Lodowy torcik z białej czekolady czy tort czekoladowo-kawowy to prawdziwe rarytasy. Może dlatego, że uwielbiam posmak kawy i uważam, że wszelkie ciasta z dodatkiem kawy są bardzo smaczne i doskonałe do popołudniowej kawy w filiżance. Oto kilka pomysłów na kawowe pyszności.
Ciasto jogurtowo-kawowe
Składniki: – 4 jajka
– 1 szklanka mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 bita śmietana
– 1 galaretka poziomkowa
– 1 duży jogurt bananowy (lub inny smak)
– 1 banan
– 2 łyżki żelatyny
– 3 łyżki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąke i proszek do pieczenia.po wymieszaniu wstawic do rozgrzanego piekarnika (180st) i piec 30 min. Ciasto ostudzić i przekroić na 2 części. 2 łyżki kawy rozpuścić w pół szklanki przegotowanej ostudzonej wody. Połową roztworu nasączyć 1 połowe ciasta. W połowie szklanki gorącej wody rozpuścić 2 żelatyny po czym dolać do jogurtu i zmiksować. Pozostawić do lekkiego stężenia i wylać na 1 połowe ciasta. Banana pokroić na plastry. Ułożyć na masie i przykryć 2 połową ciasta wcześniej nasączonego resztą kawy. Bitą śmietanę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody i wystudzić. Następnie dolać do bitej śmietany ciągle mieszając. Położyć na ciasto i po stężeniu posypać łyżeczką kawy i czekoladą.
Tort kawowo-czekoladowy
Składniki:
Ciasto:
– 150 g masła
– 150 g drobnego cukru do pieczenia
– 6 jaj
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
– 2 łyżeczki kawy
– pół łyżeczki aromatu waniliowego
– 150 g mąki pszennej
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wiśnie:
– 450 g mrożonych wiśni bez pestek
– 2 łyżki cukru
Do nasączenia:
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem. Dodać kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Wymieszać z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz kawą. Delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto pokroić na 3 krążki. Wiśnie podgrzać z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, odcedzić i ostudzić. Sok zachować i wymieszać z 3 łyżkami alkoholu. Nasączyć nim krążki ciasta. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Krążki tortu przełożyć wiśniami i bitą śmietaną. Udekorować wiśniami w zalewie. /www.kwestiasmaku.com/
Tarta kawowa z białą czekoladą
Składniki:
Spód:
– 140 g herbatników z ciemną czekoladą
– 2 łyżki drobnego cukru
– 70 g masła, roztopionego
Masa:
– 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso
– 2 łyżki gorącej wody
– 300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki wysokoprocentowej (najlepiej 36%)
– 200 g białej czekolady
Dekoracja:
– bita śmietana
– ziarenka kawy (najlepiej w czekoladzie)
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Spód: Herbatniki dokładnie pokruszyć, wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno (ewentualnie dodatkowo także boki) małej formy o średnicy 20 cm. Docisnąć masę do formy, wstawić do lodówki. Masa: W filiżance rozpuścić kawę w gorącej wodzie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej: połamać na kostki, włożyć do miseczki, miskę ustawić na garnku z lekko gotującą się wodą, mieszać aż czekolada się rozpuści. Ostudzić. Ubić śmietankę, następnie zmiksować z rozpuszczoną kawą. Wymieszać łyżką z roztopioną czekoladą. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do stężenia, na minimum 3 godziny, ale najlepiej na noc. Wyjąć z lodówki na 10 minut przed pokrojeniem aby spód nieco zmiękł. Przed samym podaniem udekorować bitą śmietaną, ziarnami kawy oraz kawą.
/www.kwestiasmaku.com/
Ciasto cappuccino
Składniki:
– 1 szklanka cukru
– 1 i 1/4 szklanki mąki
– 6 jaj
– 2 łyżki kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– krem śmietankowy
– 1 szklanka mleka
– 1 litr kremówki
– mleczna czekolada
– 5 łyżek cappucino
– 3 śmietan – fixy
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wbić jaja i wsypać cukier. Ubijać mikserem przez 15 minut. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao (wymienione składniki uprzednio wymieszane, przesiewać przez sitko). Całość dokładnie wymieszać dużą łyżką. Piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 stopni, przez ok. 40 minut. Śmietanę ubijać przez ok. 3 minuty w wysokim naczyniu. Dodać śmietan – fixy i cukier puder. Odstawić na kilka minut do lodówki. Krem śmietankowy przygotować w sposób podany na opakowaniu. Dodać cappucino. Po upieczeniu odstawić ciasto na pół godziny. Kiedy ostygnie, przekroić na dwie równe części. Przełożyć je kremem w kolejności: ciasto + warstwa kremu cappucino + warstwa śmietany + ciasto. Udekorować pozostałą śmietaną i wiórkami czekolady. /www.kwestiasmaku.com/
Ciasto kakaowo – kawowe
Składniki:
– 60 g miękkiego masła
– 150 g drobnego cukru – 2 jajka
– 220 g mąki
– 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 35 g kakao
– 2 łyżeczki kawy granulowanej (instant)
– 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego i kremowego, np. greckiego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyciągnąć z lodówki. Mąka, proszek i soda powinna być przesiana. Wszystkie składniki umieścić w mikserze (w dowolnej kolejności) i zmiksować na gładką masę, miksując kilka minut. Wlać do przygotowanej formy (może być tortownica o średnicy 21 cm, ja piekłam w keksówce o wymiarach dolnych 23 x 10 cm). Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC.
Przygotowanie: Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i sól. Likier wymieszać z kawą. Jajko ubić z cukrem, olejem, jogurtem i alkoholem z kawą. Dodać mąkę z dodatkami, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do przygotowanych foremek, piec 20 – 25 min. w temp. 200°C. Polewę rozpuścić, polać wystudzone babeczki, udekorować orzechami (można udekorować przed pieczeniem – migdał ładnie się zagłębia w ciasto). /www.kawomaniak.com/
– 200 g masła
– 1 łyżka kawy mielonej
– 3 łyżki wódki (lub innego alkoholu)
– 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
– 0,25 szklanki ciepłej wody
– 3 łyżki alkoholu
– 100 g mlecznej czekolady Przygotowanie:
Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać nadal. Gdy piana jest już wystarczająco sztywna, dodać żółtka. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. Dodać do piany po jednej łyżce mąki z proszkiem, delikatnie mieszając. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Wstawić na 30 minut do nagrzanego do 180º C piekarnika, po upieczeniu pozostawić biszkopt na 10 minut w otwartym piekarniku. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wcześniej kawę zalać wodą (około pół filiżanki). Lekko przestudzoną kawę dodać do masła. Wlać alkohol. Robić to stopniowo uważając, aby krem się nie zwarzył. Jeśli krem wydaje się za mało słodki, można zwiększyć ilość cukru. Upieczony ostudzony biszkopt pokroić na 3 części. Dolną część naponczować, wyłożyć krem, przykryć kolejną częścią, naponczować, znowu krem i ostatni kawałek ciasta. Pozostałym kremem posmarować brzegi ciasta. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną polać ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. /www.kulinarne.info/
Kawowa panna cotta
Składniki: – 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego – podwójne espresso (podwójnie mocne, a nie podwójna objętość)
– 3 łyżeczki brązowego cukru
– 2 łyżeczki żelatyny
– pół tabliczki gorzkiej czekolady 70%
– 250 ml śmietany kremówki
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w mleku i powoli podgrzewać, aż się rozpuści. Zaparzyć kawę i rozpuścić w niej cukier. Połączyć z mlekiem i ostudzić. Kiedy zacznie tężeć ubić mikserem (jak na ptasie mleczko) i przelać do pucharków. Ubić śmietanę z cukrem. Połowę połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Nakładać na wartswę kawy (po wyjęciu znajdzie się na górze). Udekorować tartą czekoladą lub gotowymi ozdobami.
Kisiel kawowy
Składniki:
– 2 szklanki mleka
– 3 łyżki cukru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– łyżka masła
– 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
W małej ilości zimnego mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i rodzynkami. Gdy się zagotuje, wlać stale mieszając mleko z mąką, zagotować i trzymać na małym ogniu około minuty. Masło rozetrzeć z kawą na spodku i rozprowadzić w gorącym kisielu, cały czas mieszając, by kawa dokładnie się rozpuściła. Gotowy deser przelać do pucharków.
Dacquoise z kawowym parfait
Składniki:
Parfait:
– 600 ml śmietanki kremówki 35%
– 25 ml mocnego świeżo zaparzonego espresso
– cienko obrana skórka z 1 cytryny
– 330g białej czekolady, grubo posiekanej
Dacquoise:
– 4 białka
– szczypta soli
– 110 g (ok. ½ szkl) drobnego cukru
– 110 g (2/3 szkl) cukru pudru
– 20 g ciemnego kakao
– 50 g orzechów laskowych, drobno zmielonych
Przygotowanie: Do rondelka wlać śmietankę, kawę i dodać skórkę cytrynową. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym natychmiast przecedzić. Gorącym płynem zalać posiekaną czekoladę, mieszać, aż krem będzie gładki. Odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, żeby śmietanka nie oddzieliła się od czekolady. Gdy będzie w temperaturze pokojowej wstawić do lodówki na minimum 3 godz. Gdy będziemy mieli już gotowe i wystudzone blaty bezowe, ubić masę na sztywno. Dacquoise: Nagrzać piekarnik do 100ºC. Na papierze do pieczenia narysować 2 prostokąty, mniej więcej 30 x 19 cm, papier lekko natłuścić. Cukier puder przesiać razem z kakao i wymieszać ze zmielonymi orzechami. Białka przez chwilę ubić z solą, jak się dobrze spienią dodawać stopniowo (po 1-2 łyżki) cukier ciągle ubijając na wysokich obrotach. Wsypać partiami mieszankę cukru pudru z kakao i orzechami i ostrożnie wymieszać plastikową szpatułką, aż składniki się połączą. Wyłożyć masę bezową na wyrysowane prostokąty i piec aż blaty będą chrupiące, ok. 40 min. do 1 godz. Blaty przełożyć ubitym na sztywno kremem i deser, szczelnie owinięty, włożyć natychmiast do zamrażarki na min. 12 godz. Pokroić na kwadraty i podawać w towarzystwie mocnego espresso. /www.kuchnianadatlantykiem.com/