 g orzechów włoskich
– 140 g jagód lub borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
W jednym naczyniu umieścić roztrzepane jajka, maślankę, wanilię i stopione masło. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki oraz 3/4 orzechów. Wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto, pozostałymi orzechami posypać po wierzchu. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 – 25 minut.
Muffinki cytrynowe
Składniki:
– 170 ml oleju
– 225 g mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 190 g cukru pudru
– 1 duże jajko
– 1 białko
– 150 ml mleka
– sok i skórka otarta z 1 cytryny
– opcjonalnie cynamon do dekoracji
Przygotowanie:
Wymieszać osobno suche składniki i osobno mokre. Połączyć, wymieszać i przełożyć do foremki lub papilotek. Posypać cynamonem dla dekoracji. Piec ok 20-25 min w 190 C.
Muffinki z zieloną herbatą
Składniki: – 200 g mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– 1 czubata łyżka zielonej herbaty matcha
– 4 jajka
– 180 g cukru
– 200 g masła
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i zieloną herbatą. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Mieszając ciasto trzepaczką dodać mąkę z herbatą i rozpuszczone masło. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wyłożyć ciasto do foremek na muffiny, posypać resztą sezamu i piec przez 20 minut.
Nagrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Wysmarować masłem foremkę do muffinów lub wyłożyć ją papilotkami. W misce utrzeć masło. Dodać jajka, po jednym na raz i ucierać, aż do połączenia składników. Na końcu dodać maślankę oraz esencję migdałową i dokładnie wymieszać. W drugiej msice wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, wiśnie i posiekane migdały. Połączyć mokre składniki z suchymi, niezbyt dokładnie mieszając. Przełożyć ciasto do foremki. Wierzch każdego ciastka posypać płatkami migdałów, lekko je dociskając. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut. Studzić na kratce.
Mąkę proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski, dodać płatki migdałowe, cukier i cukier waniliowy. Wszystko wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka dodać mleko i olej. Zmiksować na jednolity płyn. Do każdej papilotki włożyc po jednej truskawce. Mokre składniki wlać do suchych składników i szybko wymieszać. Nałożyż ciasto na każdą truskawkę. Piekarnik nastawić na 190°C. Włożyć muffinki i piec około 25 minut. Na krem ubić kremowkę na sztywno pod koniec dodając zmiksowane truskawki. Ubić razem. Włożyć do lodówki. Po ostudzeniu muffinek przełożyć krem do rękawa i dekorować muffinki. Ozdobić.
Muffinki polane czekoladą
Składniki:
– 125 g miękkiego masła
– 100 g ciemnej czekolady
– 300 g dżemu wiśniowego
– 150 g cukru (dałam puder)
– szczypta soli
– 2 jajka (ubite)
– 150 g mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– krem czekoladowy:
– czekolada
– śmietana
Przygotowanie:
W garnuszku roztopić masło, wrzucić połamaną czekoladę i wymieszać, aż rozpuści się i stworzy jednolitą masę. Dodać dżem, cukier, sól i jajka. Wymieszać i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wypełnić ciastem foremki (mniej więcej 2/3-3/4 wysokości) i piec w 180 stopniach C przez ok. 25 minut. Po sprawdzeniu patyczek musi być suchy. Czekoladę wraz ze śmietaną doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia i ubić, aż krem będzie gładki i zgęstnieje. Wystudzone muffinki posmarować kremem i ozdobić.
W jednej misce wymieszać suche produkty: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej – rozmącić jajko, dodać olej, marchewkę, cukier i aromat waniliowy. Wymieszać mokre składniki i przelać je do miski z suchymi. Wszystko razem dokładnie zamieszać. Formę do muffinek powykładać papierowymi papilotkami, wyłożyć do każdego wgłębienia po dwie łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. na ok. 25-30 min. Przygotować lukier: cukier wymieszać dokładnie ze skórą i sokiem pomarańczowym na gładką masę. po upieczeniu muffinki przestudzić i polukrować. Można też podawać z innymi dodatkami.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami. Przesiać suche składniki do miski, dodać posiekane orzechy i cukier trzcinowy, dobrze wymieszać. W drugiej, dużej misce, wymieszać ze sobą oliwę, puree z dyni, jogurt i aromat. Wsypać suche składniki, lekko przemieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do foremek. Jedna łycha masy na jedną foremkę. Wymieszać pozostały cukier, cynamon i orzechy i mieszanką posypać każdą muffinkę. Piec 20-25 minut.