Zimne napoje kawowe: przepisy na mrożone desery kawowe
Artykuł zewnętrzny
Kawa mrożona z lodami, czy cappucino z bitą śmietaną? Lato to idealna pora na kawowe pyszności. Miliony osób na całym świecie rozpoczynają dzień od kubka kawy. Bo niezależnie od tego jak ją przyrządzisz dodaje energii i pobudza do działania. Kawa mrożona, kawa z lodami, kawa cappucino – zobacz jak je zrobić…
Ice coffee możemy podawać z lodami, bitą śmietaną lub zmiksowanymi owocami – wiśniami, truskawkami, czy porzeczkami – dodaje to jej niepowtarzalnego i ciekawego smaku. Dlatego pobudzająca kawa na zimno to najlepszy pomysł zarówno na letni poranek, jak i wieczór.
Także dobrze wszystkim znana i lubiana kawa zbożowa Inka doskonale nadaje się do przygotowania na zimno. Kawa Inka podawana na zimno zachowuje wszystkie swoje walory zdrowotne, a jej działanie orzeźwiające zostaje wzmocnione dzięki dodaniu zimnego mleka lub wody. Zimna Inka doskonale wpływa na nasze samopoczucie w upalne dni, ponieważ jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, wśród których znajdziemy glukozę, fruktozę, maltozę, skrobię oraz inulinę – podstawowy cukrowiec cykorii. Właśnie dzięki węglowodanom oraz obecności w składzie cykorii, wpływa pobudzająco i orzeźwiająco na nasz organizm. Cykoria pomaga również w zwalczaniu ospałości, lenistwa oraz spowolnienia, a dodatkowo poprawia ogólną sprawność fizyczną organizmu oraz dotlenia mózg. Inka w wersji na zimno jest doskonała do pokonania zmęczenia w upalne dni, a przy tym jest wygodna i szybka w przygotowaniu. Wystarczy zalać kawę zimną wodą lub mlekiem i gotowe. Smakosze kawy mrożonej mogą dodać bitą śmietanę i kostki lodu.
Kawa mrożona ze śmietaną
– 4/6 szklanki przegotowanej wody
– 1/6 szklanki mleka
– 1 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
– 1/3 łyżeczki cukru (można więcej)
– 1/6 szklanki mleka
– 1 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
– 1/3 łyżeczki cukru (można więcej)
– śmietana 30%
– 1,5 łyzki cukru
– cukier waniliowy
– 1,5 łyzki cukru
– cukier waniliowy
Przygotowanie:
1. Rozpuścić kawę w ciepłej wodzie, wsypać cukier i wymieszać. Ostudzić, dodać mleko i rozlać do szklanek. Ubić śmietanę, na końcu dosypać cukier i cukier waniliowy. Łyżką lub szprycą nałożyć śmietanowe 'czapy’. Włożyć kawy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Przed podaniem można posypać startą czekoladą lub czekoladą w proszku.
Koktajl kawowy z colą
Składniki:
– 110 ml kawy rozpuszczalnej
– 1 laska cynamonu
– 2 gwiazdki anyżu
– 3 ziarenka kardamonu
– 1 łyżka syropu trzcinowego
– 100 ml coli
– 4 kostki lodu.
Przygotowanie:
Przygotować kawę w filiżance i dodać do niej cynamon, anyż oraz kardamon. Trzymać je przez około 4 minuty, a następnie wyjąć. Do całości dodać syrop trzcinowy, dokładnie wymieszać i tak przygotowany napój wlać do shakera. Wrzucić do niego kostki lodu, mocno potrząsnąć i przelać schłodzoną kawę do wysokiej szklanki. Na koniec dodać zimną colę.
Kawa Cesarza
– 1 żółtko
– 1 mała łyżka cukru
– 1 kawa espresso
– 1 gałka lodów waniliowych albo czekoladowych
– 1/3 szklaneczki brandy
– 0,1 l mleka.
Przygotowanie:
1. Ubić żółtka z brandy i dodać cukier. Do wysokich szklanek wlać wcześniej spienione mleko, następnie kawę, a na koniec żółtka. Całości dopełni gałka ulubionych lodów.
Kawa mrożona waniliowa
Składniki:
– czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
– 2 łyżeczki cukru lody waniliowe (oczywiście, mogą być inne, np. śmietankowe, czekoladowo-waniliowe lub o smaku toffi- wedle gustu)
– bita śmietana
– kakao
– kieliszek adwokata lub ajerkoniaku według uznania
Przygotowanie:
Zrobić rozpuszczalną kawę (mocną, niedużo wody), poczekać, aż ostygnie. Dodać mleko, dosłodzić do smaku i wstawić do lodówki. Kiedy napój wystarczająco się schłodzi, wlać go do wysokiej przezroczystej szklanki i dodać 2-3 gałki ulubionych lodów. Później udekorować syropem toffi, dodać kieliszek adwokata lub ajerkoniaku. Udekorować bitą śmietaną i posypać kakao.
– czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
– 2 łyżeczki cukru lody waniliowe (oczywiście, mogą być inne, np. śmietankowe, czekoladowo-waniliowe lub o smaku toffi- wedle gustu)
– bita śmietana
– kakao
– kieliszek adwokata lub ajerkoniaku według uznania
Przygotowanie:
Zrobić rozpuszczalną kawę (mocną, niedużo wody), poczekać, aż ostygnie. Dodać mleko, dosłodzić do smaku i wstawić do lodówki. Kiedy napój wystarczająco się schłodzi, wlać go do wysokiej przezroczystej szklanki i dodać 2-3 gałki ulubionych lodów. Później udekorować syropem toffi, dodać kieliszek adwokata lub ajerkoniaku. Udekorować bitą śmietaną i posypać kakao.
Lodowa kawa pomarańczowa
– 110 ml kawy rozpuszczalnej
– 1 mała łyżka cukru
– 1 łyżka stołowa świeżego soku z pomarańczy
5 – 7 kostek lodu, 1 pomarańcza.
Przygotowanie:
Do zaparzonej kawy dodać cukier, a następnie przelać ją do shakera i wymieszać z sokiem z pomarańczy oraz trzema skruszonymi kostkami lodu. Przygotowany napój przelać do wysokich szklanek, dodać pozostałe kostki lodu i przyozdobić kawałkami pomarańczy.
Kawa ananasowo – rumowa na zimno
Składniki:
– kawa rozpuszczalna (z mlekiem i cukrem według uznania)
– 50 ml soku ananasowego
– 20 ml rumu
– 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Odczekać aż kawa ostygnie. Składniki wymieszać w shakerze z lodem do otrzymania jednolitej masy. Wszystko wlać do kieliszka od Martini. Przystroić ananasami oraz bitą śmietaną.
– kawa rozpuszczalna (z mlekiem i cukrem według uznania)
– 50 ml soku ananasowego
– 20 ml rumu
– 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Odczekać aż kawa ostygnie. Składniki wymieszać w shakerze z lodem do otrzymania jednolitej masy. Wszystko wlać do kieliszka od Martini. Przystroić ananasami oraz bitą śmietaną.
Shake mocca z miętą
– 90 ml mleka
– 50 g lodów śmietankowych
– 50 g lodów śmietankowych
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
– 1 łyżka likieru kawowego
– 1/2 łyżeczki likieru miętowego
– szczypta mielonego kardamonu
Przygotowanie:
– 1 łyżka likieru kawowego
– 1/2 łyżeczki likieru miętowego
– szczypta mielonego kardamonu
Przygotowanie:
Zmiksuj mleko z likierem kawowym i miętowym, dodaj kawę i dopraw kardamonem. Dołóż 100 g lodów i szybko zmiksuj. Przelej do wysokich szklanek. Pozostałe Od razu podawaj.
Kawa miętowo – czekoladowa na zimno
Składniki:
– 1 porcja kawy rozpuszczalnej
– 1 porcja kawy rozpuszczalnej
– mleko minimum 2%
– cukier według uznania
– 20 ml syropu miętowo-czekoladowego (lub 10 ml miętowego i 10 ml czekoladowego)
– kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Zaparzyć kawę, dodać mleko i cukier według uznania. Ostudzić. Tak przygotowaną kawę wymieszać w shakerze z syropem miętowo-czekoladowym i kostkami lodu. Przygotowany napój podawać w wysokiej szklance. Udekorować sosem czekoladowym, gałązką mięty i posypać czekoladą.
– 20 ml syropu miętowo-czekoladowego (lub 10 ml miętowego i 10 ml czekoladowego)
– kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Zaparzyć kawę, dodać mleko i cukier według uznania. Ostudzić. Tak przygotowaną kawę wymieszać w shakerze z syropem miętowo-czekoladowym i kostkami lodu. Przygotowany napój podawać w wysokiej szklance. Udekorować sosem czekoladowym, gałązką mięty i posypać czekoladą.
Bambo Ascafe
– 25 ml koniaku
– 25 ml śmietanki
– 1 łyżka cukru
– 25 ml curacao-orange
– 1 łyżeczka kawy
– 25 ml śmietanki
– 1 łyżka cukru
– 25 ml curacao-orange
– 1 łyżeczka kawy
– 6 kostek zmielonego lodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w szejkerze. Można dodatkowo dodać kostki lodu. Podawać w wysokich kieliszkach lub szklankach.
Bananowa kawa mrożona
Składniki:
– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 1/2 szklanki mleka
– 1/6 obranego banana
– cukier
– kostki lodu
– 1 gałka lodów kawowych lub waniliowych
– bita śmietana
Przygotowanie:
– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 1/2 szklanki mleka
– 1/6 obranego banana
– cukier
– kostki lodu
– 1 gałka lodów kawowych lub waniliowych
– bita śmietana
Przygotowanie:
Kawę, mleko, cukier i banan zmiksować z kostkami lodu. Wlać do szklanki a następnie dodać gałkę lodów i przyozdobić bitą śmietaną.
Kawa mrożona z truskawkami
– 10 dag średnio zmielonej kawy kolumbijskiej (uprażonej w stylu full city)
– 1/2 filiżanki wody do zmiksowania owoców
– 1 l wody
– 3 łyżki cukru
– 20 dag mrożonych truskawek (malin)
– 0,3 l mleka i 0,3 l śmietany
– kilka świeżych owoców sezonowych
– pokruszony lód
Przygotowanie:
– 1/2 filiżanki wody do zmiksowania owoców
– 1 l wody
– 3 łyżki cukru
– 20 dag mrożonych truskawek (malin)
– 0,3 l mleka i 0,3 l śmietany
– kilka świeżych owoców sezonowych
– pokruszony lód
Przygotowanie:
Zmiksować mrożone truskawki oraz cukier z 1/2 filiżanki zimnej wody. Odcedzić miksturę do dużej miski. Zaparzyć kawę, osobno podgrzać. Mleko ze śmietaną i wymieszać, a następnie wlać do malinowej pulpy i dobrze zmiksować mikserem ręcznym. Rozlewać łyżką do pucharków wypełnionych w 2/3 pokruszonym lodem. Na wierzch można nałożyć bitą śmietanę, przybrać owocami.
Kokosowa kawa mrożona
Składniki:
– czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
– 2 łyżeczki cukru
– 50 ml mleczka kokosowego
– wiórki kokosowe
Przygotowanie:
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
– 2 łyżeczki cukru
– 50 ml mleczka kokosowego
– wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Zalać rozpuszczalną kawę gorącą wodą, dosłodzić do smaku, dodać mleko, a następnie ostudzić i wstawić do lodówki. Dodać mleczko kokosowe, udekorować wiórkami kokosowymi.
Kawa mrożona z migdałami
– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 1/4 szklanki mleka
– 3 gałki lodów waniliowych
– łyżka likieru kawowego
– 1-2 łyżeczki wiórków czekoladowych
– 1-2 łyżeczki lekko podpieczonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Rozpuścić kawę w ok. 1/4 szklanki wrzątku, dodać mleko. Gdy kawa będzie letnia dodać łyżkę likieru i wrzucić lody. Dodać migdały. Zmiksować. Dosypać wiórki czekoladowe.
Kawa mrożona z kardamonem
Składniki:
– 2 szklanki mleka
– 1 szklanki gorącej wody
– 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 1 szklanka lodu
– 1 szklanki rumu
– 2 łyżki cukru
– 2 zielone ziarna kardamonu
Przygotowanie:
– 1 szklanki gorącej wody
– 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 1 szklanka lodu
– 1 szklanki rumu
– 2 łyżki cukru
– 2 zielone ziarna kardamonu
Przygotowanie:
Z zielonej łupiny kardamonu wyjąć czarne nasiona i utłuc w moździerzu. Kawę i cukier rozpuścić w gorącej wodzie i dodać kardamon. Dobrze ostudzić. Do naczynia miksującego włożyć kostki lodu i rum, dokładnie zmiksować. Cały czas miksując, wlewać kawę a następnie mleko. Podawać w schłodzonych filiżankach.
Materiały: www.kawa.1oo.pl, www.erodzina.com, www.smakiaromaty.blogspot.com, www.kulinarnyblogwiedzmowy.blox.pl, www.papilot.pl, www.palcelizac.gazeta.pl
Zobacz również:
-
Pyszne przepisy na truskawkowe lody
-
Szybki i prosty przepis na lody
-
Letnie desery owocowe – przepisy
-
Kokosowe drinki i orzeźwiające napoje: przepisy
-
Owocowe sorbety na lato – różne przepisy